Connect with us

Administrație

ANDREI NEAMŢU: Cât de importante sunt  locurile de joacă şi cum ar trebui să arate ele în Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Activez în domeniul Educaţiei de peste şase ani de zile şi am primit aprecierile dumneavoastră pentru dăruirea şi seriozitatea de care am dat dovadă. În toţi aceşti ani, am acumulat experienţa şi cunoştiinţele necesare în pregătirea activităţilor în care sunt implicaţi copiii.

Ca adulţi, uneori neglijăm importanţa jocului în copilărie. Ne comportăm ca şi cum jocul este ceva prostesc pe care copiii îl fac, în timp ce învăţarea este oarecum activitatea reală a copilăriei. Jocul este, de fapt, o funcţie crucială a copilăriei, în care copiii învaţă importante lecţii fizice şi sociale. Să vorbim despre cât de importante sunt locurile de joacă pentru copii.

RETIM

Locurile de joacă ajută la dezvoltarea corpului

Beneficiile fizice ale jocului par evidente, mai ales într-o lume în care auzim din ce în ce mai mult despre cum copiii devin din ce în ce mai obezi. Prin explorarea, căţărarea, alunecarea şi echilibrarea corpurilor lor, copiii fac o activitate fizică importantă. Dar, totodată, ei devin tot mai încrezători în ceea ce pot face cu corpul lor. Acest lucru îi face să fie mai puţin temători şi mai entuziasmaţi de explorare. Exerciţiul fizic este, de asemenea, necesar pentru învăţarea mentală. Multe studii au arătat că prin mişcarea trupurilor, copiii îşi activează creierul şi îşi restabilesc nivelurile de stres care îi ajută să aibă rezultate mai bune la şcoală.

Locurile de joacă ajută la dezvoltarea minţii

Deşi beneficiile fizice ale locurilor de joacă sunt cunoscute de majoritatea oamenilor, beneficiile mentale şi sociale pot fi mai puţin înţelese. În timp ce se află la locul de joacă, copiii:

Îşi construiesc abilităţile sociale.

Prin nevoia de a negocia, de a-şi aştepta rândul şi de a vorbi cu alţi copii, îşi pot practica abilităţile sociale pentru situaţii ulterioare care ar putea fi mai stresante.

Află comportamente sociale acceptabile.

O sală de clasă este o situaţie socială foarte specifică şi nu toţi copiii transferă cu uşurinţă competenţe din clasa în casă sau alte locuri. Locurile de joacă oferă copiilor şansa de a practica comportamentul social şi de a afla mai multe despre ceea ce este şi ce nu este acceptabil.

Îşi îmbunătăţesc concentrarea.

Profesorii şi părinţii ştiu că și copiii se pot concentra asupra lucrurilor ce le au de făcut însă, apoi au nevoie de o pauză pentru a-şi angaja corpurile şi a-şi reîncărca creierul. Indiferent dacă se îndepărtează de munca şcolară sau de treburile lor, angajarea în unele activităţi îi poate ajuta să revină la activităţile lor cu o concentrare proaspătă.

Practică imaginaţia.

Adulţii se gândesc adesea la imaginaţie ca ceva pe care o persoană o are sau nu o are. Credeţi sau nu, copiii învaţă să-şi dezvolte imaginaţia în timpul jocului.

Prin explorarea unor activităţi cum ar fi leagăne, balansoare şi alte echipamente pentru locuri de joacă, copiii se implică în jocul imaginativ, crucial pentru dezvoltarea cognitivă.

De ce tipuri de echipamente pentru locuri de joacă este nevoie în Lugoj

Ştiu că vă doriţi un loc de joacă pentru şcoală, cartier sau comunitate. Dar poate că nu ştiţi exact cum ar trebui să arate locul de joacă. Câte persoane sunt dispuse să folosească corect si eficient spaţiul în care va fi amplasat locul de joacă, vârsta copiilor, vremea generală şi utilizarea corectă a aparatelor sunt toţi factorii de care trebuie ținut cont si care determină cea mai bună abordare.

Un proiect prioritar pentru mine este reamenajarea parcurilor într-un mod mai distractiv, sigur şi educaţional, pe care copiii şi părinţii deopotrivă să îl iubească. Astfel vă voi ajuta făcând din proximitatea locuinței dumneavoastră o destinaţie pentru voi, dragi părinţi ocupaţi şi copilași care sunteți dornici și încântaţi să vă jucați si consumați energia într-un loc sigur, bine echipat si pe placul vostru.

(P) cmf 242001174

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

FOTO Lugojul bunelor maniere a dispărut. Tone de gunoaie pe malurile Timișului, în centrul orașului

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Lugojul bunelor maniere, una dintre campaniile pornite de vechea administrație lugojeană, pare că a fost doar cu vorba întreținută “pe teren”. Zilnic, lugojenii aruncă tone de gunoaie pe unde apucă. Unul dintre locurile favorite unde ajung resturi de la ambalaje și alte deșeuri este malul Timișului.

În câteva imagini suprinse zilele acestea, mai mulți lugojeni au semnalat prezența unui număr tot mai mare de gunoaie lângă Podul de Beton, aruncate de pe falezele de lângă unviersitate și respectiv celelalte zone ale orașului. Chiar dacă polițiștii locali au amendat mai mulți lugojeni pentru gunoaie și resturi de la construcții, acțiunile acestora par a se fi încheiat.

RETIM

Lugojenii care au comentat a postarea de pe FAcebook spun că de vină ar fi “tinerii cu BMW de 1000 de euro, care sparg semințe zi și noapte în zonă”.

Sursa foto: Desideriu Iosif Schneider/Facebook.com

Citiţi mai departe

Administrație

Dezbaterile publice care vor sta la baza noului Plan Urbanistic General continuă, la Lugoj

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj și UrbanizeHub au organizat luni, 20 septembrie 2021, de la ora 17.00, o dezbatere publică, în cadrul campaniei “Noi revitalizăm orașul”. Din cauza condițiilor meteo, întâlnirea a fost mutată din locația inițială în aer liber din cartierul Micro IV, la Casa Bredicenilor. Reprezentantul UrbanizeHub România, Radu Vânturache, a fost cel care a coordonat această dezbatere publică și a prezentat participanților temele zilei. Acesta a precizat că toate întâlnirile cu lugojenii au ca scop elaborarea temei de proiect pentru actualizarea Planului de Urbanism General al Lugojului, care nu a mai fost refăcut din anul 1998.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Din partea administrației locale a participat Arh. Paul Gribincea, consilier al primarului, care a prezentat modul în care se desfășoară această colaborare cu UrbanizeHub și care este viziunea Primăriei Municipiului Lugoj. Arh. Paul Gribincea a vorbit și despre finalitatea primei întâlniri, din iunie, din cartierul Eftimie Murgu (Balta Lată), unde se află o zonă pentru care sunt necesare intervenții și care va fi transformată într-un spațiu de recreere în următoarea perioadă.

În continuare a fost prezentat rezultatul chestionarului, lansat pe site-ul Primărie Municipiului Lugoj, care a fost completat de peste 300 de lugojeni. Din documentul respectiv a rezultat că locuitorii orașului nu sunt satisfăcuți de felul în care arată spațiile publice și au făcut propuneri pentru reabilitarea unor zone, cum ar fi: Lunca Timișului, platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, parcurile, etc.

Reprezentantul UrbanizeHub i-a invitat pe participanți să marcheze, pe o imagine din satelit a orașului, cartierul de unde vin și locul unde le place să petreacă timpul. În același timp, lugojenii prezenți la dezbaterea publică au fost invitați și să-și exprime necesitățile și dorințele, pe care le-au scris pe mici bilețele, care au fost lipite pe un panou. Aceste propuneri au fost colectate și vor fi analizate în cadrul campaniei “Noi revitalizăm orașul”, derulată de Primăria Municipiului Lugoj împreună cu UrbanizeHub.

RETIM

Campania “Noi revitalizăm orașul” continuă, iar persoanele interesate pot să-și exprime opiniile prin completarea chestionarului accesând următorul link: https://arcg.is/1irCL8

UrbanizeHub România este una dintre cele mai importante grupări de specialiști în dezvoltare urbană, de la noi din țară și din Europa. În colaborarea cu Primăria Lugoj, UrbanizeHub implică o echipă interdisciplinară, formată din specialiști în comunicare, facilitare și design thinking, în peisagistică, în geografie economică, arhitectură și urbanism. În portofoliul UrbanizeHub se află colaborări importante cu Comisia Europeană, Banca Mondială, Ministerul Dezvoltării, EIT Climate-KIC Europe, dar și cu mai multe orașe din România.

Citiţi mai departe

Administrație

Se închide circulația în centrul Lugojului pentru câteva ore în weekend

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Lugojul celebrează Săptămâna Europeană a Mobilității, prin activități care promovează sănătatea mintală și fizică a cetățenilor. Aceste activități se vor desfășura în aer liber, în Piața Victoriei, duminică, 19 septembrie, între orele 16:00 și 19:00. 

Activitatea face parte din campania Noi Revitalizăm Orașul și pune Lugojul pe harta orașelor care închid străzile pentru mașini. Clubul Sportiv Municipal Lugoj pregătește un antrenament demonstrativ și un joc de antrenament cu grupele copii și juniori, secția de fotbal. 

Clubul Copiilor Lugoj pregătește jocuri interactive și distractive pentru copiii de toate vârstele. Atenție, circulația va fi închisă pentru automobile în Piața Victoriei din Lugoj, între orele 16:00 și 19:00.

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

“Manevre” în Primăria Lugoj. Buciu a anulat o licitație dubioasă

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Primarul Claudiu Buicu a anulat o licitație cel puțin dubioasă pe care angajații din administrația locală au realizat-o pe bani publici. O firmă lugojeană care se ocupă cu activități veterinare, și care are în administrare și fostul adăpost de câini fără stăpân al primăriei, a câștigat o licitație de tăiere a 200 de arbori din pădurile orașului.

Firma nu numai că nu are cod CAEN pentru aceste activități, dar nici vorbă de utilaje pentru aceste lucrări minuțioase. Suma pe care primăria a atribuit-o pentru lucrare a fost de 42.000 de lei. Întrebat despre această licitație, primarul s-a declarat șocat de ceea ce au putut face colegii lui din primărie.

“Firma nu are utilaje și nici obicet de activitate pentru așa ceva. Colegii mei din primărie au atribuit lucrarea, evident că am anulat-o imediat ce am aflat”, a declarat primarul Buciu pentru Lugojeanul.ro

RETIM

Deocamdată edilul șef al orașului nu a anunțat dacă va lua unele măsuri împotriva colegilor care au “reușit” această licitație. Surse din cadrul primăriei spun că de vină ar fi angajații mai vechi, din fost administrație, care au rămas înzestrați cu vechi obiceiuri cum sunt atribuirea de lucrări la firme de casă.

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite