Connect with us

Cultură

Culmea hoției lângă Lugoj. Au furat un banner, cu poze cu flori, mâncare și cai, atârnat pe un șopru

Publicat

în

Un banner cu poze cu mâncare, flori și cai, atârnat pe un șopru la intrarea într-un sat de lângă Lugoj, a fost furat zilele trecute. După ce ploaia și vântul aproape că l-au dat jos de pe clădire, persoane necunoscute au decis să îl șterpelească de-a binelea. Într-una dintre diminețile trecute, angajații care au afișat bannerul pe șopru s-au trezit fără el.

“Dupa 5 ani de #CentruDeInformareTuristica și 3 ani de #MicDejunLaMargina. Acest benăr de 6/3 a fost pus/afișat mai bine de 1 an de zile pe un “#șopru” la ieșirea din Margina spre Coșteiu De Sus. Zilele acestea fiind foarte ploioase și cu mici furtuni, acesta a fost desfăcut de una dintre furtuni, pe jumate! 

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Lucru văzut cu ochii, dar, aici vine uimirea, acesta a prins “viata”, mai exact a “prins picioare”. Cu ce va fost în cale acel benar? Ce rău era în el? Dacă ați ajuns să FURAȚI un benăr, rușine… mare rușine să vă fie!!!” scriu reprezentanții infocentrului turistic Margina, acolo unde se organizează “Mic Dejun la Margina”, eveniment promovat prin bannerul care a dispărut.

RETIM

Mic Dejun la Margina este unul dintre cele mai de succes proiecte de turism din Banat, atrăgând mii de turiști în satul de lângă Lugoj de-a lungul anilor. Evenimentele au fost sistate din cauza pandemiei, însă vor fi reluate de îndată ce situația o va permite.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Templu de practici oculte din vremea Imperiului Roman, descoperit la câțiva kilometri de Lugoj

Publicat

în

Tibiscum, unul dintre cele mai mari orașe romane, descoperite în România, aflat la granița județelor Caraș-Severin și Timiș, conține o zonă inedită care a stârnit inclusiv interesul cercetătorilor americani. Este vorba despre locul în care trăiau sagittarii palmyrieni (arcași palmyrieni), printre primii soldați aduși de romani în această regiune.

Istoricul Adrian Ardeț, responsabilul științific al sitului Tibiscum, spune că aceștia erau mercenari din Palmyra, care luptau pentru romani, însă, cărora li s-a permis să-și păstreze limba, tradiția și obiceiurile.

“Primii soldați cantonați aici, în zona Tibiscum, au fost sagittarii palmyrieni. Palmyra a fost un oraș antic situat între două izvoare, pe drumul caravanelor dintre Damasc și Eufrat, în deșertul sirian. Cei din Statul Islamic au distrus o mare parte din monumentele valoroase din orașul antic. Asta face și mai importantă orice inscripție legată de cultura și tradiția palmyrienilor. Ei erau foarte apreciați în lumea romană și au fost lăsați să-și păstreze cultele. La Tibiscum, soldații aceștia ridică inscripții funerare sau votive și aceste inscripții, din toată Dacia, doar la Tibiscum sunt bilingve, în latină și palmyriană. Ce este limba palmyriană, este limba aramaică, pe care Iisus Hristos o vorbea. Avem un edificiu, în interiorul castrului, în față cu o piațetă, unde, prin interior trece un fel de canal, acoperit cu cărămidă. Nici eu nu am știut la început despre ce e vorba, dar un coleg din Elveția mi-a spus că, datorită faptului că acolo s-au găsit o spadă și multe vârfuri de săgeți, puse în mod ritual, este un loc de practici oculte ale palmyrienilor. Total neobișnuit pentru o locație romană. Dar soldații fiind foarte mulți, li s-a permis să facă și asta”, ne-a declarat Adrian Ardeț, responsabilul științific al sitului Tibiscum din Caraș-Severin.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

RETIM

„Am cooptat și un profesor american, Jeremy Hutton, de la Universitatea din Wisconsin”

“Am cooptat și un profesor american, Jeremy Hutton, de la Universitatea din Wisconsin. Pe el, după ce au fost atacurile din Palmyra, americanii au făcut o bază de date și l-au trimis acolo să facă cercetări, pentru să sunt mărturii excepționale. Așa a ajuns și aici și a văzut care e importanța Tibiscumului. Acum, este consultantul nostru științific și de fiecare dată când mai găsim ceva cu el discutăm și îl consultăm. A fost de două ori aici. Am vrut să facem și o tabără de vară, în care să aducem studenți din America, din Italia, din România, dar cu pandemia a fost mai greu, ne-a dat peste cap toate planurile. Dar o să reluăm toate proiectele”, spune Ardeț.

Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin

Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin, pe o zonă cercetată, până în prezent, de cel puțin 17 hectare. Specialiștii consideră că rezervația de la Jupa este comparabilă ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, care face parte din Patrimoniul UNESCO,  Porolissum, din județul Sălaj, sau Histria, de la Marea Neagră, fiind unul dintre locurile în care a început formarea poporului român.

Muzeul din Caransebeș – Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Academia Română, Filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Misiunea Arheologică Italiană din România se află în cea de-a 58-a campanie de săpături arheologice, cercetări neîntrerupte din anul 1964. De altfel, în 2022 se împlinesc 100 de ani de la primele cercetări efectuate de către G.G.Mateescu (Universitatea din Cluj) și Ioan Boroș (Comisia Monumentelor din Banat-Lugoj). În prezent, lucrările sunt conduse de către Adrian Ardeț, expert în Epoca romană, ca re este responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojul găzduiește un recital folcloric „La șezătoare”, cu Liliana Laichici și taraful Ansamblului Profesionist Banatul

Publicat

în

Lumea e poveste când are cine-o povesti, iar cântatul care-adună firele poveștii și le răsfiră către lume e felul iscusit de-a povesti. De asta, în urbea Bredicenilor, cel mai muzical oraș al Banatului, Liliana Laichici si taraful Ansamblului Profesionist Banatul, condus de Sebastian Roșca, vor susține recitalul folcloric „La șezătoare”.

Evenimentul se va desfășura  miercuri, 5 octombrie 2022, de la ora 18:00, la Muzeul de istorie, artă și etnografie, ca parte a Festivalului Internațional Lugoj Clasic ediția a VII-a,  proiect finanțat din bugetul local al municipiului Lugoj. Invitați speciali: Felicia Stoian și Marius Cîrnu.

Conceput exclusiv pentru festivalul lugojean fondat de mezzosoprana Aura Twarowska, recitalul este structurat în trei părți: melodii tradiționale din Banat, piese  de patrimoniu din repertoriul Lilianei Laichici și cântece din mai multe zone folclorice ale României,  interpretate de Liliana Laichici  și de Marius Cîrnu (la saxofon și la instrumente tradiționale).

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Felicia Stoian derulează firul narativ al acestei călătorii muzicale și va recita poezii care vor întregi conceptul artistic, alături de un moment coregrafic, susținut de Mădălina Șoica și Roberto Sasu, tineri dansatori din Parța, laureați ai Festivalului –concurs Lada cu Zestre, coordonați de Denis Chira.  Universul muzical reconstituit de Șezătoare are ca epicentru lumea satului. Și, pentru că în 5 octombrie este Ziua învătătorului, repertoriul recitalului va celebra și dascălii. ”Mocerița” moroșană, ”Satule, vatră curată”,  ”Dăscăliță, dăscăliță” (din repertoriul lui Tiberiu Ceia),  ” Doina oilor”, ”Hora pompierului”, dar și a doua Rapsodie a  lui George Enescu – sunt doar câteva dintre compozițiile care jalonează acest inedit eveniment, la care accesul publicului va fi liber.

RETIM

 

Citiţi mai departe

Cultură

Paula Seling vine cu un concert inedit pe scena Teatrului „Traian Grozavescu” din Lugoj

Publicat

în

Celebra cântăreață Paula Seling va susține un concert la Teatrul „Traian Grozavescu” din Lugoj. Evenimentul se va desfășura duminică, 9 octombrie 2022, de la ora 18:00 și face parte a Festivalul Internațional Lugoj Clasic, ediția a VII-a,  proiect finanțat din bugetul local al municipiului Lugoj. Artista va susține un program inedit de pricesne, cântece bisericești.

„Mă bucur că am ocazia să vin să cânt la Lugoj în fața unui public atât de special. Cântând pricesne simt o dublă rugăciune, iar Dumnezeu îmi este aproape cu fiecare notă. Muzica promovează frumosul și în special cântările bisericești au puterea să vindece, să înalțe sufletul și inima la vibrațiile rugăciunii. Eu cânt din nevoia de a dărui exact starea pe care rugăciunea mi-o dă prin puterea ei”, a declarat Paula Seling.

Paula Seling este unul dintre cei mai apreciați artiști din România, având în discografie cinci albume de colinde și cântece de Crăciun (Albumul de Crăciun, De sărbători, A mai trecut un an, Povești de iarnă, Steaua Răsare) și două albume de pricesne și cântece bisericești (La umbra crucii Tale, Spre lumile Luminii).

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Intrarea la concert este liberă.

RETIM

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojul găzduiește una dintre cele mai importante manifestări de artă contemporană din România

Publicat

în

Una dintre cele mai importante manifestări de artă plastică contemporană din România se vor reuni, sub egida International Lugoj Art Festival, în perioada 29 septembrie – 31 octombrie 2022, în generoasele spații ale Galerie de Artă și ale Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj. Manifestarea este organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, în parteneriat cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj și Dan Tudor Truică, curator independent.

„Începând din acest an artele vizuale din România vor avea o nouă manifestare de anvergură prin organizarea primei ediții a International Lugoj Art Festival. Acest proiect propune 8 secțiuni distinctive, pornind de la pictură, grafică, tapiserie, scenografie, sculptură și creație vestimentară, vom ajunge la corespondențe muzicale prin realizarea unor serii de concerte. Manifestarea este realizată de Primăria Municipiului Lugoj, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Galeria de Artă Lugoj și Dan Tudor Truică, curator independent, fondator TRUICART Events Brand. Vor fi lansate 4 albume de artă, care vor prezenta diferite secțiuni ale festivalului. Cu acest prilej, împreună cu toți colegii și prietenii ce vor fi prezenți la acest vernisaj care va încheia seria manifestărilor festivalului, vom sărbători evenimentul cu numărul 1000 organizat sub egida TRUICART Events Brand.”, transmite Dan Tudor Truică, organizatorul acestui eveniment.

Iată, mai jos, programul întregului festivalul.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

29 septembrie, ora 18.00

RETIM

“Maeștrii tapiseriei românești”

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj

Artiștii prezenți pe simeze sunt: Carmen Bazilescu, Adriana Canija Popa, Edit Cociuba, Ana Hoble, Ruxandra Sibil Mermeze, Mihai Moldovanu, Ruxandra Stefana Munteanu, Gabriela Naftanaila Leventu, Magdalena Paree Hahn, Victoria Caraiman Pastuch, Lucia Puscasu, Ana Maria Rugescu, Nicolae Zimbroianu si Zoe Vida Porumb. 

“Veșmânt”

Cristiana Maria Purdescu

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj

Expoziția intitulată „Veșmânt” va cuprinde 12 creații vestimentare, reinterpretări o unor motive populare tradiționale, lucrări extrem de prețioase și pline de încărcătură emoțională. Recital de pian prof. Eliana Zah și studenții săi, Cut David și Isabelle Vegh. În program lucrări compuse de W.A. Mozart, F.M. Bartholdy, E. Satie, C. Debussy, A. Diabelli, J. Strauss Sr.

30 septembrie, ora 18.00 

“Atemporal, dialoguri scenografice”

Ion Truică și Dumitru Popescu

Galeria de Artă Lugoj

Expoziția intitulată „ATEMPORAL – dialoguri scenografice” va cuprinde lucrări antologice semnate de Ion Truică și Dumitru Popescu, doi dintre cei mai importanți scenografi români, doi artiști care au scris istorie prin calitatea actului creator, două simboluri ale plastici contemporane românești. Un dialog ATEMPORAL bazat pe calitate și responsabilitate.

01 octombrie, ora 18.00

“Arta conchistadorului”

Marcel Aciocoiței

Galeria de Artă Lugoj

Expoziția intitulată „Arta conchistadorului” va cuprinde lucrări de pictură și grafică din colecții particulare. Acest demers cultural necesar va fi dublat și de lansarea albumului mult așteptat, “Marcel Aciocoiței – Arta conchistadorului”, albumul cu numărul 4 din colecția TRUICART Events Brand “Artă și destin”, care va conține texte critice, fotografii alături de colegi și o parte semnificativă a operei marelui maestru. Un eveniment gândit din dragoste, prețuire și respect față de memoria unui artist vizual emblematic pentru arta contemporană românească.

“Acorduri grafice”

Ioan Pompiliu Bălașa și Dan Tudor Truică

Galeria de Artă Lugoj

Expoziția intitulată „Acorduri grafice” va cuprinde lucrări recente și neexpuse semnate de Ioan Pompiliu Bălașa și Dan Tudor Truică.

04 octombrie, ora 18.00

Salonul Național de Artă Plastică “Atitudini Contemporane”

Galeria de Artă Lugoj

Salonul Național de Artă Plastică “Atitudini Contemporane”, a reprezentat din 2008 până în prezent, pentru manifestările de artă contemporană românească un eveniment cu totul special atât prin format cât și prin diversitatea lucrărilor prezentate pe simeze. Ajuns la cea de a XV-a ediţie, evenimentul a fost prezentat în 58 de orașe și în 115 spații expoziționale. Astăzi, pentru organizatori, această expoziţie are un caracter internaţional prin larga conexiune postmodernă.

Artiștii prezenți pe simeze la cea de-a doua etapă a celei de-a 15-a ediții a Salonului sunt: Roxana Alexa, Alina Axane, Octavian Bică, Lucia Boulescu, Andana Călinescu, Septimiu Căpățînă,  Valentina Chirvase, Daniel Crăciun, Lucia Crenguța, Ana Croitoru, Cornelia Victoria Dedu, Marius Frățilă, Adrian Gălan, Ioana Lidia Ilea, Sanda Ionescu, Simona Adelina Ionescu, Luminița Nicolau, Rebeca Emanuella Mănescu, Aurelia Matei, Lucia Eleonora Pășcuț,  Elena Safta, Evangelia Taka, Delia Vancea, Virginia Videa și Dorina Zah.

“Contra.punct”

Gheorghe Zaharia

Galeria de Artă Lugoj

Maestrul Gheorghe Zaharia va aduce prin expoziția personală de sculptură intitulată „CONTRA.PUNCT”, câte un accent tridimensional în toate secțiunile paralele găzduite în spațiile expoziționale ale Galeriei de Artă Lugoj. 

05 octombrie, ora 18.00

“Meridiane Spirituale”

Ioana Enescu Truică

Galeria de Artă Lugoj

Această expoziție prezintă o parte din creația din ultimii ani, reprezentări figurative ale civilizațiilor și oamenilor pe care artista i-a cunoscut sau doar zărit în multele și minunatele călătorii pe meridianele spirituale avute.

Finalul acestor expoziții va fi consemnat în data de 31 octombrie 2022.

Citiţi mai departe

Cele mai citite