Connect with us

Cultură

Lugojeanul de la Opera Română – o voce nobilă care înalță sufletul și îl încântă

Publicat

în

Baritonul Dan Patacă s-a născut la Lugoj în anul 1960. Aici a urmat cursurile școlii primare și liceul. La vârsta de zece ani a început să studieze vioara cu profesoara Maria Blum, iar șapte ani mai târziu studiază canto cu profesoara Rodica Rădulescu Konig. La îndemnurile acesteia, Dan Patacă participă la un concurs de preselecție pentru corul Operei din Timișoara. Este selecționat și în anul 1982 este angajat în corul Operei Naționale Române din Timișoara.

RETIM

Între anii 1993 – 1998, Dan Patacă, în cadrul Universității de Vest studiază canto la clasa profesorului Alexandru Moisiuc. Vocea sa deosebită precum și farmecul personal constituie atuurile prin care artistul a devenit un nume de succes. Cântăreții de operă fascinează nu numai prin ambitusul vocii, ci și prin încărcătura emoțională pe care aceștia o pot transmite auditoriului. Baritonul este cel mai frecvent tip de voce masculină. Astfel, acest tip de voce este folosit în mod obișnuit în operă pentru roluri de generali sau nobili. O astfel de voce nobilă se regăsește și în nobila persoană a baritonului Dan Patacă.

Autoliv angajează!

Întorcându-se în timp maestrul își deapănă amintirile. „În perioada în care am fost corist, am interpretat mai multe roluri de mică anvergură, în opere și operete, cum ar fi: „Fiorello” din „Bărbierul din Sevilla”, de G. Rossini, „Medoro” din opera „Orlando” de G.F. Handel, „Sembriosch” din „Văduva Veselă” de F.Lehar, etc. În anul 1991 am debutat în primul rol mai important, „Schaunard” din „Boema” de G. Puccini. Acest rol l-am interpretat atât în Timișoara cât și în alte orașe din țară: Craiova, Galați și Constanța, cât și în străinătate, în Italia, Germania, Olanda, Belgia. În anul 1993 am debutat în rolul „Belcore” din „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, rol cu care am dat și concursul pentru ocuparea postului de solist la Opera Română din Timișoara. Urmează o serie de alte debuturi. Rolul „Malatesta” din „Don Pasquale” de G. Donizetti, rol care l-am interpretat în țară cât și în Olanda, la Amsterdam, Rotterdam, Bergen op Zoam, etc. Urmează rolul „Silvio” din „Paiațe” de R. Leoncavallo. În 1995 debutez în rolul „Giorgio Germont” din „Traviata”, rol de asemenea cântat în țară și stăinătate. Tot în 1995 particip la prima ediție a Concursului Internațional de canto „Haridea Darclee” unde am obținut premiul al doilea”, povestește artistul lugojean.

Roluri și premii importante, obținute de baritonul lugojean

Urmează apoi debutul în rolul „Valentin” din opera „Faust” de Ch. Gounod, rol pe care l-a interpret și în Olanda, la Amsterdam, Rotterdam, Winschoten, Staatskanal etc. Cu ocazia premierei operei „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti a debutat în rolul „Enrico’’, spectacol cu care  împreună cu Opera din Timișoara l-a susținut în Olanda și Belgia, în orașele Amsterdam, Oss, StaatskanaI, Bruge etc. În anul 1996  interpretează rolul „Masetto” din opera „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart. Spectacole cu acest rol le-a interpretat în țară, dar și în Olanda, Belgia, Germania. Următorul debut este în rolul „Dr. Falke” din opereta „Liliacul” de J. Strauss, la fel interpretat în Germania, Olanda, Belgia. În anul 1998 debutează în rolul „Figaro” din „Bărbierul din Sevilla”, rol cu care obține și licența de absolvire a Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică, secția canto, la clasa prof. Alexandru Moisiuc.

Urmează roluri în „Ping” din opera „Turandot” de G. Puccini, rolul ,„Homonay” din opereta „Voievodul Tiganilor” de J. Strauss și „Sharpless” din  opera   „Madama Butterfly” de G. Puccini. În opera „Boema” de G. Puccini debutez în rolul „Marcello”, rol cu care am efectuat turnee în Olanda, Germania, ltalia. În anul 2004  primesc rolul „Contelui De Luna” din opera „Trubadurul” de G. Verdi, rol pe care îl voi interpreta pe scenele din Timișoara, Constanța și câteva orașe din Olanda. În opera „Aida” de G.Verdi, debutez cu rolul „Amonasro”.În anul 2006 mi s-a încredințează rolul „Renato” din „Bal mascat” de G. Verdi. În același an efectuez un turneu cu acest rol în Olanda și Belgia, alături de Opera din Constanța. În 2007 sunt invitat în Albania, la Tirana, la Opera Națională Albaneză, cu rolul „Renato” din „Bal Mascat” pentru premiera cu același titlu, unde am cântat în patru spectacole. În 2010 are loc la Opera Națională Română din Timișoara premiera operei „Gianni Schicchi”, ocazie cu care am debutat în rolul titular.

Tot în anul 2010, în rolul „Nabucco” din opera cu același nume de G. Verdi, participă la Festivalul de Operă de la Sibiu.

„Anul 2011 aduce pe scena Operei Naționale Române din Timișoara montarea operei „Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, iar eu debuteaz în rolul „Michonet”, cu acest spectacol participând și la Festivalul Operelor Naționale din România, la Cluj. Aceasta ar fi pe scurt activitatea mea de până acum.  Pandemia a așternut însă o perioadă de tăcere pe scena Operei din Timișoara, dar nu pentru totdeauna. Muzica e veșnică, nemuritoare și nimeni și nimic, atâta timp cât va exista lumea nu o va putea reduce la tăcere. În lunga mea activitate am avut prilejul să cunosc soliști și dirijori celrbri. Amintesc pe dirijorul Gaetano Soliman, soprana Nelly Miricioiu și Mariane Cornetti, tenorul Ștefan Pop sau baritonul Gheorghe Petean. Trebuie să amintesc și pe minunații mei colegi de la Opera Română din Timișoara, artiști desăvârșiți care ar putea cânta pe oricare șcenă a lumii”, spune  Dan Patacă.

Activitatea baritonului Dan Patacă a fost încununată de nenumărate premii: Premiul al doilea la Concursul Internațional de canto „Hariclea Darclee” Brăila 1995. În anul 2012 primește Diploma de excelență pentru contribuția adusă la dezvolta-rea municipiului Lugoj în cultură, acordată de Fundația Europeană Drăgan și Primăria Municipiului Lugoj. Urmează cursuri de măiestrie artistică, în 1996, la Brăila, cu Mariana Nicolesco, și la Timișoara, cu Corneliu Murgu. Colaborează cu instituții, cum ar fi: Radiodifuziunea Română București – Concert la Sala Radio cu „Requiemul” de G. Faure și înregistrări cu arii din opere, cu Filarmo-nica George Enescu București – Concert cu opera „Orestia 3” de Aurel Stroe, Ateneul Român – Concert Mariana Nicolesco și Laureați ai Concursului de canto Hariclea Darclee,  colaborări cu Opera Română Iași, Opera Constanța, Teatrul Craiova, Teatrul Galați, Filarmonica Satu-Mare.De-a lungul carierei, a colaborat cu numeroși dirijori români și străini printre care: Ion Iancu, Gheorghe Stanciu, Victor Dumanescu, Remus Georgescu, Davide Crescenzi [ltalia], Mihaela Silvia Rosca, Petre Sbarcea, Marco Balderi [ltalia], Peter Oschanitzchy, Nicola Giuliani [ltalia].

„Am avut o serie de parteneri si partenere de scenă români și străini printre care: Elena Mosuc, Felicia Filip, Nicoleta Ardelean, Celia Costea, Dragana Radakovic, Kamen Khanev, Silvia Sarina Munteanu, Sorin Draniceanu, Raberto Scandiuzzi, Miroslava Yordanova, Sabina Puertolas, Călin Brătescu, Carmen Gurban, Like Xing, Kim In Hui, Gheor-ghe Petean”, povestește artisul lugojean.

Dar activitatea lui Dan Patacă nu se desfășoară doar pe scenă. Din anul 2012 este cadru didactic asociat la Facultatea de muzică și teatru din Timișoara a Universității de Vest. Între timp și-a luat și doctoratul în muzică. Titlul tezei de doctorat a fost „Baritonul liric, de la sfârșitul perioadei belcanto, până la Giuseppe Verdi, în prima etapă de creație”.

Aceasta este pe scurt cartea de vizită a baritonului Dan Patacă, lugojeanul cu care ne mândrim. Vocea lui a răsunat pe marile scene europene ducând cu ea faima școlii de muzică românești, a talentului și sensibilității artistice deosebite cu care l-a înzestrat Dumnezeu.

DAN TIMARU

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Corul „Ion Românu” al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, concert în primă audiție la Lugoj

Publicat

în

Asociația Scena Muzicală și Casa de cultură „Traian Grozăvescu” a Municipiului Lugoj, organizatorii proiectului Marea Muzică, lansează lugojenilor invitația de a participa, într-un cadru solemn și profund, la prima audiție a imnurilor religioase „Ubi Caritas”, „Ave generosa”, „Northern Lights”, „Lux beata Trinitas” și a altor lucrări cunoscute ale compozitorului Ola Gjeilo într-un concert coral de excepție, ce va avea loc la Catedrala Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj, piața J.C. Drăgan. Joi, 27 iunie 2024, de la ora 19:30.

RETIM

Publicul va trăi această experiență emoționantă alături de Corul „Ion Românu” al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, dirijat de maestrul Iosif Todea. De asemenea, le vor fi alături solista Rut Iovescu – soprană, Regina Csermak la pian, precum și soliștii Simona Mehedinți și Damaris Prisăcariu la vioară, Maria Ghiga la violă, Anca Lăzărescu la violoncel și Gabriel Drăgoi la oboi.

Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Radio România Timișoara, maestrul Iosif Todea subliniază importanța compozitorului și a lucrărilor sale: „Ola Gjeilo este unul dintre cei mai frecvent interpretați compozitori din lumea corală actuală. Pianist desăvârșit, improvizațiile asupra propriilor piese corale publicate au devenit o marcă a lucrărilor sale. Deși norvegian prin naștere, America este probabil țara de adopție a lui Ola Gjeilo, cea care a influențat cel mai mult lumea sonoră distinctă a compozitorului, evoluând într-un stil care este adesea descris ca fiind cinematografic și evocator, cu un sunet luxuriant și armonios. Ola Gjeilo a crescut într-o casă eclectică din punct de vedere muzical, ascultând muzică clasică, jazz, pop și folk, un fundal vast pe care l-a încorporat ulterior în studiile sale de compoziție clasică, de la Juilliard School, Royal College of Music din Londra și, în prezent, în orașul New York.”

Autoliv angajează!

Interpretarea evocatoare și plină de armonie a lucrărilor lui Ola Gjeilo va fi pusă în valoare de acustica locației, Catedralei Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj. Evenimentul este gratuit și face parte din proiectul Marea Muzică al Asociației Scena Muzicală, organizat împreună cu Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” și finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj. Parteneri: Episcopia Greco-Catolică de Lugoj.

Citiţi mai departe

Cultură

Muzeu din Lugoj vă așteaptă cu o manifestare deosebită de Ziua Universală a Iei

Publicat

în

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică din Lugoj în colaborare cu Asociația de Intervenție și Regenerare Comunitară organizează, vineri 21 iunie, începând cu ora 17.00, ateliere creative dedicate copiilor, activitățile desfășurându-se în curtea muzeului.

RETIM

Workshop-urile, coordonate de doamna prof. Ileana Teslevici, sunt concepute  special pentru copii și vor include tehnici de imprimare cu plante pe textile și cromatografie, având ca modele motivele ornamentale florale de pe spăcelele(iile) tradiționale din Banat. Copiii vor avea ocazia să exploreze aceste metode artistice, dar și să interacționeze cu o mașină de brodat modernă, realizând broderii personalizate. Atelierele fac parte din proiectul ArtDen finanţat prin Fondul Științescu Timișoara. Programul Ştiinţescu Timişoara este implementat de Fundația Comunitară Timișoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe şi de Fundația Bosch România, la nivel naţional de Romanian-American Foundation şi este susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR.

Manifestarea este dedicată suscitării interesului copiilor vis-a-vis de tehnicile meșteșugurilor tradiționale, intenția noastră fiind de a promova spiritualitatea tradițională bănățeană, prin portul iei, al spăcelului, așa cum era el numit în limbaj dialectal bănățean.

Autoliv angajează!

Vizitatorii sunt invitați să admire, în expoziția permanentă de etnografie a muzeului lugojean, impresionanta colecție de ii din patrimonial nostru  – piese valoroase prin unicitate, decor, vechime și stare de conservare foarte bună.

În foaierul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, vom organiza, de asemenea, de la ora 18.00,  vernisajul expoziției de pictură “BAZAR” al artistei plastice Dorina Zah, expoziție inspirată de misterul exotic marocan. Lucrările pot fi admirate, în perioada 21.06 – 31.10.2024.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Mai multe exponate ale muzeului din Lugoj sunt expuse la Muzeul de Artă Contemporană București

Publicat

în

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj participă, în premieră, la București, cu obiecte din colecțiile sale de patrimoniu, la expoziția națională Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor, vernisată la sediul Muzeului Național de Artă Contemporană București, în 12-13 iunie 2024.

RETIM

Într-o companie selectă, muzeul lugojean a expus  alături de mari muzee naționale din București, Timișoara, Iași, Arad, Reșita, Oradea, Tulcea, Drobeta Turnu Severin, Deva, Slobozia( Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”; Muzeul Național al Literaturii Române, București; Muzeul Municipiului București;  Muzeul Național al Literaturii Române, Iași; Complexul Muzeal Arad – Muzeul de Artă; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Tulcea; Institutul Geologic al României – Muzeul Național Geologic, București; Muzeul Banatului Montan, Reșița; Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva; Muzeul de Istorie și Arheologie Callatis, Mangalia; Muzeul Național al Agriculturii, Slobozia; Muzeul Național al Banatului, Timișoara; Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”; Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin; Muzeul Țării Crișurilor, Oradea), dar și de colecționari privați.

Această manifestare, la care Muzeul din Lugoj participă cu 16 exponate din colecțiile patrimoniului său cultural, reprezintă pentru instituția noastră un prilej de pledoarie în favoarea cunoașterii și aprecierii la nivel național dar și internațional(la vernisajul expoziției participând și reprezentanți ai unor ambasade străine la București), a valoroaselor piese deținute de instituția noastră.   

Autoliv angajează!

La expoziția curatoriată de Călin Dan(director al Muzeului Național de Artă Contemporană  București și CeliaGhyka(director al Departamentului de Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București), muzeul lugojean a fost reprezentat de directorul D.Vuia  și restauratorul D.Zah.

      Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor reprezintă a doua etapă a unui itinerariu cultural inițiat odată cu “Răsucirea. 5 niveluri pentru edificarea Banatului etern (expoziție ce a făcut parte, în anul 2023, din programul Timișoara Capitală Culturală).

Expoziția  poate fi vizitată în perioada 13.06. 2024 — 10.11. 2024, la sediul Muzeului Național de Artă Contemporană București.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojul, pe harta turneului Romanian Chamber Orchestra. Unde vor mai cânta celebrii muzicieni

Publicat

în

Romanian Chamber Orchestra anunță un nou sezon de excelență muzicală odată cu lansarea primului turneu al anului 2024, o călătorie care îi va purta pe cei patru membri ai RCO String Quartett pe meleaguri timișene, în cinci locații din județul Timiș.

RETIM

În perioada 6 – 8 iunie, RCO String Quartett va susține cinci concerte de excepție construite în jurul unui concept artistic deosebit care reflectă angajamentul profund față de valorile culturale românești. Repertoriul include lucrări din repertoriul clasic și aranjamente contemporane care vor pune în valoare tradiția muzicală regională, aducând în fața publicului lucrări de referință din patrimoniul muzical național:

  • Suita din Transilvania (aranjament Radu Sinaci)
  • Sabin Dragoi – Cvartetul nr. 1
  • Ciprian Porumbescu – Balada
  • Dimitrie Cantemir – Suite de piese (aranjament Radu Sinaci)
  • Béla Bartók – Dansurile populare românești

Primul concert din această serie de evenimente finanțate de către Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2024, va debuta în Timișoara, hub-ul ansamblului Romanian Chamber Orchestra, și va continua în Făget, Lugoj, Sânnicolau Mare și Jimbolia.

Autoliv angajează!

Programul concertelor: 

6 iunie, ora 19:00, Timișoara – Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș

7 iunie, ora 13:00, Făget – Liceul Teoretic „Traian Vuia”

7 iunie, ora 18:30, Lugoj – Sinagoga Neologă Lugoj

8 iunie, ora 17:00, Sânnicolau Mare – Biserica Romano-Catolică

8 iunie, ora 20:00, Jimbolia – Școala Gimnazială, Sala multifuncțională

Această inițiativă este dezvoltată de Asociația Scena Muzicală și susținută de Consiliul Județean Timiș, Primăria Făget și Liceu Teoretic „Traian Vuia” din Făget, Primăria

Municipiului Lugoj și Comunitatea Evreilor din Lugoj, Casa de Cultură și Primăria Orașului Sânnicolau Mare, Casa de Cultură și Primăria Orașului Jimbolia.

Accesul publicului este gratuit pentru fiecare concert.

Despre RCO – String Quartett

Cvartetul promovează muzica clasică interpretată la un nivel excelent și are în componență muzicieni de renume, membri ai Romanian Chamber Orchestra. Cvartetul este constituit din violoniștii Radu Dunca (concertmaistru al Operei Naționale din București) și Alexandru Marian (concertmaistru al Orchestrei de Cameră Radio), violistul Cristian Andriș (director artistic al Romanian Chamber Orchestra și șeful partidei de violă al Swiss Orchestra) și violoncelistul Radu Sinaci (șeful partidei de violoncel al Orchestrei de Cameră Radio).

Despre Scena Muzicală

Asociația Scena Muzicală este o organizație dedicată promovării muzicii clasice în comunitatea locală și dincolo de ea. Ne dorim să oferim publicului larg oportunitatea de a participa la manifestări artistice deosebite, chiar în vecinătatea casei lor. În acest sens, organizăm concerte, recitaluri și festivaluri care explorează diversitatea și profunzimea repertoriului muzicii clasice, contribuind astfel la îmbogățirea cunoașterii și aprecierii acestui gen muzical.

Citiţi mai departe

Cele mai citite