Connect with us


Opinii

EDITORIAL La răscruce de drumuri

Publicat

în

Ne aflăm la răscruce de drumuri. Peste câteva zile, lugojenii vor fi chemați la urne pentru alegerea primarului, iar tensiunea în clasa politică a atins cote paroxistice. Rezultatul unui sondaj recent arată că doar doi candidați din cei unsprezece (Francisc Boldea și Claudiu Buciu) pot fi luați în calcul.

Ceilalți rup procente din electorat și complică și mai mult o situație și așa destul de complicată. Cred că nici măcar acum, unele partide de dreapta nu înțeleg că ele, din prea mult orgoliu, fac jocul celor de pe partea stângă a eșicherului politic. Le amintesc că ciolanul e prea mic și lumea prea multă și că, în final, vor culege doar firimituri. Nu sunt așa de naiv să cred că în ceasul al doisprezecelea își vor sacrifica interesele de grup pe altarul binelui pentru cetățean. Poate doar electoratul lor va înțelege și va îndrepta lucrurile la urnă.

Cele trei mandate ale lui Francisc Boldea nu au adus transformări substanțiale în aspectul și bunăstarea cetății. Ritmul de dezvoltare social-economic a avut, în această perioadă, trei cadențe: încet, pe loc și deloc. Întorcându-mă în timp cu doisprezece ani, îmi aduc aminte de seara în care Francisc Boldea a devenit primar. Îmbrăcat într-un treining, a dat năvală în primărie, însoțit de un alai de susținători. Parcă asistam la demonstrația de forță a unor suporteri îmbătați de bucuria victoriei. Vă mai amintiți, domnule Boldea, momentul? Am auzit că pretorienii care vă însoțeau, l-au scuipat, înjurat și îmbrâncit pe predecesorul dumneavoastră. Nu aveți cum să fi uitat, pentru că așa ceva nu se uită. Am vrut doar să vă spun că Marius Martinescu a plecat din această lume, ducând cu el arsura scuipatului de pe obraz. Cum ar fi să vi se întâmple așa ceva peste câteva zile? Nu vă neliniștiți, era doar o întrebare retorică și nimic mai mult. Dar ce a fost, a fost, iar ce va urma, vom vedea.

După trei mandate cenușii, cred că al nostru primar ar fi trebuit să se retragă. Hai să recunoaștem, tovarășe Franți, că generația noastră e cam expirată și nu prea avem cu ce ne mândri. Nu are rost să ne punem medalii în piept, pentru că nu le merităm. Degeaba ne facem noi operații estetice, că lumea tot ne recunoaște. Ne-am rupt în tinerețe în ode și imnuri, iar când ne-am trezit într-o dimineață, capitaliști, noi chiar am crezut că suntem. Numai noi știm cum ne-am mai ars la repezeală carnetele de partid și cum am mai plâns în taină când l-au împușcat pe tătucu’. Ce dor ne mai mistuie încă și astăzi, de o ședință de partid, de un angajament că vom face cincinalul în patru ani jumate, de o defilare sub flamuri roșii, de un cântec patriotic… Ce vremuri tovarășe, ce vremuri! Hai, că iar m-a luat nostalgia vremurilor trecute și am uitat de subiect. Deci, ziceam că, noi lugojenii ne aflăm la răscruce de drumuri și tare mi-e teamă că nu vom avea inteligența și nici curajul de a alege o cale nouă. Dacă vom călca pe poteca lui Francisc Boldea, bănuiesc că vom ajunge într-o fundătură din care nu ne mai scoate nici dracu’.

Lugojenii ar trebui să se trezească din amorțeală și să înțeleagă că trebuie să alegem schimbarea, altfel copiii și nepoții noștri vor trebui să plece cu bocceluța prin lume, în căutarea unui trai decent. Soluția este Claudiu Buciu. Că vă place sau nu, ăsta este adevărul. Altul mai bun nu avem și mai cred că o generație expirată nu mai are dreptul de a hotărî viitorul generației mai tinere. Vârsta a treia nu este întotdeauna vârsta înțelepciunii, așa că înțelegeți ce vreau să spun.

Epoca lucrului prost făcut a trecut. „Las’ că-i bun și așa” nu mai poate fi sloganul vremurilor care vin, așa că lăsați generația mai tânără să-și construiască singură viitorul. Acum, nu peste patru ani, așa cum este sfătuită să facă! Ce ziceți, domnule Francisc Boldea, nu credeți că am dreptate?

Dan TIMARU

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

EDITORIAL Aleea cu arțari și schimbul de primari

Publicat

în

Citeam zilele trecute, pe Facebook, o postare semnată de către primarul Lugojului, Claudiu Buciu, care spunea:

,,De câteva zile, una din firmele care a asfaltat cam tot ce se putea asfalta în Lugoj în ultimii 12 ani, sub conducerea echipei PSD, face presiuni asupra funcționarilor publici din primărie dar și asupra mea să se achite o factură pentru lucrări efectuate – chiar înaintea campaniei electorale – în doar trei zile, conform documentelor prezentate. Din fericire, în primărie, există și funcționari onești care refuză plata acestei facturi în valoare de 1.132.837,77 RON.

Vă asigur că nu vom aproba nicio plată cu privire la aceste lucrări până când nu vom face o expertiză tehnică asupra modului cum au fost executate (calitativ și cantitativ).

Banii lugojenilor nu mai pot fi tratați ca fiind exclusiv la discreția politicienilor care conduc temporar orașul. Toți cei care au semnat procesul verbal de receptie vor răspunde în fața legii„.

Revin asupra acestui subiect pentru că am auzit multe voci care afirmau că schimbarea de gardă din administrația publică nu va aduce nimic nou și că starea de fapt existentă se va menține și pe mai departe, urmând vechiul făgaș, tradițional, al politicii locale. Nu sunt un cântăreț în strună al noului primar și am și eu multe așteptări de la el, dar vreau să atrag atenția concitadinilor mei că omul acesta nu va putea să schimbe anumite obiceiuri înrădăcinate în mentalul colectiv  fără ajutorul nostru. Mai știu că în gena noastră dominantă latină există o mare toleranță la mediocritate. Noi vrem o țară ca afară, numai că, în momentul în care ni se va cere și nouă să avem comportamentul cetățeanului occidental, vor apărea nemulțumiri.

Disciplinarea cetățeanului sau a firmelor care nu respectă legea se face umblându-i la buzunar. Nimic nu ustură mai tare ca asta. După ce au înțeles că nu-i de glumit cu noul primar, am văzut cum anumite firme au și început cârpirea lucrului prost făcut. Malul Timișului, de la Autogara Atlassib spre Podul de Fier a intrat în cosmetizare. Zona începe să aibă alt aspect, mai uman. S-au pus bănci, s-au plantat plante ornamentale și copaci, arțari și Iarbă de Pampas. Nu știu dacă arborii și plantele acestea decorative vor supraviețui până la primăvară și nici cât de inspirată este alegerea acestora, dar vreau să se înțeleagă de către toată lumea că Aleea cu arțari și schimbul de primari vor fi borna 0 a unui nou început. Început la care trebuie să contribuim fiecare cu binele nostru!

Dan TIMARU

 

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Săgeți liberale trimise de noul primar al Lugojului

Publicat

în

Primarul ales al Lugojului, Claudiu Buciu, i-a trimis câteva săgeți liberale liderului interimar al PNL Timiș, Alin Nica. Nemulțumirea lui Claudiu Buciu pleacă de la lipsa de respect cu care au fost tratați lugojenii, cărora nu li s-a dat un loc eligibil pe listele pentru alegerile parlamentare.

Buciu îl acuză pe Nica de faptul că l-a impus pe listă pe Cosmin Șandru, președintele organizației de tineret PNL Timiș, un tip care are o sumedenie de contracte cu primari liberali. Ba mai mult, Primăria Dudeștii Noi, condusă de Alin Nica, a avut numeroase contracte cu firma lui Dumitru Dinulescu, socrul lui Șandru, aceasta fiind singura și cea mai importantă calitate care îl recomandă pe Cosmin Șandru ca să ocupe locul pe listă. Claudiu Buciu îi cere lui Alin Nica să refacă listele pentru alegerile parlamentare, altfel să nu mai vină la Lugoj să-și facă, în următoarea perioadă, campanie electorală.

Bă, nu știu cum să vă spun, dar asta m-a uns la inimă. Așteptam demult un lugojean să le-o tragă timișorenilor. M-am săturat de aroganța acestora care ne tratează ca pe o rudă săracă. E drept că și noi umblăm de vreo trei decenii cu nădragii rupți în cur, dar asta nu îi dă dreptul lui Alin Nica, proaspăt scăpat din urma gâștelor pe care le păștea la Dudeștii Noi, să ne sară de pe liste.

Nici nu s-a instalat bine în slujba poporului, că dumnealui, Alin Nica o pune de un capitalism de cumetrie, de o doctrină bazată pe interese financiare de grup, abdicând de de la principiile pe care le-a tot enunțat în campania cu care tocmai a câștigat încrederea electoratului. Vehemența cu care Claudiu Buciu l-a atacat pe Alin Nica mă face să privesc cu încredere viitorul Lugojului.

Avem nevoie de un primar a cărui coloană vertebrală să nu se aplece în fața nimănui. Să apere niște principii. Să nu se abată de la ele, nici măcar atunci când e vorba despre imaginea propriului partid. Nu știu dacă săgețile trimise spre Timișoara sunt cele din sigla partidului, și nici nu știu dacă ele nu au făcut și victime colaterale, dar știu că mulți lugojeni au început să fie mândri de felul în care le sunt reprezentate, și mai ales, apărate drepturile, fie ele și politice. Așteptările lugojenilor sunt mari, dar semnele bune ale unei zile se cunosc încă din zori, iar zorii unui nou început lugojean, vestesc vremuri mai bune.
Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Leul rănit și hienele flămânde

Publicat

în

Viața în jungla politică are legile ei nescrise. Politicienii sunt precum animalele de pradă. Carnivorele mari mănâncă erbivore mici, carnivorele mici mănâncă erbivorele și mai mici. Iar, la rândul lor carnivorele, mari sau mici, se mănâncă între ele, ori de câte ori au prilejul. Atât timp cât mâncare este din belșug, democrația acestei junglei este în floare.

Regele animalelor politice stăpânește autoritar peste întreaga adunare și împarte democrație după pofta inimii sale. Nimeni nu scâncește și nimeni nu întinde mâna spre halca stăpânului. Așa cum e ea, democrația junglei politice, merge perfect, mai ales când politicienii se întâlnesc rar și stau la o distanță confortabilă unul față de celălalt.

Din când în când însă, se întâmplă câte un incident ciudat. Când șeful dă semne de slăbiciune, toată adunătura de supuși începe să mârâie. Mai grav este când leul din fruntea partidului este rănit și trage să moară, desigur, politic. Atunci începe carnavalul. Să vezi hienele flămânde cum dau târcoale conducătorului iubit până mai ieri, căruia îi făceau plecăciuni supuse și îi cântau osanale când mai primeau și ele un os de ros, din marea lui mărinimie.

Numai în acest moment, hienele își doresc cu adevărat mai mult decât aveau. Până acum, acest deziderat era ascuns doar într-un ungher al minții lor. Acum, când simt miros de sânge, cer asta cu glas strident. Vor să fie respectate, să li se dea locul care cred că li se cuvine, să fie adulate, la fel cum a fost cel care acum este pe ducă. Acum, hienele încep să se viseze lei. Exersează, în fața oglinzii, comportamentul leului. Scheaună în baie, încercând să imite răgetul lui… și nebunia continuă și în viața reală.

Cam așa văd eu situația actuală din PSD Lugoj. Leul, desigur un leu mai mic, un leu de Buchini, trage să moară politic. E rănit de moarte și hienele îi dau târcoale. Vor să îl sfâșie. Să îi ia locul. Să devină lei. Dar hienele astea vor rămâne veșnic hiene. Mănâncă stârvuri. Așa vor face mereu. Dar nu e vina lor. Așa au fost învățate, ba mai mult, au suferit în timp mutații genetice, iar gena lor dominantă le dictează comportamentul hidos. Deprinderile moștenite de la înaintașii lor au devenit un mod de a fi.

Sunt vremuri tulburi și nimeni nu mai poate recunoaște hiena ajunsă leu. Este o luptă continuă, o imensă mizerie morală, o repetabilă povară, de care niciun politician nu poate scăpa. Nici măcar Francisc Boldea. Acum, hienele au prins cu dinții lor puternici beregata conducătorului. Nu îi vor mai da drumul decât atunci când vor veni alți lei ca să îl salveze. Dar nu mai e niciun leu primprejur… sunt doar hiene!
Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Cele mai citite