Connect with us

Social

Reţetă unui mic dejun – sursă de energie și bună-dispoziție

Publicat

în

Diminețile sunt grele pentru mai toată lumea.Te trezești și nu știi ce să faci mai întâi, să îi organizezi pe copii, să pregătești hainele, pachetele…agitație totală. În toată harababura asta uităm de cele mai multe ori de prima masă a zilei – micul dejun – sursă de energie a organismului pentru întreaga zi.

Cumva dacă o scoatem din schemă, cam toate mesele noastre devin un haos – ore neregulate, foame excesivă, mâncare pe fugă, mâncare proastă de la primul colț de stradă și seri cu mese extrem de îmbelșugate. Un fapt real și corect ca reacție a organismului care măcar spre seară își cere drepturile….

Ca sfaturi – să știți că nu se mănâncă imediat cum ne trezim – organismul are nevoie de aproximativ o oră să își pună la punct funcțiile, dar nici nu se sare peste el dacă nu avem timp.

Există soluţii

Eu vă propun cel mai simplu mic, sănătos și sățios mic dejun – pe care SIMPLU DE TOT îl putem lua și la lucru – CEREALE INTEGRALE ȘI PRODUS LACTAT.

Dar ATENȚIE! – acesta trebuie să întrunească CĂTEVA REGULI IMPORTANTE.

Cerealele neapărat în varianta integrală – hrișcă, ovăz, secară.

În rețetă am folosit fulgii de hrișcă pentru că sunt sățioși, au multe fibre, reglează glicemia și ne scapă de pofta de dulce.

Evităm fulgii expandați, cei cu adaoas de zahăr sau musli din comerț cu etichete apetisante. Nu recomand fulgii de porumb – au indice glicemic mare.

Semințe crude – chia, in, cânepă, amestec de semințe. Sfat – să nu depășim o linguriță per porție – au valoare calorică mare. Să fie crude neapărat și păstrate în pungi etanșe. În contact cu aerul râncezesc repede. Eu am folosit semințe de chia – conțin omega 3, fibre hidrosolulbile (care se umflă în stomacul nostru-ne săturăm mai repede).

Câteva nucifere – migdale, nuci sau caju. Secretul stă tot în cantitate: 4-5 migdale per porție, 2 jumătăți de nucă, 5-6 caju, etc… Neapărat să fie crude. Eu am folosit migdale pentru că au conținut mare de magneziu și calciu.

Scorțișoara – care conține antioxidanți și reglează glicemia. Sfat: să fie varianta bio. Opțional pentru a da gust și savoare.

Câteva fructe uscate sau deshidratate. Atenție! să nu fie confiate – afine, stafide, agrișe, aronia, goji.

URMÂND SFATURILE MELE FACEȚI UN AMESTEC PE CARE ÎL PUTEȚI ȚINE ÎNTR-O CUTIE SAU SE POATE PUNE ÎNTR-O PUNGĂ ETANȘĂ ȘI SE IA LA LUCRU.

Ca și mediu lichid poate fi folosit de la lapte de vacă, capră până în 1,5°% grăsime, iaurt, sana, kefir sau pentru vegetarieni există lapte vegetal – de ovăz, quinoa, nuci, soia, etc.. Atenție la lactate! Îl servim când ajungem. Amestecul este energizant mai ales dacă adăugăm si o linguriță de POLEN CRUD.

Rețeta:

  • 2 – 4 linguri de fulgi de hrișcaă
  • o linguriță de semințe chia
  • 4-5 migdale
  • o lingură mică de fructe uscate
  • o linguriță de polen crud
  • 200 ml produs lactat după dorință

Se amestecă într-un bol și se mănâncă cu poftă.

Sfat fulgii de hrișcă sunt tari ca și consistență așa că îi puteți lăsa la înmuiat de cu seara dacă vă plac mai moi.

Respectați pe cât puteți 3 mese principale la diferență minimă de 3-3,5 ore între ele dacă vreți să slăbiți frumos și sănătos!

Vă sfătuiește cu drag,

dr.Iren Alexoi

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

S-a stabilit data în care se poate deschide ștrandul din Lugoj. În ce condiții va rămâne închis

Publicat

în

Primăria a stabilit data în care va putea să deschidă ștrandul din Lugoj. Primarul Francisc Boldea spune că din punct de vedere administrativ ștrandul lugojean e pregătit să funcționeze de la 15 iunie, însă sunt așteptate noile reglementări de la București.

„Dacă vremea permite și nu apar alte probleme îl deschidem în 15 iunie. Am curățat bazinele, urmează ca mâine să introducem apa în bazine. A mai avut la sala bazinelor să tragem o șapă de beton care se rezolvă chiar acum. Sperăm să permită și timpul și apa să se încălzează, iar Guvernul să permită deschiderea ștrandurilor. Noi suntem pregătiți din toate punctele de vedere”, a declarat primarul Lugojului. Programul de funcționare rămâne același ca și anul trecut:

  • marți – vineri –  orele 10.00 – 18.00
  • sâmbăta și duminica – orele 09.00 – 18.00
  • luni  – închis

Tarifele sunt neschimbate:

  • 5 lei/persoană pentru elevi și studenți,
  • 10 lei/persoană pentru adulți,
  • preșcolarii au acces gratuit pe baza actului de naștere.
Citiţi mai departe

Social

Lugojenii, iubitori de terase de-o viață. Concordia, locul unde se relaxau orășenii cu mici, bere și fum

Publicat

în

Odată cu deschiderea teraselor de la 1 iunie, lugojenii au dat buzna la o cafea, la un suc, un pahar de vin sau o vorbă cu amicii. Plăcerea lugojenilor pentru vizitarea teraselor nu este însă nouă. De când e oraș modern, lugojenilor le plăcea să stea la terase, în compania muzicii bune, a băuturilor reci și a țigaretelor, mult mai în vogă  odinioară decât sunt în prezent. 

Poate cea mai renumită terasă din toate timpurile care a funcționat la Lugoj este Concordia. Situată lângă liceul Iulia Hașdeu și biserca cu două turnuri, terasa Concordia era locul de întâlnire a tuturor celor care își doreau să socializeze sau să se răcorească în aer liber, cu o halbă de bere și o porție de mici în față. Aici, lugojenii de toate vârstele și-au întâlnit viitorii parteneri de viață, în timp ce alții au pus bazele unor afaceri sau a unor prietenii ce încă se păstrează.

Acum, din fosta grădină de vară nu a mai rămas decât o curte, în care primăria a amenajat un spațiu de joacă pentru copii, cu jucării gonflabile. Alte terase sau grădini de vară importante a Lugojului, care au funcționat timp de zeci de ani în oraș, au fost Acapulco sau Ștrand.

foto: Facebook

Citiţi mai departe

Social

Când se redeschide spitalul din Lugoj pentru toate categoriile de pacienți

Publicat

în

Au trecut mai bine de trei luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus, iar spitalul din Lugoj a fost printre primele din țară care au fost golite complet pentru a face loc pacienților care ar fi contactat boala. Din fericire însă, la spitalul din orașul de pe Timiș nu au ajuns bolnavi decât foarte puțini pacienți, raportat la media pe țară. 

Având în vedere scăderea constantă a numărului de cazuri din ultima perioadă, managerii de spitale din toată țara se pregătesc să își redeschidă unitățile medicale, cel puțin parțial în primă fază, pentru o gamă largă de probleme medicale.

La Lugoj, situația este una bună, un singur pacient mai fiind internat dintre cei care au avut coronavirus. Spitalul se va redeschide treptat începând cu 15 iunie, dacă autoritățile centrale nu vor decide altfel.

“Noi am început deja să facem internări din urgențe, respectând starea de alertă și măsurile ce se impun și doar la cazuri care necesită neapărat asta, se fac și consultații în ambulatoriu cu programare. Însă fiind spital suport Covid, doar din 15 iunie încolo putem vorbi de o reluare a activității normale”, a declarat pentru Lugojeanul.ro managerul Erwin Floroni. 

Și spitalul Victor Babeș din Timișoara, principalul spital pentru coronavirus din județ, își deschide treptat porțile pentru restul categoriilor de bolnavi începând cu din aceste zile.  

Citiţi mai departe

Cele mai citite