Iulius Mall

Povestea Lugojului în anul pandemiei 2020. Cele mai importante momente din ultimele 12 luni

Anul 2020 nu a dus lipsă de momente inedite, periculoase și schimbătoare la Lugoj. Am avut parte de o grămadă de evenimente mai mult sau mai puțin legate de pandemie, inundații, alegeri care au culminat cu schimbarea administrației locale, dar și multe alte situații care au ajuns știri de presă. Lugojeanul.ro a adunat într-un singur loc toate aceste momente importante ale anului 2020 la Lugoj.

Publicitate

Ianuarie

Anul 2020 începea normal în orașul de pe Timiș. Mai o declarație interesantă a fostei administrații, despre aeroporturi și spitale, despre una-alta, mai un eveniment rutier și așa mai departe. Nimic care să dea în vileag anul 2020 care ni se pregătea. Mai mult, lebedele și egretele care de obicei vin la Lugoj în ianuarie erau din nou fotografiate de către trecători.

Tot în ianuarie apărea prima “vorbă” despre coronavirus la Lugoj. Un profesor care călătorise alături de colegii săi de la filarmonică prin Wuhan, orașul de unde izbucnea pandemia, se autoizola pentru a preveni orice situație neplăcută. Turneul a durat 50 de zile, iar artiştii au concertat și în orașul Wuhan, considerat zona de unde a izbucnit virusul.

Măștile medicale care dispăreau de pe rafturile farmaciilor din Lugoj au fost primele semnale că pandemia începe să se arate și în micul orășel de pe Timiș. În doar câteva zile, cantități record de măști chirurgicale au fost cumpărate de către lugojeni. Între timp, lugojenii își regândeau planurile pentru următorii ani, renunțând chiar la facultatea în China din cauza pandemiei.

Februarie

La capitolul evenimente, anul nu a dus lipsă de acestea, accidentele, furturile, tâlhăriile sau chiar evadările din închisoare ținându-se lanț, atât la Lugoj, cât și în satele din jur. De exemplu, la mijloc de februarie o bandă națională de hoți de bancomate dădea o spargere la un ATM din Belinț, după o noapte de atacuri.

Cum alegerile locale ale anului erau inițial programate pentru luna mai, primii candidați care și-au anunțat participarea la acestea, pentru funcția de primar, au fost Florin Dumitru de la PRO România, urmat de Claudiu Buciu de la PNL. Un întreg război a urmat între Boldea și Dumitru, cu acțiuni în instanță și amenințări, edilul PSD încercând să-l scoată din cursă pe subalternul său de la Locală înainte de alegeri. Până la urmă, Dumitru a fost lăsat să candideze.

În timp ce scena politică se anima tot mai tare la Lugoj, firmele din oraș care se bazează pe echipamente și materie brută din China resimțeau primele efecte ale pandemiei. Pe 25 februarie, se anunța deschiderea unui prim centru de carantinare în oraș, pentru cei care veneau din străinătate.

Presa relata chiar la sfârșit de februarie despre primii doi lugojeni care erau testați oficial pentru coronavirus. Cei doi, părinții unei tinere care era confirmată pozitivă, nu s-au infectat deși au fost vizitați de către fiica lor. Era prima dată când la Lugoj se resimțea direct pandemia. Chiar și așa însă, la deschiderea magazinului Jysk de la Parcul George Enescu, coada a fost una substanțială de dimineața inaugurării.

Martie

Din martie începând, Lugojul a luat măsuri drastice pentru a încerca să prevină infectările cu noul coronavirus. Mai întâi, au fost cerute o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului. Mai apoi, a fost anulat serviciul de transport public de persoane. Iar după mai multe încercări, primăria a decis să închidă piața de vechituri. Totodată mai multe instituții din subordinea primăriei erau închise, din același motiv.

O vizită a reprezentanților Apelor Române la Lugoj avea loc în martie, pentru a reglementa problema stației de epurare a orașului care poluează în continuare râul Timiș. La final de zi, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș a anunțat societatea care se ocupă de furnizarea și epurarea apelor din Lugoj că nu mai primește autorizație de mediu pentru stația de epurarea.

La mijlocul lunii, se anunța anularea tuturor evenimentelor publice și private din oraș, pe motiv de pandemie. O farmacistă din Lugoj, îngrijorată de cozile uriașe făcute de cumpărători în fața farmaciilor, făcea apel la calm. În schimb, lugojenii au răspuns cu panică, golind rafturile supermarketurilor de pe raza municipiului. Și bisericile începeau să se închidă, mutându-se cu predicile în mediul virtual.

Pe 13 martie, presa relata despre primele două cazuri oficiale de infectare cu noul coronavirus de pe raza municipiului. Cei doi infectați au fost cazurile 85 și 86, o femeie de 33 ani, venită din Italia pe 11 martie și aflată în carantină la Lugoj, respectiv un bărbat de 36 de ani, venit din Italia în aceeași zi și aflat în carantină la Lugoj, confirmați amândoi la 13 martie. Imediat, măsurile de carantinare au continuat cu închiderea barurilor și restaurantelor, dar și cu prelungirea închiderii școlilor până după Paști.

Unele afaceri au fost mai puțin impactate de criza de Covid-19 care începea la Lugoj decât altele. În timp ce în centrul orașului se deschidea un restaurant nou, la periferie multinaționalele își trimiteau angajații în șomaj tehnic. Poliția stătea la intrările în oraș în tot acest timp, îndemnând șoferii veniți din alte țări direct spre casele lor.

Cum era și de așteptat, lugojenii nu au respectat prea mult indicațiile primăriei referitoare la pandemie, mergând buluc în piață pentru cumpărături. Lângă Lugoj, o slujbă la care participau zeci de persoane, deși acest lucru nu era permis, a fost oprită de către polițiști.

Chiar dacă primele două cazuri de infectare cu noul coronavirus de pe teritoriul orașului erau comunicate la început de lună, primul caz de infectare al unui pacient internat la spitalul din Lugoj apărea pe 24 martie, fiind vorba despre mama unui medic al unității spitalicești, recent întoarsă din Germania. A fost nevoie de doar câteva zile pentru ca și următoarele cazuri de infectare în oraș să apară. După acestea, pandemia a început să crească fără încetare.

Finalul lui martie, de departe cea mai animată lună a anului la Lugoj, îl găsea pe primarul Boldea într-o lumină aproape inumană. Acesta declara despre unul dintre contracandidații săi că “urinează pe gură” și se folosea de alte cuvinte jignitoare în declarațiile publice. Comportamentul fostului edil era taxat vehement pe rețelele sociale, ieșirea nepotrivită a primarului de peste 70 de ani fiind prima din multele de acest gen și contribuind la pierderea alegerilor ce aveau să aibă loc în toamnă.

Un fotograf din Lugoj surprindea imagini emoționante la final de martie, cu un oraș pustiu, în care carantina și infectările cu coronavirus deveneau din nefericire știri la ordinea zilei. 

Aprilie

Mânat de vremurile grele, dar și de probleme personale, un lugojean își punea capăt zilelor aruncându-se de pe pasarela pietonală de la piață. În timp ce la Lugoj ajungea primul aparat de testare prin PCR, primarul orașului afla că va urma să mai stea câteva luni în funcție, din cauza pandemiei.

Primul caz la o multinațională din Lugoj de coronavirus era confirmat pe 3 aprilie. Între timp, în mai multe supermarketuri se vehicula că ar exista cazuri, însă multe au fost alarme false. Tot mai multe firme își trimit între timp angajații acasă, de frica infectărilor în masă. Ca măsură de prevenire, primăria trimite pe străzi o adevărată bombă pe roți, pentru dezinfectarea străzilor.

La 10 aprilie, pacienta zero din focarul Covid 19 la Lugoj, mama doctoriței de la spitalul din oraș, era prima persoană care deceda la Lugoj, fiind infectată cu noul coronavirus. În aceleași zile, informații înfiorătoare apăreau pe internet tocmai din secția ATI a spitalului, cu un șobolan care își făcea veacul pe coridoare.

