Connect with us

Cultură

Crima pentru care un conducător al Lugojului și-a pierdut funcția. Povestea tiranului care teroriza localnicii

Publicat

în

Dr. Adrian Magina, cercetător științific la Muzeul Banatului Montan, prezintă într-un număr al Revistei Banatica, un episod interesant despre unul dintre conducătorii Lugojului, din Evul Mediu. Este vorba despre Ștefan Tompa de Măiești, ban de Caransebeș-Lugoj (1576–1577), care a stârnit supărarea localnicilor din cauza modului tiranic în care conducea această zonă.

Conform istoricului, în 1577, mai multe sute de țărani s-ar fi plâns dietei întrunite la Turda că preferă să plece în teritoriile turcești decât să mai suporte tirania banului, iar alte alte sute de țărani fugiseră deja la turci, de când Ştefan Tompa preluase cea mai înaltă funcție a zonei.

RETIM

“La acestea se adăugau reclamațiile venite chiar dinspre autoritățile otomane, care solicitau restituirea unor vite luate supușilor Înaltei Porți de către banul Caransebeșului. Urmare a cererilor sosite la curtea princiară, Christofor Báthory trimite în primăvara aceluiași an o comisie în banatul de Caransebeș-Lugoj pentru a investiga abuzurile înaltului dregător. Cei doi trimiși speciali ai principelui au fost consilierii Martin Berzeviczy și Francisc Kendi, care au descins în Banat în luna aprilie a anului 1577. După verificările de rigoare, în luna mai și-au înaintat raportul către principe, în care concluzionau că <<banul este vinovat că și-a atras dușmănia tuturor, deoarece comite lucruri grave, spre cea mai mare pagubă a acelui district>>”, arată Adrian Magina, în articolul său din Banatica.

Crima de la Lugoj

Conform aceleiași surse, principele nu a luat măsuri împotriva lui Ștefan Tompa, după primirea raportului, iar banul a continuat fărădelegile. Cea mai gravă a fost implicarea în asasinarea lui Andrei literatul de Diviciori, „cândva în jurul datei de 25 iulie a anului 1577”, un funcționar al banatului de Caransebeș-Lugoj. Pentru această faptă s-a ajuns în instanța acelor vremuri și banul a fost judecat, pentru aceste acuzații. Conform cercetătorului bănățean dezacordul dintre Ştefan Tompa și Andrei literatul pare să fi survenit cu ceva vreme înaintea declanșării anchetelor princiare.

“În luna mai a anului 1577 se pezentau la Lugoj cei doi reprezentanți ai principelui, veniți, așa cum menționam, să investigheze comportamentul abuziv al banului Tompa. Așa cum lasă documentul procesului să se înțeleagă, Andrei literatul a fost una dintre persoanele care au reclamat autorității centrale purtarea neomenoasă a banului. În plus, el a continuat acuzațiile și în fața celor doi comisari princiari, fapt în măsură să sporească mânia demnitarului care ocupa cea mai înaltă funcție din banat. Aparent, prin intervenția reprezentanților princiari, cei doi oficiali s-au împăcat, fiind după aceea, potrivit mărturiei avocatului lui Tompa, în bune relații. Împăcarea celor doi era însă numai de fațadă. Vechile resentimente au reapărut, astfel că în a doua jumătate a lunii iulie Andrei literatul era atacat în casa sa din Lugoj de către mai mulți locuitori, ucis, iar cadavrul târât în piața publică la locul de execuții. Uciderea barbară a lui Andrei, în loc să provoace reacția imediată a autorităților abilitate, a dezlănțuit pornirile adversarilor săi. Potrivit mărturiei procuratorului familiei, banul Tompa a fost primul care a exultat, el fiind de altfel instigatorul crimei, cel care a mobilizat oamenii să-i atace adversarul. În loc să-i pedepsească pe ucigașii cunoscuți, Ştefan Tompa le-a dat acestora un vas cu vin, răsplătindu-i pentru că l-au scăpat de un inamic incomod. Cel puțin aceasta este varianta acuzării, procuratorul afirmând că o poate susține cu mărturia unor persoane demne de tot respectul. Acuzații grave, fără îndoială, dar dacă este să analizăm comportamentul anterior al banului, așa cum răzbate din raportul comisarilor princiari, uciderea lui Andrei literatul la instigațiile sale nu pare ieșită din comun”, arată istoricul Adrian Magina.

Cercetătorul mai arată că apărătorul lui Ştefan Tompa prezintă, în fața curții de judecată, o altă variantă în care arată că Andrei literatul a fost ucis de violența mulțimii revoltată, deoarece a promis locuitorilor din Lugoj că va intermedia la principe obținea unor anumite libertăți, fapt pentru care ar fi a luat “vreo mie de florini de la plebe”, dar nu a rezolvat cererea.

“În data de 11 septembrie 1577 se înfățișau în fața judecății princiare Martin Radović, în numele Elisabetei Czykma și a fiului ei Gabriel și Mihail Baxas de Komádi, în numele lui Ştefan Tompa de Mihăiești. Motivul: implicarea ultimului, în calitate de ban de Caransebeș-Lugoj, în uciderea lui Andrei literatul de Diviciori, soțul Elenei și tatăl lui Gabriel(…)Cert este că această crimă, indiferent dacă până la urmă s-a produs la instigarea banului, a sporit și mai mult resentimentele locuitorilor din zonă împotriva lui Ştefan Tompa. Din păcate, lipsa părții finale a documentului nu ne lasă posibilitatea de a surprinde decizia principelui în privința procesului. La data înfățișării în fața curții de judecată, Ştefan Tompa nu mai ocupa funcția de ban. Aproape sigur, scadalul generat de uciderea lui Andrei literatul a reprezentat un argument greu în destituirea sa din cea mai înaltă funcție a banatului. În 13 septembrie 1577 era numit în funcţia de ban de Caransebeș- Lugoj Toma Thornyai, un nobil bănățean cu origini probabile românești”, mai scrie Magina, în Banatica.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Lugojenii sunt așteptați de 1 Decembrie la expoziție de caricaturi, semnate de Cristinel Vecerdea CRIV

Publicat

în

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Garnizoana Lugoj organizează o serie de evenimente speciale pentru a marca momentul Unirii de la 1 decembrie 1918. Printre manifestările deosebite, un simpozion și o expoziție de caricaturi-portret atrag atenția iubitorilor de artă și istorie.

La sediul Cercului Militar din Lugoj, în data de 29 noiembrie 2023, va avea loc un simpozion dedicat Unirii, urmat de vernisajul unei expoziții inedite. Lt.col. (rtg) Cristinel Vecerdea CRIV, cunoscut pentru talentul său, a surprins publicul cu o colecție de peste 30 de lucrări ce reprezintă portrete amuzante ale unor personalități marcante din lumea filmului românesc.

RETIM

Expoziția, intitulată „Caricaturi-Portret: Actorii României”, este deschisă publicului pe tot parcursul lunii decembrie la galeria „Army” din cadrul Cercului Militar. Lucrările pot fi admirate în intervalul orar 9:00 – 15:00, de luni până vineri.

Printre portretele expuse se regăsesc reprezentări comice ale unor actori de legendă din cinematografia românească, aducând un zâmbet pe chipurile vizitatorilor. Expoziția este un omagiu adus artei și culturii, oferind publicului o perspectivă amuzantă asupra unor figuri emblematice ale ecranului românesc.

Citiţi mai departe

Cultură

Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare

Publicat

în

Lugoj, „Florența Banatului”, se pregătește pentru o nouă incursiune în istoria sa bogată și plină de personalități remarcabile. Episodul al doilea al documentarului „Lugoj – Florența Banatului”, realizat cu profesionalism de regizorul Vasile Bogdan și cameramanul și editorul Marius Daba, este gata să fie dezvăluit publicului. Premiera are loc duminică, 26 noiembrie 2023, ora: 17:00,  la Sala Teatrului „Traian Grozăvescu“, Lugoj.

Filmul, cu o durată de 1h și 30 de minute, va purta spectatorii într-o călătorie fascinantă prin spiritualitatea Lugojului din ultimul secol.

RETIM

La premieră vor fi prezenți regizorul Vasile Bogdan și Marius Daba, cameraman și editor al filmului, oferind oportunitatea publicului de a afla mai multe despre procesul creativ și provocările întâlnite în realizarea acestui documentar captivant.

Filmul, parte a proiectului „Lugoj – Valori în inima Europei“, finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, explorează identitatea Lugojului ca oraș multicultural și european cu o vocație ecumenică bine conturată. Episodul al doilea continuă povestea începută anul trecut și aduce în prim-plan personalități marcante ale orașului, de la artiști consacrați la tineri liceeni, într-un tablou vibrant al comunității.

Accesul publicului la eveniment este gratuit, oferind șansa tuturor iubitorilor de cultură să participe la o experiență cinematografică deosebită.

Despre filmul – Lugoj, „Florența Banatului”

„Lugoj – Florența Banatului, episodul al doilea” este un documentar dinamic și colocvial, ce surprinde dialogul dintre personalități marcante ale orașului și pune în lumină tradițiile culturale și artistice care au făcut din Lugoj un adevărat centru spiritual în Banat. Filmul este proiectat în trei episoade, cu primul episod realizat și proiectat anul trecut, iar al treilea episod planificat pentru anul viitor.

Premiera este o oportunitate de a explora istoria și diversitatea Lugojului, evidențiind contribuțiile semnificative ale personalităților locale în promovarea imaginii orașului în țară și în străinătate. Orașul, denumit cu mândrie „Florența Banatului”, rămâne un simbol al conviețuirii înțelegătoare și al deschiderii europene.

Nu ratați această ocazie de a fi martorii unei călătorii captivante prin istoria și cultura Lugojului!

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojeanca EMAA, printre vedetele invitate la închiderea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

Publicat

în

EMAA, artista născută la Lugoj, a fost invitată să concerteze sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 19.00, în Piața Unirii din Timișoara, în cadrul manifestării „Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În cadrul aceluiași eveniment vor mai avea concerte artiști internaționali și naționali importanți, cum ar fi: Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua și Delia.

EMAA are o personalitate complexă și o dorință imensă de a face multe lucruri să se întâmple. Este o artistă care își ademenește ascultătorii într-un univers unic, cu ajutorul vocii ei pătrunzătoare. Într-o lume divizată de genuri muzicale, EMAA reușește să fie relevantă atât în mainstream, cât și în underground.

RETIM

Colaborările ei alături de Deliric & Silent Strike au pus-o pe harta fanilor hip-hop, în timp ce lansări precum “Sufletul Imun” și “Zburătorul” s-au bucurat de susținerea radiourilor naționale și locale. Artista a scris muzica pentru show-uri TV precum „Spy Master” si “Hackerville”. Vocea specială a artistei i-a adus colaborări cu cei mai apreciați artiști din țară, precum Carla’s Dreams și The Motans, piese care au petrecut multiple săptămâni în fruntea topurilor radio.

„Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2023, în cinci locuri emblematice ale Timișoarei: Piața Unirii, Palatul Culturii, Cinema Timiș, Cinema Victoria și MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”. Evenimentul va reuni în program concerte, performance-uri, seminarii, conferințe, toate cu acces gratuit, produse de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Oferta culturală a lunii decembrie va fi completată de programul bogat de evenimente produse de operatori culturali, ca parte a programului Timișoara 2023.

 Evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit” este finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte.

Citiţi mai departe

Cultură

Un nou spectacol propus de artistul lugojean Sorin Palciuc

Publicat

în

answear.ro În universul vibrant al stand-up-ului, unde râsul este moneda de schimb, Sorin Palciuc, artistul lugojean cu 8 ani de experiență în domeniu, se pregătește să încânte publicul cu un spectacol inedit intitulat „Castingul.”

Acest one-man show aduce în prim-plan povestea lui Alexandru Antonov, un actor șomer care, după 10 ani de absență de pe scenele teatrale, își propune să revină la gloria de altă dată printr-un casting. Cu suspansul palpabil, publicul este invitat să descopere dacă acesta va reuși să-și recâștige locul în lumina reflectoarelor sau dacă va rămâne prizonier al amintirilor trecutului.

RETIM

A vrut să se facă preot, dar a ajuns comediant

Sorin Palciuc, născut și crescut la Lugoj, este un artist cu o poveste de viață plină de umor și surprize. Inițial înclinat către preoție, Sorin și-a descoperit adevărata chemare în comedia stand-up. Cu o sinceritate debordantă, el împărtășește că visul său inițial era să devină preot, inspirat în parte și de dorința de a-și găsi o parteneră de viață. „Eram gras, foarte gras, era singura șansă să am o femeie în fața mea în genunchi. Lăsând gluma la o parte, nu știu ce fel de popă aș fi fost. La comedie mă pricep mai bine,” mărturisește Sorin cu umor.

Cu o carieră de aproape 8 ani în domeniul stand-up comedy, Sorin Palciuc și-a croit drum prin sute de spectacole desfășurate în diverse orașe precum Lugoj, Timișoara, Arad, Cluj și București. Colaborând cu nume importante din comedia românească, artistul a explorat diverse forme de expresie comică, de la glumele de o frază la parodii video și muzicale.

„Pasiunea mea este să-i fac pe oameni să râdă. Câteodată se întâmplă pe net, când postez câte o glumă scurtă sau un clip. Altădată la spectacole, la open mic la Timișoara, la show-urile de prin țară, oriunde aș fi. De cele mai multe ori reușesc. Câteodată nu, dar știm că depresia e o boală gravă, nu e mereu vina mea,” spune cu modestie Sorin Palciuc.

Două reprezentanții cu „Castingul”

Temele abordate în glumele sale ating subiecte universale, de la sex, bani și politică, până la religie și relații. Nefiind străin de a glumi inclusiv despre cei apropiați, Sorin consideră că umorul este o parte esențială a vieții și că oamenii care nu înțeleg o glumă sunt cei mai triști. „Glumele sunt extrem de importante pentru că ne fac să uităm pentru o secundă de orice altceva și ne fac să râdem,” adaugă artistul.

Sorin Palciuc s-a remarcat în ultimii ani ca unul dintre protagoniștii principali ai unui spectacol de tip open mic ce se desfășoară de două ori pe lună la Timișoara. Acest eveniment oferă șansa tinerilor comedianți să se afirme pe o scenă reală, în fața unui public autentic și avid de râs. Dacă nu aveți ocazia să-l vedeți live pe scenă, puteți urmări creațiile sale comice pe pagina sa de Facebook, unde postează glume în fiecare zi.

Cu „Castingul,” Sorin Palciuc vă așteptă sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Centrul de Tineret Lugoj și joi, 14 decembrie, ora 19.00, la Casa Bredicenilor. Artisul promite o seară plină surprize și introspecție. Rămâne de văzut dacă povestea lui Alexandru Antonov va avea un final fericit. Oricare ar fi rezultatul, „Castingul” lui Sorin Palciuc promite să fie o experiență memorabilă pentru toți cei care își doresc să evadeze din cotidian și să bucure de câteva clipe plăcute în compania artistului.

Citiţi mai departe

Cele mai citite