Connect with us

Cultură

Replică a unuia dintre jurnaliștii căruia primarul Lugojului i-a spus că „urinează pe gură” și l-a făcut slugă oltenească

Publicat

în

Jurnalistul Cristian Ghinea i-a răspuns primarului Francisc Boldea, care l-a făcut slugă oltenească și despre care a scris că urinează pe gură. Cristian Ghinea este scriitor și unul dintre cei mai vechi jurnaliști lugojeni. Prin cărțile și articole sale a promovat municipiul de pe malurile Timișului, mai mult decât orice politician din Lugoj.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„Sunt consternat, domnule primar, și aproape că nu mi-a venit să cred când am citit postarea dumneavoastră neelegantă, dar mai ales plină de neadevăruri în ceea ce mă privește.
Sunt născut în acest oraș, pe care îl iubesc foarte mult. Tatăl meu a fost director al Școlii Generale nr. 6 (multiculturală, cu secție germană) timp de 22 de ani, chiar în perioada în care dv. erați la Inspectorat și nu cred că i-ați reproșat calitatea de ”oltean”. Mama, care s-a stins de curând, a predat peste 40 de ani în acest oraș, în care s-a stabilit din 1956. Eu zic că au fost foarte lugojeni, foarte devotați Lugojului, prin ceea ce au construit aici.

În ceea ce mă privește, îmi amintesc și acum drumul pe care îl făceam la Liceul Hasdeu, dimineața. Nu a existat o zi în patru ani de liceu în care să nu mă minunez de frumusețea și eleganța acestui edificiu, întrebându-mă: oare cum o fi fost la anii 1700, cum au privit vechii lugojeni această minunăție? Mereu am fost mândru că m-am născut în acest oraș, am avut oferte profesionale de rămâne chiar și în străinătate, dar am declinat în favoarea Lugojului. Nu știu despre ce ”rogojină” vorbiți. Eu consider că Lugojul este unic prin spiritul ecumenic, multicultural, multiconfesional, multietnic, valori pe care le-am însușit, admirat și pus mereu în evidență.

Am 14 volume publicate, multe despre acest oraș la care țin foarte mult, despre oamenii, faptele și întâmplările de demult, despre personalități uitate. Sunt membru al Uniunii Scriitorilor din Timișoara, am și un premiu al filialei la care țin, dar de care nu fac caz. Sunt peste 1.000 de articole sub semnătura mea dedicate acestei adevărate istorii alternative a urbei, pe care o construiesc prin mai multe seriale publicate în ”Redeșteptarea”. Oameni, fapte, locuri din istoria Lugojului sunt subiecte foarte citite, de mai bine de cinci ani. Înainte de această rubrică, am scris o serie dedicată stării monumentelor lugojene, în care criticam un alt primar, care nu erați dv.”, arată scriitorul lugojean în postarea sa.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Cristian Ghinea mai amintește că a scris cu respect despre familia Boldea.

„Îmi sunt dragi interviurile pe care le-am făcut cu nepotul dv. stabilit în SUA,, Lucian Boldea, un specialist realizat în industria americană, dar și cu fratele dv., academicianul Ion Boldea, un om distins, care face cinste Lugojului în lume. Eu vă respect familia, domnule primar! Am lucrat șapte ani ca inginer la IUPS, apoi au urmat 30 de ani în presă, dintre care 25 la televiziunea lugojeană. În 2008, când a avut loc o foarte intensă campanie electorală, mi-a revnit sarcina (pe care nu am dorit-o) de a arbitra, ca moderator TV, lupta electorală. Am ținut foarte mult să fiu corect și am drămuit cu mare atenție minutele intervențiilor dv. și ale contracandidatului Martinescu. Atunci m-ați felicitat pentru corectitudine.
În primul mandat, nimeni nu v-a contestat realizările, nici subsemnatul. Pentru că ele au existat! Cât de departe este Francisc Boldea 2008 de cel de acum, este dezamăgirea nu numai a mea, ci a multor lugojeni. Într-un articol recent, intitulat ”Mari lugojeni care n-au fost lugojeni”, spuneam că nici Bredicenii (olteni la origine, din Brădicenii Gorjului) și nici Vidu n-au fost lugojeni prin naștere. Dar au devenit embleme ale orașului pe care l-au iubit!”, arată Cristian Ghinea.

 

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

O nouă ediție a Festivalului Lugoj Clasic. Program interesant pentru iubitorii artei

Publicat

în

Aura Twarowska

Deschiderea ediției va avea loc în 26 septembrie, ora 12, la Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Sfântului Spirit”. Va fi prezentată lucrarea vocal-simfonică Stabat Mater, de G. B. Pergolesi, în interpretarea sopranei Veronica Anușca, a mezzosopranei Aura Twarowska și a New Hope Ensamble din Cluj-Napoca, coordonat de violoncelistul Octavian Lup

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Ziua de luni, 27 septembrie, se va desfășura sub titlul „Ziua Lugojenilor”. La ora 11, în Casa Bredicenilor, elevii de la Școala de Muzica „Filaret Barbu” vor susține un recital instrumental, iar elevii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” vor prezenta o expoziție de desene. Seara, de la ora 19, tenorul lugojan Liviu Indricau, solist al Operei Naționale București, va oferi melomanilor un Recital de Canzonette și Zarzuele, fiind acompaniat la pian de Raluca Miclăuș.

Marti, 28 septembrie, ora 19, în Biserica Ortodoxă „Adormirii Maicii Domnului”, Grupul Psaltic Ethos, din Caransebes, va susține un Recital de Pricesne.

Miercuri, 29 septembrie, va avea loc o transmisie online, pe pagina de Facebook a Festivalului, din seria deja consacrată, Oamenii Cetatii. După ce, în edițiile anterioare, doamna Henrieta Szabo i-a avut ca invitati pe Dr. Virginia Faur, pe doamna Gabriela Tomoni si pe PS Episcopul Alexandru Messian, în această ediție va fi în dialog cu profesorul Nicolae Streian, veteran de razboi, propus pentru titlul de Cetățean de Onoare al Lugojului.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Vineri, 1 octombrie, va fi ziua teatrului la Lugoj Clasic. Dimineața, ora 11, Teatrul Merlin din Timișoara va prezenta spectacolul pentru copii „Cufărul celor 7 pitici”, după povestea “Alba ca Zăpada și cei șapte pitici” a Fraților Grimm. Seara, Auăleu va prezenta „Ferma”, dramatizare dupa romanul “Ferma Animalelor”, de George Orwell. Ambele spectacole se vor desfășura pe scena Teatrului “Traian Grozăvescu”.

Sâmbată, 2 octombrie, de la  ora 18, în actuala Piață I. C. Drăgan se va desfășura evenimentul Cândva, Piața Isabella Ter…, Istoria clădirilor de patrimoniu ale Pietei explicată de muzeografii Daciana Vuia si Olimpiu Gaidoș, de la Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie. Vor participa muzicienii timișoreni Anamaria și Ștefan Colompar, cei care formează cunoscutul Duo Colompar.

Duminică, 3 octombrie, ora 11, la Biserica Reformată din oraș, contra-tenorul Alexandru Costea, acompaniat la orgă de Raluca Miclăuș, va susține un Recital de Muzică Sacră.

Încheierea ediției a VI-a a Festivalului Lugoj Clasic se va desfășura la Casa Bredicenilor, unde sub genericul Camerata Regală se prezintă…, vom asculta un cvartet de J. Haydn și unul de A. Dvorak, în interpretarea a patru membri ai Orchestrei Camerata Regală, din București.

„Evenimentele sunt programate a se desfășura atât indoor, cât și outdoor, favorizând accesul la cultură mai multor categorii de public (elevi, liceeni, categorii defavorizate, membri ai diferitelor comunitati religioase, public fidel al festivalului etc), iar prin tarnsmisiile online FILC va depași granițele Lugojului și chiar ale țării.” Aura Twarowska, Director Artistic FILC.

Festivalul este organizat de AC Enthousiasmos, este co-finanțat de Primăria Municipiului Lugoj și are ca parteneri Biblioteca Municipală, Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie, Casa de Cultură a Municipiului, Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”, Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, Episcopia Greco-Catolică, Biserica Reformată.

Diandra David, PR Lugoj Clasic

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Festival medieval, cu spectacole de teatru, statui vivante și concerte de muzică medievală, la Lugoj

Publicat

în

Ajuns la ediția a patra ediție, Festivalul Veterani îl comemorează pe contele care, în Bătălia de la Lugoj din 1695, a fost prins de către turci și decapitat, dându-și astfel viața pentru orașul de pe Timiș. Festivalul are loc în zilele de 24 și 25 septembrie.  Timp de două zile, pe străzile Lugojului, vor avea loc spectacole de teatru, statui și tablouri vivante, recitaluri de muzică medievală, expoziție de arme medievale, parada costumelor și multe alte surprize.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Povestea lui Friedrich von Veterani este cel puțin impresionantă. Începând cu 1694, s-a ocupat de apărarea Transilvaniei și Banatului. A fortificat orașele Orșova și Caransebeș. La 17 mai 1694, împăratul Leopold I l-a înaintat la gradul de Feldmarschall. În septembrie 1695 a avut loc Bătălia de la Lugoj, în care Veterani i-a înfruntat pe otomani cu șapte regimente de cavalerie (circa 6500 de oameni) și cu 800 de infanteriști.

Imperialii erau depășiți numeric de mai mult de zece ori, iar Veterani a fost rănit. Deși soldații săi au încercat să-l ia de pe câmpul de luptă, au fost ajunși din urmă de turci. Veterani a fost decapitat, iar capul a fost prezentat sultanului Mustafa al II-lea, care a poruncit ca Veterani să fie îngropat unde murise.

 

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Cultură

Manifestările Casei de Cultură, uitate la finanțare de Consiliul Local Lugoj

Publicat

în

Casa de Cultură a transmis, către Consiliul Local al Municipiului Lugoj, o adresă prin care solicită un răspuns legat de agenda acțiunilor cultural-educative pe care și le propunea, pentru anul 2021. Programul ar fi fost transmis Consiliului Local Lugoj, la sfârșitul lunii mai, însă, până în prezent, nu a fost discutat de către consilierii locali lugojeni. În această situație, Casa de Cultură nu a desfășurat nicio acțiune, din lipsa finanțării.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Directorul Tudor Trăilă semnează documentul (de mai jos), în care li se cere un răspuns aleșilor locali. Instituția lugojeană de cultură este într-o situație delicată. La începutul acestui mandat, primarul Claudiu Buciu a anunțat că dorește reorganizarea actualei structuri, care nu ar avea un statut legal. O parte dintre angajați au fost deja transferați în cadrul unor compartimente ale Primăriei Lugoj. Mai mult, Buciu a amintit, de fiecare dată, balurile și manifestările PSD, care s-au desfășurat prin implicare directă a Casei de Cultură și în unele cazuri chiar cu bani din bugetul acestei instituții.

 

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

 

Citiţi mai departe

Cultură

Doi renumiţi muzicieni vin să concerteze la Sinagoga Neologă din Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Asociația Pantograf și Comunitatea Evreilor din Lugoj vă invită duminică, 22 august, ora 19, la concertul de vioară și orgă Sunetul sinagogilor susținut de Clara Cernat (vioară) și Thierry Huillet (orgă). Concertul va avea loc la Sinagoga Neologă din Lugoj (Strada Cuza Vodă, nr. 10).

Intrarea este gratuită, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Sunetul sinagogilor își dorește să creeze o conexiune, prin muzică, între locul de desfășurare a evenimentului, în sinagogi, și patrimoniul intangibil, moștenirea culturală lăsată de evreii sefarzi și comunitatea evreiască, în general.

Programul concertului

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Max Bruch – Kol Nidrei

Ernest Bloch – Nigun

Henryk Wieniawski – Réverie

Cântec tradițional evreiesc – Shalom Alechem

Johann Sebastian Bach – Sarabandă (vioară solo)

Henryk  Wieniawski – Fantaisie Orientale

Thierry Huillet – Citadelle, primă audiție absolută a unei piese pentru vioară și orgă, inspirate de Sinagoga Nouă din Fabric, Timișoara

ACCES GRATUIT CU RESPECTAREA NORMELOR SANITARE ÎN VIGOARE

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite