Connect with us

Opinii

EDITORIAL La răscruce de drumuri

Publicat

în

Ne aflăm la răscruce de drumuri. Peste câteva zile, lugojenii vor fi chemați la urne pentru alegerea primarului, iar tensiunea în clasa politică a atins cote paroxistice. Rezultatul unui sondaj recent arată că doar doi candidați din cei unsprezece (Francisc Boldea și Claudiu Buciu) pot fi luați în calcul.

RETIM

Ceilalți rup procente din electorat și complică și mai mult o situație și așa destul de complicată. Cred că nici măcar acum, unele partide de dreapta nu înțeleg că ele, din prea mult orgoliu, fac jocul celor de pe partea stângă a eșicherului politic. Le amintesc că ciolanul e prea mic și lumea prea multă și că, în final, vor culege doar firimituri. Nu sunt așa de naiv să cred că în ceasul al doisprezecelea își vor sacrifica interesele de grup pe altarul binelui pentru cetățean. Poate doar electoratul lor va înțelege și va îndrepta lucrurile la urnă.

Cele trei mandate ale lui Francisc Boldea nu au adus transformări substanțiale în aspectul și bunăstarea cetății. Ritmul de dezvoltare social-economic a avut, în această perioadă, trei cadențe: încet, pe loc și deloc. Întorcându-mă în timp cu doisprezece ani, îmi aduc aminte de seara în care Francisc Boldea a devenit primar. Îmbrăcat într-un treining, a dat năvală în primărie, însoțit de un alai de susținători. Parcă asistam la demonstrația de forță a unor suporteri îmbătați de bucuria victoriei. Vă mai amintiți, domnule Boldea, momentul? Am auzit că pretorienii care vă însoțeau, l-au scuipat, înjurat și îmbrâncit pe predecesorul dumneavoastră. Nu aveți cum să fi uitat, pentru că așa ceva nu se uită. Am vrut doar să vă spun că Marius Martinescu a plecat din această lume, ducând cu el arsura scuipatului de pe obraz. Cum ar fi să vi se întâmple așa ceva peste câteva zile? Nu vă neliniștiți, era doar o întrebare retorică și nimic mai mult. Dar ce a fost, a fost, iar ce va urma, vom vedea.

Autoliv angajează!

După trei mandate cenușii, cred că al nostru primar ar fi trebuit să se retragă. Hai să recunoaștem, tovarășe Franți, că generația noastră e cam expirată și nu prea avem cu ce ne mândri. Nu are rost să ne punem medalii în piept, pentru că nu le merităm. Degeaba ne facem noi operații estetice, că lumea tot ne recunoaște. Ne-am rupt în tinerețe în ode și imnuri, iar când ne-am trezit într-o dimineață, capitaliști, noi chiar am crezut că suntem. Numai noi știm cum ne-am mai ars la repezeală carnetele de partid și cum am mai plâns în taină când l-au împușcat pe tătucu’. Ce dor ne mai mistuie încă și astăzi, de o ședință de partid, de un angajament că vom face cincinalul în patru ani jumate, de o defilare sub flamuri roșii, de un cântec patriotic… Ce vremuri tovarășe, ce vremuri! Hai, că iar m-a luat nostalgia vremurilor trecute și am uitat de subiect. Deci, ziceam că, noi lugojenii ne aflăm la răscruce de drumuri și tare mi-e teamă că nu vom avea inteligența și nici curajul de a alege o cale nouă. Dacă vom călca pe poteca lui Francisc Boldea, bănuiesc că vom ajunge într-o fundătură din care nu ne mai scoate nici dracu’.

Lugojenii ar trebui să se trezească din amorțeală și să înțeleagă că trebuie să alegem schimbarea, altfel copiii și nepoții noștri vor trebui să plece cu bocceluța prin lume, în căutarea unui trai decent. Soluția este Claudiu Buciu. Că vă place sau nu, ăsta este adevărul. Altul mai bun nu avem și mai cred că o generație expirată nu mai are dreptul de a hotărî viitorul generației mai tinere. Vârsta a treia nu este întotdeauna vârsta înțelepciunii, așa că înțelegeți ce vreau să spun.

