Connect with us

Cultură

Prima atestare a localității Lugoj, mai veche decât se știa. Mai multe scrieri ar putea schimba istoria

Publicat

în

Există dovezi istorice că zona Banatului, inclusiv teritoriul Lugojului a fost locuit din cele mai vechi timpuri, iar dacii aveau așezări în acest teritoriu.  Însă, aproape în toate documentele oficiale actuale, prima atestare documentară a Lugojului este menționată ca fiind cea din anul 1334, când în registrele de dijme papale ale Arhidiaconatului de Sebeş este semnalat preotul Blasiu din Lugoj. Chiar și site-ul oficial al Primăriei Lugoj citează același document.

Doar că, prima atestare documentară a Lugojului ar fi mult mai veche. Conform profesorului Horațiu Suciu, care citează mai multe izvoare istorice, în cartea sa „O ISTORIE A LUGOJULUI ÎNTRE SECOLELE XIV-XVIII”, prima mențiune într-un document scris ar fi cu aproape 100 de ani mai devreme.

„Lugojul intră în istorie, printr-un document scris, în 1242, în urma evenimentelor din 1241. Sau cel puţin aşa ne lasă să credem cartea „Temişana”, scrisă probabil de Augustus Treboniu Laurian. În primăvara acestui an, marea invazie a tătarilor nimiceşte oastea regelui maghiar Bela al IV-lea trimisă în întâmpinarea lor. Până la momentul întoarcerii tătarilor în Asia regatul a fost pustiit. După plecarea lor, în 1242, cu scopul asigurării hotarelor de răsărit ale regatului, Bela al IV-lea (1235-1270) ordonă refacerea unor cetăţi ca Orşova, Mehadia, Caransebeş, Lugoj, Lipova şi Sonlyo. Aceasta e prima menţiune despre Lugoj, care trebuie privită cu reţinere, deşi e preluată de unii istorici”, arată Suciu.

RETIM

Istoricul lugojean vorbește în aceeași carte despre faptul că profesorul Dan Popescu, aminteşte un document (pe care nu-l datează), din care ar reieşi că Ladislau al IV-lea Cumanul (1272-1290), a poposit cu armata sa la Somlyo, Caransebeş şi Lugoj, mai multe luni.

„Deoarece dânsul <<uită>> să amintească bibliografia din care a preluat documentul, şi cum nu mai apare la nici un alt istoric, avem unele reţineri în ce priveşte veridicitatea acestui eveniment. Următoarea menţiune a Lugojului este în 1334, în condiţiile în care biserica catolică se află în plină expansiune, în registrul pontifical de plată a dijmelor: <<Socotelile lui Iacob a lui Berengariu şi Raimund de Bonofato, strângătorii dijmelor pe şase ani ai Regatului Ungariei>> (1332-1337). În acest registru apare, în 1334, în Arhidiaconatul de Sebeş „… Blasiu preotul de Lu-
cas (Lugoj) a plătit patru pense… Ce este ciudat (sau relevant), este faptul că, în 1335, sau în anii următori, nu mai apare nici un preot de Lucas, deşi în registru apar patru parohii noi, care nu apăreau în 1334. La 30 iunie 1365, regele Ludovic I, se afla la Lugoj de unde îl răs-
plăteşte pe unul din fidelii săi nobili: Nicoale Konth, pentru merite câştigate în expediţia din Bulgaria. În iarna anului 1366, Timişoara este vizitată de regele Ludovic I şi de împăratul bizantin Ioan Paleologul, care-l vizitase la Buda; regele îşi însoţeşte oaspetele, pe drumul de întoarcere, spre Dunăre, trecând prin Lugoj şi Caransebeş (ai cărui locuitori sunt nevoiţi să le facă „o primire atît de mare cu mari cheltuieli”, după cum se plâng într-o scrisoare din 1369). (5) Peste trei ani, la 1369, uliţa satului Ersig (Egérseg), care ducea spre Lugoj se numeşte Uliţa oraşului (palatea civitas), dovedind că Lugoj este deja un civitas şi un centru (o aşezare spre care merg drumurile) dar probabil şi punct nodal al comerţului local şi internaţional, la fel ca Timişoara şi Caransebeş„, scrie Horațiu Suciu, în cartea sa.

Istoricul mai menționează că în 1376, pentru prima dată se vorbește despre castrum Lugos – cetatea Lugoj, unde Garai Nicoale (Miklas) este castellanus.

„La 22 august, în acest an, regele Sigmund de Luxemburg, donează castrum Lugos căpitanilor cetăţilor Timiş şi Cenad: Losonczy Lazló şi Lasanczy Iszvan, iar castelanul mai sus amintit a fost înlocuit.(10) Urmările acestei transformări din cetate regală în proprie
tatea unor feudali le găsim la Iuliu Vuia. Se pare că cetăţile Lugoj şi Sebeş (Caransebeş) se alătură partidei care se împotrivise încoronării ca rege al Ungariei al lui Sigismund de Luxemburg, şi care era răsculată încă de la moartea lui Ludovic cel Mare (1381). Scrisoarea trimisă la 26 august 1386 de rege căpitanilor celor două cetăţi răsculate (Lugoj şi Caransebeş) în care le cerea să se alăture trupelor sale nu are nici un efect. Intervenţia în forţă a lui Lazlo Losonczy, acum ban al Severinului, va duce la înfrângerea celor două cetăţi”, mai scrie istoricul.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

A murit Dan Haica, omul care a ținut vie cultura Lugojului

Publicat

în

A murit Dan Haica, lugojeanul care și-a dedicat ultimii ani din viață culturii și frumosului. Anunțul a fost făcut miercuri, 31 mai, de  către soția sa, Mirela. „O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemarginită durere și un gol imens, cu mare durere anunț că s-a stins din viață Ing. Dan Haica. Înmormantarea va avea loc sâmbătă 03.06.23, la Cimitirul Evanghelic din Lugoj, la ora 13”

În Decembrie 2019, la Gala Premiilor Lugojene „Iosif Constantin Drăgan”, Dan Haica a primit premiul de excelență pentru felul cum s-a implicat în cultura Lugojului. Mai bine de zece ani, și-a transformat English Pub-ul într-un  un pol al evenimentelor culturale din oraș

„Știți foate bine, cultura e consumatoare de bani, nu generatoare de bani și mi-am dorit un loc în care să mă simt eu bine și să-mi găsesc prieteni de un anumit nivel, pentru că și muzica și arta și cărțile pe care le lansăm aici evident că triază lumea care vine. Și atunci am avut norocul să întâlnesc oameni excepționali din Lugoj pentru că fără ei, deși nu am făcut-o pentru ei, fără ei nu o puteam face. Asta e de fapt esența și mulțumirile mele”, spune la aceea vreme Dan Haica

RETIM

Vă lăsăm să urmăriți, mai jos, un scurt videoclip dedicat celui care a fost Dan Haica, cu ocazia Galei Premiilor Lugojene. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojul se pregătește să comemoreze unul dintre cei mai importanți autori de istorie locală

Publicat

în

Orașul Lugoj se pregătește să comemoreze unul dintre cei mai distinși savanți și autori de istorie locală, profesorul Heinrich Lay. Într-un eveniment special ce va avea loc sâmbătă, pe data de 3 iunie 2023, de la ora 15.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, locuitorii vor avea ocazia să aducă un omagiu acestui remarcabil cercetător.

Profesorul Heinrich Lay, în vârstă de 94 de ani la momentul trecerii sale în neființă în anul 2022, a fost un eminent profesor emerit și un autor prolific de studii și articole de istorie locală. Munca sa de cercetare a fost de neprețuit pentru înțelegerea istoriei regiunii și pentru valorificarea patrimoniului cultural lugojean.

Conferința ce va avea loc în sala mare de la etajul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj va reuni o serie de personalități din domeniul istoriei și al muzicii. Printre vorbitorii invitați se numără dr. Franz Metz, reputat muzicolog, care va susține o comunicare despre cultura muzicală lugojeană din secolele XVIII și XIX, evidențiind importanța lucrărilor istorice ale profesorului Heinrich Lay. De asemenea, muzeograful Cristian Oliviu Gaidoș va prezenta reperele istoriografice ale lui Heinrich Lay, în timp ce dr. Constantin Tufan Stan, un alt cunoscut muzicolog, se va concentra pe relația acestuia cu toponimia lugojeană.

RETIM

Evenimentul comemorativ va include și marcarea a 170 de ani de presă lugojeană printr-o ceremonie specială. În curtea casei de pe Strada Someșului, numărul 3, va fi dezvelită o plăcuță aniversară în cinstea tipografului Carl Traunfellner, care a redactat primul ziar lugojean, intitulat Lugoser Anzeiger, în data de 4 iunie 1853. Acest săptămânal a reprezentat un pas important în dezvoltarea presei locale și a avut un impact semnificativ asupra comunității.

Manifestările vor fi încheiate într-un mod solemn și emoționant, prin celebrarea unei Sfinte Liturghii în memoria profesorului Heinrich Lay. Biserica romano-catolică din Lugoj va găzdui această slujbă religioasă la ora 19:00, iar pentru a onora și mai mult moștenirea muzicală a profesorului Lay, un concert susținut de corul EXULTATE al Domului din Timișoara va avea loc imediat după liturghie, fiind dirijat de Robert Bajkai-Fabian și acompaniat de dr. Franz Metz.

Citiţi mai departe

Cultură

Donație valoroasă pentru Muzeul din Lugoj, din partea unui important grafician lugojean

Publicat

în

Muzeul din Lugoj vă invită joi, 18 mai 2023, ora 14.00, la manifestarea prilejuită de donația(8 lucrări de artă) pe care o face instituției  graficianului Eugen Keri.

Eugen Keri, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, este un grafician recunoscut la nivel european, datorită numeroaselor sale expoziții: München,Senden, Krumbach, Donauwörth, Wertigen, Aichach, Augsburg, Irsee, Marktoberdorf, Friedberg, Abraxas Augsburg, Kögelturn Aichach.

Eugen Keri s-a născut în 1946, la Lugoj.  A absolvit,  în orașul natal, Școala Populară de Arta(1964). Între anii 1964 – 1972 își finalizează studiile la Academia de Arte Plastice din Cluj-Napoca și susține examenul de stat în artă comercială, devenind profesor de desen.

RETIM

În perioada 1972 – 1990  creaza arta comercială, timbre, postere, brosuri, grafica de carte, design.

Ca o recunoaștere a profesionalismului sau, devine desenator la Muzeul Roman din Augsburg(1991-2011).

Participă, deopotrivă, la expoziții colective(Salonul de arta – Cluj-Napoca -1970,Salon Art & Decorativ Bucuresti -1973,Grafică – Artă și Design Bucureşti-1974, Poster & Design Bucureşti -1975, Grafica pentru targuri Bucureşti- 1978, Modele tur gresie Lugoj, 50 de ani mai târziu – artiști bănățeni München, Budapesta, Timisoara- 1995, Licitație de artă în beneficiul copiilor bolnavi de cancer -Galeria Ischernooy Aneige Augsburg- 1996,Tablouri  pentru alinarea pacienților pediatrici- în ajutorul Minenopterului Bosnia Arsenal Augsburg- 1996 etc), dar este și autorul a numeroase expoziții personale(Galeria Pro Arte Lugoj – 1969, ’69, ’71,’79, ’83, ’84, ’85, Cluj – 1968, 1971,București -Das Spie mit dem .Q. Graphik u. Kollagen-1974,Galeria Kneipe Augsburg -1995,Galeria Kneipe Augsburg- 1996- Fapte, Galeria “Pane e Vino” Augsburg- Licitație de artă- 1998, Atemporal Augsburg  Grafica – 2013).

 

Citiţi mai departe

Cultură

Noaptea Muzeelor se ține și la Lugoj, cu un vernisaj pentru “170 DE PRESĂ LUGOJEANĂ” și alte surprize

Publicat

în

Cu ocazia evenimentului european NOAPTEA MUZEELOR, organizat anul acesta pe data de 13 mai 2023. Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, vernisează, cu începere de la ora 19.30, Expoziția temporară “170 DE PRESĂ LUGOJEANĂ”.

„Demersul nostru este prilejuit de aniversarea a 170  de ani de la tipărirea primului ziar în orașul de pe Timiș, săptămânalul de limbă germană Lugoser Anzeiger (4 iunie 1853). În prima parte a programului (ora 19.00) corul “Armonii” al Școlii gimnaziale de muzică “Filaret Barbu” din Lugoj, coordonat de doamna prof. Lavinia Furdui-Popeț, va susține, un concert”, au anunțat organizatorii.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 mai – 7 august. 2023. Instituția noastră va fi deschisă  publicului, sâmbătă, 13 mai 2023, între orele 19.00 – 24.00.

RETIM

Citiţi mai departe

Cele mai citite