Connect with us

Social

Povestea hanului „Ana Lugojana”. Construit prin muncă voluntară, la ideea unui lider comunist, din anii ’70

Publicat

în

Un restaurant aflat pe drumul național care leagă Lugoj de Făget, cunoscut sub numele de hanul „Ana Lugojana”, a devenit faimos pentru clătitele sale delicioase. Turiștii opresc mereu pentru a gusta preparatele tradiționale, însă puțini știu povestea acestui loc emblematic.

RETIM

Hanul a fost inaugurat în 1973 datorită unei întâmplări neobișnuite. Primul-secretar al Comitetului municipal PCR, Mihai Telescu, a rămas în pană cu Dacia sa în acest loc. În timp ce aștepta repararea mașinii, Telescu și-a întins o pătură sub un copac și a petrecut acolo două ore. Așa i-a venit ideea construirii unui han, un loc de odihnă pentru călători.

„Locul a fost ales de soartă dacă putem spune așa. Primul secretar al partidului pe Timiș, renumitul Telescu, a plecat cu președintele cooperației Buftea, într-un control, la cooperativele de la Făget, Tomești și Margina. Și când au ajuns în acest loc, s-a stricat mașina și au stat două ore. Șoferul i-a adus o pătură lui Telescu și au stat sub pom. Și la un moment dat, Telescu a spus: <Ce frumos ar fi să facem un loc de odihnă pentru oamenii muncii>. Și în scurt timp au început să construaiscă acest han al Cooperației. Totul s-a făcut cu muncă voluntară. Sunt peste 50 de ani de atunci”, a povestit Gheorghe Oniga, fost angajat al Cooperației Lugoj, care a participat la punerea pietrei de temelie a hanului.

Autoliv angajează!

Renume datorat clătitelor și șnițelelor

Pentru a asigura succesul hanului, autoritățile au angajat un bucătar de renume, Molnar Pall, fostul șef al restaurantului Dacia din Lugoj. Sub conducerea sa, bucătăria hanului a devenit cunoscută pentru două preparate: șnițelul vienez și clătitele flambate. „Când <Pally-bacsi> a ieșit la pensie, a venit nepotul lui. Dar hanul a devenit renumit prin faptul că era exceptat de la acele ore de închidere. Ei nu trebuiau să închidă. Era tolerat, ăsta este cuvântul. Aici se țineau evenimente joi, vineri, sâmbătă și duminică. Aveau un cort, se puteau ține nunțile aici”, a mai spus Oniga.

Unul dintre primele obstacole întâmpinate a fost lipsa apei potabile. Timp de peste 15 ani, apa a fost adusă zilnic cu cisternele de la Lugoj. „Venea zilnic cisterna și descărca apa, să poată funcționa hanul. Dar a fost un loc plăcut, unde se putea veni și cu bicicleta, chiar și pe jos, pe care lugojenii l-au îndrăgit. Inițial nu avea locuri de cazare. Dar având un pod, pe la sfârșitul anilor ’70 au amenajat acolo și camere”, a adăugat Oniga.

Rețeta originală a clătitelor flambate, denumite în Banat și „scovergi”, s-a păstrat până în prezent, fiind făcute la cuptor cu stafide, vanilie și bezea.

Hanul în prezent

Recent, hanul a fost reabilitat, rămânând în proprietatea Cooperației de Consum, care a supraviețuit schimbărilor de după Revoluția din 1989.

„Când au venit comuniștii la putere, au avut o ură față de proprietatea privată. Dar ca să fie și ei în lume, au spus că și ei au proprietate privată. Această proprietate era Cooperația de Consum, numită Proprietate privată de grup. Era doar o teorie. Dar era împărțită în Întreprinderile de oraș, care țineau orașele, cu alimentări, birturi etc., iar Cooperația ținea satele. Deși aveam sediul în Lugoj, noi dădeam marfa doar la sate. După ’90 a dispărut comerțul de stat, a dispărut comerțul cooperatist, deși aveau mijloace de transport, magazine, depozite, tot ce trebuie. Totul a dispărut. Hanul a rămas Cooperației, care mai are puțini angajați, care sunt ținuți cu salarii din chirii”, a mai declarat Gheorghe Oniga, care a fost ani buni șef de depozit al Cooperației Lugoj.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Eveniment cu spațiu prietenos rezervat pentru persoanele cu tulburări de spectru autist, din zona Lugojului

Publicat

în

Asociația Culturală Caius Brediceanu, în colaborare cu Casa de Cultură „Traian Grozăvescu”, anunță crearea unui spațiu special destinat persoanelor cu Tulburări de Spectru Autist (TSA) în cadrul festivalului Saltimbanciada, care va avea loc pe 21 iulie la Lugoj. Acest eveniment se desfășoară în continuarea festivalului berii.

RETIM

Scopul inițiativei este de a sublinia că persoanele cu TSA sunt membri valoroși ai comunității, care trăiesc printre noi și nu trebuie marginalizați. Aceștia au o toleranță diferită la zgomot, lumină și alți stimuli, iar un mediu adaptat le poate oferi o experiență plăcută.

Publicul este invitat să participe la Saltimbanciada și să viziteze locul semnalizat cu Floarea Soarelui pentru a se informa despre TSA și pentru a interacționa cu persoanele afectate de aceste tulburări.

Autoliv angajează!

„Mulțumim Casei de Cultură Traian Grozăvescu din Lugoj pentru sprijinul acordat. Sperăm ca acest exemplu să fie urmat și de alți organizatori de evenimente, pentru a include și persoanele cu TSA în activitățile comunitare”, au transmis reprezentanții Asociației Culturale „Caius Brediceanu”.

Citiţi mai departe

Social

MApN face precizări importante legate de introducerea stagiului militar obligatoriu

Publicat

în

Foto Laurentiu Turoi/MAPN

Recent, în spațiul online a apărut o temă falsă care pretinde că o adresă trimisă de Serviciul Asistență Medicală și Programe de Sănătate al Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București către medicii de familie din București ar fi „dovada” implicării României în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

RETIM

Postarea alarmistă, redistribuită intens pe diverse platforme social media, sugerează că MApN și autoritățile române pregătesc în secret reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau mobilizarea rezerviștilor militari pentru a lupta în Ucraina. Aceste afirmații sunt complet nefondate.

Adresa menționată reprezintă o procedură de rutină prin care direcțiile de sănătate publică transmit anual centrelor militare tabele cu cetățenii bărbați cu vârste între 18 și 35 de ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar, până la data de 1 noiembrie.

Autoliv angajează!

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat pe timp de pace începând cu 1 ianuarie 2007, conform Legii 395/2005. Ministerul Apărării Naționale a reiterat că nu intenționează să reintroducă serviciul militar obligatoriu, preferând recrutarea rezerviștilor pe bază de voluntariat.

Revenirea la serviciul militar obligatoriu ar avea loc doar în cazurile specificate de lege: starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu. În aceste condiții, procesul de recrutare-încorporare se desfășoară conform Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Tentative similare de manipulare au fost semnalate în octombrie 2022, când a circulat o adresă asemănătoare trimisă de DSP Cluj. Arhiva acestor teme poate fi consultată pe platforma InfoRadar.

MApN încurajează verificarea informațiilor alarmiste apărute online prin instrumentele oficiale puse la dispoziție pe site-ul instituției și pe platforma InfoRadar dedicată combaterii dezinformării.

Citiţi mai departe

Social

Programul vizitelor la spital s-a prelungit din cauza caniculei

Publicat

în

FOTO Arhiva

Începând de astăzi, 11 iulie, programul de vizitare al Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj se prelungește până la ora 19:00. Astfel, vizitatorii pacienților internați vor avea acces de luni până vineri, între orele 14:00 și 19:00, iar în weekend între orele 12:00 și 19:00.

RETIM

Conform ordinului Ministerului Sănătății, accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecții acute, celor aflați în stare de ebrietate sau sub influența substanțelor halucinogene este strict interzis.

Noua modificare a programului este provizorie, până în 21 iulie, și este cauzată de caniculă, cu scopul să ofere mai multă flexibilitate aparținătorilor, facilitând astfel vizitele la pacienți. Spitalul reamintește tuturor vizitatorilor să respecte regulile impuse pentru siguranța și confortul pacienților internați.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Social

Veteranul de război al Lugojului, în vârstă de 100 de ani, onorat de Ministerul Apărării Naționale

Publicat

în

Pe 10 iulie 2024, profesorul și veteranul de război Streian Nicolae, în vârstă de 100 de ani și 6 luni, a primit Emblema de Onoare a Armatei Române. Distincția i-a fost conferită de către ministrul apărării naționale, cu ocazia Zilei Eroilor, și i-a fost înmânată de col.dr. Virgil Nicu Florescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere Decebal din Timișoara, la domiciliul său din Lugoj. La eveniment a participat și preotul militar dr. Emanuel Gafița, al Batalionului 691 Artilerie Antitanc „General Ion Dragalina” din Lugoj.

RETIM

Nicolae-Pavel Streian s-a născut pe 4 ianuarie 1924 în Gladna-Română, comuna Fârdea. Este absolvent al Academiei Teologice din Caransebeș și al Facultății de Matematică-Fizică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Timp de 35 de ani, a predat matematica la instituții de prestigiu din Lugoj, precum Liceul „Coriolan Brediceanu”, Liceul „Iulia Hasdeu” și Școala Nr. 2.

Activitatea sa a fost completată de implicarea în diverse organizații culturale și educative, inclusiv Corul Ion Vidu și Corul Cadrelor Didactice. A fost membru al Cercului Pedagogic al Profesorilor de Matematică și al Societății de Științe Istorice. Este membru al Asociației Naționale a Veteranilor de Război și al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Autoliv angajează!

Veteran al luptelor de la Păuliș din 1944, Nicolae-Pavel Streian a fost desemnat Cetățean de Onoare al localității Păuliș și al comunei Fârdea. În Lugoj, este primul cetățean care a primit distincția „Cheia Orașului Lugoj” pentru contribuția sa la comunitate. În plus, a fost decorat de președintele Emil Constantinescu cu medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

Citiţi mai departe

Cele mai citite