Connect with us

Cultură

OFICIAL Beatificarea celor şapte episcopi va fi făcută de Papa Francisc la Blaj. Printre ei sunt şi doi episcopi de Lugoj

Publicat

în

Sfântul Scaun a transmis, astăzi, 25 martie 2019, noi detalii privind vizita Suveranului Pontif în România, anunţă Biserica Greco-Catolică. Conform comunicatului, duminică 2 iunie 2019, Sfântul Părinte Papa Francisc va beatifica pe cei șapte episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România între anii 1950 – 1970, ocazie cu care va întâlni credincioșii greco-catolici și va celebra Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății din Blaj.

RETIM

„După celebrarea euharistică va avea loc prânzul cu suita papală, iar mai apoi Sanctitatea Sa va întâlni comunitatea rromă din localitate. …Accesul în localitate este organizat pentru ca toți pelerinii să ajungă cât mai aproape de locul de desfășurare. Cei care vor veni cu trenul sau cu autocarul vor avea de parcurs pe jos maxim 25 de minute de la locul sosirii până pe Câmpia Libertății, iar cei care vor veni cu autorismul personal vor putea parca pe străzile Blajului. Pentru persoanele cu dificultăți de deplasare au fost prevăzute mijloace de transport care le vor prelua din parcări sau gară pentru a le duce cât mai aproape de sectorul care le-a fost atribuit. Pentru confortul pelerinilor pe Câmpia Libertății sunt prevăzute suficiente scaune, vor fi amenajate puncte de prim ajutor cu cadre medicale specializate, va fi distribuită apă, vor fi amplasate toalete ecologice. Cei care doresc pot aduce cu ei apă. Peste 500 de voluntari le vor sta la dispoziție pentru a-i informa și a le oferi sprijinul necesar în caz de nevoie.
Totul va fi organizat pentru ca fiecare să se simtă ca acasă, să se bucure din plin de întâlnirea cu Sfântul Părinte, precum şi de beatificarea celor şapte episcopi care s-au jertfit pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii Greco-Catolice din România”, se arată în comunicat.

Autoliv Lugoj

Episcopii beatificaţi vor fi ”Valeriu Traian Frenţiu şi însoţitorii săi”, aceştia fiind cardinalul Iuliu Hossu şi episcopii Alexandru Russu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu. Cei doi episcopi de Lugoj sunt Valeriu Traian Frenţiu şi Ioan Bălan.

Episcopul Valeriu Traian Frenţiu

Episcopul Valeriu Traian Frenţiu s-a născut la 25 aprilie 1875 în oraşul Reşiţa, din părinţii Ioachim, preot, şi Rozalia. A studiat Teologia la Budapesta (1894-1898), după care a fost hirotonit preot la 28 septembrie 1898. În 1902 a fost promovat doctor în Teologie. A activat în Eparhia de Lugoj ca şi cancelar, paroh, apoi Vicar foraneu pentru ca pe 4 noiembrie 1912, la vârsta de 37 de ani, să fie numit Episcop al Lugojului. La 25 februarie 1922 Episcopul Frenţiu a fost transferat la Oradea, fiind instalat la 3 mai acelaşi an.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

După moartea în 1941 a Mitropolitului Alexandru Nicolescu, Episcopul Frenţiu a fost din nou mutat, acum ca Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba-Iulia şi Făgăraş, păstorind aici pe toată perioada războiului. În 1947 a revinit la Oradea.

De aici a fost arestat pe 28 octombrie 1948, şi dus în lagărul de la Dragoslavele, apoi, în februarie 1949 la Mănăstirea Căldăruşani. În 1950 a ajuns în Penitenciarul de la Sighet, unde, după 2 ani, nemaiputând suporta duritatea regimului de exterminare a murit la 11 iulie 1952. Asemenea şi celorlalţi Episcopi morţi la Sighet, a fost înhumat într-o noapte, fără sicriu, într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor. Mormântul a fost nivelat pentru a nu se mai cunoaşte locul înhumării şi pentru a se evita pelerinajele la mormintele martirilor ucişi la Sighet.

Nu a fost judecat şi nu a avut condamnare.

Episcopul Ioan Bălan

Episcopul Ioan Bălan s-a născut la Teiuş, la 11 februarie 1880. A studiat Teologia la Seminarul Central din Budapesta. În 1903 a fost hirotonit preot. Şi-a continuat apoi studiile la Viena. A revenit la Blaj, iar în 1909 s-a mutat la Bucureşti, unde se cerea un confesor greco-catolic. În 1919 a revinit la Blaj, unde a fost numit Canonic Mitropolitan, iar în 1921 Rector al Academiei de Teologie Blaj. În 1929 a fost numit delegat în Comisia Vaticanului pentru redactarea Codului Canonic al Bisericilor Răsăritene.

În noiembrie 1936 a fost consacrat la Blaj ca şi Episcop al Lugojului, în urma numirii Episcopului Alexandru Nicolescu ca Mitropolit.

Refuzând trecerea la Ortodoxie, a împărtăşit soarta celorlalţi Episcopi greco-catolici, fiind arestat pe 28 octombrie 1948. A fost dus la mănăstirea ortodoxă de la Dragoslavele, apoi la Mănăstirea ortodoxă de la Căldăruşani (februarie 1949) şi de acolo la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei (mai 1950).

A fost mutat cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Curtea de Argeş (1955). În 1956 a fost transferat la Mănăstirea ortodoxă de Maici de la Ciorogârla (lângă Bucureşti), unde a rămas în izolare până la sfârşitul vieţii. Îmbolnăvindu-se grav, a încetat din viaţă într-un spital din Bucureşti, în ziua de 4 august 1959. A fost înmormântat în cimitirul Belu catolic.

Nu a fost judecat şi nu a avut condamnare.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Talentata interpretă Paula Hriscu vine la Lugoj cu un concert special VIDEO

Publicat

în

RETIM

Pe 27 noiembrie, Paula Hriscu, talentata interpretă de muzică populară, va susține un concert special de colinde la Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj, începând cu ora 18:00. Evenimentul va oferi publicului ocazia de a se bucura de tradițiile și obiceiurile românești prin interpretările pline de emoție ale artistei originare din Brad, Hunedoara.

Autoliv Lugoj

Paula Hriscu și-a câștigat recunoașterea datorită talentului său muzical și prin povestea sa impresionantă de viață. Artista a debutat într-un moment dramatic al vieții sale, când la doar 22 de ani a supraviețuit unei intervenții chirurgicale riscante din cauza unei hemoragii interne. Deși a trecut prin mari provocări, Paula a găsit în muzică refugiul și forța necesară pentru a renaște. Paula a studiat canto la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializându-se în folclor, un gen profund conectat cu amintirile și valorile copilăriei sale.

Concertul din Lugoj promite să fie o celebrare autentică a sărbătorilor de iarnă, iar biletele, la prețul de 100 lei, sunt disponibile pe platforma iabilet.ro. Evenimentul este dedicat iubitorilor de folclor autentic și colinde, Paula Hriscu aducând în prim-plan valorile și tradițiile moștenite de la bunica sa, cea care i-a insuflat dragostea pentru muzica populară. În interviurile sale, artista subliniază adesea că prin muzică reușește să conecteze prezentul cu trecutul, omagiind strămoșii și identitatea națională.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Deși a descoperit muzica târziu, în jurul vârstei de 22 de ani, Paula Hriscu a reușit să impresioneze rapid prin vocea sa puternică și tehnica vocală impecabilă, obținută prin ore intense de studiu. În cadrul concertului de la Lugoj, ea va interpreta o selecție de colinde tradiționale românești, fiecare piesă încărcată de o profundă emoție menită să apropie publicul de spiritul sărbătorilor de iarnă.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Orașul Jazz 2024 se mută în interior din cauza vremii nefavorabile. Cum vă rezervați locul

Publicat

în

În perioada 13 – 15 septembrie, festivalul Orașul Jazz 2024 va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Lugoj, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Evenimentul se va desfășura în continuare de la ora 19:30, iar accesul rămâne gratuit.

RETIM

Artiști consacrați din România, Irlanda, Serbia, Bulgaria și Ungaria vor urca pe scenă în cele trei seri de jazz, oferind o experiență muzicală de neuitat într-un mediu protejat de ploaie.

Autoliv Lugoj

Pentru a vă asigura locul în sală, puteți rezerva bilete gratuit la linkul acesta. În plus, atelierele și activitățile pentru copii, precum și târgul de artizani, vor fi disponibile în interior, iar zona de Food&Drinks va fi deschisă la intrare.

 

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Citiţi mai departe

Cultură

VIDEO Cine este cântăreața din Irlanda care va deschide Orașul Jazz 2024

Publicat

în

FOTO Facebook/Aleka

Aleka va deschide Orașul Jazz 2024, la Lugoj, un eveniment mult așteptat de iubitorii de jazz. Pe 13 septembrie, publicul va avea ocazia să asculte un concert inedit, în care muzica tradițională românească va fi reinterpretată prin prisma influențelor jazzului contemporan.

RETIM

Aleka, o artistă româncă stabilită de peste zece ani în Dublin, Irlanda, și-a construit o reputație solidă pe scena jazzului irlandez, colaborând cu muzicieni renumiți precum Tommy Halferty și Ronan Guilfoyle. Alături de Chris Guilfoyle, un cunoscut chitarist irlandez, Aleka aduce pe scenă un mix unic de voce și chitară, îmbogățit cu influențe variate, de la jazzul clasic la folclorul românesc.

Autoliv Lugoj

Concertul promite reinterpretări ale cântecelor populare românești, compoziții originale și piese de jazz din albumul recent lansat Romania: Songs of Love and Longing.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Citiţi mai departe

Cultură

Orașul Jazz 2024: Irina Sârbu și Cobzality promit două seri de neuitat la Lugoj

Publicat

în

Festivalul Orașul Jazz 2024 se apropie cu pași repezi și aduce pe scena din Lugoj două evenimente muzicale de excepție, care promit să captiveze publicul și să ofere o experiență memorabilă.

RETIM

În prima seară, pe 13 septembrie, festivalul va fi deschis de Cobzality, un proiect electro-world music inovator, inspirat din folclorul românesc și tradițiile autentice. Fondat în 2012 de Florin Romașcu și Robert Magheți, Cobzality a câștigat recunoaștere atât pe plan național, cât și internațional, cu un stil unic care combină percuția neconvențională cu claviaturile și live programming-ul. Băieții au fost anterior parte a proiectului de percuție ‘Sistem’, unde au obținut un loc 3 la Eurovision 2005, și acum sunt acompaniați de talentata solistă Bianca Purcărea-Magheți, o prezență cunoscută din TV, radio și mediul online. Cobzality va încheia prima seară de festival cu un show vibrant și plin de energie, aducând pe scenă un amestec captivant de ritmuri și sunete care reflectă tradițiile românești.

Autoliv Lugoj

A doua seară, pe 14 septembrie, va fi marcată de un concert de excepție susținut de Irina Sârbu, una dintre cele mai îndrăgite și talentate cântărețe de jazz din România. Irina Sârbu va oferi publicului o seară plină de diversitate muzicală, interpretând un repertoriu variat care include jazz standard, etnojazz, samba, bossa nova, tango, muzică românească interbelică și muzică franceză, dar și piese originale din albumul său recent lansat, „At The End Of July”. Artista va fi acompaniată de o echipă de muzicieni de excepție: Puiu Pascu la pian, Ciprian Parghel la bas și Dragoș Mihu la tobe. Cu un timbru vocal inconfundabil și o abilitate remarcabilă de improvizație, Irina Sârbu promite să ofere o interpretare spectaculoasă și emoționantă.

Festivalul Orașul Jazz 2024 este organizat de Tribul Artistic și Casa de Cultură “Traian Grozăvescu” Lugoj, cu sprijin financiar din bugetul local al Municipiului Lugoj. Este o ocazie rară de a experimenta muzica live la cel mai înalt nivel și de a celebra diversitatea stilistică și originalitatea în muzica jazz și world music. Publicul este invitat să participe la aceste două seri de neuitat, care vor aduce pe scenă atât tradiții muzicale bogate, cât și inovație și creativitate.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Citiţi mai departe

Cele mai citite