Epoca lucrului prost făcut a trecut. „Las’ că-i bun și așa” nu mai poate fi sloganul vremurilor care vin, așa că lăsați generația mai tânără să-și construiască singură viitorul. Acum, nu peste patru ani, așa cum este sfătuită să facă! Ce ziceți, domnule Francisc Boldea, nu credeți că am dreptate?

Dan TIMARU

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

EDITORIAL: Moartea albă și falsele pocăințe ale unui traficant condamnat

Publicat

în

Augustin Bercean și Paya Patac amuzați de ilegalitățile făcute de Lucian Lobonea, încă din fragedă pruncie FOTO Facebook/ Augustin Bercean

Cunosc cel puțin o familie din Lugoj al cărei copil a murit din cauza consumului de droguri, chiar în floarea vieții. Speed, cristale, cocaină, heroină și alte mizerii – acele droguri pe care unii imbecili le-au vândut și încă le vând, pe străzile Lugojului. În perioada în care vestitul Lucian Lobonea făcea trafic cu „moartea albă”, un tânăr nevinovat își începea căderea în abis. Nimeni nu l-a mai putut salva!

RETIM

Pe Lobonea l-au prins, l-au condamnat, l-au trimis după gratii. Și-a ispășit doar o parte din pedeapsă. Vreo trei ani de zile din cinci, după care s-a întors acasă, în Lugoj, acolo unde „moarte albă” i-a distrus pe mulți dintre colegii generației sale.

Acum, sperând că lugojenii au uitat, Lobonea a scos nasul, din nou. Are chiar tupeul să pretindă că a fost absolut nevinovat și că nu a făcut niciodată trafic. Uită să spună cum a vândut droguri unor polițiști sub acoperire. Vrea să devină preot, să se ascundă sub haina preoțească și cea a patriotismului, sperând că lumea îl va crede sfânt. Însă apucăturile lui sunt aceleași ca acum 20 de ani.

Autoliv angajează!

În timp ce fostul traficant s-a transformat într-un fel de interlop în mediul online, sperând că acolo legea nu-l pedepsește, unii chiar s-au lăsat amețiți de poveștile halucinogene vândute de el. Adulatorii lui Lobonea au creat un adevărat cult. Îi dedică osanale, ode pe bloguri și ziare obscure, îl spală prin televiziunile sătești unde se poate spune orice, mai au puțin și îl divinizează. Culmea e că, printre ei, sunt rătăciți și doi-trei intelectuali, pentru care la un moment dat aveam o oarecare stimă. Pe pagina de unde Lobonea amenință, jignește, calomniază și batjocorește persoane pe care nici nu le cunoaște, copii, mame și familii, un adevărat cor îi cântă în strună preacuviosului. Și culmea, cea mai uzată placă este cea a pocăinței fostului traficant și a iertării.

Doar că atât de tare s-a pocăit Lobonea, că de când a ieșit din pușcărie până în prezent a adunat mai multe încălcări ale legii, pentru care are de efectuat acum 300 de muncă de ore în folosul comunității! Și acestea sunt doar cele pentru care a fost prins și pedepsit momentan. În pocăința și cinstea lui, a recurs la tot felul de tertipuri pentru a scăpa de sancțiuni. Le-a contestat prin tribunale, a intrat în faliment personal, a încercat să se pună bine cu tot felul de oameni și așa mai departe. Cu ocazia asta, poate explică Lobonea Patac adulatorilor săi, din ce „muncă cinstită” trăiește în acest moment? Că autoritățile nu l-au găsit cu venituri legale! Din ce bani își cumpără mâncare, haine, chestii pe care să le bea sau să le fumeze zilnic? Că doar nu stă ditamai hăndrălăul, care a împlinit de mult juma’ de secol, tot pe spatele părinților pensionari!

Printre victimele manipulării lui Lobonea a picat și Ionuț Furdean, protopopul ortodox al Lugojului. S-a lăsat pentru o perioadă păcălit de falsa pocăință a preacuviosului traficant. Fără a ține cont de cazierul acestuia, albit într-adevăr la acest moment (o să vorbim la un moment dat și ce servicii face Lobonea pentru albirea cazierului și ce și cui dă raportul), Ionuț Furdean i-a dat o recomandare scrisă, fără de care nu putea să intre la școala de popi. Protopopul spune că regretă acum relația cu Lobonea, dar recomandarea nu o mai poate lua înapoi, pentru că Paya Patac e deja student și e pe drumul spre popie. „Exclus, să ajungă preot”, spune acum protopopul Lugojului.

Mai mult, Furdean fuge acum de Lobonea, ca… Nu se cuvine să spun cum! Iată și spovedania lui Furdean: „Păi a venit la biserică, eu nu am putut să… dar eu nu am mai avut treabă cu el de câteva luni. Când am văzut pe ce cale a luat-o… Omul a luat-o într-o direcție care, na, e treaba lui ce face. Eu nu mai am de-a face cu el.”

Totuși, această mărturisire nu schimbă faptul că Furdean a garantat pentru Lobonea. Poate ne spune și pentru câți alți traficanți de droguri a dat această recomandare de „om bun”, ca să fie folosită în procese, să primească o sentință mai ușoară. Dar pentru asta îl va judeca Dumnezeu și, poate, superiorii din Biserica Ortodoxă, dacă nu cumva sunt și ei de acord și încurajează aceste practici.

Dar să ne întoarcem la Lobonea și faptele lui. De fapt, am vrut doar  să-l anunț oficial – că neoficial au avut grijă oamenii de prin poliție să-i dea de veste – că am depus o plângere penală împotriva lui. Și că eu nu îl voi ierta, pentru că mi-a jignit familia, soția și mama, oricâte facultăți de teologie ar face și oricâte recomandări ar primi de la înalte fețe bisericești. O să plătească pentru amenințări, pentru calomnie, pentru insultă și defăimare.

Dar mai ales pentru că eu știu foarte bine cu ce se ocupă și în prezent, iar falsele pocăințe și anumite servicii nu îl vor scăpa de trecutul și nici de prezentul său.

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Erwin Floroni: De la candidat promițător la victimă a camarilei electorale

Publicat

în

În urmă cu aproape un an, Erwin Floroni a trecut pragul redacției Lugojeanul, anunțând cu un aer de încredere că va candida pentru funcția de primar al Lugojului. A venit cu o doamnă din partid, care avea să țină legătura cu jurnaliștii(nu a mai facut-o), și un coleg jurnalist din Timișoara. Îmi amintesc că Floroni s-a așezat la un birou cu un scaun defect, care se lăsa brusc în jos, dând senzația de cădere. A refuzat scaunul pe care i l-am oferit și a rămas pe toată durata vizitei pe locul cu probleme.

RETIM

Atmosfera a fost amicală, iar Floroni s-a arătat prietenos și deschis. Am discutat despre greșelile fostului primar Claudiu Buciu, pe care el ar trebui să le evite. Atunci i-am spus sincer că este candidatul cu cea mai bună imagine și că, dacă nu face greșeli în campanie, poate câștiga.

Dar, când a început campania, Floroni a uitat umilul meu sfatul. S-a înconjurat de oportuniști cu vendete personale împotriva lui Claudiu Buciu, transformând campania într-o răfuială personală. Traficanți de droguri, hoți de scaune și alte specimene lugojene au început atacurile lipsite de demnitate. Nu s-au limitat doar la Buciu – au atacat și familia, copiii și prietenii acestuia. Am asistat la cele mai josnice demersuri din partea camarilei adunate în jurul lui Floroni. Un traficant de droguri, cunoscut pe Facebook sub numele de Paya Patac a devenit vârf de lance, în lupta lui Floroni cu Buciu. Unul din episoadele cele mai ticăloase a fost când acest delincvent, care și acum are mari probleme cu legea, făcea capturi de ecran cu cei care apreciaseră postările lui Buciu, cerând lugojenilor să-i umilească public.

Autoliv angajează!

Agresivitatea acestor indivizi pe rețelele sociale a atins un nivel nemaivăzut în campaniile electorale și părea că devine obiectivul principal al lui Floroni. Pe principiul „cine nu e cu noi e împotriva noastră”, aceste specimene așteptau ca Floroni să câștige pentru a-i linșa public pe cei ce nu le împărtășeau ura față de Buciu.

În mod șocant, Erwin Floroni nu s-a distanțat public niciodată de acești indivizi, ba din contră. Soția lui se amuza pe rețelele sociale împreună cu ei, la toată această campanie nebunească. Aceste comportamente l-au făcut pe Floroni să piardă alegerile la Lugoj și să devină din candidatul cu cea mai bună imagine, unul dintre cei mai controversați.

Așadar, Floroni a pierdut alegerile. Pentru viitoarele campanii, dacă vor mai exista, sper că a învățat lecția dureroasă a oportunismului electoral. Poate atunci va înțelege că în politică, la fel ca în viață, cine se asociază cu indivizi de joasă speță, nu poate decât să-și distrugă propria reputație și șansele de succes. Erwin Floroni avea toate premisele unei victorii, dar a fost deturnat de o camarilă toxică. Îi urez succes în slujba de medic, acolo unde celebritatea se câștigă prin numărul de vieți salvate.

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Eu cu cine votez?

Publicat

în

În data de 2 iunie 2024, a avut loc o dezbatere electorală intitulată „Direct la Subiect – Eu cu cine Votez?”, organizată și produsă de publicația online Știri24PLUS.ro, în parteneriat cu Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj. La această dezbatere au fost invitați candidații la funcția de primar al municipiului Lugoj la alegerile locale din 9 iunie 2024, precum și jurnaliștii publicațiilor locale.
Accesul candidaților la dezbaterea electorală menționată a fost gratuit, neimplicând niciun cost financiar sau de altă natură față de entitatea de presă organizatoare, partenerii sau colaboratorii acestei producții audiovizuale. Cu toate acestea, din cei șapte candidați invitați, au participat doar cinci. Călin Dobra de la PSD și Erwin Floroni de la USR nu au dat curs invitației, invocând diverse pretexte penibile, din punctul meu de vedere. Aroganța cu care au tratat evenimentul îmi dă dreptul, ca simplu cetățean al acestui oraș, să îi tratez cu aceeași aroganță.

Domnilor, trebuie să știți că, invitându-vă la dezbaterea electorală, doream doar să purtăm un dialog civilizat, nicidecum să aruncăm cu noroi pentru a vă păta imaginea imaculată. Până nu demult, exista teoria conform căreia, atunci când prietenii noștri ajung la putere, nu mai sunt prietenii noștri. Dumneavoastră nici nu v-ați văzut cu toți sacii în căruță că deja ați ignorat presa și electoratul. Nu este suficient să împărțiți baloane copiilor prin parcuri sau să compătimiți bătrânii pentru viața mizerabilă pe care o duc. Nu știm ce calități deosebite vă recomandă să cereți lugojenilor să vă investească în fruntea primăriei și, mai ales, nu știm ce vă motivează în afară de setea de putere. Toate acestea trebuiau lămurite, dar ați refuzat, semn că aveți ceva de ascuns.

RETIM

Schimbarea unui fotoliu de la județ cu unul de la primărie sau înlocuirea bisturiului chirurgului cu pixul primarului nu ne garantează că aveți voința și capacitatea de a rezolva marile probleme cu care se confruntă orașul și locuitorii săi. Promisiunile de mai bine nu țin nici de cald, nici de foame. Vrem fapte, nu vorbe, iar faptele au nevoie de viziune, experiență, susținere financiară și multă voință politică. De unde toate acestea?

Citind cele scrise de mine, vă veți victimiza, acuzându-mă că tocmai acum, în toiul campaniei, v-am furat caii cu care bateți câmpii politici. Bocitoarele de serviciu vă vor ține isonul, dar, după mai bine de trei decenii de capitalism de cumetrie și democrație lăbărțată, nu mai ține vrăjeala. Refuzul de a dialoga cu presa și, prin ea, cu electoratul lugojean va avea un efect de bumerang pe care îl veți simți duminică la urne. Nu sunteți cu nimic mai presus decât Claudiu Buciu. Toți trei sunteți variante posibile pentru funcția de primar al acestui oraș. Dar cel mai trist lucru este că noi, lugojenii, suntem din nou puși în situația de a alege, dintre mai multe rele, răul cel mai mic. Ceasul electoral bate mai repede ca oricând, iar eu, cetățean responsabil și bun cunoscător al îndatoririlor civice pe care le am, mă întreb cu amărăciune: Eu cu cine votez?

Autoliv angajează!

Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Opinii

OPINIE Faceți un pronostic, cine va fi ales primar peste doar câteva luni la Lugoj?

Publicat

în

Chiar dacă mai puțin de un an ne desparte de alegerile locale, în prezent,  la Lugoj ne aflăm într-o nebuloasă politică. Un singur partid și-a asumat clar și a anunțat oficial candidatul pentru funcția de primar. Este vorba despre Erwin Floroni, din partea USR.

RETIM

În rest, avem doar vorbe! Claudiu Buciu afirmă, momentan, că va candida, dar nu știe sub ce umbrelă politică. PNL nu îl susține, iar un alt partid nu pare dispus să îi ofere sprijinul. În ceea ce privește pesediștii lugojeni, aceștia nu îl vor accepta pe Buciu, după ce i-a făcut praf în campania anterioară și chiar și după. Cu toate acestea, Buciu nu exclude această posibilitate, conform unor declarații făcute recent pentru un ziar din Timișoara.

Dacă am deschis discuția despre PSD, există o problemă majoră și aici. Candidatul nu se grăbește să-și oficializeze candidatura. Astfel, nu ar fi o surpriză dacă acesta nu ar mai fi candidat oficial.

Autoliv angajează!

Călin Dobra a menționat în repetate rânduri că va candida pentru funcția de primar, dar a făcut-o mai mult în șoaptă, astfel încât nici măcar colegii săi nu l-au auzit. E greu că renunți la o funcție bine plătită în București, pentru o candidatură nesigură. Este o alegere cu riscuri, în care te expui atât când decizi să te întorci la Lugoj, cât și atunci când pierzi alegerile. În calitate de învins, partidul nu prea mai are ce să-ți ofere, iar un post de consilier local i-a rămas mult prea mic fostului președinte de consiliu județean.

Nici PNL nu se bucură de o situație mai favorabilă. Fără o filială locală și cu un președinte numit doar pentru a ocupa această funcție, liberalii se află într-o situație dificilă. Unii care ar dori să fie membri PNL nu sunt acceptați, de către președintele de la județ, în timp ce alții aduși de pe sate pentru a revigora partidul sunt prea necunoscuți și slabi pentru a intra într-o competiție electorală la Lugoj. Dacă situația rămâne neschimbată, PNL Lugoj nu va avea suficienți oameni nici pentru lista de consilieri, ce să mai vorbim despre un candidat promițător pentru funcția de primar.

Desigur, mai există și alte partide de buzunar. Unele dintre ele sunt atât de mici încât nu au nici măcar un sediu în Lugoj. Singurul partid care ar putea deveni mai vizibil și ar putea trimite reprezentanți în viitorul consiliu local este AUR, dar până acum, implicarea lor este extrem de redusă.

Prin urmare, având în vedere situația, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale, mi-am permis să fac un pronostic electoral! Avem un candidat sigur și doi posibili candidați pentru funcția de primar. În această schemă, există patru variante posibile, cu observații interesante. În opinia mea, clasamentul final pentru fiecare variantă ar putea arăta cam așa:

Varianta A: 1.Floroni; 2. Buciu; 3. Dobra – valabilă în acest moment, dacă toți cei trei candidați sunt asumați de partidul din care fac parte

Varianta B: 1.Floroni; 2. Dobra; 3. Buciu – posibilă dacă Buciu va candida independent

Varianta C: 1.Buciu; 2. Floroni – posibilă în situația în care PSD și PNL îl vor susține pe Buciu ca independent

Varianta D: 1.Floroni; 2. Dobra – posibilă în situația în care Buciu își anunță retragerea

Niciuna dintre variantele de mai sus nu poate fi exclusă acum, cum nici nu există o altă variantă în prezent. Cu toate acestea, politica e mereu surprinzătoare, cine știe? Poate vom avea parte de o minune sau, mai bine-zis, de un candidat minune!

Citiţi mai departe

Cele mai citite