Connect with us

Social

FOTO Saloane reabilitate ca în Occident de către doi tineri din Lugoj

Publicat

în

salon-lugoj-reabilitatDoi tineri s-au mobilizat și au reușit să renoveze integral două saloane din Spitalul Municipal “Theodor Andrei” din Lugoj. Este vorba despre Emanuel Cimponeru, proprietarul unei agenții imobiliare și Petru Ionaș, magistrat la Judecătoria din Lugoj. Emanuel nu este la prima experință de acest gen. Anul trecut a mai renovat integral două saloane ale spitalului municipal, pentru care a cheltuit circa 40 de mii de lei, dar le-a adus la nivelul spitalelor din Occident. Exemplul dat de Emanuel l-a încurajat și pe Petru Ionaș.

“Locuind în Lugoj, ne-am gândit să facem ceva să ridicăm nivelul de confort al bolnavilor din spital și am fost impulsionați de gestul lui Emanuel, care anul trecut renovase cele două saloane. Norocul meu a fost că soțiile noastre se cunoșteau și așa am ajuns să discut cu el și împreună cu soția am decis să ne implicăm. Inițial am vrut să facem un salon, dar cum baie e comună pentru două saloane, Emanuel a venit cu ideea să încercăm să strângem bani și pentru cel de-al doilea salon. Am reușit să mai adunăm banii necesari de la mai multe persoane din Lugoj și o parte i-a pus el. Toată implicarea, din punct de vedere logistic, a fost a lui. S-a mișcat extraordinar, a găsit meseriașii, a cumpărat materialele, el s-a ocupat de tot. Eu am dat banii și tot stresul a fost pe umerii lui”, a declarat Petru Ionaș.

Emanuel Cimponeru spune că este bucuros că gestul său, de anul trecut, nu a rămas fără ecou și a mai impulsionat pe cineva să facă un astfel de demers.

“Ne-am întâlnit într-o seară și mi-a spus că vrea să se implice să renoveze un salon din spital.  Cum e povestea cu o baie la două saloane,  nu ai cum să renovezi doar un salon. Și atunci unul dintre saloane l-a renovat el, iar pentru celălalt am strâns bani și am mai pus eu diferența. Trebuie spus că saloanele s-au renovat integral, conform normelor medicale în vigoare, dar și astfel încât să aibă un design plăcut, care să le facă pacienților recuperarea mai ușoară. Au ieșit foarte bine și suntem foarte mulțumiți. Costurile totale sunt undeva până în 50.000 de lei, pentru amândouă. Noi sperăm să mai fie și alții care să ne urmeze exemplul și să se implice în acest demers, pentru că e nevoie”, a spus Emanuel Cimponeru.

Saloanele renovate de Emanuel Cimponeru și Petru Ionaș se află în secția de chirurgie a spitalului lugojean, condusă de dr. Gelu Mihai Breaza, cu care cei doi s-au consultat pe tot parcursul proiectului. Au fost executate toate lucrările necesare pentru o reabilitare totală: s-au retencuit o parte din pereți și s-au finisat; s-a decupat un perete și s-a construit o baie cu acces din ambele saloane; s-a turnat șapa și șapa autonivelantă; s-a montat linoleum antibacterian; s-au înlocuit atât ferestrele cât și ușile de intrare în saloane, cu tâmplărie PVC cu geam termopan; pereții au fost zugrăviți cu vopsea ultralavabilă antibacteriană; instalatia electrică a fost înlocuită complet; s-au montat module cu lampa de veghe, sonerie și priză aferentă fiecărui pat; s-a montat sistemul de iluminat cu led + lampa de veghe; s-a montat instalație de climatizare; baia cu wc, lavoar și dus, cu sistem de scurgere în pardoseală pentru a putea avea acces toți pacienții indiferent de starea lor și de modul în care aceștia pot fi transportați.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Spitalul din Lugoj a cumpărat trei ventilatoare, injectomate, infuzomate și alte echipamente pentru lupta cu Covid-19

Publicat

în

Situația este una de alertă, însă totodată liniștită deocamdată la spitalul din Lugoj, rămas singurul spital suport din Timiș în lupta contra pandemiei de coronavirus. Lugojeanul.ro a vorbit cu managerul Erwin Floroni, care a explicat ultimele achiziții făcute de către spital, situația la zi, dar și modul în care unitatea medicală funcționează și evită, pe cât posibil, să intre într-o criză cauzată de Covid-19 așa cum se întâmplă la alte spitale din toată țara.

