Iulius Mall

„Contribuţia lugojenilor la înfăptuirea Marii Uniri”, prima manifestare dedicată Centenarului

Printr-un comunicat de presă, Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj anunţă că deschide marţi, 20 februarie 2018, seria evenimentelor omagiale prilejuite de  aniversarea Centenarului Unirii, cu o expoziție foto-documentară,  itinerantă, cu titlul ”CONTRIBUȚIA LUGOJENILOR LA ÎNFĂPTUIREA MARII UNIRI”.

Acest proiect, care va debuta la Colegiul Naţional ”Coriolan Brediceanu”, constă în amplasarea unor  panouri aniversative, de-a lungul întregului an, în absolut toate școlile din Lugoj. Obiectivul nostru declarat este  acela de a suscita  interesul elevilor lugojeni vis-a-vis de aspecte ale istoriei locale, acum, la o sută de ani de la terminarea Marelui Război.

Publicitate

Panourile itinerante realizate de instituţia noastră, evidenţiază prin fotografii şi documente inedite, rolul primordial pe care l-a avut Lugojul în dezvoltarea conștiinței naționale a românilor bănățeni în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Expoziţia aduce în prim plan povestea bănăţenilor obişnuiţi, militari și civili deopotrivă, victime ale  Marelui Război.

Un alt eveniment propus de Muzeul de Istorie şi Etnografie Lugoj, în luna martie, este „FRONTUL DE ACASĂ: ASPECTE DIN VIAȚA COTIDIANĂ A BĂNĂȚENILOR “ – o expoziţie inedită ce va reuni obiecte de patrimoniu aflate în custodia Muzeului nostru, legate de Primul Război Mondial, dar şi materiale ale unor colecţionari particulari din Lugoj şi Caraş Severin: scrisori şi cărţi poştale trimise pe front sau de pe front ce conţin informaţii valoroase despre viaţa din acele momente dificile, jurnale de război,  fotografii ce înfăţişează ofiţeri şi soldaţi bănăţeni alături de familiile lor din spatele frontului, cufere şi recuzită de război, obiecte vestimentare ale perioadei etc.

Noaptea Muzeelor la Lugoj va fi celebrată printr-o nouă manifestare dedicată Centenarului Unirii. Cu acest prilej vom organiza expoziţia  „ EI AU FĂURIT UNIREA LA LUGOJ“ în care vor fi reliefate portretele biografice ale personalităţilor istorice lugojene (Coriolan Brediceanu, G. Dobrin, G. Popovici, Şt. Petrovici, Ion Vidu, Ioan Boroș, V. Braniște, Caius Brediceanu, T.Vuia etc.),  jertfa şi lupta  pentru obținerea drepturilor politice ale românilor bănăţeni,  implicarea lor în formarea ideologiei naţionale.   Portetele acestor  personalităţi lugojene vor fi desenate de  elevi de la Colegiul National „Iulia HasdeuLugoj, coordonaţi de prof. de specialitate . Lucrările elevilor, reunite sub egida  „Cum văd copii Unirea cea Marevor fi expuse la parterul instituţiei noastre, în Noaptea Muzeelor.  În cadrul  acestui eveniment, elevii Şcolii Gimnaziale de Muzică ”Filaret Barbu” vor susţine un concert cu piese muzicale pe tema Marii Unirii.

 De Ziua Internațională a Iei, pe 24 iunie, Muzeul lugojean vă propune un nou eveniment  ce are în ca obiectiv  celebrarea Marii Uniri.  Expoziția „IA CENTENARĂ“ aduce în prim-plan portul popular din subzona etnografică Lugoj –Făget, din urmă cu un secol, haine  pe care le-au îmbrăcat, în mod evident, ţăranii din satele bănăţene prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.Cu acest prilej vom lansa şi proiectul cultural naţional „100 de năfrămuțe” realizat în colaborare cu Consiliul Judetean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Cluj. „Năfrămuța” era oferită de fată feciorului care  pleca la oaste, aceasta fiind pentru el  un adevărat talisman pe front, menit să-l apere de tot răul. În acest proiect am implicat, elevele Colegiului Tehnic „Valeriu BranisteLugoj, în ideea realizării  atelierelor de cusături cu motive populare bănăţene,  pentru cele 100 de „năfrămuțe” ce urmează a fi expuse mai întâi la Muzeul din Lugoj şi apoi la nivel naţional.

Expoziția „IDEALUL NAȚIONAL LA ROMÂNII LUGOJENI“ este programată pentru data de 15 august 2018. Pe fondul consolidării unei burgheziei românești locale (meseriași, comercianți, preoți învățători), după Revoluția de la 1848-1849, Lugojul se configurează ca un spațiu al afirmării ființei naționale.  Manifestarea va demonstra formarea şi evoluţia conștiinței etnice a românilor bănățeni prin cultivarea tradiţiilor, portului şi mai ales a limbii române, în instituții(biserica și școala confesională), dar și în reuniunile de muzică, teatru și lectură apărute în Lugoj precum şi prin activitatea politică și congresele Partidului Naţional Român.

Punând la dispoziţia elevilor lugojeni şi a cadrelor didactice documente şi fotografii de epocă  din arhiva Muzeului de Istorie şi Etnografie Lugoj, legate de evenimentele istorice de la sfârşitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX , vom propune un concurs inter-clase/ inter-școli la nivel de oraş, cu titlul ”Ce știi tu despre Marea Unire?”, cu întrebări specifice perioadei Primului Război Mondial, în tematica regăsindu-se evenimente polico-militare marcante pentru Lugojul din această perioadă.

Tot în luna noiembrie 2018, vom organiza la sediul Muzeului de Istorie şi Etnografie Lugoj o sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată Centenarului, manifestare prilejuită de lansarea volumului omagial  RESTITUIRI BĂNĂŢENE, al Societăţii de Științe Istorice – filiala Lugoj.

Pentru expoziţia ce va fi vernisată în cinstea Zilei Naţionale a României – „LUGOJUL ȘI CENTENARUL MARII UNIRI“, muzeul îşi propune să printeze pe suport de canvas, sub forma a 18-20 de panouri mari(1,20m/1,00m), sustinute de un cadru de aluminiu, toate evenimentele importante şi documentele legate de Actul Unirii de la 1918 – personalități lugojene care au militat și pregatit Unirea, participarea lugojenilor la Marele Război, declanșarea conflictului relatat în presa vremii oraşului nostru, ocuparea Banatului de trupele sârbe și franceze, intrarea trupelor române in Lugoj, instaurarea administrației românești. Vernisajul expoziţiei va fi onorat de prezenţa d-nei Maia Dobrin, nepoata marelui om politic George Dobrin, primul prefect român al judeţului Caraş-Severin după Marea Unire. Corul ,,Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj va susţine, în cadrul acestei manifestări, un recital în onoarea împlinirii a 100 de ani de la realizarea Marii Uniri.

Ne propunem să tipărim, în condi­ții grafice de excepție, un catalog bilingv (român-englez) – Rolul Lugojului în contextul Marii Uniri, în care să ilustrăm prin fotografii color, documente şi texte realizate de muzeografii noştri,  contribuția orașului Lugoj la toate evenimentele din anii 1914 – 1918 şi la Actul Unirii.

  

 

 

 

 

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate