Connect with us

Actualitate

Am intrat în starea de alertă din cauza pandemiei de coronavirus. Schimbările pe care trebuie să le cunoști

Publicat

în

credit foto: Alin Velici

credit foto: Alin Velici

Începând cu 15 mai, România a intrat în stare de alertă, după 60 de zile de stare de urgență, ambele instaurate din cauza pandemiei de coronavirus. În starea de alertă, lucrurile se schimbă referitor la unele drepturi care, dacă până mai ieri erau îngrădite de către ordonanțele militare, de astăzi restricțiile au fost parțial ridicate.

RETIM

Măsurile ce se impun de astăzi încolo pe întreg teritoriul României au fost descrise într-o conferință de presă de la Ministerul Afacerilor Interne. Marcel Vela a anunțat primele modificări la începutul conferinței:

“Din 15 mai 2020 se declară starea de alertă pentru 30 zile. Măsurile de control sunt prevăzute în anexa din hotărâre. Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri specifice de protecție se adoptă prin ordin MS și MAI. Pentru alte activități autoritățile centrale și locale emit acte potrivit normelor de competență. Hotărârea se va publica în Monitorul Oficial”, a spus Vela.

Masca devine obligatorie

Raed Arafat a precizat că din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport, la locul de muncă și în orice alt spațiu închis, purtarea măștii va fi obligatorie. Angajații ar trebui să lucreze de acasă, acolo unde este posibil, iar dacă acest lucru nu se poate, trebuie luate măsuri de triaj epidemiologic.

”Instituțiile care lucrează cu publicul iau măsuri pentru organizarea activității: suprafață minim de 4 mp pentru fiecare persoană, să nu permită accesul persoanelor cu temperatura de peste 37,3 grade și să asigure dezinfectarea. Operatorii de transport persoane respectă reguli specifice”, a declarat Arafat.

Mall-urile cu o suprafață mai mare de 15.000 de mp rămân închise, a anunțat șeful DSU. Totodată, rămâne suspendată activitatea restaurantelor, motelurilor, pensiunilor, cât și a teraselor. ”Sunt exceptate: vânzarea alimentelor, produselor alimentare, optică medicală, curățătorie și activitatea celor care au acces din exterior.”, a precizat Arafat.

Zboruri anulate

Zborurile spre Austria, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări rămân suspendate. Excepție fac zborurile de transport, de intervenție sau umanitare. Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie.

„Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate carantinarea sau izolarea la domiciliu. Pentru cei care nu au această posibilitate se poate opta pentru carantină instituționalizată, suportând costurile carantinei. Din această noapte, cei care ajung în țară se izolează la domiciliu, indiferent de unde vin. Localitățile carantinate și unde nu a fost ridicată carantina rămân sub această restricție. Se mențin închise puncte de frontieră: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepția trafic marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmației, Rădăuți Prut, Oancea, Porțile de Fier, Orșova, Dr, Tr Severin, Moldova Nouă , Naidpș, Stamora Moravița, Foeni, Jimbolia”, a spus Arafat.

Activități permise din 15 mai

Din 15 mai, se reia activitatea cabinetelor stomatologice și activitatea în ambulatorii – consultații doar cu programare prealabilă. Se redeschid totodată hotelurile, dar și frizeriile și saloanele de înfrumusețare. Din 15 mai e permisă circulația persoanelor cu evitarea grupurilor mai mare de 3 persoane, fără a mai fi nevoie de declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, pentru localitatea de reședință sau zona limitrofă a acesteia. Pentru restul persoanelor, există o declarație pentru starea de alertă care poate fi descărcată de aici. Se mai deschid și parcurile, cu excepția locurilor de joacă.

sursa foto: Alin Velici

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Primăria Lugoj caută personal medical pentru centrele de vaccinare

Publicat

în

Având în vedere prevederile O.U.G. nr.3 din 15 ianuarie 2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, pentru implementarea eficientă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Municipiul Lugoj invită personalul medico-sanitar și registratorii medicali (operatori date) să-şi exprime intenția de a face parte din echipele care vor desfășura activitate la Centrele de vaccinare împotriva Covid-19 nr.1 și nr.2, amenajate la Sala de sport “Lavinia Miloșovici” Lugoj, str. Caransebeșului nr. 2B.
Activitatea Centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 Lugoj se va desfășura după următorul program: luni – sâmbătă, 0800-2000.
Personalul medico-sanitar implicat în activitatea de vaccinare trebuie să își exercite profesia cu respectarea Legii nr.95/2006 și a OUG nr.144/2008.
Echipele centrelor de vaccinare Covid-19 pot fi compuse din medici din specialitățile epidemiologie, medicină generală, medicină şcolară, medicină de familie şi alte specialități, medici rezidenți, asistenţi medicali şi registratori medicali (operatori date).
Persoanele interesate își vor exprima intenția, printr-o cerere scrisă transmisă pe adresa de e-mail contact@primarialugoj.ro sau depusă la sediul Primăriei Municipiului Lugoj – Biroul relații cu publicul, specificând și perioadele de timp în care pot presta serviciile (zile disponibile și interval orar).
Modalitatea și documentele necesar a fi depuse în vederea încheierii contractelor de prestări servicii se vor stabili în perioada următoare și vor fi aduse la cunoștința celor interesați prin intermediul site-ului www.primarialugoj.ro și presa locală.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Un ambulanțier din Lugoj a murit după ce s-a infectat cu coronavirus

Publicat

în

Serviciul de Ambulanță al Județului Timiș a anunțat astăzi, că unul dintre ambulanțierii din Lugoj a murit, după ce s-a infectat cu coronavirus. Nicolae Pantalia împlinise, în 15 ianuarie, 56 de ani.

RETIM

„De astăzi SAJ Timiș, a devenit mai sărac, a pierdut un coleg, un prieten, un om, a cărui absență va fi mereu resimțită. COVID-19 este UN ADEVĂR , DIN NEFERICIRE UNUL UCIGAȘ, FERIȚI-VĂ DIN CALEA LUI!”, au postat cei de la Ambulanța Timiș, pe pagina lor de socializare.

Colegii săi spun că s-au rugat pentru însănătoșirea lui Nicu, însă, astăzi, au primit vestea tristă.
„Am sperat, ne-am rugat pentru însănătoșirea lui, dar acest cumplit virus a fost mai puternic și l-a smuls dintre noi. Îl vom păstra pe mai departe în amintirea noastră. Dumnezeu să-l ierte și să-i primească sufletul în grădina sa”, au mai scris aceștia.

Citiţi mai departe

Actualitate

Eșec la Lugoj în prima zi de vaccinare COVID -19, din etapa a doua. De ce au stat oamenii la coadă

Publicat

în

FOTO Arhiva

A început și la Lugoj vaccinarea persoanelor din etapa a doua. Cum pe platforma de vaccinare apar trei centre, înscrierile permise au fost pentru cele trei fluxurile de vaccinare. Din păcate, la Lugoj funcționează, în momentul de față, doar un centru, la spital. Încă două, care sunt pregătite la Sala de sport „Lavinia Milosevici” nu au fost deschise încă, ceea ce a dus la o situația neplăcută. La centrul de la spitalul din Lugoj, zeci de persoane au așteptat să le vină rândul la vaccinare, personalul nu a reușit însă să facă față la toate programările.

RETIM

Ionuț Cocoș, directorul unității medicale din Lugoj a transmis că toate persoanele înscrise vor fi vaccinate.

„Vom face eforturi ca toate persoanele înscrise pe platformă să fie vaccinate. Dacă situația o impune, o să fie contactate telefonic pentru reprogramare în timp util. Pentru orice informații suplimentare, oamenii ne pot suna la 0786.397.206”, ne-a transmis conducerea Spitalului „Dr. Teodor Andrei”.

Cele două centre de la Sala de sport „Lavinia Milosovici”, ar urma să fie deschise la sfârșitul săptămânii, atunci când vor avea asigurat și personalul necesar.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite