Connect with us

Administrație

Primul interviu al noului primar din Lugoj. Cum vede Claudiu Buciu viitorul acestui oraș

Publicat

în

Toți lugojenii vor să știe când începeți mandatul și care e procedura din punctul acesta de vedere. De când vedem noul primar și noul consiliu local la treabă?

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Procedurile de constituire a noilor consilii locale și de intrare în exercițiu de drept a mandatelor noilor primari au fost modificate esențial prin Noul Cod Administrativ. Noua procedură este mai complexă, necesită mai multe documente și verificări și, implicit, mai mult timp. Cel mai important rol în aceasta procedura îl are Judecătoria care are competență asupra UAT (unității administrativ teritoriale) în care au avut loc alegerile. Desigur, cu concursul Secretarului General a UAT-ului, cel care, în fapt, transmite documentele necesare către Judecătorie, după ce le preia de la cei implicați în procedură (aleși locali, partide politice, etc.). La Lugoj, cel mai probabil noii aleși vor fi în funcție nu mai devreme de data de 15 octombrie.

Care sunt primele măsuri pe care o să le luați, din funcția de primar?

În primul rând, vom lua măsurile necesare pentru salvarea activității de furnizare a serviciilor de apă și canalizare. În prezent, Meridian 22 se află într-o situație catastrofală, ce pune în pericol furnizarea acestor servicii. Luăm în calcul în principal intrarea în reorganizare a acestei societăți. În al doilea rând, vom sista toate lucrările majore ce se desfășoară în municipiu pentru a verifica stadiul acestora și soluțiile alese, având în vedere calitatea tuturor lucrărilor desfășurate pâna în prezent de către fosta administrație.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

În al treilea rând, vom demara procedura de întocmire a documentelor necesare obținerii finanțării construirii unui spital nou.

În al patrulea rând, vom începe procedurile de reorganizare a activității de curățenie stradală la nivelul întregului municipiu. De asemenea, va trebui să găsim imediat o soluție pentru asigurarea serviciului de deszăpezire. În prezent, fosta administrație ne-a lăsat fără niciun utilaj și fără materiale antiderapante. În schimb avem patru șoferi și patru mecanici de utilaje specifice pe care ii plătim degeaba de doi ani, aceștia neputând să-și exercite atribuțiile. Cel mai probabil, pentru aceasta iarnă, vom încheia un contract de prestări servicii cu o firmă specializată. Pentru viitor, vom dota propriul serviciu pentru deszăpezire cu utilaje specifice, considerând că cea mai eficientă modalitate de gestionare a acestei probleme este cea în regie proprie.

Am lăsat la sfârșit cea mai importantă preocupare a noastră, respectiv educația copiilor pentru că necesită o abordare detaliată. Pe scurt, vom solicita tuturor conducătorilor institutiilor de învățământ să prezinte bugetul pentru anul viitor până în data de 15 noiembrie, urmând ca ulterior să avem discuții pe marginea acestuia, astfel încât, până în 1 decembrie să-l avem finalizat. Vom analiza necesarul de spații pentru desfășurarea activității de învățământ, încercând să renunțăm la spațiile închiriate. În paralel vom începe demersurile pentru construirea unei noi instituții de învățământ, în zona de est a municipiului și vom analiza modalitățile prin care urmează să finalizăm în cel mai scurt timp grădinița din cartierul Eftimie Murgu. Nu în ultimul rând ne vom concentra pe asigurarea condițiilor normale de studiu în actualul context de pandemie, punând la dispoziția instituțiilor de învățământ toate resursele necesare. 

O serie de lucrări sunt începute și chiar abandonate în Lugoj,(vezi centrul orașului, fosta cazarmă etc), altele sunt finalizate dar au fost prost executate (vezi bazinul acoperit, zona pieței etc). Ce se va întâmpla în aceste cazuri?

Așa cum am mai spus, vom suspenda toate lucrările majore. Vom verifica de ce nu au fost finalizate la timp, dacă durata contractelor a fost prelungită legal sau nu și dacă ceea ce s-a realizat și plătit până în prezent este conform sau nu cu cerințele contractuale. În principal, vom sesiza autoritățile competente (organe judiciare) cu privire la toate lucrările care au fost finalizate și achitate, dar care au generat obiective care nu funcționează. Mă refer la stația de epurare, rețelele de apă, reparațiile la străzi, topoganele de la ștrand, ștrandul și SPA-ul, cazarma, iluminatul public, etc. Toți cei implicați în astfel de situații vor răspunde personal și cu averea personală pentru toate aceste situații. Banii lugojenilor nu sunt destinați bunăstării funcționarilor corupți sau incompetenți.

Fostul primar s-a lăudat că vă lasă conturile pline, 85 de milioane de lei de cheltuit. Cum se vor cheltui acești bani, având în vedere că mai sunt doar trei luni până la sfârșitul acestui an?

Fostul primar minte cu nerușinare. Conform ultimului extras de cont eliberat de Trezoreria Municipiului Lugoj, în conturile primăriei există 65.419.557,43 RON. Ce nu ne spune fostul primar este că datoriile consolidate ale primăriei depășesc cu mult așa zisele economii. Creditele bancare făcute pentru obiective care nu funcționează, datoriile spitalului, datoriile Meridianului, datoriile Salprestului, ori cele ale CSM-ului depășesc cu mult sumele pe care le avem în conturi. Mai mult, cheltuielile pentru anul în curs ale primăriei cu personalul și cu bunurile și serviciile se ridica la suma de 61.851.320 milioane RON, iar veniturile proprii la doar 61.543.180 milioane RON, adică înregistrăm deficit. În plus, de anul viitor începem să restituim sume foarte mari pentru stingerea creditelor angajate de municipiu.   

Veniți în primărie unde există deja o echipă, a fostului primar, cu oameni care nu întotdeauna și-au făcut treaba? Ce se va întâmpla cu angajații primăriei, va exista o evaluare, o să aduceți oameni noi?

Asta îmi displace cel mai mult. Faptul ca funcționarii au acceptat că sunt echipa unui anumit primar. Funcționarul trebuie să fie funcționar și atât, are obligații doar față de instituția pe care o deservește. Afinitățile exagerate au dus la un nivel scăzut al exercitării atribuțiilor specifice, dar și la un mod defectuos și preferențial de funcționare a primăriei. Lugojenii și societățile comerciale din Lugoj nu au fost tratați egal, ci în funcție de afinități. 

Desigur că vom face evaluări, atât pentru activitatea depusă până în prezent cât și pentru competentele actuale ale angajaților, iar toate deciziile individuale vor fi luate exclusiv în funcție de rezultatul acestor evaluări. Am lucrat în primărie și cunosc foarte mulți dintre angajați. Majoritatea au încercat să-și păstreze statutul, unii au reușit, alții au fost înfrânți de perspectiva pierderii serviciului. Situația se cunoaște de fiecare dintre aceștia.

Un alt criteriu pe baza cărora se vor lua decizii va fi acela al distribuirii corecte și eficiente a atribuțiilor, adică vom urmări să desființăm timpii morți din activitățile angajaților, respectiv ne vom debarasa imediat de „tăietorii de frunză la câini”. Este evident că trebuie să reducem costurile cu personalul, aparatul primăriei fiind supradimensionat. Tot în acest scop vom reorganiza structurile funcționale ale primăriei.

Am văzut că șeful Poliței Locale are deja mai multe solicitări pentru noul primar, în condițiile în care foarte multă lume a reclamat în ultimii ineficiența acestui serviciu? Mai mult, Florin Dumitru, este și implicat în politică. Cum veți răspunde acestor solicitări și ce se va întâmpla cu Poliția Locală?

În primul rând șeful poliției locale trebuie să aplice legea. Nu îl plăteste primarul ci cetățenii. Orice solicitări venite din partea poliției locale vor fi acceptate dacă vor fi în sprijinul îndeplinirii rolului acesteia. Repet, unii funcționari nu și-au îndeplinit atribuțiile sau și le-au îndeplinit discreționar, sub amenințarea pierderii serviciului. Aceste lucruri vor înceta. Însa oricine nu-și va îndeplini în mod corect atribuțiile de acum încolo, trebuie să știe ca va părăsi cu siguranță locul de muncă. 

Eficiența acestui serviciu depinde doar de gradul de aplicare a legii și de atributiile pe care le vor avea polițiștii. Suntem deschiși să mărim plaja de acțiune a acestei instituții, corelat cu sporirea mijloacelor de control al activității acestei instituții, pentru a măsura gradul ei de eficiență. 

Candidatura șefului politiei a fost una legală, conform deciziilor instantelor judecătorești. Implicarea în politică însa consider că este nepotrivită pentru o persoana care exercită o astfel de funcție și cred că dânsul nu-și dorește o reala implicare în politică, candidatura domniei sale fiind mai mult un gest de civism.

Lugojul a atras foarte puține fonduri europene în mandatele fostului primar. Se schimbă politica în acest domeniu? Ce măsuri veți lua?

Am pierdut oportunități incomensurabile. Lugojul s-a întors practic în timp prin lipsa accesării acestor fonduri, care ne-ar fi asigurat un progres absolut necesar, vital chiar. Funcționarii implicați în acest domeniu au fost practic inutili cetățenilor. Timp de pierdut sau de regrete nu avem. Următorul exercițiu financiar al UE începe peste două luni, iar noi suntem total nepregătiți. Întregul aparat al primăriei va intra imediat în modul de funcționare „accesare fonduri europene”. Pe lângă asta, vom apela la firme de consultanță care au avut rezultate foarte bune în ultimii ani în acest domeniu. Vom reconstrui de la zero echipa internă. Proiectele aflate în derulare sau în curs de accesare vor fi evaluate și ne vom concentra pe maximizarea șanselor de implementare, având în vedere parcursul anevoios al acestora de până în prezent.

Lugojenii se plâng că parcurile din Lugoj, acelea care sunt, lasă de dorit. Există vreo speranță ca orașul să aibă în viitor un parc adevărat și spații verzi civilizate?

Și pentru amenajarea parcurilor s-au alocat și se alocă fonduri europene. Suntem obligați să asigurăm lugojenilor cât mai multe spații verzi de calitate. Când ieși în parc, trebuie să te simți bine, să te relaxezi, să-ți încarci bateriile. Suntem adepții simplității, curățeniei și îngrijirii permanente a zonelor verzi. În prezent nu ne permitem investiții masive, însă putem să ne îndeplinim obiectivul propus și cu resurse financiare reduse. 

În campania electorală, ați vorbit foarte mult despre construcția unui nou spital la Lugoj. O clădire nouă, care să se construiască lângă actualul spital. Când vor începe demersurile pentru acest proiect?

Demersurile vor începe imediat. Încă din primăvară s-a aprobat un proiect de hotărâre de consiliu, la inițiativa consilierilor PNL, cu privire la întocmirea unui studiu de definire a necesității construirii unui spital nou, document inițial, fără care nu putem porni la drum. Din păcate, vechea administrație a blocat demararea procedurilor de achiziție publică pentru întocmirea acestuia. Deci primul pas va fi să lansăm aceasta licitație. Am purtat deja discuții la nivel guvernamental, urmând ca primii pași să fie făcuți chiar în cursul acestuia an. Desigur, trebuie să așteptăm investirea noului guvern, care va avea loc, cel mai probabil în luna ianuarie. Nu va fi ușor, dar efectiv nu avem alta șansă, actuala clădire a spitalului fiind total improprie desfășurării de activități spitalicești.

Cum va arăta Lugojul peste patru ani? Veți mai candida pentru un nou mandat?

Lugojul va fi curat, va fi mai sigur, calitatea vieții va fi mai bună, calitatea educației va fi mai bună inclusiv prin modernizarea spațiilor destinate învățământului, vor fi mai multe locuri de muncă. Primăria va fi eficientă. Vom promova competența, concurența loială și  respectul reciproc. Sperăm ca sentimentul de apartenență la la aceeași comunitate, ne va responsabiliza pe cât mai mulți dintre noi. Dacă vom reuși ce ne-am propus pentru acești patru ani, voi candida cu siguranță pentru un nou mandat.  

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Se închide circulația în centrul Lugojului pentru câteva ore în weekend

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Lugojul celebrează Săptămâna Europeană a Mobilității, prin activități care promovează sănătatea mintală și fizică a cetățenilor. Aceste activități se vor desfășura în aer liber, în Piața Victoriei, duminică, 19 septembrie, între orele 16:00 și 19:00. 

Activitatea face parte din campania Noi Revitalizăm Orașul și pune Lugojul pe harta orașelor care închid străzile pentru mașini. Clubul Sportiv Municipal Lugoj pregătește un antrenament demonstrativ și un joc de antrenament cu grupele copii și juniori, secția de fotbal. 

Clubul Copiilor Lugoj pregătește jocuri interactive și distractive pentru copiii de toate vârstele. Atenție, circulația va fi închisă pentru automobile în Piața Victoriei din Lugoj, între orele 16:00 și 19:00.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Administrație

“Manevre” în Primăria Lugoj. Buciu a anulat o licitație dubioasă

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Primarul Claudiu Buicu a anulat o licitație cel puțin dubioasă pe care angajații din administrația locală au realizat-o pe bani publici. O firmă lugojeană care se ocupă cu activități veterinare, și care are în administrare și fostul adăpost de câini fără stăpân al primăriei, a câștigat o licitație de tăiere a 200 de arbori din pădurile orașului.

Firma nu numai că nu are cod CAEN pentru aceste activități, dar nici vorbă de utilaje pentru aceste lucrări minuțioase. Suma pe care primăria a atribuit-o pentru lucrare a fost de 42.000 de lei. Întrebat despre această licitație, primarul s-a declarat șocat de ceea ce au putut face colegii lui din primărie.

“Firma nu are utilaje și nici obicet de activitate pentru așa ceva. Colegii mei din primărie au atribuit lucrarea, evident că am anulat-o imediat ce am aflat”, a declarat primarul Buciu pentru Lugojeanul.ro

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Deocamdată edilul șef al orașului nu a anunțat dacă va lua unele măsuri împotriva colegilor care au “reușit” această licitație. Surse din cadrul primăriei spun că de vină ar fi angajații mai vechi, din fost administrație, care au rămas înzestrați cu vechi obiceiuri cum sunt atribuirea de lucrări la firme de casă.

Citiţi mai departe

Administrație

Primăria și Retim îi așteaptă pe copii, la o acțiune educativă în Parcul George Enescu

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj, Adid Timiș și Retim Ecologic Services S.A. vă așteaptă sâmbătă, 18 septembrie 2021, în intervalul orar 10.00 – 12.00 în Parcul George Enescu din Lugoj, la o serie de activități educative dedicate copiilor.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Organizatorii acestui eveniment, vin cu informații relevante privind gestionarea deșeurilor, respectiv realizarea procesului de colectare separată în vederea reciclării și încurajarea reutilizării acestora. Aceștia au pregătit pentru copii o serie de activități educative și recreative, după cum urmează: un test rapid de cunoștințe ecologice realizat pe platforma kahoot și un atelier inedit de pictură în cadrul căruia se vor decora sacoșe de bumbac reutilizabile, pe care cei mici le vor păstra.

„Prin aceste activități de educație ecologică sperăm să dezvoltăm și să consolidăm comportamente responsabile și prietenoase cu mediul. Sunt așteptați cât mai mulți copii la standul din Parcul George Enescu, pentru acumulare de noi cunoștințe, distracție, voie bună și multe premii surpriză”, au anunțat organizatorii.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Administrație

Avarie majoră la o magistrală de apă din Lugoj. Uzinele sunt oprite

Publicat

în

Lugojul trece printr-o avarie majoră, la rețeaua de apă. Acvilian Belințan, directorul societății Meridian a declarat pentru Lugojeanul.ro, că a cedat magistrala de apă a de pe str. Brândușelor.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„S-a spart magistrala de 450, de pe Brândușelor, până pe 13 Decembrie. Uzinele au picat amândouă, pentru că pompele nu pot duce pierderile ce le avem aici. S-a deschis undeva la 3 metri din asfalt. Momentan încercăm să izolăm partea aceasta de oraș, dar vanele nu închid. După ce reușim să închidem vanele, repornim uzinele, dar nu pot face față. Magistrala încercăm să o reparăm până mâine la prânz”, a declarat Belințan.

Directorul Meridian a mai spus că pentru o parte din oraș nu va fi apă până la mâine la prânz, iar în restul orașului presiunea va fi extrem de scăzută.

 

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite