Connect with us

Actualitate

Am intrat în starea de alertă din cauza pandemiei de coronavirus. Schimbările pe care trebuie să le cunoști

Publicat

în

credit foto: Alin Velici

credit foto: Alin Velici

Începând cu 15 mai, România a intrat în stare de alertă, după 60 de zile de stare de urgență, ambele instaurate din cauza pandemiei de coronavirus. În starea de alertă, lucrurile se schimbă referitor la unele drepturi care, dacă până mai ieri erau îngrădite de către ordonanțele militare, de astăzi restricțiile au fost parțial ridicate.

Meniul zilei, Octavian

Măsurile ce se impun de astăzi încolo pe întreg teritoriul României au fost descrise într-o conferință de presă de la Ministerul Afacerilor Interne. Marcel Vela a anunțat primele modificări la începutul conferinței:

“Din 15 mai 2020 se declară starea de alertă pentru 30 zile. Măsurile de control sunt prevăzute în anexa din hotărâre. Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri specifice de protecție se adoptă prin ordin MS și MAI. Pentru alte activități autoritățile centrale și locale emit acte potrivit normelor de competență. Hotărârea se va publica în Monitorul Oficial”, a spus Vela.

Masca devine obligatorie

Raed Arafat a precizat că din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport, la locul de muncă și în orice alt spațiu închis, purtarea măștii va fi obligatorie. Angajații ar trebui să lucreze de acasă, acolo unde este posibil, iar dacă acest lucru nu se poate, trebuie luate măsuri de triaj epidemiologic.

RETIM

”Instituțiile care lucrează cu publicul iau măsuri pentru organizarea activității: suprafață minim de 4 mp pentru fiecare persoană, să nu permită accesul persoanelor cu temperatura de peste 37,3 grade și să asigure dezinfectarea. Operatorii de transport persoane respectă reguli specifice”, a declarat Arafat.

Mall-urile cu o suprafață mai mare de 15.000 de mp rămân închise, a anunțat șeful DSU. Totodată, rămâne suspendată activitatea restaurantelor, motelurilor, pensiunilor, cât și a teraselor. ”Sunt exceptate: vânzarea alimentelor, produselor alimentare, optică medicală, curățătorie și activitatea celor care au acces din exterior.”, a precizat Arafat.

Zboruri anulate

Zborurile spre Austria, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări rămân suspendate. Excepție fac zborurile de transport, de intervenție sau umanitare. Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie.

„Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate carantinarea sau izolarea la domiciliu. Pentru cei care nu au această posibilitate se poate opta pentru carantină instituționalizată, suportând costurile carantinei. Din această noapte, cei care ajung în țară se izolează la domiciliu, indiferent de unde vin. Localitățile carantinate și unde nu a fost ridicată carantina rămân sub această restricție. Se mențin închise puncte de frontieră: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepția trafic marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmației, Rădăuți Prut, Oancea, Porțile de Fier, Orșova, Dr, Tr Severin, Moldova Nouă , Naidpș, Stamora Moravița, Foeni, Jimbolia”, a spus Arafat.

Activități permise din 15 mai

Din 15 mai, se reia activitatea cabinetelor stomatologice și activitatea în ambulatorii – consultații doar cu programare prealabilă. Se redeschid totodată hotelurile, dar și frizeriile și saloanele de înfrumusețare. Din 15 mai e permisă circulația persoanelor cu evitarea grupurilor mai mare de 3 persoane, fără a mai fi nevoie de declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, pentru localitatea de reședință sau zona limitrofă a acesteia. Pentru restul persoanelor, există o declarație pentru starea de alertă care poate fi descărcată de aici. Se mai deschid și parcurile, cu excepția locurilor de joacă.

sursa foto: Alin Velici

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

ATENȚIE Riscați să rămâneți cu deșeurile neridicate, dacă nu faceți colectare selectivă

Publicat

în

Timișenii riscă să rămână cu deșeurile neridicate, dacă nu le colectează selectiv. Mai multe echipe ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș verifică în această perioadă modul în care populația face selectarea deșeurilor.
Echipele ADID se deplasează pe teren, înainte ca mașinile să ridice pubelele, și verifică dacă proprietarii respectă colectarea selectivă. Momentan, rezultatele sunt doar transmise primăriilor din județ, însă, în etapa următoare, pe pubelele în care deșeurile nu sunt colectate corespunzător se va lipi o etichetă de avertizare, iar cele din urmă, aceste nu vor mai fi ridicate.

