
Începând cu 15 mai, România a intrat în stare de alertă, după 60 de zile de stare de urgență, ambele instaurate din cauza pandemiei de coronavirus. În starea de alertă, lucrurile se schimbă referitor la unele drepturi care, dacă până mai ieri erau îngrădite de către ordonanțele militare, de astăzi restricțiile au fost parțial ridicate.
Măsurile ce se impun de astăzi încolo pe întreg teritoriul României au fost descrise într-o conferință de presă de la Ministerul Afacerilor Interne. Marcel Vela a anunțat primele modificări la începutul conferinței:
“Din 15 mai 2020 se declară starea de alertă pentru 30 zile. Măsurile de control sunt prevăzute în anexa din hotărâre. Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri specifice de protecție se adoptă prin ordin MS și MAI. Pentru alte activități autoritățile centrale și locale emit acte potrivit normelor de competență. Hotărârea se va publica în Monitorul Oficial”, a spus Vela.
Masca devine obligatorie
Raed Arafat a precizat că din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport, la locul de muncă și în orice alt spațiu închis, purtarea măștii va fi obligatorie. Angajații ar trebui să lucreze de acasă, acolo unde este posibil, iar dacă acest lucru nu se poate, trebuie luate măsuri de triaj epidemiologic.
”Instituțiile care lucrează cu publicul iau măsuri pentru organizarea activității: suprafață minim de 4 mp pentru fiecare persoană, să nu permită accesul persoanelor cu temperatura de peste 37,3 grade și să asigure dezinfectarea. Operatorii de transport persoane respectă reguli specifice”, a declarat Arafat.
Mall-urile cu o suprafață mai mare de 15.000 de mp rămân închise, a anunțat șeful DSU. Totodată, rămâne suspendată activitatea restaurantelor, motelurilor, pensiunilor, cât și a teraselor. ”Sunt exceptate: vânzarea alimentelor, produselor alimentare, optică medicală, curățătorie și activitatea celor care au acces din exterior.”, a precizat Arafat.
Zboruri anulate
Zborurile spre Austria, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări rămân suspendate. Excepție fac zborurile de transport, de intervenție sau umanitare. Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie.
„Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate carantinarea sau izolarea la domiciliu. Pentru cei care nu au această posibilitate se poate opta pentru carantină instituționalizată, suportând costurile carantinei. Din această noapte, cei care ajung în țară se izolează la domiciliu, indiferent de unde vin. Localitățile carantinate și unde nu a fost ridicată carantina rămân sub această restricție. Se mențin închise puncte de frontieră: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepția trafic marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmației, Rădăuți Prut, Oancea, Porțile de Fier, Orșova, Dr, Tr Severin, Moldova Nouă , Naidpș, Stamora Moravița, Foeni, Jimbolia”, a spus Arafat.
Activități permise din 15 mai
Din 15 mai, se reia activitatea cabinetelor stomatologice și activitatea în ambulatorii – consultații doar cu programare prealabilă. Se redeschid totodată hotelurile, dar și frizeriile și saloanele de înfrumusețare. Din 15 mai e permisă circulația persoanelor cu evitarea grupurilor mai mare de 3 persoane, fără a mai fi nevoie de declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, pentru localitatea de reședință sau zona limitrofă a acesteia. Pentru restul persoanelor, există o declarație pentru starea de alertă care poate fi descărcată de aici. Se mai deschid și parcurile, cu excepția locurilor de joacă.
sursa foto: Alin Velici
Exista zona metropolitana pentru Lugoj? Care ar fi localtatile pentru care nu trebuie completata Declaratia?