Connect with us
Winter Sale 2022

Administrație

Primul interviu al noului primar din Lugoj. Cum vede Claudiu Buciu viitorul acestui oraș

Publicat

în

Toți lugojenii vor să știe când începeți mandatul și care e procedura din punctul acesta de vedere. De când vedem noul primar și noul consiliu local la treabă?

Meniul zilei, Octavian

Procedurile de constituire a noilor consilii locale și de intrare în exercițiu de drept a mandatelor noilor primari au fost modificate esențial prin Noul Cod Administrativ. Noua procedură este mai complexă, necesită mai multe documente și verificări și, implicit, mai mult timp. Cel mai important rol în aceasta procedura îl are Judecătoria care are competență asupra UAT (unității administrativ teritoriale) în care au avut loc alegerile. Desigur, cu concursul Secretarului General a UAT-ului, cel care, în fapt, transmite documentele necesare către Judecătorie, după ce le preia de la cei implicați în procedură (aleși locali, partide politice, etc.). La Lugoj, cel mai probabil noii aleși vor fi în funcție nu mai devreme de data de 15 octombrie.

Schiop Bogdan

Care sunt primele măsuri pe care o să le luați, din funcția de primar?

RETIM

În primul rând, vom lua măsurile necesare pentru salvarea activității de furnizare a serviciilor de apă și canalizare. În prezent, Meridian 22 se află într-o situație catastrofală, ce pune în pericol furnizarea acestor servicii. Luăm în calcul în principal intrarea în reorganizare a acestei societăți. În al doilea rând, vom sista toate lucrările majore ce se desfășoară în municipiu pentru a verifica stadiul acestora și soluțiile alese, având în vedere calitatea tuturor lucrărilor desfășurate pâna în prezent de către fosta administrație.

În al treilea rând, vom demara procedura de întocmire a documentelor necesare obținerii finanțării construirii unui spital nou.

În al patrulea rând, vom începe procedurile de reorganizare a activității de curățenie stradală la nivelul întregului municipiu. De asemenea, va trebui să găsim imediat o soluție pentru asigurarea serviciului de deszăpezire. În prezent, fosta administrație ne-a lăsat fără niciun utilaj și fără materiale antiderapante. În schimb avem patru șoferi și patru mecanici de utilaje specifice pe care ii plătim degeaba de doi ani, aceștia neputând să-și exercite atribuțiile. Cel mai probabil, pentru aceasta iarnă, vom încheia un contract de prestări servicii cu o firmă specializată. Pentru viitor, vom dota propriul serviciu pentru deszăpezire cu utilaje specifice, considerând că cea mai eficientă modalitate de gestionare a acestei probleme este cea în regie proprie.

Am lăsat la sfârșit cea mai importantă preocupare a noastră, respectiv educația copiilor pentru că necesită o abordare detaliată. Pe scurt, vom solicita tuturor conducătorilor institutiilor de învățământ să prezinte bugetul pentru anul viitor până în data de 15 noiembrie, urmând ca ulterior să avem discuții pe marginea acestuia, astfel încât, până în 1 decembrie să-l avem finalizat. Vom analiza necesarul de spații pentru desfășurarea activității de învățământ, încercând să renunțăm la spațiile închiriate. În paralel vom începe demersurile pentru construirea unei noi instituții de învățământ, în zona de est a municipiului și vom analiza modalitățile prin care urmează să finalizăm în cel mai scurt timp grădinița din cartierul Eftimie Murgu. Nu în ultimul rând ne vom concentra pe asigurarea condițiilor normale de studiu în actualul context de pandemie, punând la dispoziția instituțiilor de învățământ toate resursele necesare. 

O serie de lucrări sunt începute și chiar abandonate în Lugoj,(vezi centrul orașului, fosta cazarmă etc), altele sunt finalizate dar au fost prost executate (vezi bazinul acoperit, zona pieței etc). Ce se va întâmpla în aceste cazuri?

Așa cum am mai spus, vom suspenda toate lucrările majore. Vom verifica de ce nu au fost finalizate la timp, dacă durata contractelor a fost prelungită legal sau nu și dacă ceea ce s-a realizat și plătit până în prezent este conform sau nu cu cerințele contractuale. În principal, vom sesiza autoritățile competente (organe judiciare) cu privire la toate lucrările care au fost finalizate și achitate, dar care au generat obiective care nu funcționează. Mă refer la stația de epurare, rețelele de apă, reparațiile la străzi, topoganele de la ștrand, ștrandul și SPA-ul, cazarma, iluminatul public, etc. Toți cei implicați în astfel de situații vor răspunde personal și cu averea personală pentru toate aceste situații. Banii lugojenilor nu sunt destinați bunăstării funcționarilor corupți sau incompetenți.

Fostul primar s-a lăudat că vă lasă conturile pline, 85 de milioane de lei de cheltuit. Cum se vor cheltui acești bani, având în vedere că mai sunt doar trei luni până la sfârșitul acestui an?

Fostul primar minte cu nerușinare. Conform ultimului extras de cont eliberat de Trezoreria Municipiului Lugoj, în conturile primăriei există 65.419.557,43 RON. Ce nu ne spune fostul primar este că datoriile consolidate ale primăriei depășesc cu mult așa zisele economii. Creditele bancare făcute pentru obiective care nu funcționează, datoriile spitalului, datoriile Meridianului, datoriile Salprestului, ori cele ale CSM-ului depășesc cu mult sumele pe care le avem în conturi. Mai mult, cheltuielile pentru anul în curs ale primăriei cu personalul și cu bunurile și serviciile se ridica la suma de 61.851.320 milioane RON, iar veniturile proprii la doar 61.543.180 milioane RON, adică înregistrăm deficit. În plus, de anul viitor începem să restituim sume foarte mari pentru stingerea creditelor angajate de municipiu.   

Veniți în primărie unde există deja o echipă, a fostului primar, cu oameni care nu întotdeauna și-au făcut treaba? Ce se va întâmpla cu angajații primăriei, va exista o evaluare, o să aduceți oameni noi?

Asta îmi displace cel mai mult. Faptul ca funcționarii au acceptat că sunt echipa unui anumit primar. Funcționarul trebuie să fie funcționar și atât, are obligații doar față de instituția pe care o deservește. Afinitățile exagerate au dus la un nivel scăzut al exercitării atribuțiilor specifice, dar și la un mod defectuos și preferențial de funcționare a primăriei. Lugojenii și societățile comerciale din Lugoj nu au fost tratați egal, ci în funcție de afinități. 

Desigur că vom face evaluări, atât pentru activitatea depusă până în prezent cât și pentru competentele actuale ale angajaților, iar toate deciziile individuale vor fi luate exclusiv în funcție de rezultatul acestor evaluări. Am lucrat în primărie și cunosc foarte mulți dintre angajați. Majoritatea au încercat să-și păstreze statutul, unii au reușit, alții au fost înfrânți de perspectiva pierderii serviciului. Situația se cunoaște de fiecare dintre aceștia.

Un alt criteriu pe baza cărora se vor lua decizii va fi acela al distribuirii corecte și eficiente a atribuțiilor, adică vom urmări să desființăm timpii morți din activitățile angajaților, respectiv ne vom debarasa imediat de „tăietorii de frunză la câini”. Este evident că trebuie să reducem costurile cu personalul, aparatul primăriei fiind supradimensionat. Tot în acest scop vom reorganiza structurile funcționale ale primăriei.

Am văzut că șeful Poliței Locale are deja mai multe solicitări pentru noul primar, în condițiile în care foarte multă lume a reclamat în ultimii ineficiența acestui serviciu? Mai mult, Florin Dumitru, este și implicat în politică. Cum veți răspunde acestor solicitări și ce se va întâmpla cu Poliția Locală?

În primul rând șeful poliției locale trebuie să aplice legea. Nu îl plăteste primarul ci cetățenii. Orice solicitări venite din partea poliției locale vor fi acceptate dacă vor fi în sprijinul îndeplinirii rolului acesteia. Repet, unii funcționari nu și-au îndeplinit atribuțiile sau și le-au îndeplinit discreționar, sub amenințarea pierderii serviciului. Aceste lucruri vor înceta. Însa oricine nu-și va îndeplini în mod corect atribuțiile de acum încolo, trebuie să știe ca va părăsi cu siguranță locul de muncă. 

Eficiența acestui serviciu depinde doar de gradul de aplicare a legii și de atributiile pe care le vor avea polițiștii. Suntem deschiși să mărim plaja de acțiune a acestei instituții, corelat cu sporirea mijloacelor de control al activității acestei instituții, pentru a măsura gradul ei de eficiență. 

Candidatura șefului politiei a fost una legală, conform deciziilor instantelor judecătorești. Implicarea în politică însa consider că este nepotrivită pentru o persoana care exercită o astfel de funcție și cred că dânsul nu-și dorește o reala implicare în politică, candidatura domniei sale fiind mai mult un gest de civism.

Lugojul a atras foarte puține fonduri europene în mandatele fostului primar. Se schimbă politica în acest domeniu? Ce măsuri veți lua?

Am pierdut oportunități incomensurabile. Lugojul s-a întors practic în timp prin lipsa accesării acestor fonduri, care ne-ar fi asigurat un progres absolut necesar, vital chiar. Funcționarii implicați în acest domeniu au fost practic inutili cetățenilor. Timp de pierdut sau de regrete nu avem. Următorul exercițiu financiar al UE începe peste două luni, iar noi suntem total nepregătiți. Întregul aparat al primăriei va intra imediat în modul de funcționare „accesare fonduri europene”. Pe lângă asta, vom apela la firme de consultanță care au avut rezultate foarte bune în ultimii ani în acest domeniu. Vom reconstrui de la zero echipa internă. Proiectele aflate în derulare sau în curs de accesare vor fi evaluate și ne vom concentra pe maximizarea șanselor de implementare, având în vedere parcursul anevoios al acestora de până în prezent.

Lugojenii se plâng că parcurile din Lugoj, acelea care sunt, lasă de dorit. Există vreo speranță ca orașul să aibă în viitor un parc adevărat și spații verzi civilizate?

Și pentru amenajarea parcurilor s-au alocat și se alocă fonduri europene. Suntem obligați să asigurăm lugojenilor cât mai multe spații verzi de calitate. Când ieși în parc, trebuie să te simți bine, să te relaxezi, să-ți încarci bateriile. Suntem adepții simplității, curățeniei și îngrijirii permanente a zonelor verzi. În prezent nu ne permitem investiții masive, însă putem să ne îndeplinim obiectivul propus și cu resurse financiare reduse. 

În campania electorală, ați vorbit foarte mult despre construcția unui nou spital la Lugoj. O clădire nouă, care să se construiască lângă actualul spital. Când vor începe demersurile pentru acest proiect?

Demersurile vor începe imediat. Încă din primăvară s-a aprobat un proiect de hotărâre de consiliu, la inițiativa consilierilor PNL, cu privire la întocmirea unui studiu de definire a necesității construirii unui spital nou, document inițial, fără care nu putem porni la drum. Din păcate, vechea administrație a blocat demararea procedurilor de achiziție publică pentru întocmirea acestuia. Deci primul pas va fi să lansăm aceasta licitație. Am purtat deja discuții la nivel guvernamental, urmând ca primii pași să fie făcuți chiar în cursul acestuia an. Desigur, trebuie să așteptăm investirea noului guvern, care va avea loc, cel mai probabil în luna ianuarie. Nu va fi ușor, dar efectiv nu avem alta șansă, actuala clădire a spitalului fiind total improprie desfășurării de activități spitalicești.

Cum va arăta Lugojul peste patru ani? Veți mai candida pentru un nou mandat?

Lugojul va fi curat, va fi mai sigur, calitatea vieții va fi mai bună, calitatea educației va fi mai bună inclusiv prin modernizarea spațiilor destinate învățământului, vor fi mai multe locuri de muncă. Primăria va fi eficientă. Vom promova competența, concurența loială și  respectul reciproc. Sperăm ca sentimentul de apartenență la la aceeași comunitate, ne va responsabiliza pe cât mai mulți dintre noi. Dacă vom reuși ce ne-am propus pentru acești patru ani, voi candida cu siguranță pentru un nou mandat.  

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

RETIM colectează deșeurile și în data de 24.01.2022, zi liberă legal

Publicat

în

Compania RETIM informează clienţii şi colaboratorii săi din județul Timiș asupra programului de lucru valabil în data de 24 ianuarie 2022.

Meniul zilei, Octavian

COLECTAREA DE DEŞEURI

Schiop Bogdan

Activitatea de colectare a deşeurilor din toate localităţile din județul Timiș în care operează compania RETIM se va desfăşura la fel ca într-o ZI OBIȘNUITĂ. Astfel, dacă în ziua de luni, 24 ianuarie 2022, erau programate colectări de la adrese, acestea se vor face ca de obicei, compania RETIM asigurând permanența serviciului. Utilizatorii serviciului de salubrizare sunt rugați să scoată la stradă recipientele de colectare a deșeurilor, ca de obicei.

RETIM

BIROURI DE RELAŢII CLIENŢI ŞI CASIERII – Timișoara și Lugoj

Birourile de relaţii clienţi şi casierii vor fi:

  • ÎNCHISE în ziua de 24 ianuarie 2022, sărbătoare legală.
  • DESCHISE din data de 25 ianuarie 2022, de când se va relua programul obișnuit, de la ora 08.00 până la ora 16.00

Compania RETIM recomandă utilizarea cu precădere a instrumentelor de plată electronice disponibile pe site-ul www.retim.ro , a sistemelor de plată rapidă PayPoint, Un-Doi, Self-Pay sau a aplicației mobile Pago. 

CENTRELE FIXE DE COLECTARE A DEŞEURILOR VOLUMINOASE, VEGETALE, DIN CONSTRUCŢII, DIN POLISTIREN ȘI CARTON PROVENITE DIN AMBALAJE DIN TIMIŞOARA

Cele patru puncte de colectare a deşeurilor voluminoase, vegetale, din construcţii, din polistiren și carton provenite din ambalaje, centre deschise de către compania RETIM împreună cu Primăria Timişoara, vor avea următorul program:

  • ÎNCHIS în ziua de 24 ianuarie 2022, sărbătoare legală.
  • DESCHIS din data de 25 ianuarie 2022, de când se va relua programul obișnuit.

Adresele și programele de funționare obișnuite ale celor patru puncte de colectare din Timişoara sunt:

  • Calea Torontalului, nr. 94 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
  • Calea Moşniţei, nr 2-4 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
  • Avram Imbroane, nr 70 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
  • Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr 3 ( L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00 )

RETIM rămâne în contact direct cu clienţii săi pe canalele de comunicare online – website www.retim.ro, email contact@retim.ro si pagina oficială de Facebook.  De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

Citiţi mai departe

Administrație

Primarul începe demersurile pentru demolarea unor clădiri construite ilegal. Majoritatea aparțin unor cetățeni de etnie romă

Publicat

în

FOTO smarthomeconcept.ro – Fotografie cu caracter ilustrativ

Aproximativ 18 case din Lugoj, construite fără autorizație, riscă demolarea. Primăria i-a amendat pe proprietari și le-a cerut să intre în legalitate, însă pentru majoritatea este imposibil acest lucru, fără să le demoleze. Primarul Claudiu Buciu spune că, un singur proprietar a făcut demersuri pentru intrarea în legalitate. Restul au contestat amenzile în instanță.

Meniul zilei, Octavian

„Am început să dăm amenzi, la început mai mici, apoi am dat amenzi maxime, pentru că fenomenul părea că nu se oprește. Majoritatea au fost contestate în instanță. Ne bucură că încep să vină deciziile din instanță. Am primit decizia Judecătoriei Lugoj, cu privire la o persoană care a construit fără autorizație și pe care noi am amendat-o cu 100 de mii de lei. Instanța a recunoscut existența contravenției și valabilitatea procesului verbal. În schimb, a apreciat prea dură sancțiunea noastră și a redus valoarea amenzii de la 100 de mii, la 20 de mii de lei. Acum urmează demararea acțiunilor în vederea demolării acestor construcții, pentru că nu au intrat în legalitate”, a declarat primarul Lugojului.
Majoritatea imobilelor, construite ilegal, aparțin unor cetățeni de etnie romă.

Schiop Bogdan

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

Președintele Consiliului Județean Timiș a venit la Lugoj să se împace cu primarul

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Claudiu Buciu, primarul Lugojului, s-a „împăcat” cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica. Cei doi au avut ieri o întâlnire de lucru la Lugoj, acolo unde au discutat, pe parcursul mai multor ore, despre proiectele actuale și viitoare ale orașului. Împăcarea vine după ce, nu de mult, Buciu și Nica au avut un schimb de replici dure în spațiul public, în urma alegerilor din 2020.

Schiop Bogdan

Discuțiile între cei doi s-au concentrat pe nevoile urgente ale Lugojului, Buciu precizând că situația grea în care se află orașul nu poate fi depășită fără sprijinul autorităților județene. Cele mai importante proiecte puse în discuție au fost spitalul nou, centura de sud, susținerea financiară a CSM Lugoj, înființarea unui centru zonal de deșeuri, stadionul, sistemul de apă-canal, Orășelul Siguranței, podul de la Tapia.

RETIM

“Am convenit să continuăm colaborarea dintre instituțiile pe care le reprezentăm și să o întărim, pentru a veni cât mai rapid și cât mai eficient în întâmpinarea nevoilor Lugojenilor. În plan politic, am convenit organizarea alegerilor interne în organizația PNL Lugoj”, a declarat primarul Buciu.

Ce spune Buciu despre „împăcare”

Claudiu Buciu spune că, deși relația dintre cei doi lideri s-a îmbunătățit odată cu venirea lui Nica la Lugoj, el își menține punctele de vedere. Buciu spune că, pentru el, funcția de președinte la PNL Lugoj nu este prioritară.

Nici nu m-am certat, nici nu m-am impacat. In schimb nu puteam ramane impasibili la deciziile aberante luate de conducerea organizatiei in perioada alegerilor interne din vara anului trecut. Ni s-a solicitat refacerea alegerilor in organizatia Lugoj si am acceptat. Pentru ca e nefiresc sa avem o organizatie fara conducere. Dupa ce ma voi consulta cu colegii din organizatie voi decide daca mai candidez sau nu pentru functia de presedinte. Nu e o miza pentru mine. Singura noastra miza este sa facem ce trebuie in administratie„, a precizat primarul pentru Lugojeanul.ro

Cu doar un an în urmă, cei doi lideri PNL se certau în spațiul public, motivul fiind ultimele alegeri locale. Buciu a cerut chiar și o schimbare de președinte la CJT, declarând că Nica nu este omul potrivit pentru conducerea județului.

Citiţi mai departe

Administrație

Concedieri în Primăria Lugoj. „Cetățeanul nu poate toată ziua să plătească și să susțină lipsa de eficiență”

Publicat

în

Primăria Lugoj va avea o nouă organigramă, care va fi gata la sfârșitul lunii ianuarie. În momentul de față, instituția funcționează pe o organigramă stabilită tot de actuala administrație locală, în  vara anului trecut. Conform acesteia, primăria are 235 de posturi, dintre care aproximativ 50 sunt neocupate. Primarul Claudiu Buciu spune că o parte dintre posturile neocupate va fi desființată, însă vor fi și concedieri.

Meniul zilei, Octavian

„Acum, majoritatea au înțeles că nu mai există presiune politică, există doar solicitarea de aplicare a legislației. Majoritatea s-au conformat. O să mai plece colegi, dar nu neapărat cu funcții de conducere. Mai externalizăm activități, încercăm să-i facem să înțeleagă că anumite activități trebuie să fie rentabile, nu doar să producă cheltuieli. Cetățeanul nu poate toată ziua să plătească și să susțină lipsa de eficiență și cheful de nemuncă al funcționarilor. Există oameni care, cu toate insistențele noastre, nici în ziua de astăzi nu deschid calculatorul, nu-și citesc emailurile și nu răspund la timp. Vor pleca din Primărie, pentru că prin noua organigrama nouă se vor reduce locuri”, a declarat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Schiop Bogdan

Șeful administrației lugojene spune că nu are încă o cifră a angajaților care vor pleca, aceasta urmând să fie cunoscută după finalizarea noii organigrame.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite