Social
Ultima zi de muncă la fabrica de pantofi Rieker din Lugoj
Acum mai bine de 5 ani, Lugojeanul.ro titra despre Rieker, o fabrică renumită la Lugoj și în toată țara pentru producția de pantofi. Articolul vorbea despre producția de 50 de milioane de euro pe care fabrica a realizat-o în 2013. Pe atunci, Rieker era văzută ca o firmă care va rămâne la Lugoj cel puțin două decenii.
Vineri, 29 martie 2019, este ultima zi de muncă pentru cei aproape 650 de angajați ai Rieker Lugoj. Oamenii au venit la muncă așa cum au făcut-o în fiecare zi de ani încoace. Singura diferență este că, la final de program, aceștia vor fi pontați pentru ultima dată. Fabrica lugojeană își închide porțile definitiv, urmând să își mute mare parte din activitate în alte țări.
Motivele plecării
„Firma Reiker a început activitatea în România în februarie 1998 şi a fost unul din cei mai mari angajatori din vestul României. Firmele de producţie ale concernului Rieker România au angajat în cei peste 20 de ani de existenţă peste 20.000 de salariaţi şi au fost produse aici peste 47 de milioane de perechi de pantofi. Piaţa muncii este extrem de dinamică şi de competitivă în judeţul Timiş şi va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forţa de muncă, pe fondul luptei acerbe pentru atragerea angajaţilor.
De asemenea, ne confruntăm cu lipsa forţei de muncă calificată în domeniul confecţii încălţăminte din cauza absenţei şcolilor profesionale. Cu toate că numărul actual al angajaţilor nu depăşeşte 700, rezultă o fluctuaţie foarte mare, din ce în ce mai accentuată în ultimii ani, circa 40% din angajaţi fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calităţii produselor.
Productivitatea muncii, de asemenea, este în scădere. Aproximativ 65% din personalul angajat face naveta cu 11 autobuze din localităţile din jurul Lugojului, unele autobuze aducând angajaţii chiar şi de la 70 de kilometri, ceea ce înseamnă, de asemenea, costuri însemnate. Un alt aspect important este costul tot mai ridicat al utilităţilor, confruntându-ne cu o creştere de 35% în ultimele 3 luni. Toţi aceşti factori fac nerentabilă şi nesustenabilă producerea unei cantităţi prea mici de pantofi raportată la costurile în creştere. În consecinţă, ne vedem obligaţi să încetăm activitatea de producţie în România”, spune Markus Rapp, managerul companiei, într-un comunicat de presă.
Unde se mută producția
Rieker a decis să îşi mute capacitatea de producţie de la Lugoj în Vietnam şi Tunisia. Mai mulţi muncitori au fost ofertaţi deja cu locuri de muncă în Vietnam.
“În Vietnam au deschis fabrica deschisă de mai mulţi ani. Au şi în Tunisia. Au făcut oferte maiştrilor, ajutorilor de maiştrii şi mecanicilor . Mai sunt lugojeni care lucrează acolo, de ani de zile. Le dau şi ceva bani mai mulţi, le asigură transportul şi cazarea. Practic nu au cheltuieli. Oricum viaţa e foarte ieftină acolo. Mi-a spus un coleg, care e plecat de mai mulţi ani, că în momentul în care a scos o bacnotă de zece dolari, la restaurant, roiau ospătarii în jurul lu”, a declarat pentru Lugojeanul.ro unul dintre muncitorii de la Riker.
Ce fac muncitorii pentru care Vietnamul nu e o opțiune
Chiar dacă unii dintre angajații Rieker vor străbate jumătate de glob pentru a continua să lucreze la fabrică, numărul acestora este unul mic. Majoritatea celor aproape 700 de angajați sunt de vineri începând șomeri. Aceștia se gândesc la viitor, care nu este neapărat roz.
“Deocamdată rămânem în șomaj. Nu știu ce o să fac, eu m-aș angaja imediat altundeva. Poate o să găsesc ceva la fel, dar cam toate fabricile de confecții și mai ales de pantofi s-au închis. Nu știu ce o să fac în acest moment”, a declarat pentru Lugojeanul.ro o angajată a Rieker, în ultima zi oficială de muncă.
Fabrica Rieker din Lugoj este deţinută de producătorul de pantofi Rieker. A fost deschisă în oraşul de pe Timiș în 1998. Angajaţii de aici produc încălţăminte pentru piaţa din vestul Europei.
Social
Peste două sute de lugojeni pot urma cursuri gratuite de calificare, în mai multe meserii
Primăria Municipiului Lugoj informează cetățenii că în perioada următoare, în municipiul Lugoj se va desfășura proiectul „ACCES PE PIAȚA MUNCII ÎN COMUNITĂȚILE DEFAVORIZATE DIN LUGOJ” finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) – prin care se propune facilitarea accesului și menținerea pe piața muncii a un număr de 222 de persoane din diferite categorii sociale din municipiul Lugoj, ducând astfel la scăderea fenomenului de marginalizare a persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială existente în municipiul Lugoj.
Social
Spitalul din Lugoj primește fonduri nerambursabile pentru echipamente medicale, de la Consiliul Județean Timiș
Vești bune pentru spitalele din Jimbolia, Sânnicolau Mare, Făget, Lugoj și Deta. Consiliul Județean a aprobat finanțarea nerambursabilă din fonduri publice, în cadrul schemei de minimis pentru anul 2022, a spitalelor publice locale aflate în subordinea orașelor și municipiilor din județ. Banii nerambursabili acordați vor putea fi folosiți doar pentru pentru achiziția de echipamente medicale.
Social
O moară de apă de lângă Lugoj, veche de 100 de ani, pusă în valoare într-un circuit turistic
Moara de la Balinţ, un adevărat tezaur cultural în formă de clădire din apropiere de Lugoj, a fost construită în 1917, în administraţia austro-ungară, şi este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea nu doar că încă mai macină grâu, ci a fost inclusă şi într-un traseu turistic care le oferă oamenilor oportunitatea să intre în contact cu lumea industrială a vechiului Banat
Una dintre cele 14 mori în funcţiune din Timiş este moara de la Balinţ, o localitate aflată la 20 de kilometri de Lugoj şi aproximativ 60 de kilometri de Timişoara. Moara a fost construită în 1917, încă în administraţia austria-ungară. Este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea a fost cumpărată în 2008 de către familia Meszaros, după ce fusese abandonată şi nu mai măcinase făină de mai mulţi ani.
Moara de la Balinţ este cu adevărat spectaculoasă. Vechea clădire este împânzită de un mecanism complex, care se întinde pe mai multe etaje, un păienjeniş de curele care învârte roţi, iar grâul circulă în interiorul bârnelor, prin site şi maşinării care se mişcă. Utilajele sunt în mare parte originale, se pot vedea încă etichetele pe ele; unele au fost fabricate în 1900, la Fabrica Ganz din Budapesta, altele la Uzina Klug de Construcţii de Maşini şi Mori din Timişoara ori de la Uzinele Magheru din Topleţ, în perioada interbelică. Au fost înlocuite doar părţile de lemn, vechi şi cariate.
Citeste un material pe larg despre punerea în valoare a morii aici.
Social
Ștrandul din Lugoj rămâne închis în această vară. Unde te poți bălăci lângă oraș
Ștrandul din Lugoj rămâne închis în 2022. Deși primăria a încercat găsească un investitor care să închirieze locația spre exploatare, nimeni nu s-a înghesuit să considere oferta administrației locale. Până acum, ștrandul a fost scos la licitație de cel puțin două ori, fără succes.
Din fericire pentru lugojeni, există locuri din apropiere de oraș unde se pot bălăci în acest sezon estival. Un exemplu este piscina de la Hanul lui Bogdan. Aflat la câțiva kilometri înainte de Făget, hanul este dotat cu o piscină și bar, astfel că doritorii pot petrece o zi la piscină pentru a se răcori în timpul verii.
O altă variantă este Valea lui Liman. Complexul de la Valea lui Liman dispune de asemenea de o piscină unde doritorii se pot bălăci în zilele toride de vară. Deocamdată doar cei care stau la complexul hotelier pot folosi piscina exterioară, așezată într-un cadru de vis.
Dacă cele două opțiuni nu sunt pe placul vostru, în Timișoara există nu mai puțin de 7 variante de ștranduri unde să vă distrați în această vară. Prețurile de intrare sunt între 20 și 45 de lei pe zi.
-
Actualitate15 ore în urmă
Fiul unui procuror din Lugoj, mesaj pentru „inapții” din presă, „haterii și invidiosiii”
-
Politică5 zile în urmă
PSD Lugoj și-a ales conducerea și vrea să câștige alegerile locale din 2024
-
Social2 zile în urmă
Peste două sute de lugojeni pot urma cursuri gratuite de calificare, în mai multe meserii
-
Administrație3 zile în urmă
S-a votat organigrama! Câți oameni pleacă, câți ar trebui să vină în Primăria Lugoj