Educație
Un liceu și o școală din Lugoj trec la catalogul electronic începând cu noul an școlar
Două unități de învățământ din Lugoj trec la catalogul electronic începând cu următorul an școlar. Proiectul se va derula pe parcursul anului 2022-2023. Lista de aplicare este în analiză la Inspectoratul Școlar Timiș. 10 școli vor implementa catalogul electronic în anul școlar 2022-2023.
Dintre acestea, două sunt din municipiul Lugoj. Lista completă cu școlile care își mută catalogul în format electronic este următoarea:
- Școala Gimnazială – Moșnița Nouă
- Școala Gimnazială – Ghiroda
- Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” – Timișoara
- Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” – Lugoj
- Școala Gimnazială – Mașloc
- Liceul Teoretic „Bela Bartok” – Timișoara
- Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” – Timișoara
- Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu” – Lugoj
- Școala Gimnazială „Theodor Bcurescu” nr. 1 – Sânnicolau Mare
- Școala Gimnazială – Satchinez
Școlile se vor ocupa de contractarea de servicii de mentenanță și stocare pentru centralizarea situației elevilor. Proiectul este unul pilot și prevede și printarea, la final de an, a catalogului, precum și arhivarea acestuia. Școlile cu noul catalog electronic nu mai trebuie să treacă notele în catalogul fizic.
Educație
Eveniment pentru 40 de copii defavorizați, la Poiana Mărului. O parte dintre aceștia sunt din Lugoj
Într-un peisaj pitoresc din județul Timiș, peste 40 de copii și adolescenți din mediul rural și din medii defavorizate se pregătesc să participe la evenimentul KIDS SUP – Poiana Mărului 2023, în data de 16 Septembrie. Organizat cu dragoste și dăruire de către Asociația Action for People, acest eveniment oferă copiilor șansa de a se conecta cu natura, de a-și dezvolta abilitățile fizice și personale și, mai presus de toate, de a simți că pot face parte dintr-o comunitate mai mare.
Această inițiativă are ca scop principal promovarea mișcării fizice și a activităților în aer liber. Copiii vor avea oportunitatea de a explora lumea minunată a sporturilor nautice, precum stand-up paddle și caiac-canoe. În plus, vor participa la exerciții fizice ghidate, jocuri de echipă și ateliere de dezvoltare personală. Toate aceste activități sunt concepute pentru a le oferi copiilor din medii defavorizate experiențe unice și valoroase.
Asociația Action for People, care stă în spatele acestui eveniment, este o organizație dedicată sprijinirii copiilor și adolescenților din medii defavorizate. Cu peste 500 de beneficiari în județele Timiș, Hunedoara și Dolj, Asociația a avut un impact semnificativ în creșterea calității vieții acestor tineri. Acum, prin KIDS SUP – Poiana Mărului 2023, acești copii au ocazia să participe la activități educative și recreative care să le dezvolte mintea, corpul și sufletul.
Un element-cheie al acestui eveniment este introducerea copiilor în lumea fascinantă a stand-up paddle. Această activitate, similară unei saltele rigide gonflabile, este perfectă pentru explorarea apelor lacurilor. Cu ajutorul unei padele, copiii vor putea naviga pe ape și vor descoperi frumusețea naturii dintr-un unghi cu totul nou.
Obiectivele principale ale proiectului includ promovarea incluziunii sociale, învățarea exercițiilor fizice simple, dezvoltarea personală prin îmbunătățirea abilităților de comunicare și colaborare între participanți, practicarea sporturilor nautice inedite pentru copii, deprinderea de abilități specifice și descoperirea aptitudinilor sportive prin experimentare.
Participanții la KIDS SUP – Poiana Mărului 2023 provin din centrele de plasament din Timișoara, Cartierul Mondialul Bocșei din Lugoj și din zona Făget. Acești copii vor avea oportunitatea de a se bucura de o varietate de activități, precum înviorarea de dimineață, practicarea sporturilor nautice, ateliere de dezvoltare personală și jocuri de interconexiune. De asemenea, vor avea parte de o gustare sănătoasă și de o masă de prânz hrănitoare.
„Este important să menționăm că acest proiect a devenit realitate datorită sprijinului generos al sponsorilor precum Vila Lac 1 – Poiana Mărului, Banca Regională pentru Alimente Timișoara, Novum RENT a car Timișoara și persoane fizice. Le mulțumim din inimă pentru implicarea lor în acest eveniment dedicat copiilor și tinerilor din medii sociale defavorizate”, arată organizatorii.
Organizarea și coordonarea meticuloasă a întregului eveniment au fost posibile datorită eforturilor susținute ale Adrianei Cazan, președinta Asociației Action for People, și ale echipei sale de voluntari dedicați din programele EDUCAȚIE și BURSA BINELUI.
Pe viitor, Asociația Action for People are nevoie de voluntari implicați și de surse continue de finanțare pentru a-și extinde operațiunile și pentru a ajuta mai mulți copii și tineri din medii defavorizate. Dacă doriți să vă alăturați acestei cauze nobile, puteți deveni voluntar sau puteți susține proiectele prin sponsorizări sau donații direct în contul Asociației RO19BRDE160SV45551251600 deschis la BRD, Action for People CUI 40950760.
Pentru mai multe detalii despre Asociația Action for People și despre evenimentul KIDS SUP – Poiana Mărului 2023, vă invităm să vizitați pagina lor web și să îi urmăriți pe platformele de socializare. Poate veți găsi inspirație pentru a face parte din acest efort valoros de a schimba viețile copiilor defavorizați.
Într-o lume în care solidaritatea și compasiunea sunt tot mai necesare, evenimentul KIDS SUP – Poiana Mărului 2023 reprezintă o rază de speranță și un exemplu strălucitor de cum comunitatea poate veni împreună pentru a face o diferență semnificativă în viețile celor mai vulnerabili dintre noi.
Educație
Calendarul școlar 2023-2024. Cât durează primul interval de cursuri și când vine prima vacanță
Prin ordinul emis la data de 9 martie 2023, Ministerul a stabilit structura și datele cheie ale noului an școlar. Un aspect notabil al acestui calendar este organizarea pe module și intervale de cursuri, o structură consacrată din anii precedenți. Așadar, anul școlar 2023-2024 este împărțit în 5 module, separate de 5 vacanțe binevenite pentru elevi. Începând cu data de 11 septembrie 2023, prima zi de cursuri marchează începutul unei noi călătorii educaționale pentru elevi din întreaga țară. Conform structurii oficiale, cursurile se vor încheia pe 21 iunie 2024, potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial la data de 15 martie.
O noutate adusă de anul școlar 2023-2024 este introducerea unei vacanțe „mobile”, sau cum a fost denumită de oficialii din Educație, „vacanța de schi”. Această vacanță a fost stabilită de toate inspectoratele școlare, însă structura acesteia poate varia ușor de la județ la județ, în special în ceea ce privește modulele 3 și 4.
Anul școlar 2023-2024 se întinde pe o perioadă de 36 de săptămâni de cursuri. Programul „Școala altfel” și „Săptămâna verde” vor avea loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024 și pot fi programate în oricare dintre modulele 1, 2, 3 și 4. Aceste două programe vor fi planificate în module diferite, iar perioadele pentru aceste săptămâni vor trebui comunicate părinților și elevilor până la 1 octombrie 2023, conform ordinului de ministru.
Iată structura pe module a Anului Școlar 2023-2024:
Primul interval de cursuri: 11 septembrie 2023 – 27 octombrie 2023
Primul interval de vacanță: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023
Al doilea interval de cursuri: 6 noiembrie 2023 – 22 decembrie 2023
Al doilea interval de vacanță: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024
Al treilea interval de cursuri: 8 ianuarie 2024 – 23 februarie 2024
Al treilea interval de vacanță în județul Timiș: 26 februarie 2024 – 3 martie 2024
Al patrulea interval de cursuri: 4 martie 2024 – 26 aprilie 2024
Al patrulea interval de vacanță: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024
Al cincilea interval de cursuri: 8 mai 2024 – 21 iunie 2024
Al cincilea interval de vacanță: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024
Trebuie menționat că pentru anumite clase și programe educaționale, durata Anului Școlar 2023-2024 poate varia. De exemplu, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni și se încheie la data de 7 iunie 2024. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni și se încheie la data de 14 iunie 2024. În învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și în învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni și se încheie la data de 28 iunie 2024. Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.
Într-o schimbare notabilă față de anul școlar precedent, „Școala altfel” și „Săptămâna verde” vor avea loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii, în module diferite.
Educație
Doi dintre cei patru profesori universitari din Timișoara, clasați la cel mai înalt nivel global, sunt lugojeni
Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a obținut o poziție foarte bună în clasamentul universitar global realizat de Research.com, un portal de referință pentru cercetători și oameni de știință din întreaga lume. Research.com a creat un sistem de evaluare complex, punând în prim-plan realizările în cercetare ale cadrelor didactice de top care fac parte din diverse universități. Principalul criteriu de departajare a fost suma valorilor indicelui H ale acestor oameni de știință de frunte, unde un cercetător de frunte este definit prin indicele D (indicele H de disciplină) mai mare decât un prag stabilit (în majoritatea cazurilor 30 sau 40) pentru domeniile lor de studiu.
Potrivit acestui clasament, Universitatea Politehnica Timișoara a obținut o poziție remarcabilă, clasându-se pe locul 4 în România și pe locul 1900 în lume.
În plus, Research.com a elaborat și un clasament al oamenilor de știință de top, cei cu cel mai înalt H-index. Universitatea Politehnica Timișoara este mândră să aibă patru profesori deosebit de valoroși prezenți în acest clasament: Radu-Emil Precup (H-index 58), Ion Boldea (H-index 50), Ștefan Preitl (H-index 38) și Liviu Marșavina (H-index 33).
Pentru Lugoj e un moment deosebit, pentru că, din ce patru profesori menționați, doi sunt lugojeni. Este Vorba despre Radu-Emil Precup și despre Ion Boldea, fratele fostului primar. Francisc Boldea.
Cine este Radu Emil Precup
În lumea științei și tehnologiei, numele Radu Emil Precup este recunoscut ca un gigant al cunoașterii și inovație. Născut la 22 martie 1963 în Lugoj, județul Timiș, Radu Emil Precup și-a dedicat întreaga viață studiului și dezvoltării sistemelor automate. Cu o carieră impresionantă în cercetarea și educația academică, acest eminent om de știință este o figură centrală în peisajul științific din România și în întreaga comunitate internațională de specialitate.
Educația lui Radu Emil Precup a fost un pilon solid pentru viitoarea sa carieră. A absolvit cu distincție Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara în 1987, iar în 1993 a obținut o diplomă în Matematică de la Universitatea de Vest din Timișoara. Driven de pasiunea pentru cercetare și dezvoltare, a continuat studiile la Universitatea Politehnica Timișoara, unde și-a susținut teza de doctorat în domeniul sistemelor automate în 1996.
Cariera sa academică a început în 1991, când a devenit cadru didactic la Universitatea Tehnică din Timișoara, cunoscută astăzi ca Universitatea Politehnica Timișoara. Cu trecerea anilor, a avansat în carieră, devenind profesor universitar în Departamentul de Automatică și Informatică Aplicată, cu specializare în ingineria sistemelor. De-a lungul carierei sale, a supervizat numeroși doctoranzi, contribuind la formarea viitorilor specialiști în domeniul sistemelor automate.
Radu Emil Precup este un profesionist recunoscut la nivel internațional, fiind adjunct professor la Edith Cowan University din Australia, un membru activ al mai multor consilii academice și științifice la nivel național și internațional, inclusiv Consiliul Școlii Doctorale de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnica din București și Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității Politehnica Timișoara.
Cercetarea științifică a lui Radu Emil Precup a acoperit o gamă largă de domenii, de la dezvoltarea și analiza algoritmilor de conducere și reglare automată, inclusiv control convențional, fuzzy, adaptiv, hibrid neuro-fuzzy, control bazat pe date, control fără model, până la soft computing și proiectarea asistată de calculator a sistemelor de conducere automată. De-a lungul carierei sale, a publicat peste 50 de lucrări în reviste de prestigiu ale IEEE și peste 150 de lucrări la conferințe internaționale IEEE, contribuind la avansarea cunoștințelor în domeniu. În plus, a publicat trei cărți în Editura Academiei Române și mai mult de 20 de cărți în SUA și Marea Britanie, cărți care au fost citate de peste 6000 de ori în Worldcat.
În perioada 2016-2020, Radu Emil Precup a ocupat funcția de decan al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica Timișoara, demonstrându-și abilitățile de lider și angajamentul față de dezvoltarea academică și tehnică.
În prezent, Radu Emil Precup servește ca director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității Politehnica Timișoara și ca adjunct professor la School of Engineering, Edith Cowan University din Australia.
Radu Emil Precup rămâne un exemplu de excelență academică și un mentor inspirațional pentru viitoarea generație de cercetători și ingineri. Contribuția sa deosebită la dezvoltarea științei și tehnologiei în domeniul sistemelor automate este un activ valoros pentru România și o sursă de inspirație pentru comunitatea științifică globală. (Mai multe informații găsiți pe site-ul Academiei Române – aici)
Cine este Ion Boldea
Cu o carieră remarcabilă în domeniul științific și o contribuție semnificativă la dezvoltarea educației superioare în România, profesorul Ion Boldea este un nume binecunoscut în lumea academică și a cercetării. Cu o experiență vastă și un palmares impresionant, acest eminent om de știință a lăsat o amprentă puternică în domeniul mașinilor electrice și acțiunilor electrice, fiind recunoscut la nivel internațional pentru realizările sale excepționale.
Născut la 7 ianuarie 1947 în orașul Lugoj, Ion Boldea și-a început educația în această localitate, absolvind Liceul Brediceanu în anul 1962. Determinat să-și continue studiile în domeniul tehnic, a urmat cursurile Facultății de Electrotehnică, specializarea electromecanică, la prestigioasa Universitate „Politehnica” Timișoara, unde a obținut licența în 1967.
Pasiunea sa pentru cercetare l-a condus către studii doctorale la aceeași instituție, unde și-a îmbogățit cunoștințele și a contribuit la avansarea cunoașterii în domeniul electrotehnic. În 1973, a obținut titlul de Doctor în electrotehnică, avându-l ca mentor pe distinsul academician Toma Dordea. Mai târziu, în 2011, Ion Boldea a fost recunoscut pentru contribuția sa semnificativă la știință, devenind membru corespondent al Academiei Române, iar în 2017 a fost onorat cu titlul de membru titular al acestei prestigioase instituții.
Cu o activitate didactică bogată, Ion Boldea și-a dedicat viața învățământului superior. În 1968, a început cariera ca asistent la Catedra de Mașini Electrice a Universității „Politehnica” Timișoara și, de-a lungul timpului, a avansat în funcții și titluri academice, devenind profesor emerit în 2011. În plus, a fost invitat să predea în străinătate, în țări precum SUA, Danemarca și Coreea de Sud, aducându-și contribuția valoroasă în educația globală.
Domeniul său de specializare, mașinile și acțiunile electrice, a deschis noi orizonturi în industrie, transport, robotica și multe alte domenii. Munca sa de cercetare a fost apreciată la nivel mondial, cu peste 50 de lucrări publicate în reviste de top ale IEEE și peste 150 de lucrări la conferințe internaționale IEEE.
Profesorul Ion Boldea a contribuit și la literatura de specialitate, publicând 3 cărți în Editura Academiei Române și peste 20 de cărți în SUA și UK, care au fost citate de peste 6000 de ori în Worldcat.
Cu o carieră impresionantă și o contribuție durabilă în domeniul electrotehnic, profesorul Ion Boldea rămâne un model pentru tinerii cercetători și un pilon al învățământului superior românesc. Realizările sale notabile și devotamentul său pentru educație și cercetare îl plasează în rândul celor mai de seamă oameni de știință ai României.(Mai multe informații găsiți pe site-ul Academiei Române – aici)
Educație
VIDEO Cum salvează arta copiii din medii defavorizate din Lugoj. Proiect al Asociației FOA – Fusion of Arts
Comunitatea poate fi mai frumoasă și mai colorată cu ajutorul artei. O demonstrează proiectul Asociației FOA – Fusion of Arts, derulat în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Comunitară în Mediul Rural, al cărui îndemn este ”Alăturați-vă comunității noastre colorate!”.
Despre cel mai amplu proiect FOA, a vorbit Rosana Căpraru, președinta asociației, la podcastul „Direct la Subiect”, realizat de colegii noștri, Daniela Decean și Stefan Feșto.
Iată, mai jos, întreaga poveste:
- Cultură2 zile în urmă
Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte
- Cultură2 zile în urmă
Propunere pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru un actor și un om deosebit al Lugojului
- Lugoj5 zile în urmă
Trenuri blocate timp de o săptămână. Și Lugojul se află pe ruta unde se fac lucrări
- Cultură5 zile în urmă
Se fac înscrieri pentru Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”