„În momentul în care constată că în pubela galbenă sunt neconfirmități, de exemplu, dacă găsim cărămidă sau orice altceva ce nu trebuie să fie acolo, se notează adresa și se comunică primăriei neconformitate. De luna aceasta se lipește o etichetă galbenă pe pubelă, în care se semnalează cetățeanului ce nu e în regulă. După luna această, eticheta care se lipește va fi roșie și nu se mai ridică gunoiul, pubela rămâne negolită”, spune Romeo Ursu, directorul ADID Timiș.

Meniul zilei, Octavian

Cei care vor găsi eticheta roșie pe pubelă și gunoiul neridicat, vor avea timp până la următoarea ridicare să selecteze deșeurile, în caz contrar deșeurile rămân tot neridicate.

Citiţi mai departe

Actualitate

Șofer din Lugoj, prins beat la volan pe o stradă din oraș

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Polițiștii din Lugoj au dat peste un bărbat beat și aflat la volan, la orele după-amiezii, pe o stradă din oraș. La data de 12 mai, în jurul orei 17:00, polițiștii Biroului Rutier Lugoj au oprit pentru control, pe strada Panait Cerna din municipiul Lugoj, județul Timiș, un autoturism condus de un bărbat, de 50 de ani, care se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 0.75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cel în cauză, a fost condus la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Pe numele conducătorului auto, a fost întocmit dosar penal pentru “conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Se oprește gazul pe mai multe străzi din Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Un total de 14 străzi din Lugoj vor rămâne fără gaz joi, 13 mai, asta pentru că Delgaz Grid efectuează lucrări de înlocuire și modernizare a unei vane subterane din sistemul de distribuție.

Străzile afectate sunt Cuza Vodă, Caransebeșului, Panait Cerna, Gheorghe Lazăr, Episcop dr. Ioan Bălan, Sudului, Nicolae Bălcescu, Pavel Chinezu, Țesătorilor, Dorobanților, Smârdan, Griviței, Rahovei și Memorandumului.

Sistarea se va face începând cu ora 9 dimineața. Reluarea serviciului de distribuție a gazelor se va face treptat, imediat după finalizarea lucrărilor, în jurul orei 21 în ziua de joi.

RETIM

Consumatorii trebuie să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuției gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 de minute. În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).

Citiţi mai departe

Actualitate

ATENȚIE Încă se dau amenzi pentru nerespectarea măsurile sanitare. 190 au fost aplicate într-o singură zi

Publicat

în

În cursul zilei de luni, 10 mai, peste 200 de polițiști au acționat pe raza județului Timiș, pentru verificarea respectării măsurilor și interdicțiilor impuse în vederea limitării răspândirii virusului SARS-COV-2.

Meniul zilei, Octavian

Astfel, sub coordonarea instituției prefectului, polițiștii timișeni, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au procedat la verificarea zonelor în care se pot forma aglomerări de persoane, spații comerciale dar și a mijloacelor de transport persoane, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2.

La activităţi au participat 244 de polițiști și jandarmi, fiind verificate 56 de societăți comerciale, precum şi 56 de mijloace de transport persoane, dintre care 24 de mijloace de transport în comun, fiind totodată legitimate peste 1.000 de persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 196 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 49.500 de lei. Dintre acestea, 168 de sancțiuni contravenționale în valoare de 35.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv pentru nepurtarea măștii sanitare și 27 de sancțiuni în valoare de 13.500 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.

RETIM

Aceste activități se vor desfășura și în perioada următoare, pe raza întregului județ, pentru prevenirea răspândirii infectării cu noul coronavirus și impunerea respectării legislației.

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că forţele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetăţenii și pentru a preveni răspândirea virusului SARS-COV-2.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite