Connect with us

Actualitate

Metoda „accidentul”, dar și alte metode noi fac în continuare victime. Ce spun polițiștii

Publicat

în

Metoda „accidentul” a lăsat fără bani mii de români, în ultimii ani. Infractorii apelează telefonic potenţialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier şi, sub o falsă identitate, (de exemplu: avocat sau chiar membrul al familie) solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale, etc.).

RETIM

Ulterior, persoanei i se colicită să depună sumele de bani solicitate într-un cont, pe numele unei anumite persoane. Apelanții se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, respectiv starea de şoc şi teamă, întrucât majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime (profesia, apelative  utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc.), iar în acest mod câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta, că cele relatate sunt reale.

Autoliv angajează!

Polițiștii recomandă să verificași informațiile înainte de a da bani unor persoane necunoscute, indiferent ce motive invocă.

Atenție la câștigarea de premii, vă pot aduce pierderi importante

Un alt mod de înșelăciune, care constă în apelarea pe telefonul mobil ori în transmiterea aleatorie a unor SMS-uri prin care anumite persoane, care se recomandă a fi reprezentanţii unor societăţi comerciale, anunţă câştigarea unor mari premii în bani, produse sau chiar autoturisme.

Pentru a intra în posesia premiului „norocosul câştigător” trebuie, fie să depună o sumă de bani într-un anumit cont, fie să trimită prin mandat poştal un comision sau chiar să încarce electronic contul unui număr de telefon mobil, astfel, banii transferaţi fiind pierduţi.

„În acest sens, facem apel la cetățeni să manifeste prudenţă atunci când o persoană necunoscută le solicită să furnizeze datele personale (CNP, serie şi număr de buletin, adresă) sau să achite diferite sume de bani anticipat pentru a intra în posesia unor premii, mai ales dacă nu au participat la niciun concurs de acest gen.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ? 

       Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări referitoare la veridicitatea lor.

Este adevărat că, din diferite motive (ex: traume fizice sau emoţionale), vocea „rudei”/”fiului”/fiicei”, care sună pentru a solicita sprijin, vă poate părea schimbată, însă, nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată, astfel încât să nu cădeți în capcana răufăcătorilor.

Înainte să acţionaţi, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

– În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări; 

– Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:

1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie competentă;

2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. 

– Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Persoanele implicate într-un accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale; 

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, conform reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de către persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.  

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune printr-un apel la 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliţie. 

Serviciile medicale de urgenţă nu sunt sunt furnizate contra cost; de aceea, în nici un caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de infractorii care au profitat abil de naivitatea şi lipsa dumneavoastră de informare.

PENTRU PREVENIREA ÎNŞELĂCIUNILOR ESTE ABSOLUT NECESAR:

– să verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi/mandat poştal/ virament bancar unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă; sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie, cereţi sfatul unui poliţist sau apelaţi la telefonul de urgenţă 112;

           – nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului; 

– nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în niciun caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au; 

 – nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi câştigătorii unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.), nu presupune şi înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului; 

– nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior.

Având în vedere aspectele prezentate, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș recomandă cetăţenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze şi să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

S-a schimbat legea, în 16 mai. Toți comercianții care au casă fiscală și nu au făcut asta riscă închisoarea

Publicat

în

Comercianții de produse și prestatorii de servicii obligați la folosirea caselor de marcat trebuie să acorde o atenție deosebită unor modificări recente la Legea evaziunii. Concret, cei care folosesc aparate neconectate la sistemul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) sau aparate alterate riscă, din 16 mai 2024, pedepse penale. În același timp, se majorează pedeapsa pentru alterarea, distrugerea sau ascunderea de memorii de aparate, arată Avocatnet.ro

RETIM

Conform sursei citate, modificările la Legea evaziunii sunt cele incluse în Legea 126/2024, care au intrat în vigoare în data de 16 mai 2024. Printre mai multe măsuri antievaziune se numără și unele ce vizează obligația de folosire a caselor de marcat.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

O faptă complet nouă care a fost inclusă pe lista celor ce constituie evaziune fiscală – anume folosirea de aparate neconectate la sistemul e-Case de marcat al ANAF sau de aparate care au fost alterate pentru a nu transmite anumite date fiscale ori pentru a transmite date fiscale false. Pentru această faptă, comercianții și prestatorii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi sau o amendă penală.

Autoliv angajează!

Mai multe modificări ale legii le puteți găsi pe Avocatnet.ro

Citiţi mai departe

Actualitate

ADR VEST a adus două miliarde de euro net din fonduri europene, în vestul țării, de la integrarea UE

Publicat

în

Vestul României s-a dezvoltat puternic după aderarea României la blocul comunitar european, grație fondurilor nerambursabile. Statistica arată că patru județe din zonă au atras până acum peste 2 miliarde de euro, iar până în 2029 este prognozată o absorbție de încă 2 miliarde de euro., arată Libertatea.ro.

RETIM

O situație a Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest indică faptul că, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, cele patru județe componente ale organismului (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara) au avut o alocare bugetară de 643 de milioane de euro, negociată în prima fază.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Datorită faptului că au proiectele au fost scrise și depuse în timp util, sumele au fost suplimentate până la 920 de milioane de euro, rezultând o absorbție de 143% pentru întreg exercițiul bugetar.

Autoliv angajează!

„Practic, a crescut si alocarea și a fost și o supracontractare pe care guvernul a asumat-o din bugetul național. În total, în cei 17 ani de la intrarea în UE, dacă e să o luăm așa, am absorbit peste 2 miliarde de euro net, bani pe care i-am investit într-o formă sau alta în regiune”, a explicat Sorin Maxim, directorul ADR Vest, pentru Libertatea.

Cifrele din statistică mai arată că, prin POR 2014-2020, s-au realizat investiții în 874 de proiecte din regiune. Județul Timiș a atras 278 de milioane de euro, în Hunedoara au mers 270 de milioane de euro, în Arad – 186 de milioane de euro, iar în Caraș-Severin – 185 de milioane de euro.Cele 920 de milioane de euro din POR 2014-2020 au fost alocate atât pentru proiecte publice, cât și private. Spre exemplu, în domeniul infrastructurii și transportului au fost refăcuți aproape 400 de kilometri de șosea, dintre care 323 de kilometri de drumuri județene, și au fost cumpărate peste 200 de autobuze electrice și tramvaie, fiind construite piste de biciclete pe o lungime de 40 de kilometri.

Tot cu bani europeni au fost modernizate și dotate 17 ambulatorii de specialitate și 17 unități de primiri urgențe. 158 de ambulanțe au ajuns în cele patru județe din vestul țării cumpărate cu fonduri europene. Au mai fost reparate, dotate sau construite de la zero 86 de școli, prin POR 2014-2020. Peste 10.000 de locuințe (apartamente) și 49 de clădiri publice au fost izolate termic pentru un consum mai mic de căldură.

Citeşte întreaga ştire: pe Libertatea.ro

Citiţi mai departe

Actualitate

Au început lucrările pe șantierul autostrăzii Lugoj – Deva, lotul A1 Margina – Holdea

Publicat

în

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara a anunțat lucrări pe șantierul lotului – lipsă Margina – Holdea din A1 Lugoj – Deva. Acest tronson include faimoasele „tuneluri pentru urși”, și va fi realizat de către grupul UMB.

RETIM

„Pe șantierul lotului de autostradă A1 Margina – Holdea, antreprenorul execută lucrări de fundare prin piloți forați de diametru mare. Se execută și alte lucrări pregătitoare pentru deschiderea de noi fronturi de lucru”, transmit cei de la DRDP Timișoara.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis, pe 22 aprilie, o autorizație de construire parțială pentru secțiunea Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva (A1). Aceasta vizează un tronson de 5,7 kilometri din secțiunea E a lotului 2, cu o valoare a lucrărilor autorizate de 275,8 milioane de lei, fără TVA. Printre lucrările avizate se numără și două pasaje, însă tunelurile care urmează să fie construite de UMB nu sunt incluse încă în această autorizație.

Autoliv angajează!

Contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii lipsă de 9,13 kilometri din lotul 2 al autostrăzii a fost semnat pe 14 octombrie 2022. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a câștigat contractul în valoare de 1,83 miliarde de lei, fără TVA. Finanțarea este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar durata contractului este de 45 de luni, incluzând 11 luni pentru proiectare și 34 de luni pentru execuție. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.

Secțiunea va include 2,13 kilometri de tunel forat, cu două galerii unidirecționale pentru fiecare cale de circulație, având o platformă de 11,25 metri. După finalizarea lucrărilor, șoferii vor putea circula neîntrerupt pe autostradă de la Sibiu până la Nădlac, la granița cu Ungaria.

Citiţi mai departe

Actualitate

Controale mai dese pe șosele. Polițiștii au început acțiunile din planul european ROADPOL

Publicat

în

Foto Politia Romana

În aceste zile, polițiștii rutieri vor fi pe străzi pentru ca transportul de persoane să se desfășoare în siguranță. Autobuze, microbuze, precum şi alte autovehicule de transport persoane sau mărfuri vor fi oprite pentru control.

RETIM

Pe parcursul săptămânii 13 – 19 mai a.c., Direcţia Rutieră a Poliţiei Române va coordona, la nivel naţional, o nouă acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane cu o capacitate mai mare de 8+1 locuri și de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 2,5 tone.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Acțiunea se va desfășura conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL).

Autoliv angajează!

În cele 7 zile, polițiștii rutieri din cadrul I.P.J. Timiș vor avea în vedere respectarea, de către șoferii profesioniști, a vitezei legale, utilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport.

De asemenea, polițiștii vor utiliza și aparatul TachoScan pentru a verifica dacă șoferii profesioniști respectă timpii de odihnă.

În ceea ce-i privește pe conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, controalele vor viza și respectarea limitei maxime admise, a greutății mărfurilor sau fixarea corespunzătoare a acestora, precum și respectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

Citiţi mai departe

Cele mai citite