Connect with us

Social

Sfaturi despre sănătate, cu dr. Iren Alexoi: Despre fibre și rolul lor în alimentație​​

Publicat

în

Medicii ne atrag tot mai des atenția că trebuie să mâncăm alimente care conțin fibre dacă vrem să fim sănătoși. De ce lucrul acesta este atât de important și care este rolul fibrelor în prevenția bolilor?

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Fibrele sunt părți din alimetele de origine vegetală (fructe, legume, cerale, nucifere, semințe) care nu se digeră propriu-zis în tubul nostru digestiv. Bine, bine și atunci la ce folosesc?

Fibrele sunt de două feluri:

-solubile: (interacționează în mediu lichid – absorb lichidul și își măresc volumul) – pulpa fructelor și legumelor (ex: mere, pere, prune, roșii,castraveți etc.), tărâte de psillium, tărâțe de ovăz, semințe de chia, etc..

– insolubile: sunt mai dure și nu își modifică structura – coaja fructelor și legumelor, coaja semințelor (de ex: coaja semințelor de in, de cânepă), morcovi, varză, căpșuni.

RETIM

Fibrele:

  •  ajută digestia
  •  reglează scaunul (recomandate pentru cei care suferă de constipație)
  • refac flora bacteriană (sunt alimente prebiotice)
  •  reglează glicemia (blochează absorbția rapidă a glucidelor) – Recomandate  diabeticilor
  •  scad colesterolul rău – LDL COLESTEROL
  •  încetinesc absorbția grăsimilor – recomadate în bolile de ficat și fiere

Fibrele sunt benefice în curele de slăbire si detoxifiere. Fibrele solubile îsi cresc volumul în contact cu lichidele din tubul digestiv, asigurând rapid senzația de sațietate.

Volumul alimentelor consumate se reduce – nu mai au loc – așa că porțiile de mâncare vor fi mai mici.

Fibrele solubile și insolubile ajută la formare bolului fecal și la curățirea colonului de reziduri și toxine.

Un colon curat ne ajută să ne pastrăm sănătosi, energici și plini de vitalitate.

O rețetă pe care o recomand cu încredere pentru  slăbit și reglarea tranzitului:

Și care este de mare ajutor mai ales pentru cei care mănâncă mult seara la cină, în mod special dacă e folosită cu minim 30 minute înainte de masă.

O lingură tărâțe de psillium (se găsesc în magazinele naturiste) + o linguriță de semințe de in pisate (altfel nu au nici un efect) – se pun în 100 ml de lichid – iaurt, kefir, apă, ceai și se consumă repede,repede  – (ele absorb lichidul și se transfomă într-o pastă), apoi se beau cel puțin 300 ml apă dacă nu vrem să ne deshidratăm.

Peste 30 minute putem servi masa. Amestecul se mai numeste BALONUL GASTRIC VEGETAL.

În medie se recomandă un consum de 25-35 g fibre pe zi pentru adulți.

Un  exemplu de cum adunăm cantitatea repectivă:

– 3 linguri de fulgi integrali – 3 g fibre

– o cană de pere – 5,1 g fibre

– o jumătate de cană de mazăre uscată – 8,1 fibre

– 2 căni legume – 10g de fibre

– 30 g nucifere – 4 g fibre

– 2 felii pâine de secară – 4,6 g fibre

TOTAL = 34,8 G FIBRE

Chiar dacă fibrele sunt benefice, trebuie păstrat un echilibru și nu trebuie să exagerăm cu consumul lor

Pentru cei care nu sunt obișnuiți cu ele (de exemplu: marii carnivori sau cei care nu consumă cantitațile recomandate de fructe și legume), atunci când se crește cantitatea de fibre poate apărea balonarea, flatulența si scaunul accelerat. Organismul are nevoie să se adapteze la o cantitate mai mare de fibre.

Fibrele trebuie să provină din alimente vegetale variate și nu doar din concentrate de tărâțe (tărâțe de grâu, tărâțe de secară). Acestea din urmă trebuie consumate pe termen scurt pentru că nu au valoare nutritivă.

Citiți etchetele și faceți diferența între fulgi și tărâțe. Fulgii aduc în organism nutrienți necesari. Tărâțele sunt doar fibre.

Consumul excesiv inteferă cu absorbția vitaminelor liposolubile (vitamina D și vitamina A) sau a unor minerale (fier, calciu, etc.).

Aveți grijă la persoanele care suferă de gastrite sau boli digestive, intoleranțe digetive, la cei cu anemie, iar cei cu diabet zaharat să fie foarte atenți să nu scadă prea brusc glicemia.

În concluzie, totul trebuie să fie în echilibru.

Consumul adecvat de fibre ne ajută să ne menținem greutatea, să avem un scaun regulat și o bună digestie, ne ajută să scădem colesterolul rău și să reglăm glicemia.

Consumați fructe și legume zilnic, cerale integrale, nucifere și semințe crude și învățați să citiți etichetele.

Pentru mai multe sfaturi urmărește filmulețul cu sfaturi ușor de pus in practică care nu numai că te ajută să fii sănătos și în formă, dar te ajută să ajungi la silueta dorită fără prea mari eforturi.

Va sfătuiește cu drag,

Dr. Iren Alexoi

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

FOTO Lugojul imortalizat în haine de toamnă de către fotografii amatori ai orașului

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Comunitatea de fotografi amatori ai Lugojului au surprins imagini de excepție în această toamnă cu orașul de pe Timiș. Pozele, realizate fie cu telefonul, fie cu aparate de fotografiat pentru începători sau intermediari, au fost postate pe rețelele de socializare. Acolo, au strâns mii de aprecieri de la lugojeni, mai ales de la cei plecați în străinătate.

Printre imaginile postate, mai ales pe grupuri precum Ești din Lugoj dacă…, se regăsesc mai ales cele cu malurile Timișului, de departe cele mai fotogenice la venirea toamnei. Cu covoare de frunze galbene și maronii, aleile de pe faleze au fost imortalizate într-un mare fel.

La fel s-a întâmplat și cu alte zone din oraș, cum ar fi parcurile și zonele centrale, la fel de frumoase sub întruchiparea toamnei.

RETIM

foto: Cosmina Livadariu, Alina Savu, Cristian Vetan, Abby Albert – Ești din Lugoj dacă…

Citiţi mai departe

Social

Drumuri importante de lângă Lugoj, reabilitate pentru prima dată în zeci de ani

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Mai multe drumuri importante de lângă Lugoj sunt reabilitate în aceste zile, pentru prima dată după zeci de ani în care au fost lăsate de izbeliște. Anunțul a fost făcut de către cei de la DRDP Timișoara, companie care intervine pe teren pentru a reabilita șoselele.

Pe DN 58A, între Ezeriș (CS) – Victor Vlad Delamarina (TM), se desfășoară lucrări de așternere straturi rutiere foarte subțiri. În această săptămână, în funcție de condițiile meteo, se va lucra și pe sectoarele Victor Vlad Delamarina – Lugoj și Soceni – Ezeriș.

În zonele cu lucrări, sunt restricții de viteză la 30 km pe oră, traficul fiind desfășurat pe o bandă. Lucrările sunt semnalizate cu piloți de trafic. Acest tip de lucrare – de așternere de straturi rutiere foarte subțiri – prelungește durata de viață a drumului și mărește rugozitatea părții carosabile.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Sat de lângă Lugoj, premiat la Atena pentru succesul dovedit în turism sustenabil

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Un sat de lângă Lugoj, singurul în care infocentrul turistic realizat din bani europeni are activitate, a fost premiat la Atena în cadrul unui concurs internațional. Margina, prin proiectul celebru în toată lumea “Mic Dejun la Margina”, a luat medalia de bronz, adică locul trei la concursul desfășurat în capitala Greciei.

Mic Dejun la Margina este unul dintre cele mai iubite și cunoscute proiecte mici de turism din România. A atras, din 2017 și până în prezent, peste 5000 de vizitatori din toată lumea, cu turiști veniți chiar și din India sau America să guste bucatele tradiționale preparate în gospodăriile din sat.

“Destinația 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil” este un concurs lansat de către cei de la ECTN, European Cultural Tourism Network, iar “Mic Dejun la Margina” a concurat la categoria Walking Tourism and Slow Travel – Synergies with Cultural Tourism.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

25 de persoane au murit la spitalul din Lugoj în octombrie, din cauza coronavirusului

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Medicul Ionuț Cocoș, managerul Spitalului Municipal “Dr. Teodor Andrei” din Lugoj, spune că valul patru al pandemiei de coronavirus a curmat viețile a 25 de pacienți ai unității, de la început de octombrie și până în prezent. La aproape un deces pe zi, medicul spune că situația este una înfiorătoare, fiind la fel ca cea din mai toate unitățile medicale din Timiș și din țară.

“Din păcate am constatat 25 de decese la noi în unitate din cauza coronavirusului, de la 3 octombrie și până acum. Este o situație general valabilă la Lugoj, la Timișoara, și peste tot în țară din păcate. Unde sunt multe cazuri, sute de cazuri pe zi în Timiș, zeci la Lugoj, vor fi din păcate și decese”, a declarat medicul Ionuț Cocoș, managerul spitalului din Lugoj.

Medicul lugojean spune că pacienții sunt din ce în ce mai rezervați în a avea încredere în medici, în deciziile acestora și în măsurile care le-ar putea salva viețile.

RETIM

“Există o reticență inclusiv de medici, de spital, am avut recent un caz în care un pacient de 32 de ani a stat la noi pe secție deși avea nevoie de îngrijire la ATI, a preferat să stea aici decât să fie mutat la Orăștie, găsindu-i-se acolo loc. Nu îmi explic această reticență, pur și simplu nu mi-o explic”, spune Cocoș.

Vaccinarea în proporție cât mai mare a populației este singura șansă pe care oamenii o au în fața pandemiei, este de părere medicul lugojean.

“Dacă ne uităm la Uniunea Europeană, vedem că acolo sunt toate țările, dar toate, cu 70, 80, 90% vaccinați. La noi nu, motiv pentru care avem și aceste numere. Nici asta nu îmi explic, eu am prins perioada în care venea doctorul la școală, îți făcea vaccin și gata, nu zicea nimeni câr. Acum toți știu mai bine, și asta se vede în cifre”, a precizat Cocoș.

De ce nu se vaccinează lugojenii? Managerul unității medicale lugojene spune că nu are o explicație clară.

“Nu știu eu să dau vina pe nimeni și nimic, sunt alții mai deștepți ca mine care poate că știu de ce e lumea așa reticentă. Dar având în vedere câte curente anti-vaccinare sunt, câte persoane publice ies și spun una și ailaltă despre vaccin și câtă publicitate li se face, lumea le ia de bune din păcate. Singura soluție e vaccinarea, dacă ne vaccinăm, vom ieși din situația asta”, a declarat managerul Spitalului Municipal Lugoj.

Există și vești bune. Cu o campanie de vaccinare care pare că își revine, fapt sesizat și la Lugoj, la spitalul din oraș numărul de cazuri foarte grave este într-o ușoară scădere.

“Putem spune că avem o ameliorare de cazuri de pacienți cu forme grave, săptămâna trecută de exemplu erau 8 pe CPU care aveau nevoie de terapie intensivă. Acum avem doi, însă ca și număr de paturi, avem secția de Covid plină, 56 de paturi, dar și ATI, 8 paturi, nu mai avem niciun pat liber”, a încheiat medicul lugojean.

În ultima lună, 1-21 octombrie, la nivel de municipiu Lugoj au fost depistate 608 cazuri de infectare cu noul coronavirus. 

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite