Social
Ultima zi de muncă la fabrica de pantofi Rieker din Lugoj
Acum mai bine de 5 ani, Lugojeanul.ro titra despre Rieker, o fabrică renumită la Lugoj și în toată țara pentru producția de pantofi. Articolul vorbea despre producția de 50 de milioane de euro pe care fabrica a realizat-o în 2013. Pe atunci, Rieker era văzută ca o firmă care va rămâne la Lugoj cel puțin două decenii.
Vineri, 29 martie 2019, este ultima zi de muncă pentru cei aproape 650 de angajați ai Rieker Lugoj. Oamenii au venit la muncă așa cum au făcut-o în fiecare zi de ani încoace. Singura diferență este că, la final de program, aceștia vor fi pontați pentru ultima dată. Fabrica lugojeană își închide porțile definitiv, urmând să își mute mare parte din activitate în alte țări.
Motivele plecării
„Firma Reiker a început activitatea în România în februarie 1998 şi a fost unul din cei mai mari angajatori din vestul României. Firmele de producţie ale concernului Rieker România au angajat în cei peste 20 de ani de existenţă peste 20.000 de salariaţi şi au fost produse aici peste 47 de milioane de perechi de pantofi. Piaţa muncii este extrem de dinamică şi de competitivă în judeţul Timiş şi va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forţa de muncă, pe fondul luptei acerbe pentru atragerea angajaţilor.
De asemenea, ne confruntăm cu lipsa forţei de muncă calificată în domeniul confecţii încălţăminte din cauza absenţei şcolilor profesionale. Cu toate că numărul actual al angajaţilor nu depăşeşte 700, rezultă o fluctuaţie foarte mare, din ce în ce mai accentuată în ultimii ani, circa 40% din angajaţi fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calităţii produselor.
Productivitatea muncii, de asemenea, este în scădere. Aproximativ 65% din personalul angajat face naveta cu 11 autobuze din localităţile din jurul Lugojului, unele autobuze aducând angajaţii chiar şi de la 70 de kilometri, ceea ce înseamnă, de asemenea, costuri însemnate. Un alt aspect important este costul tot mai ridicat al utilităţilor, confruntându-ne cu o creştere de 35% în ultimele 3 luni. Toţi aceşti factori fac nerentabilă şi nesustenabilă producerea unei cantităţi prea mici de pantofi raportată la costurile în creştere. În consecinţă, ne vedem obligaţi să încetăm activitatea de producţie în România”, spune Markus Rapp, managerul companiei, într-un comunicat de presă.
Unde se mută producția
Rieker a decis să îşi mute capacitatea de producţie de la Lugoj în Vietnam şi Tunisia. Mai mulţi muncitori au fost ofertaţi deja cu locuri de muncă în Vietnam.
“În Vietnam au deschis fabrica deschisă de mai mulţi ani. Au şi în Tunisia. Au făcut oferte maiştrilor, ajutorilor de maiştrii şi mecanicilor . Mai sunt lugojeni care lucrează acolo, de ani de zile. Le dau şi ceva bani mai mulţi, le asigură transportul şi cazarea. Practic nu au cheltuieli. Oricum viaţa e foarte ieftină acolo. Mi-a spus un coleg, care e plecat de mai mulţi ani, că în momentul în care a scos o bacnotă de zece dolari, la restaurant, roiau ospătarii în jurul lu”, a declarat pentru Lugojeanul.ro unul dintre muncitorii de la Riker.
Ce fac muncitorii pentru care Vietnamul nu e o opțiune
Chiar dacă unii dintre angajații Rieker vor străbate jumătate de glob pentru a continua să lucreze la fabrică, numărul acestora este unul mic. Majoritatea celor aproape 700 de angajați sunt de vineri începând șomeri. Aceștia se gândesc la viitor, care nu este neapărat roz.
“Deocamdată rămânem în șomaj. Nu știu ce o să fac, eu m-aș angaja imediat altundeva. Poate o să găsesc ceva la fel, dar cam toate fabricile de confecții și mai ales de pantofi s-au închis. Nu știu ce o să fac în acest moment”, a declarat pentru Lugojeanul.ro o angajată a Rieker, în ultima zi oficială de muncă.
Fabrica Rieker din Lugoj este deţinută de producătorul de pantofi Rieker. A fost deschisă în oraşul de pe Timiș în 1998. Angajaţii de aici produc încălţăminte pentru piaţa din vestul Europei.
Social
VIDEO Câinele cu ochelari de soare care i-a cucerit pe lugojeni
Un câine care pare să fie din celebra rasă chow chow i-a cucerit pe lugojenii care au trecut în ultimele zile prin centrul orașului. Alături de o femeie care interpreta cântece la un acordeon, câinele a atras privirile trecătorilor mai ales datorită ochelarilor de soare pe care îi purta.
Liniștit, cu mișcări suave și parcă învățat cu atenția, cățelul i-a lăsat pe lugojeni să-l pozeze și admire. Între timp, stăpâna patrupedului a reușit să se bucure de mici atenții din partea celor care au apreciat muzica ei, dar și imaginea inedită a întregului act artistic stradal.
Social
Cel mai important lac de lângă Lugoj a devenit arie protejată. Adio piste de canotaj
Pistele de canotaj la care visau Elisabeta Lipă și fostul primar Boldea la Surduc devin istorie. Asta după ce lacul a devenit oficial arie naturală protejată. Timișul intenționa să deschidă două piste de canotaj, dintre care una la Surduc, însă acestea rămân pare-se pe vecie la nivel de idei, alături de cea de pe malurile Begăi.
Terenurile pe care Consiliul Județean Timiș le-a pregătit pentru centrul de canotaj au fost trecute miercuri spre o altă destinație, aceea de realizare a unor centre multifuncționale pentru dezvoltare zonală. Proiectul de infrastructură era promovat pentru finanțare din bani de la UE, iar Fârdea alocase deja terenuri pentru acestea.
”Dreptul de administrare a fost transmis în vederea realizării și valorificării obiectivului de investiție de interes județean ”Piste de canotaj pe lacul Surduc și facilități infrastructurale suport”. Prin Hotărârea Consiliului Județean Timiș nr.62/30.03.2016 s-a aprobat promovarea proiectului de investiții Pistă de canotaj pe lacul Surduc și infrastructură facilități complementare în cadrul proiectului trasfrontalier “Promoting sustenable tourism on Banat/Bega lakes”.
Proiectul nu a mai putut fi finalizat deoarece lacul Surduc, fiind inclus în categoria ariilor naturale protejate, nu a mai putut fi preluat în custodia județului Timiș, motiv pentru care se impune revocarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr.62/30.03.2016 precum și a pozițiilor nr. 3, M 5.5.4, Axa 5 Turism, din Anexa nr. 1 și nr. 25 din Lista proiectelor de rezervă, din Anexa 2, din HCJT nr.164/30.08.2017”, se mai spune în documentație.
Consiliul Județean Timiș a găsit imediat o soluție, terenurile urmând să devină bunuri de interes județean, care vor fi utilizate pentru construcția Centrului Multifuncțional pentru Dezvoltare Zonală.
Social
Primăria Lugoj caută operatori pentru recensământul agricol. Ce condiții trebuie îndeplinite

Social
Care este numărul maxim de taximetre care vor circula prin Lugoj în următorii ani
Consilierii locali lugojeni au pe ordinea de zi, în ședința din 25 februarie, și un proiect privind aprobarea numărului maxim de autorizații de taxi care se vor elibera în Lugoj, în următorii cinci ani.
În fapt, proiectul a fost inițiat deoarece aplicabilitatea HCL 19/2016 a încetat cu 29.01.2021, impunându-se emiterea unei noi hotărâri prin care să fie stabilit numărul maxim de autorizații.
„Având în vedere gradul de aglomerare în trafic, cererea și oferta permanentă, precum și numărul insuficient de locuri de parcare, transformate în stații de așteptare clienți, este necesar ca numărul de autorizații care a fost stabilit prin HCL 19/2016 să fie menținut la 130 și în următorii cinci ani”, arată inițiatorii proiectului.
Acestea vor fi acordate în baza Regulamentului de transport în regim de taxi, aprobat de către Consiliul local, în 2017.
-
Educație3 zile în urmă
Prima unitate de învățământ din Lugoj care se închide din cauza infectărilor, la două săptămâni după revenirea în clase
-
Administrație3 zile în urmă
Primăria Lugoj plătește o grămadă de bani, aceleiași firme, pentru servicii pe care le-a achiziționat și în 2016
-
Administrație4 zile în urmă
Decizie a primăriei privind tarabele cu mărțișoare la Lugoj, de 1 și 8 martie, pentru acest an
-
Actualitate4 zile în urmă
Lugojul se află de aproape o săptămână în scenariul verde. Ce se întâmplă cu școlile și restaurantele