Social
Sfaturi despre sănătate cu dr. Iren Alexoi: O rețetă de fast – food sănătos
Trăim în secolul vitezei, ne grăbim, economisim timp și mâncăm pe fugă. Căutăm confort și mâncare care să ne satisfacă gusturile. Alegem ceva rapid, dar nu neapărat și sănătos. Aceea mâncare tip fast-food, deși o servim rapid și ne bucură papilele gustative – nu ne oferă și confortul sănătății mult dorite. Parafrazez o butadă celebră: ”Trăim acum pe rapid ca și când niciodată n-o sa ne îmbolnăvim”.
Ar trebui să fim atenți la alegerile noastre chiar dacă suntem grăbiți, pentru că grăsimile saturate din produsele prăjite rapid ne înfundă arterele, carbohidratii răi ne ușurează drumul spre OBEZITATE și toate consecințele ei, zaharurile în exces ne duc spre diabet zaharat, aditivii, coloranții, glutamatul de sodiu – păcăliciul gustului-….nu fac mai nimic bun pentru organismul nostru, doar că totul…ESTE ATÂT DE RAPID.
Totuși, dacă vreți să vă preparați ceva delicios și numai bun pentru sănătatea noastră vă propun o rețetă – fast food sănătos – ușor de preparat.
Timp de pregătire: 7 minute
Timp de preparare: 5 minute
Dificultate: foarte ușor și rapid
Ingrediente: pentru 2 porții
Ingrediente necesare:
- un avocado copt
- un ardei capia
- 4-5 roșii uscate sau în ulei
- upio – un sfert de ramură sau tulpină
- un cățel de ustroi
- dacă roșiile nu sunt în ulei se poate adăuga o lingură ulei de masline
- sare de Himalaya
- nuci sau migdale 30 g, 4 miezuri de nucă sau 10 migdale
Se amestecă …
Avocado conține grăsimi sănătoase și vitamina E, este un puternic antioxidant și dă textură pateului de legume.
Ardeiul rosu este bogat în beta caroten și nu numai.
Roșiile uscate și foarte aromate au o concentrație mare de licopen și ne ajută în prevenția cancerului.
Usturoiul – antibiotic și antiinflamator natural – numai bun pentru inimă și tensiune arterială crescută.
Sarea de Himalaya este plină de minerale și cu un conținut mai mic de sodiu decât sarea prelucrată.
Ulei de masline cu grasimile lui mononesaturate protejează inima și vasele și ajută la scăderea colesterolului rău.
Nucile sunt bune pentru sistemul nervos, ne protejează de Maladia Alzheimer.
Migdalele delicioase conțin mult magneziu.
ESTE REȚETĂ FAST FOOD – ADICĂ MÂNCARE GĂTITĂ REPEDE – DAR CU BENEFICII APROAPE MAGICE PENTRU ORGANISMUL NOSTRU.
Pasta delicioasă o servim cu pâine de secară sau integrală, bogată în fibre numai bune să ne ajute digestia.
Să fiți sănătoși!
Vă sfătuiește cu drag,
Dr, Iren Alexoi
Social
Peste două sute de lugojeni pot urma cursuri gratuite de calificare, în mai multe meserii
Primăria Municipiului Lugoj informează cetățenii că în perioada următoare, în municipiul Lugoj se va desfășura proiectul „ACCES PE PIAȚA MUNCII ÎN COMUNITĂȚILE DEFAVORIZATE DIN LUGOJ” finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) – prin care se propune facilitarea accesului și menținerea pe piața muncii a un număr de 222 de persoane din diferite categorii sociale din municipiul Lugoj, ducând astfel la scăderea fenomenului de marginalizare a persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială existente în municipiul Lugoj.
Social
Spitalul din Lugoj primește fonduri nerambursabile pentru echipamente medicale, de la Consiliul Județean Timiș
Vești bune pentru spitalele din Jimbolia, Sânnicolau Mare, Făget, Lugoj și Deta. Consiliul Județean a aprobat finanțarea nerambursabilă din fonduri publice, în cadrul schemei de minimis pentru anul 2022, a spitalelor publice locale aflate în subordinea orașelor și municipiilor din județ. Banii nerambursabili acordați vor putea fi folosiți doar pentru pentru achiziția de echipamente medicale.
Social
O moară de apă de lângă Lugoj, veche de 100 de ani, pusă în valoare într-un circuit turistic
Moara de la Balinţ, un adevărat tezaur cultural în formă de clădire din apropiere de Lugoj, a fost construită în 1917, în administraţia austro-ungară, şi este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea nu doar că încă mai macină grâu, ci a fost inclusă şi într-un traseu turistic care le oferă oamenilor oportunitatea să intre în contact cu lumea industrială a vechiului Banat
Una dintre cele 14 mori în funcţiune din Timiş este moara de la Balinţ, o localitate aflată la 20 de kilometri de Lugoj şi aproximativ 60 de kilometri de Timişoara. Moara a fost construită în 1917, încă în administraţia austria-ungară. Este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea a fost cumpărată în 2008 de către familia Meszaros, după ce fusese abandonată şi nu mai măcinase făină de mai mulţi ani.
Moara de la Balinţ este cu adevărat spectaculoasă. Vechea clădire este împânzită de un mecanism complex, care se întinde pe mai multe etaje, un păienjeniş de curele care învârte roţi, iar grâul circulă în interiorul bârnelor, prin site şi maşinării care se mişcă. Utilajele sunt în mare parte originale, se pot vedea încă etichetele pe ele; unele au fost fabricate în 1900, la Fabrica Ganz din Budapesta, altele la Uzina Klug de Construcţii de Maşini şi Mori din Timişoara ori de la Uzinele Magheru din Topleţ, în perioada interbelică. Au fost înlocuite doar părţile de lemn, vechi şi cariate.
Citeste un material pe larg despre punerea în valoare a morii aici.
Social
Ștrandul din Lugoj rămâne închis în această vară. Unde te poți bălăci lângă oraș
Ștrandul din Lugoj rămâne închis în 2022. Deși primăria a încercat găsească un investitor care să închirieze locația spre exploatare, nimeni nu s-a înghesuit să considere oferta administrației locale. Până acum, ștrandul a fost scos la licitație de cel puțin două ori, fără succes.
Din fericire pentru lugojeni, există locuri din apropiere de oraș unde se pot bălăci în acest sezon estival. Un exemplu este piscina de la Hanul lui Bogdan. Aflat la câțiva kilometri înainte de Făget, hanul este dotat cu o piscină și bar, astfel că doritorii pot petrece o zi la piscină pentru a se răcori în timpul verii.
O altă variantă este Valea lui Liman. Complexul de la Valea lui Liman dispune de asemenea de o piscină unde doritorii se pot bălăci în zilele toride de vară. Deocamdată doar cei care stau la complexul hotelier pot folosi piscina exterioară, așezată într-un cadru de vis.
Dacă cele două opțiuni nu sunt pe placul vostru, în Timișoara există nu mai puțin de 7 variante de ștranduri unde să vă distrați în această vară. Prețurile de intrare sunt între 20 și 45 de lei pe zi.
-
Actualitateo zi în urmă
Un tânăr de lângă Lugoj a murit decapitat, după un accident provocat de un copil de 16 ani
-
Actualitate2 zile în urmă
Un lugojean va conduce poliția județului Arad
-
Actualitate2 zile în urmă
Precizări ADR Vest, în dosarul Parchetului European, în care este implicată și soția unui consilier local din Lugoj
-
Actualitate2 zile în urmă
Un lugojean a făcut infarct în timp ce conducea o mașină