Unitatea medicală a Lugojului este pe punctul de a rămâne fără oxigen, un element medical indispensabil mai ales la secția de ATI și pentru bolnavii aflați în stare gravă. De asemenea, spitalul poate să rămână nu doar fără elementul în sine, ci și fără instalația de oxigen, motivul fiind chemarea în instanță a unității de către furnizorul instalației, care cere spitalului să-și plătească datoria record de 2,5 miliarde de lei vechi.
Pentru că spitalul nu poate plăti datoriile, unitatea s-ar putea trezi cu conturile bancare blocate, alături de o criză de oxigen fără de care unitatea nu ar putea funcționa normal. Conducerea spitalului spune că problema oxigenului este doar una dintre cele mai grave ale unității medicale
Toate datoriile s-au acumulat din cauza subfinanțării unității medicale, care primește bani pentru reabilitare. Banii pentru reparații nu pot fi însă utilizați din cauza procedurilor greoaie, iar datoriile la celelalte sectoare se adună până la sume colosale. Astfel, unii lugojeni ajung să reabiliteze saloane medicale din propriile buzunare.
“Datoriile vor acumula datorii în continuare, nu am cum să le achit în condițiile astea. Am lungit rahatul cât am putut de mult, ca să mă exprim direct. Am mai avut o chestie așa, tot cu oxigenul, dar oamenii nu mai vor acum să treacă cu vederea. Până la urmă e normal să te șantajeze, că ăsta e șantaj, nu e oxigenul meu, e pentru pacienți. Dacă primăria ar dori, ar putea să îmi dea bani din reabilitare, pentru că ei îmi dau bani de reabilitare pe care eu nu îi pot folosi.
Ar putea face rectificare și să luăm de acolo și să plătim datoriile. La medicamente am datorii de 10 ori mai mari ca la oxigen. Nu au fost lipsuri mari în spital, de bine de rău am avut căldură și mâncare, am avut tot. Dar atât putem noi să facem, eu ca manager nu pot face mai mult decât mă ține plapuma”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Erwin Floroni, managerul Spitalului Municipal “Dr. Teodor Andrei” Lugoj.