Zbătându-se să primească bani de la o administrație locală care parcă paralizase, spitalul face publice încasările din donații venite de la oamenii de rând, cu care cumpără echipamente și medicamente în lupta împotriva pandemiei. Masca devine obligatorie la Lugoj, mascații sunt scoși pe străzi după violențele de Paști din țară, iar șeful Localilor este surprins încălcând regulile pandemiei. 

După alte două decese la Lugoj, primeam și o veste bună: o femeie de 83 de ani, care a stat intubată preț de câteva săptămâni la ATI, luptând pentru viață, era salvată de către medici. Era primul exemplu pozitiv dintr-un șir de pacienți salvați în unitatea medicală din oraș. Între timp, la cabinetele stomatologice, pacienții ajunși cu urgențe erau puși să plătească sume uriașe pentru intervenții de urgență ce nu puteau fi amânate. 

Mai

De parcă nu era de ajuns o pandemie, un lugojean declara la început de mai că a văzut lumini ciudate pe cer. Între timp, un alt polițist de la Locală, de această dată un agent, se lăuda pe Facebook, în plină pandemie și cu măsuri restrictive dure, că face chef în curtea casei. Acesta, la fel ca și șeful său, lucrează în continuare în cadrul serviciului din subordinea primăriei.

În mai apăreau și primele solicitări publice de la familiile celor infectați cu coronavirus pentru plasmă. Un astfel de caz a fost cel al unui bărbat din Balinț, care nu credea și totuși s-a infectat cu Covid 19, petrecând 5 săptămâni în spital. Până la urmă, medicii lugojeni l-au pus pe picioare pe acesta, reușind să-i salveze viața. România intra între timp în stare de alertă, de la cea de urgență, cu măsuri restrictive mai blânde. Tot atunci erau făcute și primele teste Covid 19 la Lugoj.

Cu pandemia mai domoală, activitățile orășenești reveneau încet la normal. De exemplu, un bărbat bine aburit de alcool a amenințat că se aruncă de pe pasarela Leucuța. Doi tineri au fost cei care l-au ținut pe bărbat înainte ca acesta să plonjeze spre pilonul podului. Pentru fapta lor, primăria le-a acordat celor doi diplome, după care laptopuri.

Iunie

Luna iunie începea cu o sinucidere șocantă la Lugoj, un bărbat aruncându-se în gol de la etajul al patrulea al unui bloc. Ca și o veste bună, spitalul anunța că nu mai avea niciun pacient cu coronavirus internat pe secții. Chiar și așa, o artistă din Lugoj a continuat să sprijine spitalul, licitând picturi create de ea și donând banii direct în conturile unității medicale de pe Gheorghe Doja. 

Val de nemulțumiri la adresa fostului primar Francisc Boldea apăreau la mijlocul lunii, după ce edilul se lua de olteni într-o emisiune televizată și își făcea contracandidații la locale cu ou și cu oțet. Mesajele de pe rețelele sociale vorbeau despre cum Boldea urmea să piardă în sfârșit alegerile din toamnă, din cauza limbajului nepotrivit.

De departe cele mai importante evenimente ale lui iunie au fost legate de inundațiile de la Lugoj. Intervenția autorităților a început cu închiderea Podului de Fier, pe 18 iunie. Pompierii au lucrat toată noaptea pentru securizarea malurilor Timișului în creștere continuă. Dimineața, Codul Roșu de inundații era extins, iar dispozitivul de pompieri mărit. Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, ajungea în persoană la Lugoj după-masa, pentru a evalua situația. Luni, Podul de Fier trecut printr-o altă inundație record, rămâne neclintit și este redeschis circulației.

Luna se încheia cu publicarea rezultatelor de la bacalaureat. În ciuda pandemiei, doi elevi lugojeni au reușit să ia zece pe linie la probele examenului maturității.

Iulie

Iulie începea cu o revenire a pandemiei la Lugoj, în câteva zile apărând mai multe cazuri, mai ales la multinaționalele din oraș. Reîncepeau controalele în trafic, la restaurante, precum și în locurile publice. Iar primăria, ca să dea o pată de culoare activităților de zi cu zi, dezgropa o adevărată piscină clandestină chiar în fața pieței agroalimentare, ce avea să stea așa cu săptămânile. 

Cu numărul de infectări în creștere la Lugoj, primăria a decis să deschidă totuși ștrandul din oraș. Asta în timp ce un tânăr de 39 de ani făcea infarct, la câteva zile după ce fusese declarat vindecat de coronavirus și trimis acasă de la spital. 

Pe filieră politică, Boldea era somat să candideze de către un grup de tineri cel puțin dubioși, cu conturi false de Facebook și care i-au trimis edilului o scrisoare în care îl rugau, dar și împingeau de la spate să mai candideze pentru un al patrulea mandat. 

În timp ce unii lugojeni internați cu coronavirus se cereau acasă, moment în care în România era declarată neconstituțională internarea fără voia pacientului, și unul dintre momentele în care pandemia a început să explodeze spre cifrele de la finalul de an, polițiștii lugojeni erau surprinși la terase, fără a respecta normele pentru care chiar ei erau împuterniciți să dea amenzi semenilor lor.

August

Luna august începea cu anunțarea debutului lucrărilor la centrul pietonal, un proiect amânat timp de zeci de ani de către vechiile administrații. Criticat că face acest anunț pentru a câștiga electorat, Boldea uita între timp de proiectele începute, lăsându-le vraiște

După ce mai mulți angajați ai ambulanței Lugoj erau depistați pozitivi, iar situația devenea din ce în ce mai tensionată, un pacient cu Covid 19 a pus pe jar autoritățile, amenințând că se aruncă de la etaj, fiind internat la spitalul din municipiu. Pompierii și polițiștii au reușit într-un final să îl determine pe bărbat să revină în salonul său.

În august începea și campania adevărată electorală pentru locale. La Lugoj, partidul condus de către Boldea debuta în campanie cu mesaje primitive postate și distribuite pe Facebook. Întrebat de ce au fost amânate lucrările la centrul pietonal, Boldea s-a scuzat și a dat vina pe… Sfânta Maria. Lucrările, acum sistate de către noua administrație, au început cu întârziere de o lună.

Ziua de 14 august venea cu o veste tragică. Ultima săptămână s-a dovedit a fi cea mai neagră din cele petrecute în pandemie la Lugoj. Cinci persoane își pierdeau viețile în doar câteva zile, la unitatea medicală din oraș, toate infectate cu noul virus. Dacă în urmă cu câteva săptămâni stăteau la terase și ignorau regulile, doi polițiști lugojeni erau la rândul lor depistați pozitivi. Colegii lor neinfectați de la trupele speciale saltau trei lugojeni, după ce aceștia au fost depistați când cereau taxă de protecție unui tânăr dintr-un sat de lângă oraș.

În ultima parte a lunii, lugojenii aflau lista finală de candidați pentru viitoarele alegeri locale. Asta în timp ce primarul în funcție continuă atacurile furibunde, pe net sau în presă, la adresa contracandidaților săi cu ajutorul unei armate de conturi false în spatele căreia se aflau amicii săi abonați la bani publici, personaje dubioase bine cunoscute în Lugoj. Nu doar Boldea a jucat murdar, ci și alți candidați, cum ar fi cei de la USR. Rezultatele s-au văzut într-un final la urne.

Septembrie 

Toamna debuta la Lugoj cu o urmărire ca în filme, pe străzile din oraș, a unui șofer care a refuzat să se supună unui control de rutină al polițiștilor. Mâine zi dimineața, la Lugoj își deschidea porțile magazinul Dedeman, unul dintre cele mai așteptate proiecte de retail din istoria post-decembristă a orașului de pe Timiș. 

Veștile legate de coronavirus erau din ce în ce mai negative la Lugoj, acolo unde apărea un focar cu 65 de cazuri, primul dintre zecile de asemenea focare ce urmau să apară până la final de an. Tot pe atunci începea și zarva cu intrarea în zonele galbene și roșii ale școlilor. Acestea din urmă au fost până la urmă închise complet, cursurile având loc online. 

Cu pandemia din nou în floare, la Lugoj continuă campania electorală și nebunia de dinaintea alegerilor. Boldea dădea de lucru unei firme de casă, cerând reparații la muzeu și bibliotecă. În timp ce bloca fizic accesul copiilor într-una dintre școlile din oraș, în goana pentru publicitate electorală. În aceleași zile, edilul se întâlnea cu “un grup de tineri”, în poate cea mai penibilă ieșire de campanie din cei 31 de ani de democrație de la Lugoj.

De departe cea mai citită știre de pe Lugojeanul.ro în 2020 a fost cea despre un bărbat din Găvojdia, oprit de poliție pentru că a depășit pe linie continuă și care a făcut circ, în direct pe Facebook, în loc să își preia amenda și să plece. Știrea a avut un impact de peste 2.000.000 de afișări pe Facebook, peste 200.000 de afișări pe site, dar și zeci de mii de vizionări a clipului pe YouTube și sute de preluări în mass-media locală și națională.

Luna septembrie se încheia cu alegerile locale, câștigate de către Claudiu Buciu, noul primar în funcție al orașului. Bătut măr la numărul de voturi, fostul primar era ridiculizat pe internet la câteva zile după scrutin.

Octombrie 

 

În timp ce cazurile de coronavirus creșteau la Lugoj, ajungând să cuprindă întregi firme care lucrau la proiectele din oraș, primarul nou ales al orașului anunța măsuri drastice pentru cei care au greșit în fața legii în ultimii 12 ani. Buciu acorda publicației noastre primul interviu de la alegerea sa în funcția de edil șef al orașului, la 6 octombrie. Între timp, în PSD Lugoj se pregătea debarcarea fostului primar, lucru ce s-a întâmplat până la urmă în ciuda refuzului acestuia.

Tot în acea perioadă se anunța apariția unei noi funcții în administrația lugojeană, cea de city manager. Funcția i-a revenit Ancăi Micșa Oprea, care a lucrat în poziții cheie, în mai multe multinaționale din București și Timiș. În ziua în care edilul nou instalat anunța amploarea dezastrului de la Meridian, fostul edil renunța în sfârșit la funcția de consilier local de care ținuse cu dinții până atunci.

La mijlocul lunii apărea un nou focar de infectare cu noul coronavirus, la unul dintre centrele neuro din oraș. Totodată liceul Brediceanu anunța că își mută întreaga activitate în online, după ce două eleve erau depistate cu coronavirus. O veste cutremurătoare venea la câteva zile după, când presa relata că un tânăr de 22 de ani fusese lovit mortal de o garnitură de tren în Mehedinți, după ce plecase de acasă și era de negăsit de mai multe ore.

Luna se încheia cu noi focare de coronavirus, cu situații incredibile descoperite de noua administrație, dar și cu investirea oficială a lui Claudiu Buciu și a consilierilor locali în funcție, în prezența reprezentanților Prefecturii Timiș. Pe 30 octombrie primăria își suspenda activitatea după ce era declarat focar de coronavirus în clădire, cu o zi înainte de prima ședință de consiliu a noului aparat administrativ, ședință care a avut loc online.

Noiembrie

În noiembrie publicam o știre care îngrijora multă lume, mai exact atingerea unui nou număr record de cazuri de coronavirus la Lugoj. Între timp, prin intermediul publicației noastre, un român stabilit în Italia și-a cunoscut fratele din Lugoj, pe care nu l-a văzut niciodată. Tot atunci începeau și o serie de controale la Ocolul Silvic Lugoj, care s-au finalizat cu descoperirea mai multor nereguli. Orașul își primea totodată noul viceprimar, în persoana lui Bogdan Blidariu.

Un scandal important pe care l-au trăit lugojenii a fost cel legat de un muncitor de la Meridian care, inițial, ar fi sărit să îl înjunghie cu un cuțit pe un polițist care i-a impus purtarea măștii pe stradă. În realitate însă, așa cum se observa mai târziu de pe camerele de supraveghere de pe strada Timișorii, acolo unde a avut loc altercația, polițistul a fost cel care a început conflictul fizic, cărându-i bărbatului câțiva pumni și picioare în timp ce acesta refuza legitimarea. Până acum IPJ Timiș nu a luat nicio măsură disciplinară împotriva agentului.

Tot în noiembrie Lugojul intra în scenariul roșu, depășind rata de 3/1000 de infectări. Orașul înregistra chiar și 100 de cazuri noi pe zi constant în acea perioadă. Pentru că nu respectau regulile, patronii unui restaurant nou deschis la Lugoj erau amendați din cauza restricțiilor scenariului roșu. Piața din oraș rămânea deschisă. Primăria bloca totodată lucrările la centrul pietonal, începute în campania electorală de către pierdantul Boldea.

Ziua de 20 noiembrie va rămâne pentru totdeauna în memoria lugojenilor. Dacă de dimineață prefectul de Timiș anunța că, în ciuda ratei de infectare de 7/1000, nu va impune carantină la Lugoj, după doar câteva ore același oficial ieșea și anunța carantinarea orașului de pe Timiș, spre stupefacția tuturor. Situația devenea din ce în ce mai tensionată, în zilele următoare, din cauza confuziei generate de proasta gestionare și comunicare din partea autorităților. 

Din fericire, rata de infectare a început să scadă constant, chiar înainte de instaurarea carantinării. În plină carantină însă, unii lugojeni nu au ținut nicio secundă cont de legi. O înmormântare la o familie de romi este cel mai bun exemplu, după care primarul a cerut demisiile tuturor reprezentanților autorităților care nu au fost în stare să gestioneze situația.

Decembrie

Cu un 1 decembrie rezervat și sărbătorit acasă, lugojenii citeau pe portalul nostru despre tradiția dusă mai departe, în ciuda pandemiei, a cicloturistului Ștefan Hodi. Pe o vreme rece de crăpau pietrele, Hodi s-a urcat pe bicicletă și a pedalat până la Alba Iulia, așa cum face de zeci de ani de Ziua României. Câteva zile mai târziu, la Lugoj ajungea ambasadorul Americii, care a avut o scurtă întâlnire cu primarul și a luat prânzul cu un om de afaceri din oraș.

Data de 4 decembrie a fost poate cea mai așteptată a anului la Lugoj. La orele 24 seara, Lugojul ieșea din carantină, ajungând la o rată de infectare de 3,45/1000 de locuitori. Tot atunci se anunțau și centrele de vaccinare anti-coronavirus la Lugoj, dar și faptul că urmau să se redeschidă sălile de sport din municipiu.

Alegerile parlamentare au avut trecere slabă la lugojeni în 2020. Doar 10.000 de lugojeni, cu indulgență, au participat la scrutinul pentru Senat și Camera Deputaților. Câștigători la Lugoj au fost cei de la PNL, urmați de PSD, USRPlus și AUR. Cu alegerile în trecut și cu pandemia de coronavirus cât de cât sub control, Lugojul se pregătea de iarnă, contractând o firmă din Făget pentru deszăpezirea străzilor de sub nămeți.

Orașul era deja împodobit la mijlocul lunii, așteptând, după un an mai greu ca oricare altul, sărbătorile de Crăciun și un An Nou mai liniștit și mai liber.

În 2020, Lugojeanul.ro s-a menținut ca principala sursă de informare a lugojenilor și a celor 120 de mii de locuitori ai estului județului Timiș. Am avut un total de 850.000 de vizitatori unici, un record absolut în media lugojeană din toate timpurile, care de-a lungul celor 12 luni au generat peste 4.500.000 de accesări pe portalul nostru.

Vă mulțumim pentru atenție, vă promitem fidelitate, respect și încredere și în 2021, și vă urăm Crăciun Fericit și un călduros la mulți ani!

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate