Connect with us

Administrație

Revoltă la Lugoj după ce un platan secular a fost măcelărit de un drujbist care se crede model

Publicat

în

RETIM

Lugojenii sunt revoltați după ce primăria, o parohie și o școală din oraș au votat pentru măcelărirea unui platan vechi de peste 100 de ani din mijlocul orașului. Toaletarea, spun lugojenii, s-a făcut în batjocură, fără aviz de mediu și fără a fi consultați specialiști în domeniu. După toaletare, copacul, un monument al naturii, arată de parcă ar fi fost lovit de uragan. Tăierea efectuată de un alpinist a fost comandată de parohia bisericii Adormirea Maicii Domnului, fiind complet tolerată de primărie.

“Asta înseamnă toaletare??? NU este o toatetare corectă. Iar dacă ar trebui sa ne raportam la vârsta acestuia…ESTE UN ARBORE SECULAR. Ar trebui declarat monument al naturii, ca mulți alți arbori din oraș. Iar toaletarea acestora ar trebui facuta în primavara intr-un mod CORECT an de an. Și se mai adaugă și interzicerea acestor defrișări de Garda de Mediu, începând cu anul 2020. Semnat un Tehnician Ecolog și Protecția Calității Mediul”, scrie Roxana-Alina Binder pe rețeaua de socializare Facebook.

La fel de revoltați sunt și oamenii de cultură din oraș. Directoarea Bibliotecii Municipale, Henrieta Szabo, consideră că platanul a fost batjocorit.

“Suntem într-o zonă istorică atât a școlii care a sărbătorit 250 de ani de existență cat si a Bisericii Adormirea Maicii Domnului, monument istoric lugojean. Ca o curiozitate v-as întreba dacă știți cati ani are platanul? Este secular stimați domni si stimate doamne. Nu departe de noi la Buziaș un platan secular este atracție turistică. Ce sa mai vorbim de alte țări unde se fac eforturi pentru păstrarea si conservarea unor astfel de monumente ale naturii.

La noi vorbim nonsalant despre ce deranj provoacă un astfel de copac. Apropo de toaletare necesară, asa cum spuneti. putea fi făcută cu simt de raspundere si profesionist. Nu stiu ce pregătire de specialitate (silvica) poate avea un alpinist utilitar???

Puteau fi tăiate crengile periculoase, putrede, dar au fost tăiate crengi puternice viguroase care nu se desprindea nici dacă venea vreun uragan. Am trecut pe acolo si am vazut cum cădeau sub drujbă crengi groase puternice. Cu tristețe, mâhnire, amărăciune, dar si furie despre întâmplarea tristă de vineri 4 septembrie cu bătrânul platan care ne încântă privirile. Este un punct de vedere personal pe care îl susțin”, s-a plâns Henrieta Szabo la o știre despre platan postată pe Facebook.

Primăria nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere. După ce a măcelărit platanul, drujbistul care a făcut treaba s-a lăsat pozat de fotograful unui ziar din oraș, de parcă ar fi model pentru utilajele de tăiere a pomilor.

sursa foto: Desideriu Iosif Schneider/Ești din Lugoj dacă…

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Primăria Lugoj îi așteaptă pe tineri să ceară teren de casă. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj aduce la cunoștință tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, care se încadrează în prevederile legale, că pot depune cereri pentru atribuirea unei suprafețe de teren în vederea construirii unei locuințe proprietate personală, conform Legii nr.15/2003 – republicată, cu modificările ulterioare, pentru cele 23 de terenuri disponibile în Municipiul Lugoj (14 în Cartierul Militari și 9 pe str.Herendeștiului).

RETIM

Conform Regulamentului de atribuire, aprobat prin HCL nr.137/25.08.20211, pot depune cereri următoarele categorii de tineri:

a) Tinerii necăsătoriți care au vârsta cuprinsă între 18-35 de ani la data depunerii dosarului complet;

b) Tinerii căsătoriți care au vârsta cuprinsă între 18-35 de ani la data depunerii dosarului complet;

c) Tinerii care au domiciliul stabil în municipiul Lugoj de minim 5 ani și au cetățenia română (la soț – soție unul dintre soți);

d) Tinerii care nu dețin sau nu au deținut în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei unei locuințe;

e) Soțul/soția solicitantului, după caz, care nu deține sau nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei unei locuințe;

f) Tinerii ai căror părinți declară pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate în ultimii 10 ani un teren în suprafaţă mai mare de 500 mp în mediul urban şi de 5000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul;

g) Soțul/soția solicitantului, ai cărui părinți declară pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate în ultimii 10 ani un teren în suprafaţă mai mare de 500 mp în mediul urban şi de 5000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul – după caz,

h) Solicitantul și soțul/soția solicitantului, după caz, să nu figureze cu datorii la bugetul local, indiferent de natura acestora.

Actele necesare depunerii dosarului se pot ridica de la Biroul Relații cu Publicul, zilnic între orele 9,00-12,00 sau pot fi descărcate de pe pagina de internet a instituției www.primarialugoj.ro – Rubrica : Documente publice – Acordare terenuri gratuite tineri –Lege nr.15/2003 – republicată.

Dosarele cu actele necesare se vor depune până în data de 31.03.2021, la Biroul Relații cu Publicul, zilnic între orele 9,00-12,00.

Eventualele completări ale dosarelor depuse se vor depune până în data de 30.04.2021.

Citiţi mai departe

Administrație

Două poduri din apropiere de Lugoj urmează să fie reabilitate cu bani europeni

Publicat

în

RETIM

Două dintr-un total de cinci poduri de pe raza județului Timiș, din apropiere de Lugoj, vor fi reabilitate în curând din bani europeni. Poriectul cuprinde un total de 25 de poduri și podețe din patru județe, Timiș, Hunedoara, Arad și Caraș-Severin.

În Timiș, cele cinci poduri care vor fi reabilitate cu bani de la UE sunt DN 68A Dumbrava, DN 68A paraul Glavita – Traian Vuia, DN 59 Sag, și DN 59F podet Valcani, DN 6 canal Muresel – Cenad.

Cele două poduri din zona Lugojului se află pe raza localității Dumbrava și respectiv în zona localității Traian Vuia. Proiectul se află în faza incipientă, de depunere a ofertelor firmelor interesate să participe. Firmele își pot depune ofertele până pe 16 februarie.

Citiţi mai departe

Administrație

Primarul Claudiu Buciu își cere scuze față de locuitorii unei străzi din Lugoj

Publicat

în

Primarul Lugojului și-a cerut scuze, ieri, prin intermediul unei rețele de socializare față de locuitorii unei străzi din Lugoj, care au fost nevoiți să-și plătească și să-și instaleze singuri lămpi pentru iluminatul public.

RETIM

„Imi cer scuze lugojenilor care și-au rezolvat singuri problema iluminatului public. Pe strada Poalele Viilor, locuitorii și-au montat singuri lămpi LED pe stâlpii de iluminat public. Am solicitat încă de anul trecut societatii ELBA sa repare sau să înlocuiasca toate corpurile cu probleme, însă aceste lucrări încă nu s-au finalizat”, spune Claudiu Buciu

Primarul Lugojului susține că se fac demersuri pentru modernizarea iluminatului public și că e posibil ca Primăria să renunțe la serviciile societății ELBA.

„La sfârșitul acestui an, contractul cu aceasta societate va expira. Serviciul de iluminat public va rămane în sarcina primăriei.

Am pornit deja studiile necesare modernizării integrale a sistemului de iluminat public. Din păcate procedurile vor dura un an, urmând ca primele investitii să fie făcute începand cu anul 2022″, a mai spus Buciu.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite