Connect with us

Cultură

Programul cultural „DansNomad”, la Centrul Tineretului din Lugoj

Publicat

în

Asociația Unfold Motion urmărește facilitarea accesului publicului din Lugoj la vizionarea unui spectacol de dans, atât în format online, cât și fizic. Spectacolul prezentat, pe data de 6 noiembrie, este intitulat „Connecting Pleasures” și este o producție de dans contemporan a companiei Unfold Motion, realizată în 2020 (prin co-finanțare AFCN).

„Connecting Pleasures a pornit ca o cercetare subiectivă asupra plăcerii – așa cum este percepută în mod individual de fiecare. Intervievând diferiți oameni, am colectat idei cu care am jonglat pe parcursul procesului de lucru, lăsând mai degrabă corpurile să preia și să prelucreze informația. Spectacolul este un punct de vedere personal al performerilor și trebuie asimilat ca atare.”, arată cei de la Unfold Motion.

Concept și coregrafie: Lavinia Urcan și Beatrice Tudor

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

Cu: Oana Antonovici, Raul Lăzărescu, Alexandru Pîntea, Beatrice Tudor

RETIM

Video: Cristian Văduva

Muzica: Ovidiu Zimcea

Costume: Maria Dombrov

Durata: 50 minute

Accesul fizic la spectacol este gratuit, în limita a 20 de locuri disponibile (cu prezentarea obligatorie a certificatului verde).

LOCAȚIA pentru desfășurarea evenimentului este: CENTRUL DE TINERET LUGOJ, str. Bucegi nr. 21.

ORA începerii evenimentului: 18.00

SPECTACOLUL va fi transmis și online, pe paginile de Facebook ale Asociațiilor Unfold Motion și FOA – Fusion of Arts, precum și pe pagina de Facebook FITT Timișoara.

Informații și rezervări: unfoldmotion@gmail.com

Spectacolele vor avea loc respectând toate măsurile de siguranță impuse la nivel national pe durata pandemiei de COVID-19. Accesul le este permis doar persoanelor vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform legislației în vigoare. Purtarea măștii este obligatorie pe durata vizionării spectacolului.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Academie de Arte la Lugoj, sub conducerea mezzosopranei Aura Twarowksa

Publicat

în

La inițativa și sub direcția artistică a mezzosopranei Aura Twarowksa, Primăria Muncipiului Lugoj, Consiliul Local Lugoj și Asociația Enthousiasmos inaugurează în acest an Academia de Arte “Lugoj Clasic”. Având o carieră apreciată la nivel internațional, Aura Twarowska a excelat de-a lungul timpului în arta cântului, susținând mai multe cursuri de perfecționare în tehnica vocală. Câștigând experiență în calitate de Director Artistic al Concursurilor Internaționale de Canto „Sabin V. Drăgoi” și „Tiberiu Brediceanu” și devenind o bună cunoscătoare a nivelului artistic și al problemelor care apar în rândul tinerilor, renumita mezzosoprană s-a decis să răspundă nevoilor actualei generații de muzicieni prin înființarea Academiei de Arte.

Proiectul se va desfășura în luna septembrie, în orașul străbătut de râul Timiș și va cuprinde specializările: canto, pian, vioară, violoncel și cor.

Oraș cu puternică tradiție muzicală, Lugojul a dăruit marilor scene ale lumii voci de neegalat, instrumentiști și compozitori ce au marcat istoria muzicii la nivel mondial.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

Prin studiu, perseverență, creativitate și colaborare, motivăm dorința tinerilor de a crea artă și evenimente artistice de înaltă clasă. Vrem să fim un loc în care fiecare participant să își găsească potențialul de a străluci. Sunt recunoscătoare colegilor mei artiști, cât și personalităților invitate din alte domenii, care au acceptat să mi se alăture în acest proiect.” a declarat Aura Twarowska, directorul artistic al Academiei de Arte „Lugoj Clasic”.

RETIM

Academia de Arte „Lugoj Clasic” oferă:

Masterclass-uri

 1. CANTO
 2. Măiestrie vocală și interpretativă

Aura Twarowska – mezzosoprană, Sorin Coliban – bas-bariton

 1. Expresie corporală

Marina Emandi – Tiron – regizor de operă 

Conferințe / prezentări 

 1. Pregătire pentru comunicarea Mass-Media / Dezinvoltură, Imagine, Dicție, Concentrare, Spontaneitate, Siguranță de sine – Claudia Robu, Producător Tv
 2. Educație vestimentară – designer Luciana Matei
 3. Lugojul, Florența Banatului – simbol al ecumenismului cultural – prof. Dr.Constantin-Tufan Stan, muzicolog
 4. Fiziopatologie vocală / Igienă vocală – Dr. Daniela Mihailovici, medic ORL
 5. Managementul carierei – Dr.Drd. Aura Twarowska, Sorin Coliban, Simona Birău
 6. Masterclass pian – adresat elevilor Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”
 • univ.dr.habil. Manuela Iana Mihăilescu,
 • Dragoș Mihăilescu – solist al Filarmonicii „Banatul” Timișoara
 1. Masterclass vioară, adresat elevilor Școlii Gimnaziale „Filaret Barbu”
 • Lucian Petrila, Filarmonica „Banatul” Timișoara
 1. Masterclass violoncel

– Alexandra Guțu

 1. Cor de copii

Prof. Claudia Crețiu

Perioada de desfășurare:

Prima ediție a Academiei se va desfășura pe parcursul lunii septembrie 2022, după cum urmează:

1-9 septembrie 2022, Masterclass Canto.

Gala finală – 9 septembrie 2022, ora 19:00, la Teatrul “Traian Grozăvescu”.

12-16 septembrie 2022, Masterclass-urile de Pian și Vioară.

Gala finală – 16 septembrie, Școala Gimnazială Filaret Barbu

19-23 septembrie 2022, Masterclass violoncel.

Gala finală – 23 septembrie, Casa Bredicenilor

1-30 septembrie 2022, Corul de Copii.

Concert final 30 septembrie 2022, ora 18:00, Universitatea Europeană „Iosif Constantin Drăgan”.

Detalii despre înscriere

Pentru a vă înscrie la Masterclass-ul dorit, vă invităm să completați formularul postat pe site-ul Academiei sau să sunați la numărul de telefon: 0752677183.

Pentru Masteraclass-urile de CANTO va avea loc o preselecție pe baza unei biografii a candidatului și o înregistrare audio sau video, de maximum 5 minute.

Fiind anul în care Academia de Arte ia naștere, participanții beneficiază de sprijinul finaciar al Primăriei Municipiului Lugoj, participarea la Masterclass-uri fiind gratuită. Cazarea se află în sarcina celor care se înscriu.

 

 

 

 

Citiţi mai departe

Cultură

Au apărut proiectele de desființare a mai multor instituții din Lugoj. Ministrul Culturii îl atacă pe primar

Publicat

în

Consilierii locali lugojeni se întâlnesc în ședință luni, 27 iunie. Pe ordinea de zi, se regăsesc și proiectele de desființare a mai multor instituții de cultură din Lugoj și preluarea activităților acestora de către Primăria Lugoj, printr-o nouă structură care urmează fie înființată. În această situație se află Serviciul de administrare a Cinematografului, Casa de Cultură, Galeria de Artă și Școală de Artă.

Conform proiectelor de hotărâre, instituțiile menționate se vor desființa, începând din 01.09.2022. Personalul tehnic va fi preluat în termen de 60 de zile, începând cu 01.07.2022, de către Aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Lugoj. Funcțiile de conducere și o parte din cele de execuție, ocupate sau vacante, care nu se mai regăsesc în Aparatul de specialitate al Primarului vor fi desființate. Patrimoniul instituțiilor va fi preluat de către Unitatea Administrativă a Municipiului Lugoj.

Ministrul Culturii: „A venit momentul de glorie al primarului PNL din Lugoj”

Propunerea de desființarea a ajuns la urechile ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, care a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care îl taxează politic pe primarul din Lugoj.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

„Primarii liberali, mă rog, unii, au alergie la cultură, în orice formă a sa. După ce primarul Constanței a încercat să lase artiștii plastici fără ateliere (noroc că Partidul Social Democrat a oprit măcelul prin consilierii săi) a venit momentul de glorie al primarului PNL din Lugoj.
Nedemnul edil a pregătit niște hotărâri de CL cu următoarele crime culturale în cuprins: desființarea serviciului public de administrare a cinematografului Bela Lugosi, desființarea Galeriei de Artă, desființarea Școlii de Arte Remus Tașcău, Nu știu să existe explicații pentru aberațiile în chestiune. Și nici nu cred că pot exista…😡 Sper că membrii comunităților umilite de astfel de „primari” vor ști ce au de făcut.”, a scris Romașcanu.

„Domnul ministru, e total dezinformat”

Claudiu Buciu, primarul Lugojului consideră că ministrul a fost dezinformat, de către colegii săi social-democrați din Lugoj, care nu i-au comunicat și faptul că aceste instituții vor continua să funcționeze, sub o altă structură.

RETIM

„Nu vreau să-i dau un răspuns domnului ministru! Cred că este total dezinformat. Probabil nici nu a deschis și nici nu a citit proiectele de hotărâri, altfel ar fi putut să observe că niciuna din activitățile respective nu dispare. Ele vor funcționa în continuare în cadrul Primăriei Lugoj. Dispar, într-adevăr, unele funcții, ocupate de oameni care au avut alte preocupări, în loc să facă cultură. Poate vă amintiți controlul Curții de Conturi, care a scos la iveală cum se cheltuiau banii lugojenilor pe chefurile și balurile PSD-ului, organizate de aceste structuri. Toți acești oameni își vor pierde posturile. Cultura va fi finanțată de la bugetul local și, după cum s-a văzut deja în acest an, chiar vom aloca sume mai consistente pentru actele și evenimentele culturale de calitate. Cele trei formații artistice, Corul Ion Vidu, Teatrul Traian Grozavescu și Ansamblul Folcloric Lugojana vor putea funcționa în continuare sub umbrela noii structuri înființate”, a declarat primarul Lugojului.

Citiţi mai departe

Cultură

Reșita bate Lugojul, la capitolul jazz. Unul dintre cei mai în vogă artiști ai lumii vine în Banatul Montan

Publicat

în

Reșițenii vor avea parte în această vară de un concert de mare ținută. Cântărețul american de jazz, Gregory Porter, câștigător de două premii Grammy, va concerta în centrul Reșiței, în 4 august. Cam în aceeași perioadă la Lugoj se va ține o nouă ediție a Festivalului „Orașul Jazz”, care anul trecut a strâns doar câțiva zeci de spectatori și din cauza faptului că artiștii invitați au fost niște necunoscuți care nu i-au făcut pe lugojeni să participe la concerte.

Biletele pentru concertul cântărețului american Gregory Porter pot fi cumpărate de pe site-ul www.iabilet.ro, la prețuri cuprinse între 63,57-105,95 lei (circa 1000 de bilete) și 158,93 lei (300 de bilete). Locurile cele mai scumpe sunt situate la terasele din piața centrală a orașului și includ consumație de 100 de lei. La două dintre cele trei terase (Soho House și Ros del Garden) până la această oră s-au și vândut aproape 50 de bilete.

Anunțat de municipalitate încă de anul trecut, concertul extraordinar al dublului laureat Grammy a devenit o certitudine.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

„Gregory Porter este un artist de mare ținută, care a cântat cu Sting și cu alte nume celebre la nivel mondial. La Reșița, în 4 august, de la ora 20, va fi o seară Love Songs, cu cântece de dragoste, de care reșițenii și nu numai sper să se bucure”, a declarat primarul Ioan Popa.

RETIM

Pentru concertul cântărețului american vor fi create circa 900 de locuri, în Centrul Civic din Reșița.

A debutat la 40 de ani

Gregory Porter este un cântăreț, compozitor și actor american. A câștigat de două ori premiul Grammy pentru cel mai bun album vocal jazz: mai întâi în 2014 pentru Liquid Spirit și apoi din nou în 2017 pentru Take Me to the Alley.

Nascut in 1971 in Sacramento, Porter se pregatea de o promitatoare cariera in fotbalul american, pe care a intrerupt-o din cauza unei accidentari la umar.

Incurajat de mama sa care era pastor, cânta de mic în biserică, obișnuindu-se treptat cu audiența si emoțiile scenei. De altfel, mama sa este motivul pentru care a devenit muzician profesionist la vârsta de 40 de ani, urmându-i astfel sfatul dat în ultimele sale clipe de viață.

Citiţi mai departe

Cultură

Un lugojean a cumpărat cea mai mică Biblie din lume. Poate fi citită cu un microscop care mărește de 1.000 de ori

Publicat

în

Un lugojean a achiziționat la începutul acestei luni cea mai mică Biblie din lume. Este vorba despre pastorul baptist Ionel Tuțac, cel care este și posesorul celei mai mari colecții de Biblii din România.

„Nano Bible” are 4,76 mm x 4,73 mm x 0,4 mm şi a fost realizată de un grup de specialişti de la Institutul Tehnologic din Haifa. Cea mai mică Biblie din lume este, de fapt, un cip, placat cu aur, iar pentru a putea fi citită este nevoie de un microscop care măreşte textul de 1.000 de ori.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

„E una din ultimele patru achiziții pe care le-am făcut recent, în Israel, fiind invitat la Micul dejun cu rugăciune, de la Parlamentul Israelului. Cu acest prilej, am primit două Biblii cadou, una în ebraică, alta bilingvă, ebraică-engleză, de la pastorul David Zadoc. Alte două Biblii le-am achiziționat de la Societatea Biblică din Israel. O Biblie mică, sub forma unui breloc și cea mai mică Biblie din lume, care este o inițiativă a unor specialiști în IT, de la Universitatea din Haifa. E o biblie pe care mi-am dorit-o de mult, pentru că am aflat de existența ei și ca orice exemplar unic, care apare pe piață, mi-l doresc. Poate fi citită cu microscopul care mărește de o mie de ori caracterele. S-a lucrat vreo șapte ani de zile, la realizarea acestui proiect. Prima biblie realizată în Israel, sub această formă, a fost dăruită Papei Benedict, cu ocazia vizitei în Israel”, spune Ionel Tuțac.

RETIM

Potrivit pastorului, o astfel de Biblie ajunge la aproximativ 4.000 de dolari.

Cea mai mare și diversificată colecție de Biblii din România

Ionel Tuțac este colecționarul românul care deține cel mai mare număr de Biblii. Colecția sa depășește 1.100 de exemplare și crește săptămânal, cu noi cărți achiziționate sau primite în dar.

„Este și cea mai diversificată colecție. În colecția mea există un manuscris al Bibliei din 1240-1250, sunt doar 25 de astfel de manuscrise în întreaga lume. Dețin o pagină din cea de-a doua Biblie tipărită, din 1475, un exemplar din Biblia lui Anton Koberger, am un exemplar din 1611, din prima ediție King James, am câteva pagini din Biblii din anul 1500, mai multe exemplare în limba latină din 1600, cea mai veche Biblie în limba engleză din 1708, am Evangheliarul lui Gavriil Calimachi, Biblia de la Pesta, prima ediție cu caractere latine, din 1873, prima variantă a Vechiului Testament cu caractere latine, cea mai mică Biblie Gutenberg și multe, multe altele”, afirmă pastorul.

Timișoreanul vizează să deschidă un Muzeu al Bibliei, la Timișoara, însă până la realizarea acestei dorințe, Ionel Tuțac organizează expoziții cu o parte a colecției sale, pe care o duce prin mai multe orașe din țară.

 

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite