Connect with us

Cultură

Prima atestare a localității Lugoj, mai veche decât se știa. Mai multe scrieri ar putea schimba istoria

Publicat

în

Există dovezi istorice că zona Banatului, inclusiv teritoriul Lugojului a fost locuit din cele mai vechi timpuri, iar dacii aveau așezări în acest teritoriu.  Însă, aproape în toate documentele oficiale actuale, prima atestare documentară a Lugojului este menționată ca fiind cea din anul 1334, când în registrele de dijme papale ale Arhidiaconatului de Sebeş este semnalat preotul Blasiu din Lugoj. Chiar și site-ul oficial al Primăriei Lugoj citează același document.

RETIM

Doar că, prima atestare documentară a Lugojului ar fi mult mai veche. Conform profesorului Horațiu Suciu, care citează mai multe izvoare istorice, în cartea sa „O ISTORIE A LUGOJULUI ÎNTRE SECOLELE XIV-XVIII”, prima mențiune într-un document scris ar fi cu aproape 100 de ani mai devreme.

„Lugojul intră în istorie, printr-un document scris, în 1242, în urma evenimentelor din 1241. Sau cel puţin aşa ne lasă să credem cartea „Temişana”, scrisă probabil de Augustus Treboniu Laurian. În primăvara acestui an, marea invazie a tătarilor nimiceşte oastea regelui maghiar Bela al IV-lea trimisă în întâmpinarea lor. Până la momentul întoarcerii tătarilor în Asia regatul a fost pustiit. După plecarea lor, în 1242, cu scopul asigurării hotarelor de răsărit ale regatului, Bela al IV-lea (1235-1270) ordonă refacerea unor cetăţi ca Orşova, Mehadia, Caransebeş, Lugoj, Lipova şi Sonlyo. Aceasta e prima menţiune despre Lugoj, care trebuie privită cu reţinere, deşi e preluată de unii istorici”, arată Suciu.

Autoliv angajează!

Istoricul lugojean vorbește în aceeași carte despre faptul că profesorul Dan Popescu, aminteşte un document (pe care nu-l datează), din care ar reieşi că Ladislau al IV-lea Cumanul (1272-1290), a poposit cu armata sa la Somlyo, Caransebeş şi Lugoj, mai multe luni.

„Deoarece dânsul <<uită>> să amintească bibliografia din care a preluat documentul, şi cum nu mai apare la nici un alt istoric, avem unele reţineri în ce priveşte veridicitatea acestui eveniment. Următoarea menţiune a Lugojului este în 1334, în condiţiile în care biserica catolică se află în plină expansiune, în registrul pontifical de plată a dijmelor: <<Socotelile lui Iacob a lui Berengariu şi Raimund de Bonofato, strângătorii dijmelor pe şase ani ai Regatului Ungariei>> (1332-1337). În acest registru apare, în 1334, în Arhidiaconatul de Sebeş „… Blasiu preotul de Lu-
cas (Lugoj) a plătit patru pense… Ce este ciudat (sau relevant), este faptul că, în 1335, sau în anii următori, nu mai apare nici un preot de Lucas, deşi în registru apar patru parohii noi, care nu apăreau în 1334. La 30 iunie 1365, regele Ludovic I, se afla la Lugoj de unde îl răs-
plăteşte pe unul din fidelii săi nobili: Nicoale Konth, pentru merite câştigate în expediţia din Bulgaria. În iarna anului 1366, Timişoara este vizitată de regele Ludovic I şi de împăratul bizantin Ioan Paleologul, care-l vizitase la Buda; regele îşi însoţeşte oaspetele, pe drumul de întoarcere, spre Dunăre, trecând prin Lugoj şi Caransebeş (ai cărui locuitori sunt nevoiţi să le facă „o primire atît de mare cu mari cheltuieli”, după cum se plâng într-o scrisoare din 1369). (5) Peste trei ani, la 1369, uliţa satului Ersig (Egérseg), care ducea spre Lugoj se numeşte Uliţa oraşului (palatea civitas), dovedind că Lugoj este deja un civitas şi un centru (o aşezare spre care merg drumurile) dar probabil şi punct nodal al comerţului local şi internaţional, la fel ca Timişoara şi Caransebeş„, scrie Horațiu Suciu, în cartea sa.

Istoricul mai menționează că în 1376, pentru prima dată se vorbește despre castrum Lugos – cetatea Lugoj, unde Garai Nicoale (Miklas) este castellanus.

„La 22 august, în acest an, regele Sigmund de Luxemburg, donează castrum Lugos căpitanilor cetăţilor Timiş şi Cenad: Losonczy Lazló şi Lasanczy Iszvan, iar castelanul mai sus amintit a fost înlocuit.(10) Urmările acestei transformări din cetate regală în proprie
tatea unor feudali le găsim la Iuliu Vuia. Se pare că cetăţile Lugoj şi Sebeş (Caransebeş) se alătură partidei care se împotrivise încoronării ca rege al Ungariei al lui Sigismund de Luxemburg, şi care era răsculată încă de la moartea lui Ludovic cel Mare (1381). Scrisoarea trimisă la 26 august 1386 de rege căpitanilor celor două cetăţi răsculate (Lugoj şi Caransebeş) în care le cerea să se alăture trupelor sale nu are nici un efect. Intervenţia în forţă a lui Lazlo Losonczy, acum ban al Severinului, va duce la înfrângerea celor două cetăţi”, mai scrie istoricul.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Lugojul, pe harta turneului Romanian Chamber Orchestra. Unde vor mai cânta celebrii muzicieni

Publicat

în

Romanian Chamber Orchestra anunță un nou sezon de excelență muzicală odată cu lansarea primului turneu al anului 2024, o călătorie care îi va purta pe cei patru membri ai RCO String Quartett pe meleaguri timișene, în cinci locații din județul Timiș.

RETIM

În perioada 6 – 8 iunie, RCO String Quartett va susține cinci concerte de excepție construite în jurul unui concept artistic deosebit care reflectă angajamentul profund față de valorile culturale românești. Repertoriul include lucrări din repertoriul clasic și aranjamente contemporane care vor pune în valoare tradiția muzicală regională, aducând în fața publicului lucrări de referință din patrimoniul muzical național:

  • Suita din Transilvania (aranjament Radu Sinaci)
  • Sabin Dragoi – Cvartetul nr. 1
  • Ciprian Porumbescu – Balada
  • Dimitrie Cantemir – Suite de piese (aranjament Radu Sinaci)
  • Béla Bartók – Dansurile populare românești

Primul concert din această serie de evenimente finanțate de către Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2024, va debuta în Timișoara, hub-ul ansamblului Romanian Chamber Orchestra, și va continua în Făget, Lugoj, Sânnicolau Mare și Jimbolia.

Autoliv angajează!

Programul concertelor: 

6 iunie, ora 19:00, Timișoara – Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș

7 iunie, ora 13:00, Făget – Liceul Teoretic „Traian Vuia”

7 iunie, ora 18:30, Lugoj – Sinagoga Neologă Lugoj

8 iunie, ora 17:00, Sânnicolau Mare – Biserica Romano-Catolică

8 iunie, ora 20:00, Jimbolia – Școala Gimnazială, Sala multifuncțională

Această inițiativă este dezvoltată de Asociația Scena Muzicală și susținută de Consiliul Județean Timiș, Primăria Făget și Liceu Teoretic „Traian Vuia” din Făget, Primăria

Municipiului Lugoj și Comunitatea Evreilor din Lugoj, Casa de Cultură și Primăria Orașului Sânnicolau Mare, Casa de Cultură și Primăria Orașului Jimbolia.

Accesul publicului este gratuit pentru fiecare concert.

Despre RCO – String Quartett

Cvartetul promovează muzica clasică interpretată la un nivel excelent și are în componență muzicieni de renume, membri ai Romanian Chamber Orchestra. Cvartetul este constituit din violoniștii Radu Dunca (concertmaistru al Operei Naționale din București) și Alexandru Marian (concertmaistru al Orchestrei de Cameră Radio), violistul Cristian Andriș (director artistic al Romanian Chamber Orchestra și șeful partidei de violă al Swiss Orchestra) și violoncelistul Radu Sinaci (șeful partidei de violoncel al Orchestrei de Cameră Radio).

Despre Scena Muzicală

Asociația Scena Muzicală este o organizație dedicată promovării muzicii clasice în comunitatea locală și dincolo de ea. Ne dorim să oferim publicului larg oportunitatea de a participa la manifestări artistice deosebite, chiar în vecinătatea casei lor. În acest sens, organizăm concerte, recitaluri și festivaluri care explorează diversitatea și profunzimea repertoriului muzicii clasice, contribuind astfel la îmbogățirea cunoașterii și aprecierii acestui gen muzical.

Citiţi mai departe

Cultură

Eveniment inedit, pentru întreaga familie, la Lugoj. Concerte, circ, activități interactive și delicii culinare

Publicat

în

Lugojul devine destinația principală pentru distracție în familie între 31 mai și 2 iunie 2024, când Parcul „George Enescu” va găzdui evenimentul „Weekend în Familie”. Organizatorii, Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” și Primăria Municipiului Lugoj, promit trei zile de activități captivante și spectacole pentru toate vârstele.

RETIM

Printre atracțiile principale se numără concertele susținute de artiștii Lora, Olivia Addams și Yvonne, care vor încânta publicul cu reprezentații spectaculoase. Cei mici vor avea parte de spectacole dedicate, ateliere creative și diverse activități interactive, asigurând distracție și învățare prin joc.

Evenimentul va include și zone de recreere unde participanții se pot relaxa, precum și standuri de street food cu o varietate de delicii culinare. Nu vor lipsi competițiile sportive și activitățile folclorice, aducând un plus de dinamism și tradiție evenimentului.

Autoliv angajează!

Un moment de neratat al weekendului va fi spectacolul de circ contemporan românesc oferit de Familia Firescu de la Școala de Circ Timișoara. Acest show special va avea loc vineri, 31 mai 2024, începând cu ora 19:30, și promite să captiveze atât copiii, cât și adulții.

Evenimentul se va desfășura în Parcul „George Enescu” din Lugoj, oferind un cadru natural perfect pentru activitățile diverse și spectacolele planificate. Organizatorii invită toate familiile să participe și să se bucure de un sfârșit de săptămână plin de distracție și voie bună.

Citiţi mai departe

Cultură

„Noaptea Muzeelor” nu se ține la Lugoj. Angajații protestează față de condițiile de muncă și veniturile mici

Publicat

în

Muzeul din Lugoj va fi închis, ca multe alte instituții de acest gen din întreaga țară, de „Noaptea Muzeelor”, chiar dacă în acest an s-ar fi marcat 20 de ani de existență a acestei manifestări. Angajații din muzee cer creșterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziție profesională, echilibrarea marilor inechități și discriminări care există în interiorul sectorului cultural.

RETIM

„Ediția din acest an a Nopții Muzeelor va fi una aparte și asta nu pentru că marcăm 20 de ani de existență, motiv de sărbătoare în condiții normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace. Din acest motiv veți observa că multe muzee din țară nu apar pe programul Nopții Muzeelor 2024, reprezentanții acestora putând fi găsiți și susținuți în Piața Victoriei”, a scris pe Facebook Dragoș Neamu, manager al evenimentului.

Directoarea muzeului din Lugoj spune că angajații s-au solidarizat cu celelalte muzee din țară și nu vor organiza niciun eveniment pe 18 mai.

Autoliv angajează!

„Din păcate, în acest an nu vom organiza Noaptea Muzeelor, pentru că acestea se bazează, după cum știți, pe participarea voluntară a angajaților din instituție. Și anul acesta suntem solidari cu colegii noștri, angajați ai muzeelor din Timișoara și din întreaga țară, vizavi de demersurile sindicatelor”, a declarat Daciana Vuia.

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a transmis că respectă decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, „urmare a acestei situații nefirești”, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”.

„Luând act de disproporțiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori și celelalte posturi de profil din rețeaua Ministerului Educației, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilități mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior și complexitate a muncii net superioare din instituțiile muzeale aflate în rețeaua Ministerului Culturii sau a autorităților locale, generate de aplicarea globală și necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învățământ, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, organismul științific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, își exprimă respectul față de decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situații nefirești, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”, se arată într-un comunicat al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor.

Citiţi mai departe

Cultură

Corul „Ion Vidu”, la înălțime. Coriștii lugojeni au făcut spectacol în avion VIDEO

Publicat

în

Corul „Ion Vidu” a participat, în perioada 7-8 mai, la manifestările dedicate Ioanei d`Arc, care au avut în orașul francez Orleans, înfrățit cu Lugojul. Coriștii lugojeni au interpretat mai multe compoziții românești și internaționale, în  Biserica Saint Pierre du Martroi.

RETIM

„Au avut loc două concerte, unul după altul și ambele au avut un succes răsunător pentru publicul francez, fiecare piesă fiind răsplatită cu ropote de aplauze. Suntem recunoscători membrilor coriști participanți ai delegației municipale și bucuroși vom continua, cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, să promovăm și să susținem corul, sub egida Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj”, au transmis reprezentanții instituției.

La întoarcere, coriștii lugojeni au fost din nou la înălțime, la propriu și la figurat. La bordul avionului Tarom, Paris – București au dat un adevărat concert.

Autoliv angajează!

Conform http://lugojcultural.3x.ro/ Corul “Ion Vidu” este înființat încă din 1810 (dacă nu chiar din 1808), când funcționa un cor al bisericii ortodoxe, cor care, extinzându-si activitatea si în sfera muzicii laice, se institutionalizează, obține un statut oficial sub denumirea Reuniunea de Cântari și Muzică. Venirea în fruntea formatiei, în 1889, a unei personalitati de talia lui Ion Vidu a însemnat propulsarea pe plan national a corului lugojan. În Banat, timp de decenii, „Corul lui Vidu”, cum era el unanim cunoscut, a fost o adevarată instituție-pilot pentru mișcarea corală din acest colț de țară.

Citiţi mai departe

Cele mai citite