Connect with us

Educație

GALERIE FOTO Școală ca în Occident, într-un sat de lângă Lugoj. Transformare incredibilă cu ajutorul fondurilor europene

Publicat

în

O comună cu numai 1.600 de locuitori poate fi exemplu pentru orice oraș din România, atunci când vine vorba de condițiile pe care le oferă elevilor. Școala Gimnazială din Mănăștiur, Timiș, a fost reabilitată, extinsă și dotată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar fotografiile sunt grăitoare pentru felul în care îi va primi de luni pe elevi, arată Agenția de Dezvoltare Regională Vest.

RETIM

Școala a fost dotată cu echipamente IT, materiale didactice moderne si materiale specifice pentru documentare. Aici a fost înființat un laborator de științe, un centru de documentare și informare și o sală festivă. Tot proiectul a fost realizat ținând cont de nevoile persoanelor cu dizabilități, pentru care s-au creat condiții optime de acces și educație. 5 milioane de lei au fost investiți în instituția de învățământ, dintre care 4,7 milioane sunt reprezentați de fonduri nerambursabile.

Proiectul de reabilitare, extindere si dotare a Școlii Gimnaziale “George Garda” din Mănăștiur a fost implementat prin Axa 10 de finanțare: Îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

Autoliv angajează

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

VIDEO Mamă agresată de primar, pentru că îi reproșează că nu există apă la grădiniță și copiii se spală la găleată

Publicat

în

RETIM

O filmare cu scandalul dintre un primar din Timiș și mama unui copil, care îi reproșează că nu există apă la grădinița din sat, a fost postată pe rețelele de socializare, zilele trecute. Primarul din Bârna, Dumitru Pecora, vorbește foarte urât cu mama, care la rândul ei este destul de agitată, arată Ziare.com.

Pe filmare se vede chiar cum o îmbrâncește pe aceasta și vrea să o scoată cu forța din sediul primăriei.

Autoliv angajează

„Nu am avut apă în grădinița copilului din satul Pogănești, care aparține de comuna Bârna. În sat nu există apă curentă deloc. Ei s-au lăudat pe la televizor, au făcut reportaje despre cum noi avem acolo un foraj de apă minerală. De trei ani și rețeaua de apă minerală s-a stricat, pompa de foraj nu mai merge.La grădiniță a fost făcut un foraj, dar și pompa aceea s-a stricat de mai multe ori. Până acum am tot sesizat problemele, de fiecare dată cu scandal, pentru că altfel nu se rezolvă. Acum, când am sesizat problema, ni s-a răspuns că poate se va rezolva până la Paști”, spune Patricia Severa.

Femeia susține că a fost nemulțumită de răspunsul primit și i-a cerut primarului să vină la grădiniță să explice părinților de ce nu este apă. Primarul s-a dus la grădiniță, dar nu să îi aștepte pe părinți, ci să o certe pe educatoare.

„M-am dus la primărie și, noroc că am avut inspirația să pornesc telefonul, pentru că el oricum vorbește așa cu toată lumea și nu este prima dată. Eu mai am o înregistrare cu el de acum vreo 2 ani, când tot așa, îmi spune du-te în aia mea”, afirmă Patricia Severa.

@severea.patricia Atitudine de primar … Jigniri .. incapacitatea de a rezolva lucrurile … toate in Comuna Barna ! Amenintari ! #vremschimbare #vremfaptenuvorbe #vre#vremeducatieemscolicasiafara #gradinita#unitatepublicadeinvatamant #scoala#gradinita2024 #2024 #st#stirileprotvtiriromania #stirileprotvdeastazi #stirilekanald #stirileantena1 #stiriletiktok ♬ sunet original – Severea.Patricia

„Ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup?”

Primarul Dumitru Pecora, aflat la cel de-al cincilea mandat, spune că tot scandalul este unul politic, pentru că femeia ar fi pe listele unui partid. Despre situația de la grădiniță, susține că a fost temporară, dar s-a rezolvat deja.

„Vinerea trecută s-a ars pompa de la foraj, m-a sunat directorul de la școală. Eu am sunat la firma care face mentenanța. Nu mai putea să o repare, că în luna octombrie au mai reparat-o și au spus că nu mai prezintă garanție. Am solicitat să comande alta nouă. Nu puteau să comande decât luni. Pompa trebuia adusă din Polonia și au promis băieții că o aduc în trei zile. Nu au adus-o în trei zile, dar în patru au adus-o. Joi dimineață au adus pompa și au venit și au montat-o. Dar și în timpul când a fost pompa defectă, femeia de serviciu a adus apă pentru spălat pe mâini, la copii, la găleată, iar pentru băut fiecare copil și-a adus de acasă”, susține Pecora.

Despre comportamentul său față de femeie și despre faptul că ar fi lovit-o, primarul are propria părere.

„Dar dumneavoastră știți ce s-a întâmplat acolo? Pe filmare este doar ceea ce i-a convenit. A venit dimineață la primărie, în spate. Eu, de dimineață, de regulă, discut cu tot personalul despre problemele din ziua anterioară și ce facem în ziua respectivă. Era tot personalul acolo și a făcut un circ… Păi, vă dați seama, ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup, ce să fac, din moment ce a vorbit așa cu noi? Foarte vulgar”, declară primarul comunei Bârna.

Femeia care s-a certat cu primarul spune că a contactat deja un avocat și îl va da în judecată, pentru felul în care s-a comportat. Pe de altă parte, amenință că va sesiza și DSP Timiș, dacă se va mai întâmpla să fie puși copiii să se spele la găleată.

Citiţi mai departe

Educație

Elevii și studenții pot obține bani pentru cumpărare unui calculator. Ce trebuie să facă până în 20 mai

Publicat

în

Guvernul României a anunțat că elevii și studenții cu vârsta de până la 26 de ani au posibilitatea să depună cererile și dosarele pentru a primi un ajutor financiar în valoare de 200 de euro, destinat achiziționării de calculatoare sau laptopuri. Termenul limită pentru depunerea acestor documente este 20 mai.

RETIM

Conform Ordinului nr. 4.138, care a fost publicat în Monitorul Oficial miercuri, 10 aprilie, acest ajutor financiar este acordat conform unui calendar bine definit:

  • Stabilirea și numirea comisiilor județene, a comisiilor din unitățile și instituțiile de învățământ – până la 10 mai
  • Depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare – până la 20 mai
  • Efectuarea anchetelor sociale și evaluarea cererilor de către comisiile din unitățile și instituțiile de învățământ, împreună cu comisiile de anchetă socială – până la 7 iunie
  • Centralizarea cererilor la Comisia centrală prin intermediul portalului dedicat – 10-11 iunie
  • Afișarea listei nominale a beneficiarilor pe portalul Ministerului Educației, aprobată prin ordin de ministru – 20 iunie
  • Afișarea listei beneficiarilor în fiecare unitate de învățământ – 25 iunie

Pentru a obține acest ajutor, beneficiarii trebuie să completeze o cerere-tip, conform Hotărârii nr. 1.294 din 13 august 2004, și să o depună la unitatea/instituția de învățământ la care sunt înscrise. Cererea trebuie să fie însoțită de anumite documente, inclusiv copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, adeverințe de la instituțiile de învățământ și alte acte doveditoare privind veniturile familiei.

Autoliv angajează

Această inițiativă urmărește să sprijine accesul la tehnologie al elevilor și studenților din România și să faciliteze educația digitală în rândul tinerilor.

Citiţi mai departe

Educație

Vacanța de Paște extinsă. Câte zile vor sta elevii acasă

Publicat

în

Elevii din România se pot bucura de o vacanță de primăvară extinsă, în acest an școlar, având la dispoziție 11 zile libere în perioada sărbătorilor pascale. Conform anunțului oficial, vacanța va începe sâmbătă, 27 aprilie, și se va încheia miercuri, 8 mai, când elevii se vor reîntoarce în bănci.

RETIM

Această perioadă generoasă de concediu școlar este determinată de apropierea sărbătorii de Paște Ortodox, care cade pe data de 5 mai în acest an. Prin urmare, vacanța de primăvară va acoperi integral această perioadă festivă, oferind elevilor și familiilor lor posibilitatea de a se bucura pe deplin de sărbători.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că anul școlar 2023-2024 este unul atipic din punct de vedere al distribuției zilelor libere, având în vedere apropierea sărbătorilor de Paște de alte zile de odihnă, cum ar fi 1 Mai. Această organizare a zilelor libere permite ca vacanța școlară de Paște să fie integrată într-o perioadă extinsă de odihnă, respectând totodată reglementările legale și contractele colective de muncă din sistemul educațional.

Autoliv angajează

Citiţi mai departe

Educație

S-a lansat programul „Primul student din familie”. Cine poate beneficia

Publicat

în

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile pentru programul „Primul student din familie”.

RETIM

În cadrul apelurilor de tip competitiv vor fi finanțate proiecte care urmăresc crearea unui cadru care să asigure acces egal la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr, indiferent de mediul socio-economic din care provine, fără nicio formă de discriminare, și care în același timp să sprijine prevenirea și combaterea abandonului universitar.

Cine poate depune proiecte?

Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse de:

Autoliv angajează

  • instituții de învățământ superior de stat și particulare;
  • unități de învățământ preuniversitar de stat, în parteneriat cu instituții de învățământ superior de stat și particulare.

Cererile de finanțare pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, în perioada 28 martie 2024 – 31 mai 2024.

Ce valoare are sprijinul finanțat din fonduri europene?

Din fondurile europene vor fi finanțate subvenții pentru elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a în valoare de 300 de lei/ lună pentru o perioadă de min. 12 luni  și max. 21 luni.

Pentru studenți, vor fi finanțate subvenții în valoare de 330 lei/lună, pe o perioadă de min. 12 luni și max. 24 luni.

Atenție, subvențiile pentru elevi și studenți nu vor fi achitate în timpul vacanței de vară.

Cine va beneficia de aceste subvenții?

Subvențiile vor fi acordate elevilor/studenților din grupul țintă al proiectelor depuse de instituțiile de învățământ, proiecte care vor fi finanțate în cadrul apelului.

De asemenea, menționăm că modalitatea de acordare a subvențiilor va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ.

Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50.000.000 euro, repartizat la nivelul a două categorii de regiuni:

  • pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru), suma totală disponibilă este de 44.970.414,50 euro, din care contribuția UE este de 38.224.849,78 euro (corespunzând unei contribuții UE de 85%), iar contribuția națională este 6.745.564,72 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 15%);
  • pentru regiunea dezvoltată (București-Ilfov), suma totală disponibilă este de 5.029.585,5 euro, din care contribuția UE este de 2.011.834,20 euro (corespunzând unei contribuții UE de 40%), iar contribuția națională este de 3.017.751,30 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 60%).

„Primul student din familie” este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învățământului superior nr. 199/2023, și este finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și din bugetul de stat.

Mai multe detalii despre programul „Primul student din familie”, regăsiți aici: https://mfe.gov.ro/peo-ghidul-primul-student-din-familie/.

Citiţi mai departe

Cele mai citite