Ventilatoare

Cele mai importante aparate medicale în lupta cu noul coronavirus sunt ventilatoarele, care ajută bolnavii aflați în stare gravă să respire, dându-le acestora șansa de a lupta cu boala. La Lugoj există acum 7 ventilatoare, în ultimele câteva zile spitalul cumpărând încă trei ventilatoare de ultimă generație, în valoare de 18.700 de euro bucata, model Lyra X2. Acestea vor ajunge însă de-abia după câteva săptămâni la Lugoj, fiind cumpărate din banii alocați din bugetul primăriei lugojene.

“Am găsit cu termenul de livrare cel mai scurt, deci mai scurt decât 3-5 săptămâni nu găsești niciunde acum. Infuzomatele și injectomatele sunt comandate și ajung în cam trei zile. Acestea sunt importante pentru că dozează singure nivelul de medicament pe care îl primește pacientul, astfel că limităm pe cât posibil expunerea. La ventilatoare, am primit o notă de la Ministerul Fondurilor Europene prin care ni s-a comunicat că putem cumpăra mai multe, noi trebuie să avem 15 paturi echipate astfel. Trimitem chiar azi hârtie la DSP și vom cumpăra și restul necesar”, a declarat pentru Lugojeanul.ro managerul Erwin Floroni.

Halate și aparatul PCR

Lugojenii și-au arătat sprijinul pentru spitalul lor, iar în urma mai multor campanii de strângeri de fonduri, spitalul poate acum să cumpere, pe lângă materialele necesare desfășurării în siguranță a activității, mai multe instrumente vitale în lupta contra bolii.

“Din donații s-au luat și încă se iau foarte multe. Am luat o hotă de protecție bacteriologică pentru aparatul de testare PCR, pipete automate, șase tuneluri de dezinfecție pentru ieșirea din zonele roșii ale spitalului, precum și materiale. Alcool sanitar, dezinfectant, halate de protecție, tot ce a fost necesar pentru a fi pregătiți”, a mai precizat managerul spitalului lugojean.

În cazul aparatului de testare PCR ajuns la spital de ceva timp, se așteaptă avizele DSP pentru a putea fi pus în funcțiune. Banii care vor fi primiți de la Consiliul Județean vor merge exclusiv pe kituri de testare, cu 150.000 de lei putându-se cumpăra în jur de 650 de asemenea teste complete.

Activitatea în spital

La spitalul din Lugoj este deocamdată liniște, spune managementul instituției. Chiar dacă în unitatea medicală au fost confirmate mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus, atât la pacienți, cât și la unele cadre medicale, până acum situația este stabilă. Nu sunt pacienți internați cu Covid-19, iar medicii își iau toate măsurile de precauție.

“Se lucrează în ture separate, se împarte personalul în funcție de numărul de bolnavi și persoane care trebuie văzute, se ține acasă un personal de rezervă non-stop în cazul în care este nevoie de el și se îmbolnăvesc cei de la muncă. Sperăm să nu fie cazul. Deocamdată suntem cât de pregătiți putem fi. Continuăm să facem achiziții, să ne pregătim cât de tare putem înainte de val. Sperăm să nu vină niciodată acel val, dar dacă va veni, vom fi pregătiți”, a concluzionat Erwin Floroni pentru Lugojeanul.ro

Pe 7 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății. Medicii și asistentele din Lugoj, precum și cele din toată lumea au acum nevoie de sprijinul nostru mai mult ca niciodată. În loc de urări de la mulți ani, puteți dona pentru a-i ajuta pe aceștia să își îndeplinească misiunea zilnică printr-o donație, cât de mică, în conturile asociației spitalului.

Asociația “Dr. Teodor Andrei” Lugoj

CIF 39193993;

Adresa: str. Gheorghe Doja, nr. 36, Lugoj, jud. Timiș;

Conturile bancare ale asociației:

  • CONT RON – RO97BRDE360SV32122263600
  • CONT EURO – RO51BRDE360SV32135793600
Citiţi mai departe

Social

Ce a pățit un lugojean care s-a dus până la Timișoara la Dedeman în plină pandemie

Publicat

în

Un lugojean care s-a dus până la Timișoara, în plină pandemie de coronavirus, să își cumpere cele necesare a fost oprit de polițiști îmbrăcați în civil, chiar la ieșirea din magazinul de bricolaj Dedeman. Lugojeanul a povestit pentru „Adevărul” experienţa pe care a avut-o cu doi poliţişti în civil, în parcarea unui magazin Dedeman, din Timişoara.

Acesta a declarat că a mers de la Lugoj la Timişoara pentru a-şi ridica maşina din service, având o declaraţie completată în acest sens. Ajuns la filtrul de poliţie de pe Calea Şagului, la intersecţia cu Liviu Rebreanu, a trecut de acesta fără probleme. 

„Mi-am făcut hârtie pentru că trebuia să îmi ridic maşina de pe Calea Şagului. M-a oprit un filtru care era lângă Secţia 3 de Poliţie. Acolo era câte un echipaj pe fiecare sens. Le-am prezentat actele şi m-au lăsat să plec mai departe”, a declarat bărabatul. 

La întoarcerea de la service, lugojeanul a intrat până la magazinul Dedeman din Calea Şagului, aflat în drumul său, pentru a face cumpărături. Bărbatul a spus că a cumpărat câţiva pomi, nişte scoarţă de copac ornamentală, două pungi de Bake Rolls şi o sticlă de apă. Ieșind din magazin, a fost abordat de doi polițiști în civil. 

„Nu abordau maşinile când veneau la Dedeman. Aşteptau să intre oamenii înăuntru şi îi racolau pe cei care ieşeau din Dedeman. Mi-au cerut declaraţia. Am luat nişte pomi şi scoarţă de copac ornamentală. Printre ele, aveam şi două pungi de Bake Rolls şi o apă minerală. În drum spre maşină, unde aveam declaraţia, le-am explicat situaţia. În final, le-am spus că dacă ei consideră că ceea ce am făcut eu este de sancţionat, suport consecinţele. Nu am ştiut că pe traseu nu pot să opresc”, a declarat lugojeanul, care a fost lăsat până la urmă să plece fără să primească amendă.

„Mi-au spus că pentru că am pungile de Bake Rolls şi apă, puteam să spun că am intrat după mâncare şi atunci nu mai aveau treabă”, a declarat bărbatul, pentru Adevărul

Potrivit sursei, în mod oficial reprezentanţii IPJ Timiş nu au comentat situaţia, la fel ca şi reprezentanţii Dedeman, care nu au vrut să facă niciun comentariu.

Citiţi mai departe

Social

Managerul spitalului lugojean: „Nu este adevărat că nu am vrut să testăm cadrele medicale. Ele nu vor să fie testate”

Publicat

în

Conducerea Spitalului „Teodor Andrei” din Lugoj dezminte categoric informațiile apărute în cotidianul central Libertatea, pe care le-a preluat și Lugojeanul.ro aici.  Directorul spitalului, Erwin Floroni, susține că totate cadrele medicale care au fost în secția de Penumologie, la serviciu, au fost testate.

„În primul rând, nu sunt în total 20 de asistente în secție. În al doilea rând, le-am testat pe toate care au fost în momentul respectiv pe secție. Cadrele medicale care au fost acasă, au fost sunate personal de către epidemiologul nostru, care a cerut fiecăruia în parte să sune la 112 ,să fie aduși la spital conform protocolului, pentru că nu poți să aduci pe cineva suspect cu taxi. Trebuia aduse să fie testate sau să solicite să fie testate acasă să vedem dacă sunt pozitive. Nu fac chestia asta pentru că ele știu că dacă fac asta, vor fi internate la Infecțioase și dacă sunt pozitive le trimit la „Victor Babeș”. Iar de acasă nu vor să sune, nici cele care au făcut febră, că știu câteva care au făcut febră, pentru că vor fi luate cu izoleata și vor fi duse la Victor Babeș și nu vor. Am testat toate cadrele medicale care au fost la serviciu, sunt 11, și una singură care a fost la domiciliu. Restul nu au dorit și v-am explicat de ce”, a declarat Ewin Floroni, pentru Lugojeanul.ro

Managerul spitalului lugojean spune că nu știe cine este asistenta care a vorbit pentru Libertatea, dar e de părere că nu este de la Pneumologie, pentru că nu știa nici măcar câți angajați sunt acolo.

Vă reamintim că, în secția de Pneumologie a spitalului din Lugoj , șase asistente au fost confirmate ca fiind infectate cu coronavirus.

Citiţi mai departe

Cele mai citite