Social
Povestea fascinantă a lugojeanului care a făcut parte 16 ani din Legiunea Străină
Legiunea Străină este o unitate a armatei Franceze învăluită dintotdeauna într-o aură de mister. Legendele țesute în jurul acestei instituții militare sunt datorate în general, lipsei de transparență a acțiunilor sale. Ceea ce se știe însă cu siguranță este faptul că legionarii sunt militari antrenați special pentru a face față celor mai grele situații existente în zonele de conflict. Pregătirea lor profesională, fizică și psihică ne face să-i privim pe acești oameni cu respect. Unul dintre aceștia este și bănăţeanul Cristian Dorin Bot.
De la Institutul de Minerit, la Legiunea Străină
Născut la 1 octombrie 1967 în Bocșa, județul Caraș-Severin, Cristian Dorin Bot, la vârsta de 9 ani se mută împreună cu familia în Lugoj, tatăl lui fiind dintr-o comună din apropierea orașului. După terminarea liceului s-a înscris la Institutul de minerit din Petroșani. Nu s-a regăsit în această specialitate și după un an și s-a orientat spre o altă facultate, la Timișoara. Revoluția din decembrie, ca la majoritatea tinerilor din vremea aceea l-a făcut să-și schimbe planurile de viitor și în anul 1992 plecă în Germania. După aproape doi ani, din cauză că viza de muncă nu i-a mai fost prelungită, se întoarce acasă. După câteva luni, pleacă în Franța și se înscrie în Legiunea Străină.
Fascinat de uniforma militară și animat de un puternic spirit de aventură, alege acest drum, conștient că numai aici va avea posibilitatea unică de a vedea lumea. Motivaţia materială nu era prea convingătoare dar celelalte avantaje compensau cu prisosință acest aspect. Dacă ar fi rămas în țară, posibilitatea de a se realiza era incertă.
În vara anului 1994, tânărul Cristian s-a prezentat la Dijon la un centru de recrutare și a solicitat înrolarea în Legiunea Străină. Candidatura i-a fost admisă și a urmat lungul șir al probelor de admitere. În urma lui se închidea ușa trecutului, deschizându-se cea a viitorului. A fost admis și repartizat la o unitate de încorporare și selecție din Aubanie, o localitate situată la 13 km de Marsilia. Erau aici candidați de pe toate meridianele globului. Toate rasele umane – albi, negri, galbeni. Candidații erau supuși zilnic la teste medicale, psihologice, de logică sau sportive. Formularele care trebuiau completate de obicei erau în limba maternă, dar lui i-au fost date în limba germană, pe motiv că cele în limba română, momentan, lipsesc. Probabil au vrut să-i testeze cunoștințele în germană, știind că a locuit în Germania aproape doi ani.
După o lună de zile i s-a comunicat că a fost admis. A urmat apoi perioada de instrucție. Patru luni, zi și noapte, un program intensiv de pregătire fizică, psihică și militară au supus la grea încercare pe viitorii legionari . Nu aveau nicio zi liberă. Activitatea era infernală. Marșuri de zi sau de noapte, trageri, cățărări pe stânci, poligoane cu obstacole, traversări de ape și alte probe extenuante îi mențineau într-o veșnică alertă.
Erau sub o permanentă supraveghere a cadrelor. Cristian devenise o mașină care executa ordine. Dorința de a reuși era așa de mare, încât a trecut cu seninătate peste toate încercările. Oricum, nimeni nu mai putea da înapoi. Perioada aceasta era obligatorie. La șfârșitul ei puteai să te retragi sau să semnezi un contract pe cinci ani, dar până atunci funcționa deviza: Mergi sau crapă!
Plata se făcea în funcţie de cât de riscantă era misiunea
La sfârșitul celor patru luni de instrucție, mulți renunțau la cariera militară. Cristian a depus jurământul și a semnat un contract pe o perioadă de cinci ani. Devenind angajat al Legiunii Străine beneficia acum de un alt statut. Instruia recruții și aștepta să fie trimis la specializare. După cele patru luni de foc a urmat o altă perioadă de specializare în cele patru discipline la alegere: infanterie, parașutism, geniu și geniu de munte. El a ales infanteria.
Specializarea a făcut-o la Nimes și astepta nerebdător să fie trimis în prima misiune. Erai plătit în funcţie de ceea ce făceai. Mai exact, în funcţie de gradul de risc pe care îl implica locul unde erai trimis. Cel mai mult contau sporurile ataşate salariului. Cele mai căutate erau posturile cu cele mai multe sporuri, însă fiecare era repartizat acolo unde putea face față. Se organizau diferite teste şi primeai doar domeniul pentru care aveai pregătirea necesară. Niciodată nu se discutau implicațiile politice ale acțiunii și nici cele morale. În cele din urmă a sosit și ziua cea mare. Unitatea a fost chemată în sprijinul trupelor ONU.
,,Pregătirea a fost scurtată din cauza evenimentelor din ex-Iugoslavia, unde am fost trimiși în sprijinul trupelor ONU. Dezintegrarea Iugoslaviei s-a produs deosebit de violent. Aici ne-am trezit în plin război. Într-o seară s-a dat alarma și am pornit spre Srebenica unde sârbii atacaseră localitatea. Aveam de parcurs aproximativ 200 de km. Dimineața când am ajuns acolo, măcelul încetase iar familiile au cules deja morții. Ici și colo mai zăreai câte un cadavru ciuruit de gloanțe. O mică parte din noi ne-am cantonat într-o vale, între cele două tabere beligerante, restul au ocupat alte dispozitive. Noaptea a urmat un atac furibund între sârbi și bosnieci. Era iadul pe pământ. Cerul era luminat de trasoare, de parcă erupea un vulcan. Nu se trăgea asupra noastră, dar situația putea degenera. Am deschis și noi un foc de intimidare spre dealul din dreapta, trăgând mult deasupra lor, dar nici nu cred că au sesizat acest lucru. Spre dimineață ne-au sosit ajutoare, dar focul încetase demult. Acesta a fost botezul focului. Războiul din ex- Iugoslavia cu ororile lui va rămâne mereu viu în amintirea mea“, povestește Cristian Bot
După primii cinci ani mulți se retrag din sistem de aceea se fac mereu înrolări. Efectivul acestei armate este de aproximativ opt mii de militari și el trebuie menținut. Contractele celor care doresc să rămână se prelungesc la cerere, perioada limită fiind de 15 ani, după care te poți pensiona.
Misiuni în întreaga lume
Cristian a rămas în Legiune 16 ani. În toată această perioadă a traversat continente și oceane spre obiectvele unde avea de îndeplinit diferite misiuni. A fost în Bosnia, în câteva insule din Polinezia Franceză, unde Franța are baze militare, iar legionarii trebuiau să le asigure securitatea, în Republica Djibouti, când s-a declanșat conflictul cu Etiopia, în Coasta de Fildeș când câteva triburi au declanșat o lovitură militară menită să-l alunge pe președintele pro-francez în Kosovo și în alte multe locuri în care se declanșau acțiuni mai mult sau mai puțin secrete.
O misiune mai deosebită a executat în Mururoa, insulă unde Franța a testat bomba atomică în subteran între anii 1966 și 1996. Galeriile erau astupate cu clopote imense de beton dar trebuiau păzite de turiștii prea curioși care ar fi dorit să intre în catacombe. Gradul de radiație era în limita admisă dar legionarii dinaintea lor, care au păzit zona au avut serioase probleme de sănătate. Cristian spune că un militar din Legiune nu stă doar în tranșee și trage cu arma. Legiunea Străină nu este o unitate de asalt menită să cucerească, ea intervine doar acolo unde pacea și democrația este amenințată.
În anul 2010, după 16 ani de activitate Cristian Bot se retrage din activitatea militară. A mai rămas în Franța până în anul 2014 apoi s-a întors în țară, desigur un alt om, cu o altă viziune despre viață și cu o altă percepere a realității înconjurătoare. Actualmente trăiește la Lugoj, este căsătorit cu Mirela și au împreună o fată de zece ani, pe nume Hannah.
După două decenii de pribegie prin lumea largă, în bărbatul matur de astăzi nu se mai regăsește nimic din tânărul de odinioară.
„Personal nu mă simt schimbat dar cu siguranță că sunt un alt om. Cei 16 ani petrecuți în Legiune au fost cei mai frumoși ani din viața mea. Am văzut locuri minunate, am participat la evenimente deosebite și am întâlnit oameni excepționali. Acum trăiesc sub codul onoarei, bazat pe o disciplină riguroasă, bucurându-mă de familia mea”, mai spune Cristian Bot.
Social
Covid XEC, o nouă tulpină a coronavirusului va ajunge și în România. Ce spun medicii
Covid XEC, o nouă tulpină care se răspândește în Europa, ar putea deveni varianta dominantă a virusului în această toamnă. Iar până când va apărea în România este doar o chestiune de zile, a declarat pentru „Adevărul” dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog în cadrul Institutului Inimii din Cluj-Napoca și președintele Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor. Noua tulpină este foarte contagioasă.
Un hibrid al subvariantelor Omicron, Covid XEC a apărut pentru prima oară în Germania, iar apoi a fost detectat în Marea Britanie, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania. „În curând, vom auzi despre el și În România”, a avertizat medicul epidemiolog Alexandru Coman. „Și este normal să fie așa, căci virusul suferă mutații. Vom avea variante noi tot timpul, ca la gripa comună. Motivele sunt ușor de înțeles. Mobilitatea este în creștere, oamenii călătoresc din ce în ce mai mult, unii vin în România, alții pleacă. Nu mai vorbim despre perioada sărbătorilor de iarnă când intră în în vacanță”, a explicat specialistul.
Oamenii nu se mai testează
Conform sursei citate, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București a explicat că oamenii nu se mai testează. „În momentul în care au o simptomatologie exact ca o răceală, care ține două-trei zile, e aproape greu de crezut că lumea va merge să se testeze la medicul de familie sau la spital, în condițiile în care lucrurile se rezolvă de la sine. Acest lucru s-a întâmplat și la variantele virale anterioare. În momentul în care nu ai complicații, nu ai o stare generală proastă și nu ajungi la medic, evident că nu vei face testarea, în cele mai multe dintre cazuri”.
Medicul a spus însă că, deocamdată, această nouă tulpină nu ar trebui să ne dea motive de îngrijorare. „Până la urmă, este normal ca după pandemie fi intrat în această etapă de conviețuire cu virusul. Și o să avem diverse variante virale, pentru că în mod cert, virusul suferă mutații în orice moment. Problema pe care am putea să o avem este în momentul în care va veni sezonul rece, sezonul de gripă, și vom avea în același timp și viroze și gripă și diverse alte infecții respiratorii. Și vom avea și infecția cu SARS-Cocv-2”, a mai precizat directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.
Fără vaccin
Ce e de făcut? Cum ne putem, totuși, proteja? Căci există persoane care ar vrea să se vaccineze împotriva acestei noi tulpini, dar nu au cu ce.
„Într-adevăr, pentru această tulpină nu există un vaccin în România. Însă, ca și în cazul gripei, există o oarecare acoperire, într-un procent mai mare sau mai mic. Să vă dau un exemplu: în cazul gripei, eficiența vaccinului este de 80-90%. Evident, dacă este destinat tulpinii care circulă în prezent. Dacă nu, eficiența este mai scăzută. Pe același principiu funcționează și vaccinul anti Covid. Pe de altă parte, să nu uităm că noi ori ne-am vaccinat în anii trecuți, ori am trecut prin boală, cu ceva imunitate restantă am rămas. De aceea nici nu mai sunt spitalele pline cu pacienți. Pentru că receptivitatea populației este mult crescută”, continuă dr. Coman.
Prin urmare, rămân valabile măsurile de protecție clasice, regulile de igienă pe care le cunoaștem cu toții. „Cel mai important lucru, în opinia mea, este să ne autoizolăm dacă suntem bolnavi. Apoi, dacă avem copilul bolnav, acesta ar trebui să stea acasă. Odată ce este introdus în colectivitate, la creșă, grădiniță sau școală, el poate transmite boala altor copii. Aceștia ajung apoi acasă și își îmbolnăvesc familia. Copilul cu febră ar trebui să evite colectivitatea de la două până la cinci zile, până îi trece febra. La rândul lor, adulții bolnavi nu ar trebui să nu se ducă la serviciu. Iar dacă se duc, recomandat este să poarte mască de protecție. Practic ar trebui să încercăm să facem tot ce ne stă în putință să nu-i îmbolnăvim pe cei din jur. Și dacă te duci până la magazin să cumperi pâine, trebuie să porți mască”, a mai explicat medicul specialist.
Social
VIDEO Rotary Club și Interact Club Lugoj au promovat sănătatea prin evenimentul „Promenada Inimilor”
Rotary Club Lugoj și Interact Club Lugoj s-au alăturat și în acest an evenimentului districtual „Promenada Inimilor”, organizat duminică, 29 septembrie 2024. Activitatea a avut loc pe malurile râului Timiș și a constat într-o plimbare menită să promoveze beneficiile mersului pe jos asupra sănătății inimii.
Participanții la eveniment au primit pliante cu informații utile despre un stil de viață sănătos, fiind îndemnați să adopte obiceiuri benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Acțiunea a fost dedicată Săptămânii Mondiale a Inimii, subliniind importanța prevenției și a unui stil de viață activ.
Organizatorii vor să mai repete periodic astfel de acțiuni.
Social
Rotary Lugoj vă invită la „Promenada Inimilor”, o acțiune de promovare a mișcării ca mijloc de prevenire a bolilor cardiovasculare
Rotary Lugoj continuă și în anul 2024 programul „Promenada Inimilor”, prin care își propune să încurajeze comunitatea să facă mișcare, ca mijloc de prevenire a bolilor cardiovasculare, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii.
Promenada va avea loc duminică, 29 septembrie 2024, de la ora 16.00, iar locul de întâlnire este în curtea Liceului „Iulia Hasdeu” din Lugoj, de unde se va pleca pe traseu. Pe lângă promovarea unui stil de viață cât mai sănătos, participanții vor avea parte și de alte surprize plăcute!
„Promenada Inimilor este un concept simplu și inovator, care are scopul de a încuraja publicul de toate vârstele și cu diverse preocupări să meargă pe jos pentru a-și menține sănătatea. Traseul nostru va fi marcat cu niște plăcuțe. Am ales o rută accesibilă, prin care publicul de toate vârstele este încurajat să facă mișcare. Vom avea și câțiva medici care ne vor vorbi despre inimă și despre cât de importantă este mișcarea pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, ne-a declarat Raluca Ardelean, președinta Rotary Lugoj.
La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite prin mișcare.
Programul inițiat de Fundația Irlandeză a Inimii și implementat deja în peste 10 țări europene, „Promenada Inimilor”, a avut un succes răsunător și în rândul românilor. În România, programul a fost lansat în 2013, iar în ultimii ani mii de persoane au participat în lupta împotriva bolilor cardiovasculare. La acțiune participă și membrii clubului Interact Lugoj.
Social
Funcționarul care a luat șpagă de la zeci de timișeni pentru a le rezolva pensii de handicap a fost trimis în judecată
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS, aflat în stare de detenție pentru fapte similare, la data faptelor șef Serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Timiș, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (21 acte materiale)
– fraudă informatică în formă continuată, (113 acte materiale)
– fals informatic în formă continuată (113 acte materiale),
precum și a altor 12 persoane (una în stare de detenție și 11 în stare de libertate), în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: complicitate la luare de mită, dare de mită, complicitate la infracțiunea de fraudă informatică, complicitate la infracțiunea de fals informatic.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2013 – 2020, în exercitarea funcției de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins și primit de la 21 de persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită – între 1.000 lei până la 2.600 euro de persoană, primind în total 17.800 euro și 20.100 lei, pentru a efectua formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap vizual, în condițiile în care persoanele respective nu erau îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.
Pe lângă mita solicitată și remisă pentru introducerea în grad de handicap, inculpatul ar mai fi încasat diverse ”cotizații” (în aceeași modalitate – prin intermediari), anual de regulă, în bani, sume de circa 50 euro, 200 – 300 lei și/sau produse alimentare.
Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timiș, pentru un număr total de 45 persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate și date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, etc., creând în acest mod situații necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap și necesită plata sub formă de prestații sociale cât și alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.).
Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în județul Timiș.
Acele documente fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 3.404.698 lei.
Precizăm că, o mare parte din falșii beneficiari de prestații sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap, fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituții publice și nu achită niciun fel de contribuții la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceștia dețin în același timp și permis de conducere auto și circulă pe drumurile publice.
O mare parte din prejudiciul material cauzat a fost recuperat, prin restituirea, pe parcursul urmăririi penale, a sumelor încasate necuvenit de către beneficiarii pensiei.
În cauză, pentru recuperarea sumelor încasate pe nedrept cu titlu de pensie handicap vizual s-a constituit parte civilă Ministerul Muncii si Solidariții Sociale prin Consiliul Judetean Timiș și DGASPC Timiș, cu suma de 26.492.703 lei (aproximativ 5.362.895 Euro), corespunzătoare pensiei încasate pe nedrept de către un număr de aproximativ 500 persoane.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș
În perioada 06 – 25 iunie 2024, respectiv la data de 18 iulie 2024 au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 15 inculpați care au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv pedepse cu închisoarea cu suspendarea executării sub supraveghere.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, I.P.J. Timiș și Direcției Generale Anticorupție.
Inculpatul LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, vezi comunicat https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12199, fiind condamnat la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare. Două persoane au fost condamnate, de asemenea, la pedepse cu executare (complici) iar alți 24 inculpați, beneficiari neîndreptățiti ai unor pensii de handicap au fost condamnati la pedeapsa inchisorii cu suspendarea sub supraveghere.
Cercetările continuă în cauză cu privire la stabilirea împrejurărilor în care alte aproximativ 500 persoane au obținut în condiții similare pensie de handicap vizual pe nedrept.
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
- Actualitateo săptămână în urmă
VIDEO Cine este youtuberul care și-a construit un buncăr subteran, lângă Lugoj: „Suntem mai protejați decât oriunde”
- Actualitate7 zile în urmă
Lugojean, angajat al Primăriei Bara, prins în flagrant când lua mită. A solicitat mii de euro pentru a elibera mai multe documente
- Lugojo săptămână în urmă
Deschiderea anului universitar cu rector nou, la Universitatea Europeană „Drăgan” din Lugoj
- Divertisment5 zile în urmă
La Lugoj a ajuns Uraganu! Noile panouri digitale din centrul orașului difuzează gratuit manele VIDEO