Iulius Mall

118 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia: Cum a revoluționat aviația cu această realizare istorică

Foto: Facebook/biblioteca.lucianblaga.1

Pe 18 martie 1906, la Montesson, în apropiere de Paris, aparatul „Vuia I” a efectuat primul său zbor. După o accelerație pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproximativ un metru, parcurgând o distanță de aproximativ 12 metri, înainte de a ateriza. În urma aterizării, palele elicei, construite de francezul Tatin, s-au oprit, menționează Biblioteca Metropolitană București.

Aeronava lui Traian Vuia a fost primul aparat mai greu decât aerul care a reușit să se ridice de la sol prin forța propriului motor, fără alte mijloace. Istoria aviației îi datorează lui Vuia două premiere esențiale: decolarea cu ajutorul propriului motor și trenul de aterizare cu roți pneumatice.

Publicitate

Traian Vuia s-a născut în 1872 în satul Surducu Mic (parte a fostei comune Bujoru, astăzi Traian Vuia, județul Timiș) din (fostul comitat) Caraș-Severin. S-a mutat în Franța în iulie 1902 pentru a pune în practică ideile sale inovatoare. În acest context, a depus la Academia de Științe din Paris un memoriu intitulat „Proiect de aeroplan-automobil”, în care demonstra, pe baza calculelor științifice, posibilitatea realizării unui zbor mecanic cu un aparat mai greu decât aerul. Deși savanții francezi considerau acest proiect o himeră și l-au respins, Vuia nu s-a lăsat descurajat. În 1903, și-a brevetat invenția în Franța (brevet nr. 332106) și în Anglia (brevet nr. 11181), sub titlul „Aeroplan-automobil”.

Deși s-a confruntat cu dificultăți financiare, Vuia a reușit să construiască aparatul cu ajutorul prietenilor săi din Lugoj, iar în 18 martie 1906, a reușit să efectueze primul zbor al avionului „Vuia I” la Montesson, la aproximativ 28 de kilometri de Paris. Zborul de 12 metri a demonstrat lumii întregi că zborul mecanic era posibil, iar calculele inventatorului s-au dovedit corecte. A fost o realizare revoluționară care a deschis calea pentru dezvoltarea ulterioară a aviației.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate