Iulius Mall

FOTO Lugojul a găzduit lansarea cărților despre morile Banatului. Descoperă istoria acestor monumente

Pe 19 martie, începând cu ora 17:00, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj a fost gazda unui eveniment care a adus în prim-plan un subiect de interes pentru patrimoniul cultural al Banatului. Radu Trifan, autorul cărților „Morile de la Rudăria” și „Morile Banatului”, a împărtășit publicului lugojean rezultatele cercetărilor sale despre morile tradiționale din Banatul de Munte.

Evenimentul a fost moderat de Cristian-Oliviu Gaidoș, muzeograf, și s-a bucurat de prezența Henrietei Szabo, fost director al Bibliotecii Municipale Lugoj și actual consilier onorific pe probleme de cultură al primarului municipiului.

Publicitate

„Mulțumesc pentru găzduire. Mulțumesc dumneavoastră că ați venit să ne întâlnim și să povestim despre cărți, dar mai ales despre mori. Morile sunt mai mult decât clădiri, sunt poveștile oamenilor și comunităților care le-au construit”, a spus Radu Trifan în deschiderea evenimentului.

Autorul a subliniat că cercetările sale au început în 2019 și au adus la lumină un număr impresionant de mori tradiționale din Banat, începând cu Rudăria, rezervație amplasată pe teritoriul localităţii Eftimie Murgu, pe Valea Almajului, localitate deja cunoscută pentru patrimoniul său deosebit.

„Am ajuns să documentăm peste 400 de mori, în diferite stadii de conservare, unele funcționale, altele aproape de distrugere”, a adăugat Trifan.

În cadrul volumului „Morile Banatului”, se regăsesc și informații despre morile din Lugoj, inclusiv despre „Moara Șpănească” și casa morarului. De asemenea, autorul a evidențiat și ideea morilor pe apă care au existat pe râul Timiș, în orașul Lugoj. Aceste mori, deosebit de valoroase din punct de vedere istoric, și care au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării comunităților din Banat, adaugă un strat suplimentar de complexitate și frumusețe patrimoniului cultural al regiunii.

Radu Trifan a subliniat, de asemenea, relevanța continuării cercetărilor și a eforturilor de conservare a acestor monumente, care constituie o componentă esențială a identității culturale a regiunii Banatului de Munte.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate