Connect with us

Educație

Peste 300 de elevi, din mai multe județe, au participat la un concurs de chimie organizat de Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”

Publicat

în

Sâmbătă, 01 aprilie 2023, Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” din Lugoj a organizat, în mediul online, a XIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Chimie „Memorial Octavian Larionescu”.

RETIM

Au fost înscriși 335 elevi din clasele VII – XII, provenind de la 35 școli din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj și Olt. Elevii au fost pregătiți de 42 profesori din școlile participante. Cele 9 tipuri de subiecte cuprinzând câte 15 probleme de grade de dificultate variate, au fost elaborate de profesori diferiți, din școlile din Lugoj și zona Lugoj,  respectiv din Timișoara și Cluj. Fiecare subiect a fost transformat într-un formular google docs pentru a putea fi transmis ușor, pe cale electronică, elevilor participanți. Timpul de lucru a fost de 90 de minute. După expirarea timpului și predarea rezolvărilor de către participanți, aceștia au obținut pe loc un mail automat cu punctajul realizat.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Organizatorii din cercul profesorilor de chimie Lugoj și zonă au făcut apoi la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” din Lugoj ierarhizarea rezultatelor și au stabilit premiile și mențiunile, în limita celor 25% prevăzute de regulamentele în vigoare pentru organizarea concursurilor.

Autoliv angajează!

Astfel au fost acordate: 11 premii I, 20 premii II, 29 premii III și 12 mențiuni (în total 72 de premii și mențiuni). Suplimentar, asociația profesorilor de chimie din zona Lugoj (Profchim Lugoj-Zonă) a acordat încă 54 mențiuni speciale. Fiecare profesor coordonator, care a avut elevi câștigători de premii sau mențiuni, a primit în cel mai scurt timp un mail cu rezultate obținute de aceștia. Câștigătorii din acest an provin de la școli gimnaziale și licee din toate județele participante.

Centralizatorul rezultatelor și subiectele au fost afișate pe site-ul www.profchim.ro.

Coordonatorii proiectului doresc să îi felicite pe toți elevii participanți, atât pentru punctualitatea și disciplina de care au dat dovadă, cât mai ales pentru rezultatele frumoase pe care le-au obținut. De asemenea dorim să îi felicităm și pe profesorii care i-au pregătit pe acești elevi.

Și Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” Lugoj a obținut rezultate frumoase prin trei elevi de liceu: Andrada-Iasmina Bozdog și Ionuț Cornean, fiecare obținând premiul al II-lea la clasa a XI-a, Iulian-Andreas Ibinceanu, cu premiul al III-lea la clasa a IX-a; și prin patru elevi de gimnaziu: Fabian-Vasile Belin, Flavius Doran, Natalia Drăgoi și Eduard Toth care au obținut patru mențiuni la clasa a VII-a.

„Vreau să le mulțumesc tuturor participanților la acest concurs, deopotrivă elevi și profesori și îi felicit pentru rezultatele frumoase obținute. În mod special, vreau să le mulțumesc doamnelor profesoare Maria Vîlcu-Micu, Eliane-Maria Schmidt, Nicoleta Barbu-Țigriș și Ramona Dejica pentru efortul depus pentru organizarea și buna desfășurare a acestui concurs, ajuns la a XIII-a ediție”, a declarat Ioan Aurelian Sima, directorul Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” .

prof. Eliane Schmidt

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Oferta educațională bogată la Târgul Liceelor, desfășurat la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj

Publicat

în

Miercuri, 15 mai, în holul Universității Europene Drăgan, viitorii liceeni din Lugoj și din școlile aflate în apropierea orașului Lugoj, au avut ocazia să viziteze standurile educaționale  care și-au prezentat oferta pentru anul școlar 2024-2025.

RETIM

Cea de-a XXII ediție a „Târgului Liceelor Timișene -Târgul Ofertelor Educaționale”, eveniment organizat de CJRAE Timiș în parteneriat cu ISJ Timiș s-a derulat la  Lugoj cu sprijinul Universității Europene Drăgan și al Liceului Teoretic „Coriolan Brediceanu” în calitate de organizatori al evenimentului-zona Lugoj.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Cu implicarea domnului rector conf. univ. dr. Dumitru Cornean, al  domnului director prof. dr.  Ioan Aurelian Sima  și al doamnelor profesoare: prof. consilier  Beatrice Franțescu (reprezentant CJRAE Timiș), prof. Daniela Popovici și prof. Marcela Ilieș, elevii participanți au aflat mai multe despre profilurile, materiile de studiu, activitățile extracurriculare specifice vieții de licean și alte oportunități interesante de dezvoltare care fac parte din perioada adolescenței.

Autoliv angajează!

Elevii au vizitat rând pe rând standurile educaționale pregătite de: Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” Lugoj, Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj, Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” Lugoj, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Lugoj și Liceul Tehnologic „Traian Grozăvescu” Nădrag, au stat de vorbă cu profesorii și elevii care au coordonat activitatea la nivelul orașului Lugoj, au pus întrebări interesante și au răspuns la rândul lor întrebărilor adresate de liceeni.

Citiţi mai departe

Educație

Un elev din Lugoj face parte din echipa care a câștigat medalia de aur, la concursul tinerilor fizicieni din Balcani

Publicat

în

Andrei Croitoru este unul dintre elevi eminenți ai liceului lugojean FOTO Facebook/Liceul Coriolan Brediceanu

Lugojeanul Andrei Croitoru, de la Liceul „Coriolan Brediceanu”, face parte din echipa elevilor care a obținut aurul la un prestigios concurs de la Sofia. Între 8 și 12 mai 2024, capitala Bulgariei a găzduit Turnirul și workshop-ul tinerilor fizicieni, un eveniment de prestigiu la care au participat aproximativ 40 de elevi din Bulgaria, Grecia, Italia, România și Slovacia. Aceasta competiție este un test preliminar important pentru etapa mondială, care se va desfășura între 10 și 16 iulie la Budapesta.

RETIM

Pentru a crește dinamica competiției, organizatorii au decis să permită schimbarea de rol între membrii echipelor, astfel încât fiecare concurent a avut ocazia să fie, pe rând, Reporter, Opponent și Reviewer. Clasamentul s-a realizat individual, nu pe echipe, ceea ce a adus un plus de provocare și diversitate în evaluarea performanțelor.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Toți cei șapte elevi români participanți au obținut Medalia de Aur, demonstrând un nivel remarcabil de pregătire și competență. Lotul României a beneficiat de îndrumarea unor profesori și experți de renume, printre care fiz. dr. Sandu Golcea din Timișoara, prof. Victor Păunescu din București, insp. dr. Gabriel Florian din Dolj și prof. dr. Aurelia-Daniela Florian din Craiova.

Autoliv angajează!

Cei șapte elevi medaliați cu aur la Sofia au fost:

Premiul I – Rotariu Daniel-Paul, Costache Mihai

Premiul II – Rouă Sergiu

Premiul III – Scheușan Alexandru, Croitoru Andrei (locul al III-lea și la faza națională a competiției)

Mențiune – Zaharescu Radu, Badea Patrick

Lugojeanul Andrei Croitoru a avut o performanță notabilă a participat recent și la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, faza județeană, unde a obținut locul al II-lea la secțiunea S2 (clasele XI-XII) și locul al III-lea la secțiunea S (IX-XII), precum și la Concursul național de fizică „Phi”, la faza națională, unde a obținut locul al II-lea.

Mai multe detalii despre competiție pot fi găsite aici și aici.

Citiţi mai departe

Educație

Românii cu vârste între 16-65 de ani vor fi testați la: citire, calcul și capacitatea de rezolvare a problemelor

Publicat

în

România va evalua pentru prima dată competențele de citire, calcul, capacitatea de rezolvare a problemelor în rândul persoanelor de 16-65 de ani, prin PIAAC, testarea „PISA pentru adulți” a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, OCDE, conform Memorandumului aprobat în ședința de Guvern, arată edupedu.ro.Ministrul Educației și ministrul Muncii vor transmite către OCDE scrisoarea de confirmare. Colectarea datelor pentru testarea PIAAC va avea loc în 2024-2029, iar costurile estimate se ridică la 3,1 milioane de euro.

RETIM

PIAAC evaluează capacitatea populației adulte în trei zone-cheie: citire, calcul, capacitatea de rezolvare a problemelor. Programul evaluează capacitatea persoanelor de a utiliza competențele aferente în mediul familial, la muncă, respectiv în societate. În prezent, peste 40 de țări și teritorii participă la evaluarea internațională.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Conform sursei citate, organizarea PIAAC la nivel national presupune următoarele:

Autoliv angajează!

„Fiecare țară participantă trebuie să stabilească o rețea de instituții care să asigure coordonarea și gestionarea PIAAC și să desemneze „un centru național„ care este responsabil pentru implementarea PIAAC, în conformitate cu standardele și orientările internaționale care sunt concepute pentru a asigura comparabilitatea și calitatea rezultatelor.

Pe lângă sarcinile de gestionare, coordonare și comunicare, centrele naționale sunt responsabile de aplicarea eșantioanelor naționale, de traducerea și/sau adaptarea instrumentelor cognitive și a chestionarelor, de coordonarea administrării atât a studiului de teren, cât și a studiului principal, de gestionarea aspectelor operaționale legate de tehnologie, de pregătirea și transmiterea unui fișier național de date către consorțiu, de revizuirea rezultatelor naționale și internaționale și de pregătirea rapoartelor naționale.

Toate centrele naționale sunt conduse de un manager național de proiect (NPM), care este sprijinit de o echipă care include un coordonator IT, un manager național de eșantionare (NSM) și un manager național de date (NDM).”

Studiul PIAAC va fi derulat în România de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu sprijinul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, al Institutului Național de Statistică, al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și al Institutului Național de Cercetare în Domeniul Muncii și Protecției Sociale.

Citiţi mai departe

Educație

Topul celor mai bune 30 de universități din România, prezentat de Ministerul Educației. Timișoara nu prinde top 5, Lugojul nu există

Publicat

în

În Metarankingul Naţional pe anul 2023 al instituţiilor de învăţământ superior care a fost publicat miercuri, 8 mai, de Ministerul Educaţiei, o Universitate din Cluj și două din București ocupă primele poziții.

RETIM

Este vorba despre Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Locul patru este ocupat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, locul cinci de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, iar locul şase de Universitatea „Transilvania” din Braşov.

Autoliv angajează!

Pe locul şapte se află Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe locul opt Universitatea de Vest din Timişoara, pe locul nouă Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar pe locul zece Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Potrivit Ministerului Educaţiei, Metarankingul Naţional este un mecanism de evaluare şi ierarhizare a universităţilor din România, bazat pe analiza unor clasamente universitare internaţionale recunoscute la nivel global de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG).

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite