Connect with us

Cultură

FOTO “Detaşamentul militar” de la Lugoj, unic în lume. Este format doar din femei

Publicat

în

Lugojeanul.ro vă prezintă povestea unui fost militar, care a adunat uniforme din întreaga lume și le prezintă la diverse manifestări. Ceremonialul este susținut de tinere îmbrăcate în uniforme militare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere ”Lt. erou Petru Laţcu” din Lugoj are un „detaşament” de fete, cu care organizează ceremoniale – spectacol de reconstituire istorico-militară a unor bătălii și evenimente politice din timpul celui de al Doilea Război Mondial care au avut loc în Banat.

Din 2011, de când a luat ființă această asociație și până în prezent, detașamentul de fete a prezentat locuitorilor din vestul țării, de la Dunăre și până la Ineu, mai mult de 70 de spectacole.

Cum a început totul

Detașamentul de fete de la Lugoj este unic în lume. Vasile Haţegan, președintele Asociației Militarilor în Rezervă şi Retragere ”Lt. erou Petru Laţcu” din Lugoj, își aduce aminte cu nostalgie de începuturile acestei călătorii prin istorie. El este cel care a adunat toate uniformele.

„În 2011 când am înființat asociația, am inclus în obiectul de activitate și acțiuni social-culturale. Am pornit la reconstituirea unor evenimente doar cu patru fete. Uniunea Europeană permite reconstituiri istorice, cu condiția să se respecte adevărul istoric, însemnele militare, imnurile etc. Aveam probleme cu uniformele care trebuiau să arate ca cele din al Doilea Război Mondial. Uniformele au fost procurate de la unii pensionari militari cu talia mai mică și de la un depozit militar am primit 20 de bluze de vară soldățești scoase din dotare”, povestește Vasile Haţegan.

Și-au croit singuri costumele

“Datele în ce privește inamicii și aliații din zona de vest au fost obținute de la unele ambasade din București. Însemnele de grade le-am confecționat cât mai aproape de cele reale. O perioadă am improvizat ținuta, dar trebuia neapărat să respectăm adevărul istoric și asta ne-a dat multă bătaie de cap. Secția de Croitorie militară a ministerului ne-a trimis o ofertă, dar cum un costum costa între 500 și 800 de lei, iar nouă ne trebuiau cel puțin 14 bucăți, nu ne-am putut permite. Nu aveam  banii necesari, așa că le-am confecționat noi înșine. De la ambasadele țărilor beligerante și de pe Internet am obținut modelele și ne-am apucat de treabă”, mai spune liderul Asociației Militarilor în Rezervă şi Retragere ”Lt. erou Petru Laţcu

„Am încercat și cu băieți, dar nu a mers”

Uniformele prezentate de tinerele din Lugoj sunt din toate țările care s-au luptat în Al Doilea Război Mondial. Hațegan explică și de ce a ales ca soldații acelor vremuri să fie interpretați de fete, și nu de băieți, așa cum ar fi firesc.

„Am încercat și cu băieți, dar nu a mers. Sunt indisciplinați și neserioși. Nu m-am putut baza pe ei. Lipseau de la repetiții și chiar de la evenimente, așa că am apelat la fete. Ele sunt mult mai serioase. În altă ordine de idei, uniforma militară pentru băieți era mult mai greu de realizat. Pantalonii și bocancii vremurilor trecute erau greu de procurat. Fetele poartă fuste negre și asta simplifică problema”, mai arată Vasile Haţegan.

Detașament unic în lume

Detaşamentul de fete, de la Lugoj este unic în lume prin faptul că în timpul spectacolului, spectatorului îi sunt prezentate uniformele tuturor țărilor implicate în conflictul mondial. Hațegan spune  că manifestații de acest gen au loc și în alte țări, dar actorii poartă uniforme numai cu însemnele armatei  din țara respectivă. Asociaţia lui Hațegan  a reușit să implice în această poveste peste 280 de tineri din vestul țării. Vasile Hațegan spune că, în felul acesta, copiii învață multe lucruri pe care nu le-ar fi aflat nici măcar la școală.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Motoare și artiști, expoziție online la Colțul de cultură -English Pub

Publicat

în

O interesantă și inedită expoziție online, organizată de Colțul de cultură -English Pub Club, poate fi vizionată, începând cu data de 30 mai. Este vorba de o serie de fotografii, realizate de cunoscuți artiști din zonă și reunite sub titlul Motoarele…o pasiune.

Fotografiile aparțin lui Dan Buruleanu(deținător a numeroase premii naţionale şi internaţionale, membru al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică. În 1997 a fost inclus în „Encyclopedie Internationale des Photographes”, apărut în Elveţia), Dragoslav Nedici(câştigătorul din acest an al premiului JJA Jazz Awards, la categoria „Photo of the Year“, pentru fotografia realizată artistei americane Jazzmeia Horn), Sergio Morariu(cel care după 15 ani în Peru, devenea fondatorul EnduRoMania, fundaţia care aduce în Banat iubitorii de motociclism montan din toată Europa), Virgil Babușcov(deținător a numeroase premii), Eugen Gherga(lugojeanul care folosește tehnici noi obținând imagini la 360​​°, sferice, în prezentarea inedită a orașului, și membru al Clubului Road Patrol MC Lugoj), Mihai Zegrea(fotograf şi architect, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi preşedinte al asociaţiei de profil din Timişoara) și Valentina Saroși(cunoscută artistă timișoreană).

”Sperăm că este ultimul eveniment online organizat de clubul nostrum, cel putin anul acesta! În curand vom reîncepe evenimentele noastre cu public. Dacă totul va fi bine!”, transmitea Dan Haica, inițiatorul proiectului, înainte de lansarea acestuia online. De altfel, clubul anunță și deschiderea, începând cu 1 iunie, a terasei extinse cu păstrarea distanței sociale.
Fotografiile din seria Motoarele…o pasiune, pot fi vizionate pe linkul: https://www.facebook.com/groups/270283206453262/wp/695199781293550/

Citiţi mai departe

Cultură

Muzeul din Lugoj se deschide. Care sunt condițiile în care va putea fi vizitat

Publicat

în

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj își redeschide porțile pentru public, începând cu data de luni, 18 mai 2020.
Personalul Muzeului va supraveghea respectarea cu stricteţe a măsurile igienico-sanitare, dar și a celor de distanțare fizică, transminte conducere instituției printr-un comunicat de presă.
„Astfel, pentru siguranța vizitatorilor dar și a angajaților instituției noastre, purtarea măştii de protecție va fi obligatorie, la fel ca și distanţarea la cel puțin 3 metri unul față de celălalt. Instituția noastră va asigura dezinfectant pentru mâini și prosoape de hârtie pentru vizitatori care își vor igieniza, în mod obligatoriu, mâinile la intrarea în unitate. Zonele sensibile (mânere, uşi etc.) vor fi curăţate în mod regulat, astfel încat vizitele să se desfășoare în condiții de siguranță”, se arată în comunicatul transmis către Lugojeanul.ro

Va fi permisă intrarea în muzeu a grupurilor formate din maxim 3 persoane, iar vizitatorii vor fi în permanență însoțiți de personalul de specialitate, de la accesul în unitatea noastră până la finalizarea ghidajului, stabilindu-se un circuit unic de vizitare prin muzeu.
Materialele informative cu privire la aceste măsuri de igienă sunt afișate la avizierul din faţa intrării în muzeu dar și în spațiile expoziţionale.
Expozițiile permanente ale Muzeului din Lugoj vor putea fi vizitate după următorul program: luni – joi, între orele 8.00-16.00; vineri, între orele 8.00-15.00.

Citiţi mai departe

Cultură

Club de carte online la Lugoj. Ce recomandări de lectură vă fac reprezentanții clubului

Publicat

în

Clubul de carte inEdu Lugoj nu a renunțat la întâlniri în această perioadă și a mutat activitatea online. Ba chiar a ajuns și la cea doua ediție în forma aceasta și, după cum spune Andreea Arsene, inițiatoarea clubului,”ne bucurăm că tehnologia zilelor ne permite să continuăm acest proiect fain de conectare și creștere personală”.

”Cum să-ți reinventezi viața” de J.E. Young & J.S.Klosko este cartea propusă pentru întâlnirea virtuală de joi, 14 mai, ora 17, și pe care participanții o vor aprofunda prin discuții și concluzii.

”Este o carte care se potrivește foarte bine acestor vremuri, în care avem multă instabilitate exterioară, pentru că ea mută atenția către propria persoană. Ne ajută să ne cunoaștem mai bine, să ne descoperim resursele interioare și piedicile pe care, aproape de fiecare data, ni le punem singuri. Este o carte musai de parcurs pentru oricine dorește să se dezvolte personal, să se cunoască mai bine și să-și înțeleagă interacțiunile cu cei din jur. Volumul de luna aceasta ne aduce în prim-plan noțiunea de capcane mentale sau altfel spus credințe limitative, acele convingeri adânc înrădăcinate despre noi înșine și despre lume, pe care le-am învățat în perioada timpurie. Citind și înțelegând aceste capcane mentale, de fapt avem de-a face cu o confruntare cu noi înșine. Conștientizarea capcanelor mentale ne poate elibera astfel încât să ne atingem potențialul și să ne ghidăm viața către cursul dorit. Sunt propuse exerciții de făcut individual pentru a lucra la aceste capcane acasă, în spațiul personal, alături de recomandarea de a colabora cu un specialist când devine prea dificil”, spune Andreea Arsene, psihoterapeut de profesie.

16 ediții de Club de Carte de inEdu

Clubul de Carte inEdu este un proiect al Asociaţiei Initiativa în Educație care promovează lectura de specialitate în domeniul educațional, facilitând interacțiunea și dezbaterile pe anumite teme de psihologie, pedagogie, educaţie, parenting, dezvoltare personală.
”Ce facem? Citim fiecare individual cartea, ne întâlnim și discutăm pe baza ei. Extragem ideile principale, analizăm ce se potrivește în cultura noastră, în felul în care noi am fost crescuți, ce putem schimba, adapta. Lucrăm atât în grupul mare, cât și în grupuri mai mici, pentru a facilita conversațiile și accesul fiecăruia la opinie”, spune Andreea Arsene.

Clubul este deschis oricui, accesul nu este constrâns de o contribuţie financiară. Poți participa dacă te pasionează educația, îți dorești să fii un om mai bun, dacă vrei să fii un părinte mai bine informat, îți place să cunoști oameni noi și să porți discuții interesante, arată organizatorii. Chiar și dacă nu ai citit cartea, dar ai dori să vezi despre ce este vorba.

”Eu sunt unul din oamenii care susţine ideea de a ne creşte copiii din mers. Da, avem job-uri, avem pasiuni şi ne şi creştem copiii. Nu merg pe principiul de a renunţa la mine şi la visurile mele pentru ei. Ştiu sigur că nu aş fi fericită şi nu aş putea să-i ghidez spre fericire. Dar mai ştiu că atunci când dau de greu în părinţeală, mă duc la carte sau întreb specialiştii. Cartea, de fapt, va reprezenta liantul nostru, a oamenilor cu valori similare. Va fi doar motivul care ne va face să fim împreună, să ne dezvoltăm, să facem schimb de opinii, să ne informăm şi să creştem ca o comunitate”, spunea Andreea Arsene, după prima întâlnire a clubului, în luna ianuarie a anului 2019.
Cât despre întâlnirea de joi, mai spune ea, ”luați-vă timp și spațiu și parcurgeți cartea ca proces de cunoaștere, ca un ”aha” despre voi înșivă. Este o carte enervant de bună, n-ai cum să nu te regăsești!”

Citiţi mai departe

Cele mai citite