Connect with us

Cultură

Concert de muzică folk la Casa Bredicenilor – Cu tine încă 2000 de ani

Publicat

în

La ,,Casa Bredicenilor” continuă seria manifestărilor culturale din ciclul ,,Poveste românească”. De astă dată, lugojenii sunt invitați la un concert de muzică folk susținut de Marius Bațu și Vasile Gondoci. Spectacolul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, împreună cu Vasile Gondoci. Prezentatoarea acestui eveniment cultural este Henrieta Szabo.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

 ,,Evenimentul pe care îl voi prezenta vestește primăvara, anotimp pe care îl așteptăm cu mult drag și pentru că primăvara trebuie întâmpinată cu bucurie, luni, 5 martie, începând cu ora 17, 30, vă invităm să luați parte la un spectacol de muzică folk și poezie. Spectacolul este o continuare a poveștii românești pe care am început să o povestim odată cu vernisajul expoziției de fotografie veche din colecția familiei Megerle. Cu tine încă 2000 de ani, este titlul concertului de muzică folk susținut de Marius Bațu și Vasile Gondoci. Spectacolul mai cuprinde și un recital de poezie, în interpretarea actorilor de la teatrul Municipal ,, Traian Grozavescu. Își dau concursul Ileana Căprariu Maria Rogobete și Loredana Lupescu. Vă așteptăm cu mult drag!”, spune Henrieta Szabo.

RETIM

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

VIDEO Povestea lugojencei care a lucrat ca designer în Italia. A creat pentru celebra cântăreață Laura Pausini

Publicat

în

Seria „Artist Emigrant”, realizată de regizorul Sabin Dorohoi, prezintă și povestea lugojencei Flavia Rosana Căpraru – designer, emigrată din Lugoj, în Italia. Rosana a plecat din țară, la 21 de ani, pentru a învăța lucruri noi. A făcut și muncă necalificată, dar a creat ținute pentru oameni celebrii, printre care și Laura Pausini.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

S-a lovit chiar de discriminarea italienilor, care o etichetau fără să o cunoască. În cele din urmă a reușit să-și construiască o carieră. S-a întors acasă, la Lugoj, pentru a schimba lucrurile și a pune în aplicare ceea ce a învățat printre străini.

„Artist Emigrant” – este o serie de reportaje scurte despre artiști români contemporani, emigrați în străinatate. “Artist Emigrant” este un proiect cultural realizat de Asociația Arta Banatica Cinematica în două etape. Într-o etapă proiectul cultural este cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și cealaltă etapă are sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj.
Întregul proiect ”Artist Emigrant” are sprijinul a peste 20 de parteneri locali, naționali și internaționali.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

RETIM

Citiţi mai departe

Cultură

VIDEO Povestea Aurei Twarowska, la „Artist Emigrant”. Cum a ajuns lugojeanca pe cele mai mari scene ale lumii

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Aura Twarowska e mezzo soprana originară din Lugoj, care a cântat pe multe scene ale lumii, inclusiv la Opera din Viena. A călătorit cu muzica pe mai multe continente și a văzut care sunt diferențele dintre felul cum se raportează România la actul cultural, comparativ cu alte națiuni ale lumii. Povestea ei a fost prezentată într-un episod, din seria „Artist Emigrant”.

„Artist Emigrant” – este o serie de reportaje scurte despre artiști români contemporani, emigrați în străinătate.
“Artist Emigrant” este un proiect cultural realizat de Asociația Arta Banatica Cinematica în două etape. Intr-o etapă proiectul cultural este cofinantat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și cealaltă etapă are sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj.

RETIM

Citiţi mai departe

Cultură

INTERVIURILE LUGOJ CLASIC – Octavian Lup, unul unul dintre cei mai talentați violonceliști ai României

Publicat

în

Diandra David în dialog cu Octavian Lup, fondatorul și coordonatorul New Hope Ensemble

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Dedicat întru totul muzicii de la vârsta de 7 ani, Octavian Lup este astăzi considerat unul dintre cei mai talentați violonceliști ai României. Înzestrat cu o educație muzicală aleasă, cu studii în  București, Paris și Germania, strălucitul violoncelist a fost aplaudat pe scene ca: Filarmonica „Geroge Enescu”, „Musikverein” din Viena, „Concertgebouw” din Amsterdam, „Konzerthaus” din Berlin, Berliner Philarmonie, Luxembourg Philarmonie. Pinchas Zukerman, Cvartetul Belcea și David Garett sunt doar câteva nume cu rezonanță din lumea muzicii, alături de care Octavian Lup a cântat. Lector universitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și violoncelist al Orchestrei Operei Naționale din București, a fost semifinalist al Concursului Internațional “George Enescu” și laureat a numeroase concursuri naționale și internaționale. Octavian Lup este fondator și coordonator al New Hope Ensemble. A fost prezent la deschiderea Festivalulului Internațional Lugoj Clasic, unde alături de soprana Veronica Anușca ( solistă a Operei Naționale din București), de mezzosoprana și directorul artistic al festivalului, Aura Twarowska, și de ansamblul mai sus menționat la concertul de muzică sacră cu lucrarea Stabat Mater, de Giovanni Battista Pergolesi. Cu aplauze și emoție, l-am invitat să dialogheze în cadrul interviurilor Lugoj Clasic.

Diandra David: Cum s-a constituit New Hope Ensemble și ce dorește să transmită acest grup prin intermediul muzicii?

RETIM

Octavian Lup: New Hope s-a născut în urmă cu aproximativ 3 ani de zile, din dorința de a aduce bucurie, speranță și lumină oamenilor, în special celor vulnerabili și bolnavi. Practic, o orchestră de muzicieni s-a deplasat în spitale și a susținut concerte pentru cei aflați în suferință. De atunci și până astăzi, am perpetuat proiectele New Hope și considerăm că muzica are puteri vindecătoare. Acesta este motivul pentru care am făcut din acest proiect un aspect prioritar al vieții mele. Cu toate acestea, nu ne-am rezumat doar la a cânta în spitale, ci am făcut concerte și în alte spații, în formule camerale, mai restrânse.

Diandra David: Când ați întâlnit-o pentru  prima dată pe mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al Fesvivalului Internațional Lugoj Clasic? Ce părere aveți despre această colaborare?

Octavian Lup: Pe Aura Twarowska am întâlnit-o în urmă cu un an și jumătate, în cadrul  proiectului Stabat Mater, susținut la Catedrala Sfântul Iosif din București. De la primele sunete cântate de ea, am fost impresionat de capacitatea sa de a transmite emoții și sentimente, prin filtrul rațiunii și printr-o tehnică extraordinară. Mă consider onorat că am avut șansa de a cânta alături de ea și consider că este o prezență, care-și merită locul în fruntea scenelor mondiale.

Diandra David: Cum vă simțiți să faceți parte din deschiderea festivalului împreună cu soprana Veronica Anușca și mezzosoprana Aura Twarowska?

Octavian Lup: Invitația de a participa în deschiderea Festivalului Internațional Lugoj Clasic este încă o recunoaștere a rezultatelor muncii noastre, iar asocierea New Hope Ensemble cu nume importante ale liricii românești ne bucură nespus; o emoție greu de descris în cuvinte.

Diandra David: Cum ați receptat dragostea publicului lugojean pentru clasic?

Octavian Lup: A fost un concert extraordinar, în care am simțit profund dragostea publicului lugojean. Pentru noi, muzicienii, vibrația publicului este de neînlocuit și avem foarte multă nevoie de ea. Începând de la Preasfinția Sa, Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj și sfârșind cu publicul din ultimele rânduri ale lăcașului de cult, am simțit întreaga audiență alături de noi, savurând acest moment minunat.

Citiţi mai departe

Cultură

Interviurile Lugoj Clasic – „Teatrul pentru copii este fascinant, reprezintă o lume, pe care orice părinte ar trebui să o împartă cu copilul său”

Publicat

în

Diandra David în dialog cu Iasmina Negru, PR-ul Teatrului Merlin din Timișoara

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Vineri, prima zi din a doua lună de toamnă, va deschide în aplauzele dumneavoastră la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”. Festivalul Lugoj Clasic dedică dimineața din 1 octombrie copiilor, care sunt invitați la spectacolul „Cufărul celor 7 pitici”, susținut pe scena lugojeană, de Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara. PR-ul teatrului, Iasmina Negru, a acceptat invitația noastră de a se alătura ediției a VI-a a festivalului, dându-ne mai multe detalii legate de povestea ascunsă din spatele lui „Merlin” și a Albei ca Zăpadă.

„Inițial Teatrul de Păpuși din Timișoara, actualmente Teatrul pentru Copii și Tineret “Merlin” Timișoara a fost înfiintat la 30 aprilie 1949, fapt ce a însemnat recunoașterea oficială a unei vechi tradiții artistice. În anul 1996 instituția trece în subordinea Consiliului Județean Timiș, iar în anul 2000 primește titulatura de Teatrul pentru Copii și Tineret “Merlin”, mărindu-și aria de adresabilitate. În prezent, Teatrul Merlin are un program repertorial variat ce cuprinde peste 40 de spectacole care se adresează copiilor de diferite vârste, precum și tinerilor. Proiectele noastre artistice și educative, din ce în ce mai numeroase, au drept scop crearea unui centru de interes cultural capabil să reunească întreaga familie și să reflecte multiculturalitatea zonei, dar și deschiderea spre noile tendințe avangardiste.”   Iasmina Negru, PR al Teatrului „Merlin” din Timișoara

Diandra David: Sunteți invitați vineri, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozavescu”, în cadrul FILC. Nu este prima oara când ne vizitați. Ce înseamnă Lugojul si Festivalul „Lugoj Clasic” pentru Teatrul „Merlin” ?

RETIM

Iasmina Negru: Într-adevăr, avem plăcerea de a participa din nou la FILC, la invitația prietenei Teatrului pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara – Aura Twarowska, care, fiindu-ne mereu aproape, dorește să împărtășească din “poveștile” noastre și publicului lugojean. Ne onorează această invitație.  De data aceasta venim cu un spectacol lucrat anul trecut, în pandemie.  Povestea clasică a Albei ca Zăpada ne va purta printr-un cufăr magic prin păduri, case,  castele cu ajutorul  piticilor, prințului și a celebrei prințese.

“Cufărul celor 7 pitici” în viziunea regizorului Beres Lazslo este un spectacol dedicat păpușarului, fiind o esențializare a acestei arte atât de iubite. Povestea Albei ca zăpada este doar un pretext pentru această întâlnire teatrală dinamică, ludică, ce binedispune în aceeași măsură actori și spectatori. Spectacolul se adresează copiilor începând cu vârsta de 3 ani.

Regia artistică este semnată de Béres László, scenografia de Bajko Attila, iar muzica de Cári Tibor. Asistenți de regie vor fi Maria Gornic și Cristian Brătoiu, iar păpușile vor fi mânuite de Tomos Tunde. Din distribuție fac parte: Cristian Brătoiu, Mădălina Ghițescu Petre și Raluca Grumăzesc. Spectacolul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, iar la Lugoj participăm cu bucurie la invitația Festivalului Lugoj Clasic, finanțat de Primăria Municipiului Lugoj.

Diandra David: Este o perioadă marcată de restricțiile Covid-19. Cum reușiti să vă desfășurați în continuare activitatea?

Iasmina Negru: Anul trecut, din cauza situației pandemice, a trebuit sa oprim festivalul. Săptămâna aceasta, Festivalul Internațional de Animație “Sub masca lui Merlin” – ediție ultimă, sperăm, era în plină desfășurare. Eram în a doua zi de festival, când din cauza numărului mare de infectări am fost nevoiți să oprim spectacolele cu public. Din dorința de a continua, am început să transmitem online, pe canalul de Youtube, pe site și pe pagina de Facebook a teatrului, spectacolele teatrelor invitate, dar care nu au mai putut fi jucate în fața spectatorilor.

Pentru noi este foarte important să păstrăm legătura cu toți copiii, cu publicul nostru drag. Îi simțim aproape și pentru ei încercăm să ne reinventăm.

Teatru online este dificil de făcut. Teatru înseamnă scenă, relația actor-public, energie care se pierde în online. Dar am avut și campanii de educare, conștientizare, joc, poezie în online. Astfel  mergem înainte cu optimism!

Diandra David: De ce este recomandat sa ducem copiii la teatru?

Iasmina Negru: Teatrul este cea mai veche formă de artă, care deschide minți, o sursă de divertisment și inspirație. Teatrul pentru copii este o formă de educație. Este un prim moment de familiarizare cu arta şi cu imaginile artistice. Teatrul în general, dar teatrul pentru copii în mod special este fascinant: scena, decorurile, costumele, jocul actorilor, muzica, totul reprezintă o lume, o experiență, pe care orice părinte ar trebui să o împartă împreună cu copilul său. Studiile arată că vizionarea pieselor de teatru crește performanța copiilor la școală. Și este de înțeles, pentru că le dezvoltă imaginația și creativitatea. Prin teatru, un copil își exersează empatia. Identificarea cu un personaj îi alimentează imaginația, care începe să se desfășoare.

Diandra David: Ce fel de spectacole credeți ca își dorește publicul lugojean?

Iasmina Negru: În ceea ce privește teatrul, nu cred că publicul se împarte geografic. Așa încât, consider că publicul lugojean este la fel de rafinat ca publicul din orice parte a globului. Atâta timp cât oferi un produs de calitate, orice “client”, in cazul de față publicul, va aprecia acest produs. Am fost primiți cu aplauze, ori de câte ori am venit în Lugoj, astfel încât ne întoarcem cu plăcere de fiecare dată. Mulțumim Aurei pentru invitație!

Așadar, vă așteptăm vineri la ziua teatrului lugojean, deoarece toamna – Lugojul este Clasic!

 

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite