Connect with us

Cultură

Cea mai mare colecţie de Biblii din România poate fi văzută la Timişoara. Cărţile aparţin pastorului lugojean Ionel Tuţac

Publicat

în

Asociația „Renașterea Familiei”, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș și cu Mitropolia Banatului, a inaugurat marți, 2 aprilie, la Bastionul Theresia din Timişoara, expoziţia „Muzeul Bibliei”.

Pastorul timişorean Ionel Tuţac este posesorul celei mai mari colecţii de Biblii din România. Impresionanta colecţie numără peste 800 de Biblii, din perioade istorice diferite, de toate mărimile şi toate limbile din lume, de la cea a zuluşilor din Africa de Sud, până la cele în japoneză, arabă sau coreană. Ionel Tuţac a început să colecţioneze Bibliile în 1999, după o vizită făcută la Societatea Biblică din New York, acolo unde sunt expuse peste 43.000 de exemplare diferite.

„Am avut ocazia să văd foarte multe exemplare ale Sfintelor Scripturi. Inclusiv o Biblie tipărită de Guttenberg. În urma acelei vizite, am primit din partea unui timişorean, numele lui este Petru Popovici, are acum peste o sută de ani, două Biblii: Biblia de la 1874 şi apoi cea mai mică biblie la vremea de atunci. Omul acesta, mare iubitor de Scripturi, mi-a spus să iau aceste două exemplare, să le duc în România şi să le spun românilor că Biblia nu trebuie să fie o piesă de muzeu. Am început apoi să colecţionez Biblii, am cumpărat, am primit, pasiunea aceasta a crescut, iar Dumnezeu mi-a dat ocazia să merg la Muzeul Cărţii de la Ierusalim, am văzut muzeele Bibliei de la Amsterdam şi Londra, iar în 2017 a descoperit Muzeul Bibliei de la Washington”, a declarat Ionel Tuţac.

Un alt lugojean şi-a adus contribuţia la această manifestare. Episcopul Alexandru Mesian a dăruit Biblia de la Blaj scrisă în 1795, o lucrare monumentală ce a apărut cu prilejul anului jubiliar 2000.

Expoziția va fi deschisă până joi, 25 aprilie, zilnic între orele 09:00 – 17:00. Intrarea este liberă.

1 Comment

1 Comment

  1. S

    6 aprilie 2019 at 15:27

    Spătarul Milescu , primul traducător al BIBLIEI , 1668 ….dar ne pomenit în cea tipărită mai târziu , de către Cantacuzino , probabil și la insistențele unui fost colaborator bisericesc al Spătarului ce avea …supărare mare pe Milescu !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Motoare și artiști, expoziție online la Colțul de cultură -English Pub

Publicat

în

O interesantă și inedită expoziție online, organizată de Colțul de cultură -English Pub Club, poate fi vizionată, începând cu data de 30 mai. Este vorba de o serie de fotografii, realizate de cunoscuți artiști din zonă și reunite sub titlul Motoarele…o pasiune.

Fotografiile aparțin lui Dan Buruleanu(deținător a numeroase premii naţionale şi internaţionale, membru al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică. În 1997 a fost inclus în „Encyclopedie Internationale des Photographes”, apărut în Elveţia), Dragoslav Nedici(câştigătorul din acest an al premiului JJA Jazz Awards, la categoria „Photo of the Year“, pentru fotografia realizată artistei americane Jazzmeia Horn), Sergio Morariu(cel care după 15 ani în Peru, devenea fondatorul EnduRoMania, fundaţia care aduce în Banat iubitorii de motociclism montan din toată Europa), Virgil Babușcov(deținător a numeroase premii), Eugen Gherga(lugojeanul care folosește tehnici noi obținând imagini la 360​​°, sferice, în prezentarea inedită a orașului, și membru al Clubului Road Patrol MC Lugoj), Mihai Zegrea(fotograf şi architect, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi preşedinte al asociaţiei de profil din Timişoara) și Valentina Saroși(cunoscută artistă timișoreană).

”Sperăm că este ultimul eveniment online organizat de clubul nostrum, cel putin anul acesta! În curand vom reîncepe evenimentele noastre cu public. Dacă totul va fi bine!”, transmitea Dan Haica, inițiatorul proiectului, înainte de lansarea acestuia online. De altfel, clubul anunță și deschiderea, începând cu 1 iunie, a terasei extinse cu păstrarea distanței sociale.
Fotografiile din seria Motoarele…o pasiune, pot fi vizionate pe linkul: https://www.facebook.com/groups/270283206453262/wp/695199781293550/

Citiţi mai departe

Cultură

Muzeul din Lugoj se deschide. Care sunt condițiile în care va putea fi vizitat

Publicat

în

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj își redeschide porțile pentru public, începând cu data de luni, 18 mai 2020.
Personalul Muzeului va supraveghea respectarea cu stricteţe a măsurile igienico-sanitare, dar și a celor de distanțare fizică, transminte conducere instituției printr-un comunicat de presă.
„Astfel, pentru siguranța vizitatorilor dar și a angajaților instituției noastre, purtarea măştii de protecție va fi obligatorie, la fel ca și distanţarea la cel puțin 3 metri unul față de celălalt. Instituția noastră va asigura dezinfectant pentru mâini și prosoape de hârtie pentru vizitatori care își vor igieniza, în mod obligatoriu, mâinile la intrarea în unitate. Zonele sensibile (mânere, uşi etc.) vor fi curăţate în mod regulat, astfel încat vizitele să se desfășoare în condiții de siguranță”, se arată în comunicatul transmis către Lugojeanul.ro

Va fi permisă intrarea în muzeu a grupurilor formate din maxim 3 persoane, iar vizitatorii vor fi în permanență însoțiți de personalul de specialitate, de la accesul în unitatea noastră până la finalizarea ghidajului, stabilindu-se un circuit unic de vizitare prin muzeu.
Materialele informative cu privire la aceste măsuri de igienă sunt afișate la avizierul din faţa intrării în muzeu dar și în spațiile expoziţionale.
Expozițiile permanente ale Muzeului din Lugoj vor putea fi vizitate după următorul program: luni – joi, între orele 8.00-16.00; vineri, între orele 8.00-15.00.

Citiţi mai departe

Cultură

Club de carte online la Lugoj. Ce recomandări de lectură vă fac reprezentanții clubului

Publicat

în

Clubul de carte inEdu Lugoj nu a renunțat la întâlniri în această perioadă și a mutat activitatea online. Ba chiar a ajuns și la cea doua ediție în forma aceasta și, după cum spune Andreea Arsene, inițiatoarea clubului,”ne bucurăm că tehnologia zilelor ne permite să continuăm acest proiect fain de conectare și creștere personală”.

”Cum să-ți reinventezi viața” de J.E. Young & J.S.Klosko este cartea propusă pentru întâlnirea virtuală de joi, 14 mai, ora 17, și pe care participanții o vor aprofunda prin discuții și concluzii.

”Este o carte care se potrivește foarte bine acestor vremuri, în care avem multă instabilitate exterioară, pentru că ea mută atenția către propria persoană. Ne ajută să ne cunoaștem mai bine, să ne descoperim resursele interioare și piedicile pe care, aproape de fiecare data, ni le punem singuri. Este o carte musai de parcurs pentru oricine dorește să se dezvolte personal, să se cunoască mai bine și să-și înțeleagă interacțiunile cu cei din jur. Volumul de luna aceasta ne aduce în prim-plan noțiunea de capcane mentale sau altfel spus credințe limitative, acele convingeri adânc înrădăcinate despre noi înșine și despre lume, pe care le-am învățat în perioada timpurie. Citind și înțelegând aceste capcane mentale, de fapt avem de-a face cu o confruntare cu noi înșine. Conștientizarea capcanelor mentale ne poate elibera astfel încât să ne atingem potențialul și să ne ghidăm viața către cursul dorit. Sunt propuse exerciții de făcut individual pentru a lucra la aceste capcane acasă, în spațiul personal, alături de recomandarea de a colabora cu un specialist când devine prea dificil”, spune Andreea Arsene, psihoterapeut de profesie.

16 ediții de Club de Carte de inEdu

Clubul de Carte inEdu este un proiect al Asociaţiei Initiativa în Educație care promovează lectura de specialitate în domeniul educațional, facilitând interacțiunea și dezbaterile pe anumite teme de psihologie, pedagogie, educaţie, parenting, dezvoltare personală.
”Ce facem? Citim fiecare individual cartea, ne întâlnim și discutăm pe baza ei. Extragem ideile principale, analizăm ce se potrivește în cultura noastră, în felul în care noi am fost crescuți, ce putem schimba, adapta. Lucrăm atât în grupul mare, cât și în grupuri mai mici, pentru a facilita conversațiile și accesul fiecăruia la opinie”, spune Andreea Arsene.

Clubul este deschis oricui, accesul nu este constrâns de o contribuţie financiară. Poți participa dacă te pasionează educația, îți dorești să fii un om mai bun, dacă vrei să fii un părinte mai bine informat, îți place să cunoști oameni noi și să porți discuții interesante, arată organizatorii. Chiar și dacă nu ai citit cartea, dar ai dori să vezi despre ce este vorba.

”Eu sunt unul din oamenii care susţine ideea de a ne creşte copiii din mers. Da, avem job-uri, avem pasiuni şi ne şi creştem copiii. Nu merg pe principiul de a renunţa la mine şi la visurile mele pentru ei. Ştiu sigur că nu aş fi fericită şi nu aş putea să-i ghidez spre fericire. Dar mai ştiu că atunci când dau de greu în părinţeală, mă duc la carte sau întreb specialiştii. Cartea, de fapt, va reprezenta liantul nostru, a oamenilor cu valori similare. Va fi doar motivul care ne va face să fim împreună, să ne dezvoltăm, să facem schimb de opinii, să ne informăm şi să creştem ca o comunitate”, spunea Andreea Arsene, după prima întâlnire a clubului, în luna ianuarie a anului 2019.
Cât despre întâlnirea de joi, mai spune ea, ”luați-vă timp și spațiu și parcurgeți cartea ca proces de cunoaștere, ca un ”aha” despre voi înșivă. Este o carte enervant de bună, n-ai cum să nu te regăsești!”

Citiţi mai departe

Cele mai citite