Connect with us
Winter Sale 2022

Cultură

Lugojeanul de la Opera Română – o voce nobilă care înalță sufletul și îl încântă

Publicat

în

Baritonul Dan Patacă s-a născut la Lugoj în anul 1960. Aici a urmat cursurile școlii primare și liceul. La vârsta de zece ani a început să studieze vioara cu profesoara Maria Blum, iar șapte ani mai târziu studiază canto cu profesoara Rodica Rădulescu Konig. La îndemnurile acesteia, Dan Patacă participă la un concurs de preselecție pentru corul Operei din Timișoara. Este selecționat și în anul 1982 este angajat în corul Operei Naționale Române din Timișoara.

Meniul zilei, Octavian

Între anii 1993 – 1998, Dan Patacă, în cadrul Universității de Vest studiază canto la clasa profesorului Alexandru Moisiuc. Vocea sa deosebită precum și farmecul personal constituie atuurile prin care artistul a devenit un nume de succes. Cântăreții de operă fascinează nu numai prin ambitusul vocii, ci și prin încărcătura emoțională pe care aceștia o pot transmite auditoriului. Baritonul este cel mai frecvent tip de voce masculină. Astfel, acest tip de voce este folosit în mod obișnuit în operă pentru roluri de generali sau nobili. O astfel de voce nobilă se regăsește și în nobila persoană a baritonului Dan Patacă.

Schiop Bogdan

RETIM

Întorcându-se în timp maestrul își deapănă amintirile. „În perioada în care am fost corist, am interpretat mai multe roluri de mică anvergură, în opere și operete, cum ar fi: „Fiorello” din „Bărbierul din Sevilla”, de G. Rossini, „Medoro” din opera „Orlando” de G.F. Handel, „Sembriosch” din „Văduva Veselă” de F.Lehar, etc. În anul 1991 am debutat în primul rol mai important, „Schaunard” din „Boema” de G. Puccini. Acest rol l-am interpretat atât în Timișoara cât și în alte orașe din țară: Craiova, Galați și Constanța, cât și în străinătate, în Italia, Germania, Olanda, Belgia. În anul 1993 am debutat în rolul „Belcore” din „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, rol cu care am dat și concursul pentru ocuparea postului de solist la Opera Română din Timișoara. Urmează o serie de alte debuturi. Rolul „Malatesta” din „Don Pasquale” de G. Donizetti, rol care l-am interpretat în țară cât și în Olanda, la Amsterdam, Rotterdam, Bergen op Zoam, etc. Urmează rolul „Silvio” din „Paiațe” de R. Leoncavallo. În 1995 debutez în rolul „Giorgio Germont” din „Traviata”, rol de asemenea cântat în țară și stăinătate. Tot în 1995 particip la prima ediție a Concursului Internațional de canto „Haridea Darclee” unde am obținut premiul al doilea”, povestește artistul lugojean.

Roluri și premii importante, obținute de baritonul lugojean

Urmează apoi debutul în rolul „Valentin” din opera „Faust” de Ch. Gounod, rol pe care l-a interpret și în Olanda, la Amsterdam, Rotterdam, Winschoten, Staatskanal etc. Cu ocazia premierei operei „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti a debutat în rolul „Enrico’’, spectacol cu care  împreună cu Opera din Timișoara l-a susținut în Olanda și Belgia, în orașele Amsterdam, Oss, StaatskanaI, Bruge etc. În anul 1996  interpretează rolul „Masetto” din opera „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart. Spectacole cu acest rol le-a interpretat în țară, dar și în Olanda, Belgia, Germania. Următorul debut este în rolul „Dr. Falke” din opereta „Liliacul” de J. Strauss, la fel interpretat în Germania, Olanda, Belgia. În anul 1998 debutează în rolul „Figaro” din „Bărbierul din Sevilla”, rol cu care obține și licența de absolvire a Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică, secția canto, la clasa prof. Alexandru Moisiuc.

Urmează roluri în „Ping” din opera „Turandot” de G. Puccini, rolul ,„Homonay” din opereta „Voievodul Tiganilor” de J. Strauss și „Sharpless” din  opera   „Madama Butterfly” de G. Puccini. În opera „Boema” de G. Puccini debutez în rolul „Marcello”, rol cu care am efectuat turnee în Olanda, Germania, ltalia. În anul 2004  primesc rolul „Contelui De Luna” din opera „Trubadurul” de G. Verdi, rol pe care îl voi interpreta pe scenele din Timișoara, Constanța și câteva orașe din Olanda. În opera „Aida” de G.Verdi, debutez cu rolul „Amonasro”.În anul 2006 mi s-a încredințează rolul „Renato” din „Bal mascat” de G. Verdi. În același an efectuez un turneu cu acest rol în Olanda și Belgia, alături de Opera din Constanța. În 2007 sunt invitat în Albania, la Tirana, la Opera Națională Albaneză, cu rolul „Renato” din „Bal Mascat” pentru premiera cu același titlu, unde am cântat în patru spectacole. În 2010 are loc la Opera Națională Română din Timișoara premiera operei „Gianni Schicchi”, ocazie cu care am debutat în rolul titular.

Tot în anul 2010, în rolul „Nabucco” din opera cu același nume de G. Verdi, participă la Festivalul de Operă de la Sibiu.

„Anul 2011 aduce pe scena Operei Naționale Române din Timișoara montarea operei „Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, iar eu debuteaz în rolul „Michonet”, cu acest spectacol participând și la Festivalul Operelor Naționale din România, la Cluj. Aceasta ar fi pe scurt activitatea mea de până acum.  Pandemia a așternut însă o perioadă de tăcere pe scena Operei din Timișoara, dar nu pentru totdeauna. Muzica e veșnică, nemuritoare și nimeni și nimic, atâta timp cât va exista lumea nu o va putea reduce la tăcere. În lunga mea activitate am avut prilejul să cunosc soliști și dirijori celrbri. Amintesc pe dirijorul Gaetano Soliman, soprana Nelly Miricioiu și Mariane Cornetti, tenorul Ștefan Pop sau baritonul Gheorghe Petean. Trebuie să amintesc și pe minunații mei colegi de la Opera Română din Timișoara, artiști desăvârșiți care ar putea cânta pe oricare șcenă a lumii”, spune  Dan Patacă.

Activitatea baritonului Dan Patacă a fost încununată de nenumărate premii: Premiul al doilea la Concursul Internațional de canto „Hariclea Darclee” Brăila 1995. În anul 2012 primește Diploma de excelență pentru contribuția adusă la dezvolta-rea municipiului Lugoj în cultură, acordată de Fundația Europeană Drăgan și Primăria Municipiului Lugoj. Urmează cursuri de măiestrie artistică, în 1996, la Brăila, cu Mariana Nicolesco, și la Timișoara, cu Corneliu Murgu. Colaborează cu instituții, cum ar fi: Radiodifuziunea Română București – Concert la Sala Radio cu „Requiemul” de G. Faure și înregistrări cu arii din opere, cu Filarmo-nica George Enescu București – Concert cu opera „Orestia 3” de Aurel Stroe, Ateneul Român – Concert Mariana Nicolesco și Laureați ai Concursului de canto Hariclea Darclee,  colaborări cu Opera Română Iași, Opera Constanța, Teatrul Craiova, Teatrul Galați, Filarmonica Satu-Mare.De-a lungul carierei, a colaborat cu numeroși dirijori români și străini printre care: Ion Iancu, Gheorghe Stanciu, Victor Dumanescu, Remus Georgescu, Davide Crescenzi [ltalia], Mihaela Silvia Rosca, Petre Sbarcea, Marco Balderi [ltalia], Peter Oschanitzchy, Nicola Giuliani [ltalia].

„Am avut o serie de parteneri si partenere de scenă români și străini printre care: Elena Mosuc, Felicia Filip, Nicoleta Ardelean, Celia Costea, Dragana Radakovic, Kamen Khanev, Silvia Sarina Munteanu, Sorin Draniceanu, Raberto Scandiuzzi, Miroslava Yordanova, Sabina Puertolas, Călin Brătescu, Carmen Gurban, Like Xing, Kim In Hui, Gheor-ghe Petean”, povestește artisul lugojean.

Dar activitatea lui Dan Patacă nu se desfășoară doar pe scenă. Din anul 2012 este cadru didactic asociat la Facultatea de muzică și teatru din Timișoara a Universității de Vest. Între timp și-a luat și doctoratul în muzică. Titlul tezei de doctorat a fost „Baritonul liric, de la sfârșitul perioadei belcanto, până la Giuseppe Verdi, în prima etapă de creație”.

Aceasta este pe scurt cartea de vizită a baritonului Dan Patacă, lugojeanul cu care ne mândrim. Vocea lui a răsunat pe marile scene europene ducând cu ea faima școlii de muzică românești, a talentului și sensibilității artistice deosebite cu care l-a înzestrat Dumnezeu.

DAN TIMARU

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

FOTO La 94 de ani, un lugojean este printre cei mai fideli cititori ai bibliotecii orașului

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Un lugojean de 94 de ani este printre cei mai fideli vizitatori ai bibliotecii municipale a orașului. Încă din primele zile ale lui 2022, bărbatul a dat dovadă de interes pentru lectură. Acesta a vizitat biblioteca, împrumutând mai multe cărți, motiv pentru care directoarea instituției a decis să îl dea ca exemplu pentru toate generațiile de lugojeni.

Schiop Bogdan

“Primul cititor la Biblioteca Municipala Lugoj din 2022, domnul Isac Isbasa, în vârstă de 94 de ani, un cititor fidel, pasionat de carti și de lectură. Va mulțumim pentru fidelitate domnule Isac Isbasa”, scria pe Facebook Henrieta Szabo, directorul bibliotecii, în prima luni a lui 2022.

RETIM

Biblioteca municipală a primit recent o nouă serie de cărți noi pentru cititori, din toate domeniile. Cărțile noi, dar și mobilarea cu rafturi noi a bibliotecii, se numără printre ultimele eforturi de a atrage mai mulți cititori spre instituția de cultură lugojeană.

Citiţi mai departe

Cultură

Tradiții de Crăciun în Banat, la Muzeul de Istorie din Lugoj

Publicat

în

Foto destepti.ro

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, în  colaborare cu  elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu“ coordonați de profesoara Ibolya Șipoș,  reconstituie  împreună magica atmosferă a Crăciunului, printr-o manifestare intitulată TRADIȚII DE CRĂCIUN ÎN BANAT„.

Meniul zilei, Octavian

Evenimentul va avea loc vineri, 17 decembrie,  ora 13.00, la Muzeul din Lugoj.

Schiop Bogdan

Muzeograful Daciana Vuia va consemna tradițiile calendarului popular bănățean din urmă cu peste un veac, legate de alimentele rituale ale ciclului hibernal, de gesturile din sfera celebrării cultului morților, dar și de semnificațiile profunde ale colindatului. Specifici Banatului sunt „pițărăii”- copii ce colindau, în dimineața de Crăciun, pe toate ulițele satului.

RETIM

În egală măsură, elevii analizează comparativ, semantica obiceiurilor tradiționale de Crăciun  și influența simbolurilor occidentale asupra ciclului festiv hibernal românesc.

Proiectul  își  propune suscitarea interesului tinerilor față de descoperirea vechilor valori ale  spațiului bănățean de odinioară.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Se lansează cartea despre Vasile Stoica. O poveste de viață a unuia dintre cei mai cunoscuți lugojeni

Publicat

în

Cartea despre povestea de viață a sportivului lugojean Vasile Stoica – „Roțile curajului ” – scrisă de Vasile Bogdan,  va fi lansată, joi, 16 decembrie, ora 11, la Casa „Bredicenilor” din Lugoj.
„Este carte despre speranță și curaj, o poveste de viață a lugojeanului Vasile Stoica cel care a intrat în Cartea Recordurilor câștigând respect și admirație prin călătoriile sale temerare făcute într-un scaun cu rotile. La eveniment vor vorbi Dorina Vargatu, prof.Simona Avram, Cristian Ghinea jurnalist, și jurnalistul Vasile Bogdan, cel care este autorul cărții. Evenimentul este organizat cu respectarea masurilor sanitare impuse de virusul Sars – Cov – 2”, a declarat Henrieta Szabo, cea care va modera această întâlnire.

S-a născut în anul 1970 în Măguri Răcătău, judeţul Cluj, cu paraplegie congenitală, o maladie incurabilă. Condamnat să-şi petreacă toată viaţa în scaunul cu rotile şi provenind dintr-o familie săracă şi numeroasă, Vasile Stoica nu se resemnează, ci devine un „răzvrătit” împotriva sorţii.

Meniul zilei, Octavian

După un an petrecut la Timişoara, unde a activat benevol la Federaţia Organizaţiilor Umanitare şi la Asociaţia Handicapaţilor Locomotori, Vasile Stoica vine la Lugoj în 1991 şi frecventează Şcoala de Arte. Fire dinamică şi prietenoasă, Vasile a avut ideea de a parcurge, în căruciorul rulant, pentru prima dată în viaţa lui, o distanţă de sute de kilometri, „în semn de prietenie”, ca răspuns la invitaţia de participare la Conferinţa Europeană a Persoanelor cu Handicap din Siofok, Ungaria, în 1993. A fost un record personal, realizând un traseu de 340 km în patru zile. Urmează în acelaşi an o altă reuşită: Maratonul Curajului pâna în Franţa – 3.400 de km parcurşi în 40 de zile în cărucior.

Schiop Bogdan

În 1995 străbate 10 ţări europene, cu ţinta finală Atlanta, unde se desfăşurau Jocurile Paralimpice, dar este nevoit să renunţe din lipsa de sponsori după ce străbătuse 8.000 de km. Turul lumii a fost reluat în 1998, când pe parcursul unui an a traversat România, Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Canada, SUA (coasta estică şi 500 km pe coasta vestică), Australia (coasta estică de la Melbourne la Cairns), Egipt, Turcia, Bulgaria, însumând un total de 26.000 km. În octombrie 2001, la College of the Canyon din California, a depăşit recordul mondial de 124 km, care reprezentau cea mai mare distanţă parcursă într-o zi pe o pistă de stadion, realizând 132 km în 19 ore şi 16 minute. Prin această victorie şi-a înscris numele în „Cartea Recordurilor”.

RETIM

Preşedinte al Clubului Sportiv „MARATON ’93”, înfiinţat la Lugoj, Vasile Stoica continuă să-şi îmbogăţească palmaresul. În primăvara lui 2003 a parcurs un nou traseu-record, de la Los Angeles la Chicago, pe renumita Route 66, străbătând 3.800 km în 66 de zile.

În 2006, Vasile a întreprins cu succes o nouă expediţie de peste 5.000 km, dincolo de graniţele handicapului, în căutarea limitelor umane. Destinaţia finală a fost Cabo Finisterre – sau Capatul Pamântului – cel mai vestic punct al Spaniei.

Pe lângă sport, unde este campion naţional la probele de viteză şi rezistenţă, Vasile are o pasiune deosebită pentru artă şi informatică. El este pictor şi web designer. Iar printre hobby-urile sale se află pescuitul, baschetul şi tenisul de masă. Ca semn de recunoaştere a meritelor din activitatea sportivă, a activităţilor desfăşurate privind sensibilizarea opiniei publice faţă de problemele persoanelor cu dizabilităţi, precum şi pentru promovarea imaginii Lugojului şi României în lume, Consiliul Local al Municipiului Lugoj i-a acordat lui Vasile Stoica în anul 1999 titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj.

A încetat din viață la 24 iulie 2019.

Citiţi mai departe

Cultură

Au fost decernate distincțiile anuale „Pontifex”, în memoria  preotului Dr. Stefan Highyed

Publicat

în

Miercuri, 8 decembrie 2021, la Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Lugoj a avut loc decernarea premiilor anuale instituite în memoria Dr. Ștefan Higyed.

Meniul zilei, Octavian

Distincția, intitulată „Pontifex”, cinstește memoria preotului reformat Dr. Stefan Higyed, Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj care prin activitatea sa a contribuit la păstrarea spiritului de toleranță și bună înțelegere între etnii și confesiuni religioase pentru care este renumit orașul nostru. Acest premiu se acordă începând cu anul 2019 de către preoții reformați Higyed Ștefan Levente și Higyed Ioan Matei, fiii gemeni ai preotului Dr. Stefan Higyed.

Schiop Bogdan

Distinția se acordă unor personalități lugojene care prin munca și activitatea lor construiesc poduri între oameni, naționalități și confesiuni, slujesc pacea, toleranța, stima și dragostea între oamenii din comunitatea lugojeană.

RETIM

Din cauza situației impuse de pandemie, ceremonia de acordare a acestor premii s-a desfășurat în acest an cu o participare redusă, respectând reglementările naționale în vigoare.

Distincțiile au fost decernate de către Anca Micșa-Oprea, Administrator Public în cadrul Primăriei Municipiului Lugoj care a evocat atât personalitatea celui care a fost Dr. Stefan Higyed, Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj cât și activitatea și meritele celor trei personalități premiate.

Au primit distincții: PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, Ivan Bloch, președinte al cultului Mosaic și Ilie Albiciuc, fostul Protopop  al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Lugoj.

Distincțiile au fost înmânate personal Preasfinției Sale Alexandru Mesian și domnului Ivan Bloch, participanți la eveniment, iar pentru fostul protopop Ilie Albiciuc, a ridicat distincția preotul Ioan Viorel Brotnei din cadrul Parohiei Ortodoxe Ucrainene din Lugoj.

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite