Connect with us

Cultură

100 de ani de la debutul unuia dintre cei mai mari tenori români, lugojeanul Traian Grosavescu

Publicat

în

Pe data de 25 decembrie 2020 se împlinesc 100 de ani de când tenorul Traian Grosavescu a debutat la Opera din Cluj, înlocuindu-l pe tenorul Pavel, care era bolnav. Directorul Operei din Cluj a întrebat coriștii, care cunosc opera „Madame Butterfly” și pot interpreta rolul Pinkerton. Traian, care a studiat mai multe opere, cunoștea rolul și s-a oferit să-l interpreteze. A fost un mare succes, tenorul Pavel i-a dăruit lui Traian o fotografie cu dedicația :”Soarelui care răsare, Soarele care apune”.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Clujul avea o nouă stea și în scurt timp Traian Grosavescu ajunge tenorul prerferat al Operei din Cluj. În anul 1922 , împreună cu Aca de Barbu este invitat sa cânte la Teatrul Liric din București. Obiceiul lui Traian era ca primul spectacol pe care îl cânta pe scena oricărui teatru să fie în limba română. În felul acesta va fi primul tenor care cânta la București în limba română. Este invitat la un dineu de Familia Regală, fiind simpatizat în mod deosebit de M.S. Regina Maria.

Dineul a avut loc vineri 15/9/1922 la Sinaia cu ocazia vizitei președintelui Poloniei, mareșalul Pilsudski. Citez din cele spuse cu această ocazie de M.S. Regina Maria :”Dineu mare. Masa frumos aranjată. După dineu un concert bine organizat cu un program frumos. Pinx, Alessandrescu și Bernhardt au cântat trio Arenski. Pinx a cântat un solo iar Ivony și transilvăneanul Grosavescu au cantat, pe rând, amândoi foarte frumos. Ea a cântat cântece poloneze iar el a cântat lieduri.

El are o voce minunată și pronunța atât de bine, încât poți înțelege fiecare cuvânt. Mi-a plăcut. Muzica mă pătrunde acum tot mai mult.”
Pe data de 10/7/1923, când debutează alături de Jean Athanasiu la Opera Populară din Viena în „Paiațe” de Leoncavallo, „Neues Wiener Abendblatt” scrie :”Canio a fost domnul Traian Grosavescu, un tenor de cea mai înaltă noblețe, un fel de aristocrat al trupei. Domnul Grosavescu poseda o voce mlădioasă, luminoasă care te face atent și care amintește de kammersangerul Steiner, maestrul tânărului tenor. O voce cultivată, fără pată, curată și clară în înălțime. În orice caz ambii români au prezentat două tipuri diferite, dar unite ca succes. Domnul Athanasiu a cântat italienește. Domnul Grosavescu a cântat românește, iar publicul le-a făcut o manifestație napolitană.”

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Traian avea obiceiul sa cânte, oriunde era invitat, primul spectacol în limba română. Așa a procedat și la Graz, Oslo, Praga, Salzburg, Budapesta, Berlin etc. Peste tot avea succese răsunătoare. Să revenim la Cluj. În anul 1923 directorul Operei din Cluj, Dimitrie Popovici Beureuth îl obliga să cânte două spectacole într-o zi. Deoarece era răcit, Grosavescu îl roagă să-l lase să cânte doar  într-un spectacol, dar Beureuth nu este de acord. Atunci Grosavescu a mers la medic, care după ce l-a consultat i-a eliberat un certificat medical prin care îi recomanda tenorului un repaus vocal de câteva zile. Grosavescu a mers la direcțiunea operei și a prezentat certificatul medical. D.P. Beureuth nu a ținut cont de acest certificat și a declarat că Grosavescu face pe vedeta, l-a amendat cu 50.000 de lei , mulți pentru atunci, interzicându-i să mai cânte pe orice scenă de teatru sau opera romană de pe teritoriul României Mari. În felul acesta Grosavescu a fost alungat din țară.
Neavând bani să plătească amenda s-a împrumutat cu 50.000 de lei de la directorul Filaturii de mătase din Lugoj și de la Catina, un lugojan înstărit, a plătit amenda și a mers la Viena unde a debutat la Volksoper pe data de 10/7/1923. După un an se întoarce la Cluj, acolo este rugat de direcțiunea Operei maghiare să prezinte un spectacol. Este de acord, cerând un onorariu de 50.000 de lei pentru o seară. După concert studenții români din Cluj, care au participat la acest concert, l-au luat pe Traian și l-au dus în fața Operei române spunându-i:
-Aici e locul tău, aici trebuie să cânți !!!

Dar Traian, nedorind scandal le-a spus studenților:
-Haideți mai bine să bem o cafea și să discutăm acolo.

Întrând în cafeneaua de lângă operă l-au văzut la o masa pe Dimitrie Popovici Beureuth.Pentru a evita un diferend între studenți și director, Traian s-a repezit la Beureuth, la îmbrățișat și a aplanat potențialul conflict. Pe data de 15/2/1927 , în plină glorie, este asasinat pentru motive neelucidate, de către soția lui, Nelly Kovesdy Grosavescu la resedinta lor din Viena, de pe Lerchenfelderstrasse 62.

Pe data de 23/2/1927 ora 14 sicriul cu rămășițele marelui cântăreț bănățean este ridicat de pe catafalcul din foaierul Teatrului orășenesc din Lugoj spre a fi așezat pentru veșnica odihnă în  Cimitirul ortodox de pe strada Făgetului. Ziarul local „Răsunetul”scrie: „La înmormântarea unui rege nu s-a adunat atâta lume din toate colțurile României Mari. Cortegiul a fost format din elevi și profesori ai liceului Coriolan Brediceanu, corurile I. Vidu, Lyra, Filarmonica din Caransebeș și Timișoara, fanfarele din Vrani, Reșita {UDR}, corurile sătești din împrejurimi în frunte cu renumitul cor de la Chizătău, corporațiile și reuniunile române și minoritare din Lugoj, reprezentanții „Asociației corurilor și fanfarelor române din Banat”, clerul cu protopopul dr. Gh. Popoviciu, fost vicepreședinte al Senatului, perna cu decorații, purtată de trei ofițeri, patru care de coroane. Carul mortuar cu panglicile purtate de cei doi prieteni Gh. Dippon și Francisc Balogh, membrii ai Operei din Cluj, întristata familie, Consiliul Județean cu prefectul Romulus Boldea, delegațiile din Timișoara, Arad, Reșita, Oravița, Bocșa, Caransebeș, Oradea, Cluj etc, corpul ofițeresc, autoritățile civile, apoi domnii dr. Caius Brediceanu, ministru, dr. Tiberiu Brediceanu, compozitor, dr. Avram Imbroane, dr. Nicolae Ioanovici, primvicepresedinte a tribuna-lului, dr. Iosif Willer, deputat, Ion Marin Sadoveanu, Inspector general în Ministerul Cultelor și Artelor etc.

Muzica regimentului 17 infanterie, fanfarele și corurile au intonat pe tot parcursul drumului marșuri funebre și piese de Beethoven, Chaupin, Porumbescu și Vidu sub conducerea bătrânului maestru. Părintele Mihuti Jigorea, printr-o cuvântare mișcătoare arată meritele cântărețului asasinat. Urmează cuvântările domnilor prefect Romulus Boldea, ministru Caius Brediceanu, Inspector Ion Marin Sadoveanu, dr.Avram Imbroane, ziariștii I. Banciulescu și Ștefan Vladescu din Timișoara, dr. Iosif Willer, reprezentantul minorităților, Tiberiu Brediceanu în numele compozitorilor români, dt. Telegut în numele corului Doina din Timișoara, locotenent Ion Bunea, în numele camarazilor din reg. 42 obuziere, Francisc Balogh, în numele Operei din Cluj și dr. Tiberiu Sevici în numele Cercului Academic Banățean. În clipa punerii sicriului în groapă muzica militară intonează „La dona e mobile”. Taraful de muzicanți sub conducerea lăutarului Giuri Adamovici cânta la fel câteva arii din „Rigoletto”, opera în care a cântat Grosavescu cu o zi
înainte de moarte. Ca epilog fanfara tărănească din Vrani a cântat doina favorită a lui Traian.”

Filaret Barbu scrie în 1935:”Glontele de revolver ne-a răpit o glorie, care începuse să se adauge falangei celor care purtau peste graniță faima țării noastre. Iată pentr ce socotesc să închei acest capitol cu ultima propoziție acordată de sora tenorului, profesor dr. Olga Grosavescu într-un interviu: Sărmanul meu frate e mort; pe mormântul lui cresc flori, iar noi, cei rămași în urmă nu ne gândim decât la moștenirea frumoasă pe care ne-a lăsat-o el: AMINTIREA !

DAN TRAIAN DEMETER

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

O nouă ediție a Festivalului Lugoj Clasic. Program interesant pentru iubitorii artei

Publicat

în

Aura Twarowska

Deschiderea ediției va avea loc în 26 septembrie, ora 12, la Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Sfântului Spirit”. Va fi prezentată lucrarea vocal-simfonică Stabat Mater, de G. B. Pergolesi, în interpretarea sopranei Veronica Anușca, a mezzosopranei Aura Twarowska și a New Hope Ensamble din Cluj-Napoca, coordonat de violoncelistul Octavian Lup

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Ziua de luni, 27 septembrie, se va desfășura sub titlul „Ziua Lugojenilor”. La ora 11, în Casa Bredicenilor, elevii de la Școala de Muzica „Filaret Barbu” vor susține un recital instrumental, iar elevii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” vor prezenta o expoziție de desene. Seara, de la ora 19, tenorul lugojan Liviu Indricau, solist al Operei Naționale București, va oferi melomanilor un Recital de Canzonette și Zarzuele, fiind acompaniat la pian de Raluca Miclăuș.

Marti, 28 septembrie, ora 19, în Biserica Ortodoxă „Adormirii Maicii Domnului”, Grupul Psaltic Ethos, din Caransebes, va susține un Recital de Pricesne.

Miercuri, 29 septembrie, va avea loc o transmisie online, pe pagina de Facebook a Festivalului, din seria deja consacrată, Oamenii Cetatii. După ce, în edițiile anterioare, doamna Henrieta Szabo i-a avut ca invitati pe Dr. Virginia Faur, pe doamna Gabriela Tomoni si pe PS Episcopul Alexandru Messian, în această ediție va fi în dialog cu profesorul Nicolae Streian, veteran de razboi, propus pentru titlul de Cetățean de Onoare al Lugojului.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Vineri, 1 octombrie, va fi ziua teatrului la Lugoj Clasic. Dimineața, ora 11, Teatrul Merlin din Timișoara va prezenta spectacolul pentru copii „Cufărul celor 7 pitici”, după povestea “Alba ca Zăpada și cei șapte pitici” a Fraților Grimm. Seara, Auăleu va prezenta „Ferma”, dramatizare dupa romanul “Ferma Animalelor”, de George Orwell. Ambele spectacole se vor desfășura pe scena Teatrului “Traian Grozăvescu”.

Sâmbată, 2 octombrie, de la  ora 18, în actuala Piață I. C. Drăgan se va desfășura evenimentul Cândva, Piața Isabella Ter…, Istoria clădirilor de patrimoniu ale Pietei explicată de muzeografii Daciana Vuia si Olimpiu Gaidoș, de la Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie. Vor participa muzicienii timișoreni Anamaria și Ștefan Colompar, cei care formează cunoscutul Duo Colompar.

Duminică, 3 octombrie, ora 11, la Biserica Reformată din oraș, contra-tenorul Alexandru Costea, acompaniat la orgă de Raluca Miclăuș, va susține un Recital de Muzică Sacră.

Încheierea ediției a VI-a a Festivalului Lugoj Clasic se va desfășura la Casa Bredicenilor, unde sub genericul Camerata Regală se prezintă…, vom asculta un cvartet de J. Haydn și unul de A. Dvorak, în interpretarea a patru membri ai Orchestrei Camerata Regală, din București.

„Evenimentele sunt programate a se desfășura atât indoor, cât și outdoor, favorizând accesul la cultură mai multor categorii de public (elevi, liceeni, categorii defavorizate, membri ai diferitelor comunitati religioase, public fidel al festivalului etc), iar prin tarnsmisiile online FILC va depași granițele Lugojului și chiar ale țării.” Aura Twarowska, Director Artistic FILC.

Festivalul este organizat de AC Enthousiasmos, este co-finanțat de Primăria Municipiului Lugoj și are ca parteneri Biblioteca Municipală, Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie, Casa de Cultură a Municipiului, Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”, Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, Episcopia Greco-Catolică, Biserica Reformată.

Diandra David, PR Lugoj Clasic

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Festival medieval, cu spectacole de teatru, statui vivante și concerte de muzică medievală, la Lugoj

Publicat

în

Ajuns la ediția a patra ediție, Festivalul Veterani îl comemorează pe contele care, în Bătălia de la Lugoj din 1695, a fost prins de către turci și decapitat, dându-și astfel viața pentru orașul de pe Timiș. Festivalul are loc în zilele de 24 și 25 septembrie.  Timp de două zile, pe străzile Lugojului, vor avea loc spectacole de teatru, statui și tablouri vivante, recitaluri de muzică medievală, expoziție de arme medievale, parada costumelor și multe alte surprize.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Povestea lui Friedrich von Veterani este cel puțin impresionantă. Începând cu 1694, s-a ocupat de apărarea Transilvaniei și Banatului. A fortificat orașele Orșova și Caransebeș. La 17 mai 1694, împăratul Leopold I l-a înaintat la gradul de Feldmarschall. În septembrie 1695 a avut loc Bătălia de la Lugoj, în care Veterani i-a înfruntat pe otomani cu șapte regimente de cavalerie (circa 6500 de oameni) și cu 800 de infanteriști.

Imperialii erau depășiți numeric de mai mult de zece ori, iar Veterani a fost rănit. Deși soldații săi au încercat să-l ia de pe câmpul de luptă, au fost ajunși din urmă de turci. Veterani a fost decapitat, iar capul a fost prezentat sultanului Mustafa al II-lea, care a poruncit ca Veterani să fie îngropat unde murise.

 

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Cultură

Manifestările Casei de Cultură, uitate la finanțare de Consiliul Local Lugoj

Publicat

în

Casa de Cultură a transmis, către Consiliul Local al Municipiului Lugoj, o adresă prin care solicită un răspuns legat de agenda acțiunilor cultural-educative pe care și le propunea, pentru anul 2021. Programul ar fi fost transmis Consiliului Local Lugoj, la sfârșitul lunii mai, însă, până în prezent, nu a fost discutat de către consilierii locali lugojeni. În această situație, Casa de Cultură nu a desfășurat nicio acțiune, din lipsa finanțării.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Directorul Tudor Trăilă semnează documentul (de mai jos), în care li se cere un răspuns aleșilor locali. Instituția lugojeană de cultură este într-o situație delicată. La începutul acestui mandat, primarul Claudiu Buciu a anunțat că dorește reorganizarea actualei structuri, care nu ar avea un statut legal. O parte dintre angajați au fost deja transferați în cadrul unor compartimente ale Primăriei Lugoj. Mai mult, Buciu a amintit, de fiecare dată, balurile și manifestările PSD, care s-au desfășurat prin implicare directă a Casei de Cultură și în unele cazuri chiar cu bani din bugetul acestei instituții.

 

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

 

Citiţi mai departe

Cultură

Doi renumiţi muzicieni vin să concerteze la Sinagoga Neologă din Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Asociația Pantograf și Comunitatea Evreilor din Lugoj vă invită duminică, 22 august, ora 19, la concertul de vioară și orgă Sunetul sinagogilor susținut de Clara Cernat (vioară) și Thierry Huillet (orgă). Concertul va avea loc la Sinagoga Neologă din Lugoj (Strada Cuza Vodă, nr. 10).

Intrarea este gratuită, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Sunetul sinagogilor își dorește să creeze o conexiune, prin muzică, între locul de desfășurare a evenimentului, în sinagogi, și patrimoniul intangibil, moștenirea culturală lăsată de evreii sefarzi și comunitatea evreiască, în general.

Programul concertului

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Max Bruch – Kol Nidrei

Ernest Bloch – Nigun

Henryk Wieniawski – Réverie

Cântec tradițional evreiesc – Shalom Alechem

Johann Sebastian Bach – Sarabandă (vioară solo)

Henryk  Wieniawski – Fantaisie Orientale

Thierry Huillet – Citadelle, primă audiție absolută a unei piese pentru vioară și orgă, inspirate de Sinagoga Nouă din Fabric, Timișoara

ACCES GRATUIT CU RESPECTAREA NORMELOR SANITARE ÎN VIGOARE

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite