Connect with us

Actualitate

Metoda „accidentul”, dar și alte metode noi fac în continuare victime. Ce spun polițiștii

Publicat

în

Metoda „accidentul” a lăsat fără bani mii de români, în ultimii ani. Infractorii apelează telefonic potenţialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier şi, sub o falsă identitate, (de exemplu: avocat sau chiar membrul al familie) solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale, etc.).

RETIM

Ulterior, persoanei i se colicită să depună sumele de bani solicitate într-un cont, pe numele unei anumite persoane. Apelanții se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, respectiv starea de şoc şi teamă, întrucât majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

Autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime (profesia, apelative  utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc.), iar în acest mod câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta, că cele relatate sunt reale.

Autoliv - Paște Binecuvântat!

Polițiștii recomandă să verificași informațiile înainte de a da bani unor persoane necunoscute, indiferent ce motive invocă.

Atenție la câștigarea de premii, vă pot aduce pierderi importante

Un alt mod de înșelăciune, care constă în apelarea pe telefonul mobil ori în transmiterea aleatorie a unor SMS-uri prin care anumite persoane, care se recomandă a fi reprezentanţii unor societăţi comerciale, anunţă câştigarea unor mari premii în bani, produse sau chiar autoturisme.

Pentru a intra în posesia premiului „norocosul câştigător” trebuie, fie să depună o sumă de bani într-un anumit cont, fie să trimită prin mandat poştal un comision sau chiar să încarce electronic contul unui număr de telefon mobil, astfel, banii transferaţi fiind pierduţi.

„În acest sens, facem apel la cetățeni să manifeste prudenţă atunci când o persoană necunoscută le solicită să furnizeze datele personale (CNP, serie şi număr de buletin, adresă) sau să achite diferite sume de bani anticipat pentru a intra în posesia unor premii, mai ales dacă nu au participat la niciun concurs de acest gen.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ? 

       Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări referitoare la veridicitatea lor.

Este adevărat că, din diferite motive (ex: traume fizice sau emoţionale), vocea „rudei”/”fiului”/fiicei”, care sună pentru a solicita sprijin, vă poate părea schimbată, însă, nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată, astfel încât să nu cădeți în capcana răufăcătorilor.

Înainte să acţionaţi, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

– În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări; 

– Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:

1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie competentă;

2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. 

– Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Persoanele implicate într-un accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale; 

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, conform reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de către persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.  

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune printr-un apel la 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliţie. 

Serviciile medicale de urgenţă nu sunt sunt furnizate contra cost; de aceea, în nici un caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de infractorii care au profitat abil de naivitatea şi lipsa dumneavoastră de informare.

PENTRU PREVENIREA ÎNŞELĂCIUNILOR ESTE ABSOLUT NECESAR:

– să verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi/mandat poştal/ virament bancar unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă; sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie, cereţi sfatul unui poliţist sau apelaţi la telefonul de urgenţă 112;

           – nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului; 

– nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în niciun caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au; 

 – nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi câştigătorii unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.), nu presupune şi înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului; 

– nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior.

Având în vedere aspectele prezentate, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș recomandă cetăţenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze şi să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un lugojean a fost reținut pentru că și-a bătut soția. A fost emis un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile

Publicat

în

În data de 30.04.2024, în jurul orei 18:57, polițiștii lugojeni au fost sesizați de către o femeie, în vârstă 26 de ani, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în locuința situată în municipiul Lugoj, a fost agresată de către soțul său, de aceeași vârstă, care se afla într-o vădită stare de ebrietate.

RETIM

În urma apelului, la fața locului s-a deplasat echipajul de poliție aflat în serviciul de patrulare şi intervenție, care a constatat că cele sesizate telefonic se confirmă, persoana vătămată fiind într-o stare de panică, prezentând urme vizibile de lovire la nivelul feței.

Bărbatul a fost imobilizat și condus la sediul Poliției Municipiului Lugoj, față de care a fost emis un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile, fiindu-i impusă păstrarea unei distanțe minime de 100 metri faţă de victimă, adresa la care aceasta va locui și locul său de muncă.

Autoliv - Paște Binecuvântat!

În urma probatoriului administrat în cauză, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,Violență în familie”, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Timiș.

Citiţi mai departe

Actualitate

Exercițiu cu militari și mijloace tehnice din șapte state pe aeroportul din Caransebeș, în cel mai mare desant aerian după Al Doilea Război Mondial

Publicat

în

În total, 5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice, din șapte state aliate și partenere, vor participa, în perioada 5-24 mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 al Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

România participă cu 2300 de militari și 220 de mijloace tehnice. SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon (LIVEX). Pe teritoriul României, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române.

RETIM

În cadrul exercițiului va avea loc una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu implicarea a aproximativ 2.000 de parașutiști din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos. Principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii, poligonul Bogata din Turda, Centrul Național de Instruire pentru Luptă Getica din Cincu și poligonul din comuna Știuca. De asemenea, se vor folosi facilități ale Bazei 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu din Otopeni, Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic Aurel Vlaicu din Boboc și Aeroportul Banat din Caransebeș.

 

Autoliv - Paște Binecuvântat!

Citiţi mai departe

Actualitate

Meteorologii au actualizat prognoza de Paște. În ce regiuni va ploua

Publicat

în

Meteorologii anunţă că, de 1 mai şi de Paşte, temperaturile vor fi uşor mai ridicate decât cele obişnuite în această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Vor fi ploi mai ales în regiunile sud-vestice, sudice şi sud-estice.

RETIM

Săptămâna 29.04.2024 – 06.05.2024

Cu excepţia regiunilor sudice, unde temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele normale, mai ales în nord-vestul ţării.

Autoliv - Paște Binecuvântat!

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-vestice, sudice şi sud-estice, dar şi deficitar în cele nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 06.05.2024 – 13.05.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în jumătatea estică a teritoriului.

Cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 13.05.2024 – 20.05.2024

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a ţării, dar cu un uşor deficit în regiunile sudice.

Săptămâna 20.05.2024 – 27.05.2024

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel specific pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

 

Citiţi mai departe

Actualitate

ISU Timiș organizează concurs de recrutare din sursă externă pentru ocuparea a 10 posturi vacante

Publicat

în

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș desfășoară o campanie amplă de recrutare prin concurs pentru ocuparea a 10 posturi vacante în diverse domenii ale instituției. Astfel, sunt disponibile oportunități pentru absolvenți de studii superioare și persoane interesate în a se alătura echipei ISU Timiș ca ofițeri sau subofițeri.

RETIM

Pentru ofițeri, sunt disponibile următoarele posturi:

  1. Ofițer specialist II – Serviciul Comunicații și Tehnologia Informației – Compartimentul Comunicații Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  2. Ofițer specialist II – Compartimentul Financiar Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  3. Ofițer I – Inspecția de Prevenire – Compartimentul Avizare – Autorizare Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  4. Ofițer I – Inspecția de Prevenire – Control și Activități Preventive Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici

Pentru subofițeri, sunt disponibile următoarele posturi:

Autoliv - Paște Binecuvântat!

  1. Subofițer administrativ principal – Serviciul Logistic – Compartimentul Tehnic Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  2. Subofițer tehnic principal – Serviciul Logistic – Compartiment Protecția Mediului Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  3. Subofițer administrativ principal – Serviciul Logistic – Compartiment Intendență Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  4. Subofițer operativ principal – Inspecția de Prevenire – Compartimentul Avizare – Autorizare Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  5. Subofițer operativ principal – IP – Control și Activități Preventive Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici

Aceste concursuri oferă oportunitatea unor cariere în domeniul gestionării situațiilor de urgență și contribuie la menținerea siguranței publice în județul Timiș. Persoanele interesate sunt încurajate să acceseze link-urile de mai sus pentru a afla detalii despre fiecare post și pentru a se înscrie conform cerințelor specificate.

Pentru mai multe informații despre oportunitățile de carieră la ISU Timiș, inclusiv alte poziții disponibile, vizitați pagina dedicată de carieră.

Citiţi mai departe

Cele mai citite