Cultură
NovaFM devine JoyFM. Postul lugojean a fost preluat de reţeaua din Arad
Începând din 15 martie postul de radio Nova FM se transformă în Radio JoyFm. Arădenii de la Joy au preluat licenţa postului lugojean.
“Va fi un post de radio generalist cu muzică bună, pe formatul adult contemporary. Vom avea jurnale locale de ştiri, dar vor fi şi emisiuni locale, în care ascultătorii vor putea să intervină telefonic”, a declarat pentru Lugojeanul.ro, Stefan Festo, coordonatorul postului de radio.
JoyFM mai emite în zona Aradului, pe 93,4 MHz, dar și în Republica Moldova: în Chișinău pe 92,8 MHz, Rezina Râbnița pe 91,7 MHz, Bălți 97,8 MHz, Tighina Tiraspol 95,9 MHz, Cahul 101,4 MHz, Sângerei 93,10 MHz, Nisporeni 97,00 MHz.
“Vrem să ne extindem tocmai pentru ca și comunitatea JoyFM să crească. Din luna iunie 2017, JoyFM se aude și în Republica Moldova, mai exact sunt 7 frecvențe care acoperă aproape 80% din teritoriul Republicii Moldova, dar credem că este important ca bucuria să îi unească pe toți românii, de aceea ne dorim și extindere în Romania, tocmai pentru a extinde puterea bucuriei nu doar dincolo de granițe, ci și în interiorul țării. Vrem să creăm o comunitate a oamenilor care se bucură de viață și învață să vadă și lucrurile frumoase din țara noastră, din cultura noastră și din viața lor personală.
Suntem prezenți în Arad de aproape 5 ani de zile și am primit foarte multe feedback-uri pozitive cu privire la activitatea noastră. Astfel, ne-am dat seama că oamenii vor altceva, vor un post de radio care să le vorbească direct despre ce îi afectează, despre ce se întâmplă în orașul lor, în țara lor, dar și despre ce înseamnă că trăiești o viață frumoasă și cum pot fi mulțumiți cu ceea ce au. Majoritatea instituțiilor de mass-media caută senzaționalul sau scot în evidență lucrurile negative sau ciudate pe care le vedem în jurul nostru. Însă, oamenii au nevoie și de un post de mass-media care să le vorbească de bine, de faptul că viața poate fi bună și frumoasă, despre puterea de a vedea ce e pozitiv în viața noastră chiar și atunci când întâmpinăm probleme, despre frumusețea de a avea o familie și dragoste, dar și despre cum poți să fii împlinit atunci când rămâi singur. Credem că oamenii au nevoie de altceva decât oferă piața de mass-media momentan. Și noi încercăm să creăm această alternativă și să dezvoltăm o comunitate de oameni bucuroși, împliniți și mândri de faptul că sunt români”, arată reprezentanţii postului.
Anul acesta, în luna august postul lugojean de radio împlineşte 25 de ani de existenţă.
Cultură
Expoziție Daniela Oravitanu și recital Alexandra Guțu. O serată culturală de excepție în Lugoj
Lugojul se pregătește să găzduiască un eveniment deosebit în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Casa Bredicenilor, un loc plin de istorie și artă, va fi gazda unei expoziții de pictură semnată de talentata artistă Daniela Oravițanu și a unui recital de violoncel susținut de Alexandra Guțu, o solistă de renume internațional.
Evenimentul va avea loc pe data de 3 octombrie, începând cu ora 18, oferind publicului ocazia de a se bucura de creațiile artistice ale acestor două personalități ale culturii române. Un aspect notabil al acestui eveniment este că este finanțat din bugetul local al Primăriei Lugoj, astfel încât accesul va fi gratuit pentru toți cei care doresc să participe.
Daniela Oravitanu, născută în 1951 în Lugoj, este o artistă plastică cu o carieră remarcabilă. A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timișoara și și-a făcut debutul în lumea artei în 1974. Din 1980, este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a fost distinsă cu Premiul pentru pictură al acestei organizații în 1994. Lucrările sale pot fi admirate în muzee importante precum „Muzeul de Artă” din Timișoara și „Muzeul Morera” din Barcelona, dar și în numeroase colecții private din întreaga lume.
Pe de altă parte, Alexandra Guțu este o violoncelistă de excepție născută în Timișoara. De la vârsta de 8 ani, a început să studieze violoncelul, avându-l ca prim profesor pe Simion Zimmer. La doar 12 ani, a concertat alături de orchestra Liceului de Muzică din Timișoara, iar mai târziu, ca studentă la Conservatorul din București, a studiat cu renumitul profesor Serafim Antropov. Talentul ei a fost recunoscut la cele mai prestigioase concursuri internaționale, iar cursurile de specializare la Paris și Academia Mozarteum din Salzburg au contribuit la dezvoltarea sa ca artist.
Alexandra Guțu a concertat în țară și în străinătate, bucurându-se de un recital remarcabil în Thailanda în fața reginei Thailandei și a unui public format din 1700 de spectatori. Este un nume de prestigiu în lumea muzicii clasice și a colaborat cu orchestre din Europa, Asia și America de Nord și Sud.
Cultură
Au mai rămas câteva zile pentru înscrieri la Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”. S-a stabilit juriul
Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”, este un eveniment dedicat pasionaților de fotografii, organizat de Asociația Ghidul Banatului, cu sprijinul Primăriei Lugoj.
Cu premii în valoare totală de peste 1.000 de euro, acest concurs este un tribut adus memoriei fotoreporterului de excepție, Casian Mărgineanțu, și o oportunitate de a vă exprima creativitatea în lumea fascinantă a fotografiei.
Dacă sunteți pasionați de fotografie, aveți ocazia de a vă înscrie în acest concurs și de a vă testa abilitățile în fața unui juriu experimentat.
Iată pașii pentru a vă înscrie: alegeți cel mult trei fotografii pe care le considerați demne de participare şi trimiteți fotografiile și datele de contact la adresa de email concursfotocasianmargineantu@gmail.com înainte de data limită, care este 1 octombrie.
Juriul concursului este format de oameni cu experiență în fotoreportaj și în presă. Constantin Duma, unul dintre cei mai de seamă fotoreporteri ai Timișoarei, va fi președintele juriului. Membrii juriului vor mai fi fotoreporterul Adrian Pîclișan, cunoscut pentru activitatea îndelungată în presa timișeană; Ion Moldovan, redactor-șef Redesteptarea Lugoj și Daniel Groza, redactor-șef Lugojeanul.ro.
Premiile sunt substanțiale și vor răsplăti efortul și talentul vostru: Premiul 1: 2.500 de lei; Premiul 2: 1.500 de lei; Premiul 3: 1.000 de lei şi două mențiuni speciale: câte 700 de lei fiecare.
Fotografiile vor fi evaluate de un juriu experimentat pe baza următoarelor criterii: creativitate, tehnică şi originalitate
Câștigătorii vor fi anunțați după data limită, de 1 octombrie, în ziarele tipărite și online din Lugoj și vor fi contactați telefonic sau prin e-mail. O expoziție specială de premiere va avea loc la Galeria Pro-Arte, unde fotografiile câștigătoare vor fi expuse publicului și vor fi prezentate în presa locală.
Cultură
Primii locuitori de pe teritoriul Lugojului ar fi trăit pe aceste meleaguri în urmă cu 5.000 de ani
Orașul Lugoj, situat în vestul României, este un loc cu o istorie fascinantă care se întinde pe parcursul a mii de ani. Cercetările arheologice au dezvăluit dovezi convingătoare cu privire la prezența umană în această zonă timp de aproximativ 5000 de ani. Aceste descoperiri au scos la iveală istorie culturală bogată și diversă, ilustrând evoluția comunităților umane de-a lungul mileniilor.
În cartea sa, „O istorie a Lugojului pentru uzul celor tineri”, istoricul lugojean Horațiu Suciu prezintă mai multe informații despre primii locuitori ai Lugojului.
„Cercetările arheologice au demonstrat că în zona orașului Lugoj oamenii locuiesc de circa 5000 de ani. Arheologii au descoperit, în urma unor săpături efectuate pe Dealul Viilor, unelte datând din mileniul IV-III î.Hr., printre care topoare de piatră şlefuite, cu orificiu de înmănuşare, tipice neoliticului. Din aceeaşi perioadă, au fost descoperite, la hotarul dintre Lugoj şi comuna Boldur, vestigii ceramice şi aşchii de cremene tipice unei așezări neolitice Starčevo-Criş. În urma cercetărilor efectuate, arheologii Petru Rogozea și Răzvan Pinca au descoperit pe Dealului Viilor o aşezare din epoca bronzului, specifică grupului cultural Balta Sărată, arată Suciu.
Podoabe celtice și dovezi ale Imperiului Roman
Nu numai epocile preistorice au lăsat urme în Lugoj, ci și perioada romană a adus contribuții semnificative la istoria locală. Pe suprafața orașului, s-au descoperit dovezi arheologice care se atribuie acestui mare imperiu. Aceste descoperiri ne dezvăluie că Lugojul a fost parte a rețelei de așezări romane, contribuind la procesul de romanizare a populației locale.
„Pe teritoriul fabricii „Mondial”, s-a descoperit un depozit de podoabe şi unelte de bronz: printre care un fragment celtic, o brăţară ovală masivă şi fragmente de brăţări spiralice, provenind de la o cultură a bronzului din prima jumătate a mileniului II î.Hr. În hotarul orașului s-au găsit urme arheologice aparţinând culturii Basarabi (secolele VIII-VII î.Hr.). Pe suprafața Lugojului se semnalează, de asemenea, descoperiri de epocă romană.Între 1988-1990, în urma cercetărilor (săpăturilor arheologice) întreprinse de Mircea Mare, s-a descoperit la 2 km S-E de Lugoj, pe malul pârâului Ştiuca Veche, un sit arheologic. Descoperirile de aici datează din secolele III-IV d. Hr. şi VII-VIII d.Hr”, scrie Suciu, în „O istorie a Lugojului pentru uzul celor tineri”
Cultură
Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte
Cei pasionați de muzică clasică se pregătesc pentru o experiență muzicală extraordinară, deoarece Festivalul Internațional Lugoj Clasic, ediția a VIII-a, se va deschide joi, 28 septembrie 2023. Festivalul debutează într-un mod spectaculos cu interpretarea lucrării vocale-simfonice „STABAT MATER” a compozitorului italian Giovanni Battista Pergolesi. Concertul de deschidere va avea loc la Catedrala Greco-Catolică din Lugoj, începând cu ora 19:30.
Evenimentul aduce în prim-plan Corul de Copii al Academiei de Arte, care va interpreta partitura corală, marcând astfel prima lor întâlnire cu muzica vocal-simfonică de acest calibru. Este un moment emoționant și de mare însemnătate pentru tinerii artiști, care vor încânta publicul cu talentul lor.
Solistele acestei serate de excepție vor fi soprana Diana Țugui, cu o impresionantă carieră la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, și mezzosoprana Aura Twarowska. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de New Hope Ensemble din Cluj-Napoca, sub conducerea muzicală a maestrei Claudia Crețiu.
Festivalul Internațional Lugoj Clasic este un proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, reprezentând un angajament față de promovarea culturii și a muzicii clasice în comunitate. Intrarea este liberă la eveniment.
- Divertismento zi în urmă
Cel mai mare festival al ceaunelor din Banat, în apropierea Lugojului. Participă zeci de bucătari, din toată țara
- Actualitateo zi în urmă
Polițiștii continuă să prindă șoferi beți și drogați pe străzile din Lugoj
- Actualitate7 ore în urmă
Până și ministrul recunoaște: „Autostrada Lugoj-Deva, o rușine națională!”
- Social4 ore în urmă
Administrația fiscală din Lugoj, asaltată de părinți pentru un document pe care școlile îl pot obține online