Connect with us

Administrație

Primul interviu al noului primar din Lugoj. Cum vede Claudiu Buciu viitorul acestui oraș

Publicat

în

Toți lugojenii vor să știe când începeți mandatul și care e procedura din punctul acesta de vedere. De când vedem noul primar și noul consiliu local la treabă?

RETIM

Procedurile de constituire a noilor consilii locale și de intrare în exercițiu de drept a mandatelor noilor primari au fost modificate esențial prin Noul Cod Administrativ. Noua procedură este mai complexă, necesită mai multe documente și verificări și, implicit, mai mult timp. Cel mai important rol în aceasta procedura îl are Judecătoria care are competență asupra UAT (unității administrativ teritoriale) în care au avut loc alegerile. Desigur, cu concursul Secretarului General a UAT-ului, cel care, în fapt, transmite documentele necesare către Judecătorie, după ce le preia de la cei implicați în procedură (aleși locali, partide politice, etc.). La Lugoj, cel mai probabil noii aleși vor fi în funcție nu mai devreme de data de 15 octombrie.

Care sunt primele măsuri pe care o să le luați, din funcția de primar?

În primul rând, vom lua măsurile necesare pentru salvarea activității de furnizare a serviciilor de apă și canalizare. În prezent, Meridian 22 se află într-o situație catastrofală, ce pune în pericol furnizarea acestor servicii. Luăm în calcul în principal intrarea în reorganizare a acestei societăți. În al doilea rând, vom sista toate lucrările majore ce se desfășoară în municipiu pentru a verifica stadiul acestora și soluțiile alese, având în vedere calitatea tuturor lucrărilor desfășurate pâna în prezent de către fosta administrație.

În al treilea rând, vom demara procedura de întocmire a documentelor necesare obținerii finanțării construirii unui spital nou.

În al patrulea rând, vom începe procedurile de reorganizare a activității de curățenie stradală la nivelul întregului municipiu. De asemenea, va trebui să găsim imediat o soluție pentru asigurarea serviciului de deszăpezire. În prezent, fosta administrație ne-a lăsat fără niciun utilaj și fără materiale antiderapante. În schimb avem patru șoferi și patru mecanici de utilaje specifice pe care ii plătim degeaba de doi ani, aceștia neputând să-și exercite atribuțiile. Cel mai probabil, pentru aceasta iarnă, vom încheia un contract de prestări servicii cu o firmă specializată. Pentru viitor, vom dota propriul serviciu pentru deszăpezire cu utilaje specifice, considerând că cea mai eficientă modalitate de gestionare a acestei probleme este cea în regie proprie.

Am lăsat la sfârșit cea mai importantă preocupare a noastră, respectiv educația copiilor pentru că necesită o abordare detaliată. Pe scurt, vom solicita tuturor conducătorilor institutiilor de învățământ să prezinte bugetul pentru anul viitor până în data de 15 noiembrie, urmând ca ulterior să avem discuții pe marginea acestuia, astfel încât, până în 1 decembrie să-l avem finalizat. Vom analiza necesarul de spații pentru desfășurarea activității de învățământ, încercând să renunțăm la spațiile închiriate. În paralel vom începe demersurile pentru construirea unei noi instituții de învățământ, în zona de est a municipiului și vom analiza modalitățile prin care urmează să finalizăm în cel mai scurt timp grădinița din cartierul Eftimie Murgu. Nu în ultimul rând ne vom concentra pe asigurarea condițiilor normale de studiu în actualul context de pandemie, punând la dispoziția instituțiilor de învățământ toate resursele necesare. 

O serie de lucrări sunt începute și chiar abandonate în Lugoj,(vezi centrul orașului, fosta cazarmă etc), altele sunt finalizate dar au fost prost executate (vezi bazinul acoperit, zona pieței etc). Ce se va întâmpla în aceste cazuri?

Așa cum am mai spus, vom suspenda toate lucrările majore. Vom verifica de ce nu au fost finalizate la timp, dacă durata contractelor a fost prelungită legal sau nu și dacă ceea ce s-a realizat și plătit până în prezent este conform sau nu cu cerințele contractuale. În principal, vom sesiza autoritățile competente (organe judiciare) cu privire la toate lucrările care au fost finalizate și achitate, dar care au generat obiective care nu funcționează. Mă refer la stația de epurare, rețelele de apă, reparațiile la străzi, topoganele de la ștrand, ștrandul și SPA-ul, cazarma, iluminatul public, etc. Toți cei implicați în astfel de situații vor răspunde personal și cu averea personală pentru toate aceste situații. Banii lugojenilor nu sunt destinați bunăstării funcționarilor corupți sau incompetenți.

Fostul primar s-a lăudat că vă lasă conturile pline, 85 de milioane de lei de cheltuit. Cum se vor cheltui acești bani, având în vedere că mai sunt doar trei luni până la sfârșitul acestui an?

Fostul primar minte cu nerușinare. Conform ultimului extras de cont eliberat de Trezoreria Municipiului Lugoj, în conturile primăriei există 65.419.557,43 RON. Ce nu ne spune fostul primar este că datoriile consolidate ale primăriei depășesc cu mult așa zisele economii. Creditele bancare făcute pentru obiective care nu funcționează, datoriile spitalului, datoriile Meridianului, datoriile Salprestului, ori cele ale CSM-ului depășesc cu mult sumele pe care le avem în conturi. Mai mult, cheltuielile pentru anul în curs ale primăriei cu personalul și cu bunurile și serviciile se ridica la suma de 61.851.320 milioane RON, iar veniturile proprii la doar 61.543.180 milioane RON, adică înregistrăm deficit. În plus, de anul viitor începem să restituim sume foarte mari pentru stingerea creditelor angajate de municipiu.   

Veniți în primărie unde există deja o echipă, a fostului primar, cu oameni care nu întotdeauna și-au făcut treaba? Ce se va întâmpla cu angajații primăriei, va exista o evaluare, o să aduceți oameni noi?

Asta îmi displace cel mai mult. Faptul ca funcționarii au acceptat că sunt echipa unui anumit primar. Funcționarul trebuie să fie funcționar și atât, are obligații doar față de instituția pe care o deservește. Afinitățile exagerate au dus la un nivel scăzut al exercitării atribuțiilor specifice, dar și la un mod defectuos și preferențial de funcționare a primăriei. Lugojenii și societățile comerciale din Lugoj nu au fost tratați egal, ci în funcție de afinități. 

Desigur că vom face evaluări, atât pentru activitatea depusă până în prezent cât și pentru competentele actuale ale angajaților, iar toate deciziile individuale vor fi luate exclusiv în funcție de rezultatul acestor evaluări. Am lucrat în primărie și cunosc foarte mulți dintre angajați. Majoritatea au încercat să-și păstreze statutul, unii au reușit, alții au fost înfrânți de perspectiva pierderii serviciului. Situația se cunoaște de fiecare dintre aceștia.

Un alt criteriu pe baza cărora se vor lua decizii va fi acela al distribuirii corecte și eficiente a atribuțiilor, adică vom urmări să desființăm timpii morți din activitățile angajaților, respectiv ne vom debarasa imediat de „tăietorii de frunză la câini”. Este evident că trebuie să reducem costurile cu personalul, aparatul primăriei fiind supradimensionat. Tot în acest scop vom reorganiza structurile funcționale ale primăriei.

Am văzut că șeful Poliței Locale are deja mai multe solicitări pentru noul primar, în condițiile în care foarte multă lume a reclamat în ultimii ineficiența acestui serviciu? Mai mult, Florin Dumitru, este și implicat în politică. Cum veți răspunde acestor solicitări și ce se va întâmpla cu Poliția Locală?

În primul rând șeful poliției locale trebuie să aplice legea. Nu îl plăteste primarul ci cetățenii. Orice solicitări venite din partea poliției locale vor fi acceptate dacă vor fi în sprijinul îndeplinirii rolului acesteia. Repet, unii funcționari nu și-au îndeplinit atribuțiile sau și le-au îndeplinit discreționar, sub amenințarea pierderii serviciului. Aceste lucruri vor înceta. Însa oricine nu-și va îndeplini în mod corect atribuțiile de acum încolo, trebuie să știe ca va părăsi cu siguranță locul de muncă. 

Eficiența acestui serviciu depinde doar de gradul de aplicare a legii și de atributiile pe care le vor avea polițiștii. Suntem deschiși să mărim plaja de acțiune a acestei instituții, corelat cu sporirea mijloacelor de control al activității acestei instituții, pentru a măsura gradul ei de eficiență. 

Candidatura șefului politiei a fost una legală, conform deciziilor instantelor judecătorești. Implicarea în politică însa consider că este nepotrivită pentru o persoana care exercită o astfel de funcție și cred că dânsul nu-și dorește o reala implicare în politică, candidatura domniei sale fiind mai mult un gest de civism.

Lugojul a atras foarte puține fonduri europene în mandatele fostului primar. Se schimbă politica în acest domeniu? Ce măsuri veți lua?

Am pierdut oportunități incomensurabile. Lugojul s-a întors practic în timp prin lipsa accesării acestor fonduri, care ne-ar fi asigurat un progres absolut necesar, vital chiar. Funcționarii implicați în acest domeniu au fost practic inutili cetățenilor. Timp de pierdut sau de regrete nu avem. Următorul exercițiu financiar al UE începe peste două luni, iar noi suntem total nepregătiți. Întregul aparat al primăriei va intra imediat în modul de funcționare „accesare fonduri europene”. Pe lângă asta, vom apela la firme de consultanță care au avut rezultate foarte bune în ultimii ani în acest domeniu. Vom reconstrui de la zero echipa internă. Proiectele aflate în derulare sau în curs de accesare vor fi evaluate și ne vom concentra pe maximizarea șanselor de implementare, având în vedere parcursul anevoios al acestora de până în prezent.

Lugojenii se plâng că parcurile din Lugoj, acelea care sunt, lasă de dorit. Există vreo speranță ca orașul să aibă în viitor un parc adevărat și spații verzi civilizate?

Și pentru amenajarea parcurilor s-au alocat și se alocă fonduri europene. Suntem obligați să asigurăm lugojenilor cât mai multe spații verzi de calitate. Când ieși în parc, trebuie să te simți bine, să te relaxezi, să-ți încarci bateriile. Suntem adepții simplității, curățeniei și îngrijirii permanente a zonelor verzi. În prezent nu ne permitem investiții masive, însă putem să ne îndeplinim obiectivul propus și cu resurse financiare reduse. 

În campania electorală, ați vorbit foarte mult despre construcția unui nou spital la Lugoj. O clădire nouă, care să se construiască lângă actualul spital. Când vor începe demersurile pentru acest proiect?

Demersurile vor începe imediat. Încă din primăvară s-a aprobat un proiect de hotărâre de consiliu, la inițiativa consilierilor PNL, cu privire la întocmirea unui studiu de definire a necesității construirii unui spital nou, document inițial, fără care nu putem porni la drum. Din păcate, vechea administrație a blocat demararea procedurilor de achiziție publică pentru întocmirea acestuia. Deci primul pas va fi să lansăm aceasta licitație. Am purtat deja discuții la nivel guvernamental, urmând ca primii pași să fie făcuți chiar în cursul acestuia an. Desigur, trebuie să așteptăm investirea noului guvern, care va avea loc, cel mai probabil în luna ianuarie. Nu va fi ușor, dar efectiv nu avem alta șansă, actuala clădire a spitalului fiind total improprie desfășurării de activități spitalicești.

Cum va arăta Lugojul peste patru ani? Veți mai candida pentru un nou mandat?

Lugojul va fi curat, va fi mai sigur, calitatea vieții va fi mai bună, calitatea educației va fi mai bună inclusiv prin modernizarea spațiilor destinate învățământului, vor fi mai multe locuri de muncă. Primăria va fi eficientă. Vom promova competența, concurența loială și  respectul reciproc. Sperăm ca sentimentul de apartenență la la aceeași comunitate, ne va responsabiliza pe cât mai mulți dintre noi. Dacă vom reuși ce ne-am propus pentru acești patru ani, voi candida cu siguranță pentru un nou mandat.  

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Primăria Lugoj a stabilit ce va cumpăra din bani publici în 2021

Publicat

în

RETIM

Primăria Lugoj a publicat un plan de achiziții pentru anul 2021. Astfel, lugojenii pot vedea unde vor fi cheltuiți banii de la bugetul local, putând consulta întreaga listă pe SEAP. Programul anual al achizițiilor publice a fost publicat la mijlocul lunii ianuarie și cuprinde toate investițiile majore pe care Lugojul ar urma să le realizeze în 2021, dar și după încheierea anului curent. Acestea nu sunt toate investițiile pe care primăria le va realiza în 2021, ci doar o parte dintre achizițiile pe care administrația și le-a propus.

Iată care sunt achizițiile din planul pentru 2021 la Lugoj:

Utilaje Multifuncționale pentru deszăpezire (SSML) – 1.218.000 lei cu TVA;

Țarcuri pentru deșeuri selective – 974.000 lei cu TVA;

Autospecială Poliție cu dotări specifice – 300.000 lei cu TVA;

Vehicule de aspirat străzile – 244.000 lei cu TVA;

Vehicule de măturat străzile – 487.000 lei cu TVA;

Achiziționare camere de supraveghere a rampelor clandestine de gunoi – 200.000 lei cu TVA;

Proiectare Instalație de Climatizare – încălzire/răcire și uscare /umidificare pentru Clădirea Primăriei Municipiului Lugoj – 250.000 lei cu TVA;

Proiectare – Refacere subsol al Clădirii Primăriei Municipiului Lugoj, asanare umezeală, compartimentare, consolidare – 150.000 lei cu TVA;

Expertiză tehnică a pasarelei pietonale din Cartier Cotu Mic pentru stabilirea posibilității de transformare a acesteia în pod rutier – 250.000 lei cu TVA;

Documentație de Avizare a lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru obiectivul Consolidare și Reabilitare Pod Beton amplasat pe str. Coloman Wallisch, peste râul Timiș – 238.000 lei cu TVA;

Documentație de Avizare a lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru 2 Corpuri de Clădire, corp principal și corp secundar Liceul Teoretic C. Brediceanu – 300.000 lei cu TVA;

Documentație de Avizare a lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru Corp Clădire principal Liceul I. Hasdeu – 180.000 lei cu TVA;

Documentație de Avizare a lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru Corp Clădire cu destinația internat – Colegiul V. Braniște – 270.000 lei cu TVA;

Expertize tehnice în scopul realizării cărților tehnice ale construcțiilor – 300.000 lei cu TVA;

Implementare prevederi HG nr. 777/2016 RENNS – Registrul Electronic Național al Nomenclaturilor Stradale – 200.000 lei cu TVA;

Studiu de Fezabilitate Extindere canalizare în Municipiul Lugoj și realizare decantoare de hidrocarburi – 250.000 lei cu TVA;

Studiu de Fezabilitate privind construirea unui nou Spital în Municipiul Lugoj – 250.000 lei cu TVA;

Documentație de Avizare a lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru obiectivul Consolidare și Reabilitare Pod de Fier – 238.000 – lei cu TVA;

Studiu de Fezabilitate și PT pentru amenajarea, modernizarea și construirea de piste de biciclete și zone pietonale în Municipiul Lugoj – 1.132.205 lei cu TVA;

Studiu de Fezabilitate și PT pentru Reabilitarea spațiilor verzi și modernizarea parcurilor în Municipiul Lugoj – 724.770 lei cu TVA;

Concurs de soluții – 38 Fântâni forate – 59.500 lei cu TVA;

Reparare prin plombare străzi cu carosabil asfaltat Lot 1 – 800.000 lei cu TVA.

Puteți consulta întreaga listă de achiziții planificate pentru 2021 la Lugoj, inclusiv termenele estimate de finalizare ale acestora, aici.

Citiţi mai departe

Administrație

Primăria și șeful Poliției Locale vor platformă de ridicat mașini la Lugoj

Publicat

în

RETIM

Șeful Poliției Locale, Florin Dumitru, a declarat pentru Lugojeanul.ro că vrea să introducă la Lugoj un serviciu de ridicare de mașini parcate neregulamentar. Dumitru s-a consultat cu administrația locală, spunând că ideea a fost una comună, și că există deschidere pentru acest demers. Ca beneficii imediate, șeful de la Locală spune că de pe raza orașului vor dispărea mașinile abandonate, dar și cele care blochează circulația.

“Am avut deja o discuție în Comisia de Circulație, va fi bineînțeles o decizie a administrației, pentru că sunt niște pași de făcut. Trebuie găsit un loc de depozitare, care trebuie amenajat cu pază, unde să păstrăm mașinile ridicate. 

Ca și beneficii, ne-am scăpa de toate mașinile abandonate și fără stăpân din Lugoj. Totodată, am scăpa de mașinile expuse spre vânzare pe domeniu public, plus cele parcate în locuri nepermise. La astea, ba nu vine proprietarul, ba încurcă lucrările de pe domeniul public. 

Eu cred că dacă vom ridica cinci, șase mașini, va avea deja un efect, asta pentru că vor fi costuri de ridicare foarte mari, pe care le vor suporta șoferii. Iar când lumea va auzi despre ele, automat nu va mai parca unde nu trebuie”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Florin Dumitru, Director Executiv Poliția Locală Lugoj.

Deocamdată nu există un termen preconizat de la care proiectul propus să intre în vigoare, însă primul pas este cuprinderea autoutilitarei, precum și a locului de depozitare a mașinilor ridicate, în bugetul anului 2021.

Citiţi mai departe

Administrație

Funcționari din Primărie trimiși de primar în Justiție, să răspundă de ilegalitățile făcute ca J’adore să funcționeze

Publicat

în

Primarul Claudiu Buciu se arată decis să impună legea cu orice preț la Lugoj. Edilul a anunțat că restaurantul și pensiunea J’adore funcționează, încă de la început, în baza unor artificii făcute de fostul primar și de către mai mulți funcționari din Primărie.
„Am aflat cu stupoare faptul ca locația J’adore funcționează în baza unor artificii puse la cale de funcționari din Primăria Municipiului Lugoj, artificii în urma cărora operatorul locației beneficiază ilegal de dreptul de a funcționa. Un loc care se bucură de aprecierea consumatorilor se dovedește a fi într-o situație total nepotrivită. Mă gândesc la oamenii care au investit aici și care, în ciuda investiției uriașe pe care au făcut-o, au ales sa beneficieze de sprijinul oferit în mod nelegal de funcționari din primărie dar și de fostul primar, punându-și în pericol întreaga investiție, în loc sa aleagă drumul corect. Pe scurt, în decembrie 2013, proprietarii au obținut o autorizație de construire pentru (!!!) o casă (parte, etaj si mansarda) și anexe la parter. O casă cu câteva zeci de dormitoare, cu un living de peste 1.200 de metri pătrați și făra parcare. În 2015, proprietarii, după ridicarea “casei”, au solicitat schimbarea destinației acesteia în pensiune, restaurant și anexe. Iar Primaria, prin primar, arhitect șef și secretar au acceptat. Pe primar, l-ați demis dvs., Lugojenii. De restul funcționarilor se va ocupa Justiția, după ce vom lua măsurile legale ce se impun. Toate acestea s-au aprobat în ciuda faptului ca, în conformitate cu PUG-ul Lugojului (UTR 19 – unitatea teritorială de referință 19), în acea zona, nu este permisa construirea de clădiri cu funcțiunea de pensiune sau restaurant”, arată Buciu.
Mai mult, cei de la J’adore au fost lăsați să construiască pe terenul primăriei fără autorizație și fără să plătească pentru folosirea acelui teren.
„Cel mai grav este însă faptul ca terenul aferent parcării acestui complex se afla în proprietatea Municipiului Lugoj, proprietarii clădirilor folosindu-l în mod nelegal. Fără o parcare (cu un anumit număr de locuri), tot acest complex nu poate funcționa legal. Deci va trebui închis până la reglementarea situației (dacă va fi juridic posibil). Mai mult, colegii din primărie care emit autorizații de funcționare pentru astfel de activitați au încălcat la rândul lor legea, autorizând aceasta activitate”, susține primarul.
Claudiu Buciu arată că sistemul de a aplica dubla măsură, pentru unii nefiind valabilă legea, este unul nociv pentru o comunitate și că el nu-l îl va accepta, așa cum a fost aplicat în ultimii ani. Edilul Lugojului cere măsuri clare pentru cei de la J’adore.
„Intrarea în legalitate cu privire la aceasta situație va consta în demolarea integrală a parcării existente în fata clădirilor în care funcționează J’adore, astfel încât terenul deținut de Municipiul Lugoj să rămână fără sarcini. Doar astfel, ulterior demolării, terenul va putea face obiectul unei proceduri de atribuire. Sper ca deținatorii J’adore să accepte în al 12-lea ceas că lucrurile trebuie să intre în legalitate și să facă ceea ce este necesar în acest sens, respectiv să demoleze singuri parcarea și să plăteasca Municipiului Lugoj costurile utilizării acestui teren pentru cei cinci ani de activitate. Doar apoi vor putea să solicite utilizarea acestuia, în limitele legii și doar pentru o parte din terenul ocupat în prezent”, arată Buciu

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite