Connect with us

Administrație

ANDREI NEAMŢU: Cât de importante sunt  locurile de joacă şi cum ar trebui să arate ele în Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

Activez în domeniul Educaţiei de peste şase ani de zile şi am primit aprecierile dumneavoastră pentru dăruirea şi seriozitatea de care am dat dovadă. În toţi aceşti ani, am acumulat experienţa şi cunoştiinţele necesare în pregătirea activităţilor în care sunt implicaţi copiii.

Ca adulţi, uneori neglijăm importanţa jocului în copilărie. Ne comportăm ca şi cum jocul este ceva prostesc pe care copiii îl fac, în timp ce învăţarea este oarecum activitatea reală a copilăriei. Jocul este, de fapt, o funcţie crucială a copilăriei, în care copiii învaţă importante lecţii fizice şi sociale. Să vorbim despre cât de importante sunt locurile de joacă pentru copii.

RETIM

Locurile de joacă ajută la dezvoltarea corpului

Beneficiile fizice ale jocului par evidente, mai ales într-o lume în care auzim din ce în ce mai mult despre cum copiii devin din ce în ce mai obezi. Prin explorarea, căţărarea, alunecarea şi echilibrarea corpurilor lor, copiii fac o activitate fizică importantă. Dar, totodată, ei devin tot mai încrezători în ceea ce pot face cu corpul lor. Acest lucru îi face să fie mai puţin temători şi mai entuziasmaţi de explorare. Exerciţiul fizic este, de asemenea, necesar pentru învăţarea mentală. Multe studii au arătat că prin mişcarea trupurilor, copiii îşi activează creierul şi îşi restabilesc nivelurile de stres care îi ajută să aibă rezultate mai bune la şcoală.

Locurile de joacă ajută la dezvoltarea minţii

Deşi beneficiile fizice ale locurilor de joacă sunt cunoscute de majoritatea oamenilor, beneficiile mentale şi sociale pot fi mai puţin înţelese. În timp ce se află la locul de joacă, copiii:

Îşi construiesc abilităţile sociale.

Prin nevoia de a negocia, de a-şi aştepta rândul şi de a vorbi cu alţi copii, îşi pot practica abilităţile sociale pentru situaţii ulterioare care ar putea fi mai stresante.

Află comportamente sociale acceptabile.

O sală de clasă este o situaţie socială foarte specifică şi nu toţi copiii transferă cu uşurinţă competenţe din clasa în casă sau alte locuri. Locurile de joacă oferă copiilor şansa de a practica comportamentul social şi de a afla mai multe despre ceea ce este şi ce nu este acceptabil.

Îşi îmbunătăţesc concentrarea.

Profesorii şi părinţii ştiu că și copiii se pot concentra asupra lucrurilor ce le au de făcut însă, apoi au nevoie de o pauză pentru a-şi angaja corpurile şi a-şi reîncărca creierul. Indiferent dacă se îndepărtează de munca şcolară sau de treburile lor, angajarea în unele activităţi îi poate ajuta să revină la activităţile lor cu o concentrare proaspătă.

Practică imaginaţia.

Adulţii se gândesc adesea la imaginaţie ca ceva pe care o persoană o are sau nu o are. Credeţi sau nu, copiii învaţă să-şi dezvolte imaginaţia în timpul jocului.

Prin explorarea unor activităţi cum ar fi leagăne, balansoare şi alte echipamente pentru locuri de joacă, copiii se implică în jocul imaginativ, crucial pentru dezvoltarea cognitivă.

De ce tipuri de echipamente pentru locuri de joacă este nevoie în Lugoj

Ştiu că vă doriţi un loc de joacă pentru şcoală, cartier sau comunitate. Dar poate că nu ştiţi exact cum ar trebui să arate locul de joacă. Câte persoane sunt dispuse să folosească corect si eficient spaţiul în care va fi amplasat locul de joacă, vârsta copiilor, vremea generală şi utilizarea corectă a aparatelor sunt toţi factorii de care trebuie ținut cont si care determină cea mai bună abordare.

Un proiect prioritar pentru mine este reamenajarea parcurilor într-un mod mai distractiv, sigur şi educaţional, pe care copiii şi părinţii deopotrivă să îl iubească. Astfel vă voi ajuta făcând din proximitatea locuinței dumneavoastră o destinaţie pentru voi, dragi părinţi ocupaţi şi copilași care sunteți dornici și încântaţi să vă jucați si consumați energia într-un loc sigur, bine echipat si pe placul vostru.

(P) cmf 242001174

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

RETIM preia gratuit deșeurile periculoase în cadrul unei noi campanii trimestriale de colectare

Publicat

în

RETIM 2020, Timisoara, Timis, Miercuri 1 Iulie 2020, ©Cornel Putan

ATENȚIE! Deșeurile periculoase abandonate în locuri neamenajate pot polua grav mediul înconjurător! Păstrează-le în gospodărie și debarasează-te legal de ele în cadrul campaniilor trimestriale de colectare organizate de RETIM și ADID Timiș.

Meniul zilei Octavian

În perioada 19 aprilie-3 iunie se desfăşoară o campanie dedicată colectării deșeurilor periculoase în zona 0 a judeţului Timiş. Sunt incluse localitățile Lugoj, Buziaș, Recaș, Balinț, Bara, Belinț, Bogda, Boldur, Brestovăț, Chevereșu Mare, Costeiu, Criciova, Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița, Sacoșu Turcesc, Secaș, Știuca, Topolovățu Mare și Victor Vlad Delamarina.

CINE poate preda deşeuri periculoase

Cetățenii din localităţile menţionate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos.

RETIM

CE se poate preda în cadrul acestei campanii

DEŞEURILE PERICULOASE sunt:
⦁ ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase sau sunt contaminate cu substanţe periculoase
⦁ ambalaje metalice care conţin o matrica poroasă solidă formată din materiale periculoase (ex. azbest), inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate in altă parte),
⦁ materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase
⦁ vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase
⦁ baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline sau baterii şi acumulatori nesortate conţinând aceste baterii
⦁ solvenţi, acizi, alcali
⦁ uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile
⦁ detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase
⦁ butelii de gaz sub presiune (inclusiv haloni), cu conţinut de substanţe periculoase
⦁ deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase,
⦁ pesticide
⦁ deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.

CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii

⦁ NU se preiau alte categorii de deșeuri : reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale,voluminoase
⦁ NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile periculoase

Detalii despre efectuarea acestor campanii pe www.retim.ro si www.adidtimis.ro/stiri.
De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

 

Citiţi mai departe

Administrație

La sat da, la Lugoj ba. De ce rămâne închisă piața de vechituri a orașului

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

Piața de vechituri sau ocico din Lugoj rămâne deocamdată închisă, anunță primăria municipiului. Asta după ce mai mulți lugojeni au cerut explicații având în vedere deschiderea pieței publice din Bethausen, care va funcționa în fiecare joi, la fel ca cea din Balinț, acolo unde piața de vechituri are loc la fiecare a doua joi.

Primarul Claudiu Buciu a declarat pentru Lugojeanul.ro că “La ei, rata de incidență permite deschiderea pieței. La noi încă nu. Nu putem lua decizii fără să ținem cont de legislația în vigoare”.

Piața de vechituri a orașului, deși în aer liber, a fost printre primele locuri închise acum mai bine de un an, când la Lugoj apăreau primele cazuri de infectare cu SARS-CoV 2. De atunci, piața mai fost deschisă o singură dată, până autoritățile au luat decizia de a o închide pe o perioadă nedeterminată.

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

În 2021, Primăria Lugoj a cumpărat servicii de consultanță și studii de aproape 1 milion de lei

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

În primele trei luni și jumătate de activitate din 2021, primăria din Lugoj a plătit 984.150 de lei pe studii de fezabilitate, servicii de consultanță, studii energetice și proiecte de mobilitate urbană. Suma este rezultată din adunarea tuturor serviciilor achiziționate prin SEAP de către administrația locală, care are legătură cu domeniul consultanței sau a studiilor de orice fel.

Un exemplu este studiul pentru PMUD, pentru care Primăria Lugoj cheltuie 117.000 de lei, pe servicii de consultanță unei firme care, în 2016, a prestat aceleași servicii către administrația locală din Lugoj. Este vorba despre FIP Consulting, o firmă care a oferit documentație pentru Planul de Mobilitate Urbană a Lugojului acum 5 ani. Găsiți știrea aici.

Pe 1 aprilie, Primăria Lugoj a cumpărat un nou studiu, de această dată pentru o mai bună gestionare a deșeurilor. Este vorba despre un un serviciu de elaborare a strategiei locale privind dezvoltarea și optimizarea gestionării deșeurilor. Potrivit SEAP, firma contractată este una din București. Aici am relatat despre achiziție.

RETIM

Toate achizițiile realizate de către administrația locală lugojeană le găsiți pe site-ul SEAP.

Citiţi mai departe

Administrație

Zeci de străzi din Lugoj vor intra în reparații, în perioada următoare

Publicat

în

FOTO Arhivă

Primăria Lugoj a semnat un contract de lucrări pentru plombările necesare pe străzile din oraș, cu Societatea de Drumuri Timișoara, care aparține Primăriei Timișoara. Execuția este programată să înceapă de marți, 13 aprilie. Zeci de străzi vor intra în reparații, în perioada următoare.

Meniul zilei Octavian

„Cu toate că iarna nu a fost foarte grea, au apărut foarte multe gropi în asfalt. Ne cerem scuze lugojenilor pentru disconfortul creat, dar, din păcate, este consecința lucrărilor făcute foarte prost în ultimii ani. Mai mult, nici nu mai avem garanție pentru aceste drumuri. Am semnat un contract, în scopul efectuării reparațiilor în zonele unde e nevoie de intervenție urgentă. Am stabilit ca primele lucrări să se desfășoare în zona centrală: pe str. 20 Decembrie, Podul de Beton, Coloman Wallis, Bucegi, Cuza Vodă, Episcop Bălan, Nicolae Bălcescu, Podul De Fier, Unirii, Victor Vlad Delamarina, Narciselor, 13 Decembrie, pentru ca ulterior să intervenim pe Cloșca, Someșului, Ion Vidu, Microraion 1, 2,3, Stadion 1 și 3, zona benzinăriei Mol, Țesătorilor, Gh. Lazăr, Timișoarei, Banatului, Mihai Viteazul, la sfârșit urmând pe Titulescu, Pasajului Buziașului, str. Buziașului și cartierul IC Drăgan”, a declarat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite