Connect with us

Educație

Lugojeanul student la Oxford din topul celor buni elevi matematicieni ai lumii

Publicat

în

sergiu-novacSergiu Novac, acum student la Oxford, este de departe cel mai bun elev al Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu” din ultimele decenii și o mândrie pentru învățământul lugojean. În ultimul an de liceu, Sergiu Novac a făcut parte din echipa olimpică a României, formată din șase elevi, care la final s-au s-a clasat în ierarhia mondială pe locul 17 din 112 țări participante. Sergiu a mai participat, în același an, și la alte concursuri la care a obținut rezultate de excepție. A luat medalia de aur la Olimpiada Națională și argintul la Balcaniada care a avut loc la Chișinău.

RETIM

Performanțe de excepție, în toți anii de liceu

În ultimii trei ani, petrecuți la Lugoj, a câștigat aurul la Olimpiada Națională, în clasa a X-a- medalia de argint la Balcaniadă, iar în clasa a IX-a s-a remarcat la Olimpiada Pluridisciplinară din Rusia, unde a obținut mențiune. Elevul a fost pregătit de profesoara Adriana Mariș. Pregătirea lui Sergiu presupune timp alocat studiului, pasiune și implicare. Sergiu spune că a ales acest drum conştient de eforturile pe care va trebui să le facă, însă nu regretă şi le mulţumeşte celor care l-au sprijinit.

”E nevoie de mult timp pentru studiul individual, dar nu aș putea spune că regret ceva.  Au fost foarte multe persoane, care au fost alături de mine şi m-au ajutat. Nu pot să nu o menționez pe doamna profesoară Mariș, chiar doamna profesoară Pană care m-a descoperit în clasa a V-a. Mereu există lucruri pe care le poți învăța și am ajuns la concluzia că cu cât știi mai multe cu atât îți dai seama cât de multe ai mai putea știi”, spune Sergiu.

AUTOLIV

Aurelian Sima, directorul Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu”, îl consideră pe Sergiu cel mai bun ambasador al învăţământul lugojean.

“Sergiu reprezintă un vector de imagine atât pentru școala noastră, dar și pentru orașul nostru, un vector de imagine în țară, dar și în străinătate și când spun acest lucru o fac bazându-mă pe rezultatele extraordinare obținute de el, la olimpiadele și concursurile școlare pe matematică unde de fiecare dată a obținut premiul I la Olimpiada Națională, medalia de argint la Internațional, la Londra, reprezentând România”, a spus Aurelian Sima.

Sergiu Novac studiază în prezent la prestigioasa universitate Oxford, din Marea Britanie.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Ministerul Educației lansează un apel de proiecte de acordare de granturi pentru construcția de campusuri școlare

Publicat

în

Ministerul Educației a făcut public luni, 18 martie, un anunț de lansare a unui apel de proiecte pentru acordarea de granturi destinate construirii și dotării infrastructurii a trei campusuri școlare rurale. Aceste inițiative sunt direcționate către zonele afectate de declin demografic, având scopul de a îmbunătăți accesul la educație de calitate în aceste regiuni.

RETIM

Fiecare campus școlar va fi proiectat să ofere suport educațional pentru cel puțin 300 de copii din unitățile administrativ-teritoriale limitrofe. Cu o alocare generoasă de 29.970.000 de euro (fără TVA), echivalentul a 149.109.741,00 lei (fără TVA), aceste granturi sunt concepute pentru a moderniza infrastructura educațională și pentru a crea medii de învățare adaptate nevoilor specifice ale comunităților rurale.

„Obiectivul investiției este de a spori accesul elevilor din zonele cu declin demografic la o educație de calitate, prin intermediul unor campusuri școlare moderne, care să consolideze mediul educațional rural”, conform Ghidului solicitantului pentru apelul de proiecte „Schemă de granturi pentru consorții școlare rurale”.

AUTOLIV

Proiectele se vor depune exclusiv prin platforma PNRR, iar termenul limită pentru depunerea acestora este 8 mai 2024. Valoarea maximă eligibilă nerambursabilă a unui proiect este de 7,5 milioane de euro (fără TVA). Ministerul Educației subliniază că proiectele trebuie să fie depuse de grupurile de acțiune locală (GAL) sau de parteneriate locale care să includă unitățile administrative și teritoriale relevante.

Această inițiativă reprezintă un pas important către egalizarea accesului la educație în întreaga țară și un angajament ferm pentru a sprijini comunitățile rurale în eforturile lor de a oferi oportunități educaționale de calitate pentru tineretul lor.

Citiţi mai departe

Educație

Prefectura Timiș cere interzicerea telefoanelor în școlile din județ: „Poate deveni o amenințare serioasă”

Publicat

în

Subprefectul Ovidiu Drăgănescu a adresat o solicitare fermă privind interzicerea telefoanelor în unitățile de învățământ din județ, în ultima ședință a Colegiului Prefectural, că acestea pot să devină instrumente de intimidare și sursă de traume pentru elevi.

RETIM

Drăgănescu a făcut referire la legislația existentă în România care reglementează această problemă și a evidențiat inițiativele similare la nivel internațional, precum propunerea din Marea Britanie de a interzice complet accesul cu telefoane în școli. „Deținerea telefoanelor în timpul orelor poate deveni o amenințare serioasă, fiind posibil ca acestea să fie folosite pentru înregistrarea și distribuirea unor momente neplăcute sau intime ale colegilor, având potențialul de a-i traumatiza ani de zile”, a declarat Drăgănescu.

În replică, inspectorul școlar general adjunct al ISJ Timiș, Cosmin Hogea, a confirmat că legislația actuală nu interzice în mod explicit deținerea telefoanelor în școli, ci doar utilizarea lor în timpul orelor. Cu toate acestea, Hogea a admis că există dificultăți în implementarea acestei reguli, având în vedere că mulți elevi ascund telefoanele și le folosesc în mod discreționar. „În prezent, profesorii pot solicita confiscarea temporară a telefoanelor și pot purta discuții ulterioare cu părinții, dar nu există cadrul legal necesar pentru a confisca telefoanele în mod permanent”, a explicat Hogea.

AUTOLIV

Reprezentantul Inspectoratului Școlar a mai spus că s-au făcut eforturi pentru a încuraja profesorii să folosească tehnologia în mod constructiv în procesul de învățământ, oferindu-le suport în adaptarea metodelor de predare pentru a include utilizarea digitală într-un mod educativ și responsabil.

Citiţi mai departe

Educație

15 elevi din Lugoj s-au calificat la faza județeană a olimpiadei de matematică

Publicat

în

FOTO Arhiva

Vineri, 16 februarie, Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” Lugoj a găzduit faza locală a olimpiadei naționale de Matematică.

RETIM

În urma evaluării lucrărilor, 15 elevi s-au calificat la faza județeană, care va avea loc in 10 martie la Timișoara:

– de la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu”, 11 elevi: Benzar Denisa (clasa a IX-a B) – prof. Mihai Moldovanu; Băltărețu Ana, Chimiec Flavia, Magu Mădălin, Muntean Andrei (clasa a X-a B) – prof. Laura Udrea; Bănățean-Dunea Petru, Budulan Aaron, Croitoru Andrei, Palyo-Mușeț Andrei, Seracovanu Edward, Știucă Dragoș (clasa a XI-a B) – prof. dr. Aurelian Sima;

AUTOLIV

– de la Liceul Teoretic ”Iulia Hasdeu”, 2 elevi: Tioc Vlad (clasa a VI-a) – prof. Doina Popîrlan, Miron Amalia (clasa a XI-a) – prof. Păun Popovici;

– de la Școala Gimnazială ”Eftimie Murgu”, 1 elevă: Orlescu Ana (clasa a V-a) – prof. Dan Dumescu;

– de la Școala Gimnazială nr. 2, 1 elev: Trăsnea Andrei (clasa a VI-a) – prof. Ionuț Mioc.

Felicitări elevilor calificați și succes la următoarea etapă a olimpiadei.

A consemnat,

prof. Sebastian Gheorghiță – director adjunct

Citiţi mai departe

Educație

Polițiștii din Lugoj cercetează un cadru didactic pentru „purtare abuzivă”, după ce ar fi lovit o fetiță

Publicat

în

FOTO ARHIVA

Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș a anunțat că polițiștii lugojeni au început cercetările într-un caz de purtare abuzivă, în cazul unui cadru didactic care ar fi lovit o fetiță de doi ani.

RETIM

„Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public, cu privire la faptul că la o unitate de învățământ preșcolară din localitatea Racovița, județul Timiș, un cadru didactic ar fi lovit o fetiță de 4 ani, azi, 19.02.2024, polițiștii Secției 7 Rurale Lugoj s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „purtare abuzivă” și efectuează cercetări pentru stabilirea întregii situații de fapt”, transmit reprezentanți IPJ.

Inspectoratul Județean Timiș nu a avut nicio reacție, până acum. Vom reveni cu detalii! UPDATE AICI

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Cele mai citite