Connect with us

Social

„Regele mall-urilor” finanţează proiectul de suflet al Patriarhului, mănăstirea din satul natal

Publicat

în

Manastirea de la Dobresti se apropie de finalizare

Manastirea de la Dobresti se apropie de finalizare

La 35 de kilometri de Lugoj, în Dobreşti, satul natal al Patriarhului Daniel, se ridică una din cele mai mari mănăstiri din Banat. Construirea lăcaşului de cult este finanţată de omul de afaceri Iulian Dascălu, cunoscut sub titulatura „Regele mall-urilor”.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Satul Dobreşti, aflat în componenţa comunei Bara, este unul din cele mai mici din Timiş. E format din câteva zeci de case mici, construite pe coama unui deal, cele mai multe nelocuite. În prezent, mai trăiesc în localitate circa 30 de persoane, majoritatea de vârsta a treia. În sat a mai rămas o singură familie care are un copil.

Oamenii trăiesc din cultivarea pământului, pomicultură sau din creşterea oilor. Mirosul de bălegar este atât de puternic, încât oricât s-ar chinui natura să-l acopere, cu buchetul de pomi proaspăt înfloriţi, nu reuşeşte.

Mănăstirea lui Daniel

Este localitatea natală a lui Daniel Ciobotea (66 de ani), ierarhul aflat în fruntea Bisericii Ortodoxe Române, care a început aici, din 2003, ridicarea unei mănăstiri. Lăcaşul este aproape finalizat, poartă hramul Cuvioasei Parascheva şi este, în acest moment, în stadiul realizării picturii interioare.

RETIM

„A avut aici o bucată de teren moştenită de la părinţi, pe lângă care a mai cumpărat şi altele şi a făcut o suprafaţă compactă de vreo patru hectare. Erau doar mărăcini. Au curăţat şi au ridicat mănăstirea care se vede astăzi. Pentru noi, asta e ceva minunat, ce va ţine comunitatea în viaţă“, spune Ioan Lazărescu, primarul comunei Bara. Edilul adaugă că nu poate oferi de la bugetul local decât o sumă infimă, comparativ cu nevoile băneşti ale mănăstirii aflate în construcţie.

Unul dintre principalii sponsori este omul de afaceri Iulian Dascălu, aflat pe lista celor mai bogaţi români, cunoscut drept „Regele mall-urilor“, însă Preafericitul contribuie şi el, donându-şi salariul.

„Are unde să investească (n.r. – Patriarhul Daniel), construieşte Catedrala Neamului. Acesta este un proiect de suflet al lui. Şi apoi, dacă s-ar finaliza foarte repede, ar bate la ochi. Ne descurcăm cum putem. Probabil mulţi au avut impresia că dacă e mănăstirea ridicată de Preasfinţitul, o să se finalizeze peste noapte. Preafericitul îşi donează salariul pentru lucrări. Foarte mult ne-a ajutat domnul Iulian Dascălu, cel cu mall-urile, consiliul judeţean, primăria şi unii credincioşi care au mai făcut donaţii“, declară protosinghelul Matei Buliga, stareţul mănăstirii din Dobreşti.

Întreaga comunitate de călugări a mănăstirii e formată din patru persoane, cu toţii aleşi cu permisiunea celui mai important om al BOR. Până se finalizează casa monahală, aceştia locuiesc într-o casă din sat, cumpărată tot de către Patriarhul Daniel. Stareţul susţine că patriarhul se interesează mereu de lucrări, iar el îi face periodic câte un raport.

Legătură veche şi controversată

Legătura dintre Iulian Dascălu şi Patriarhul Daniel este veche şi controversată. În 2007, ÎPS Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat în Italia (foto jos) cununia religioasă a milionarului ieşean. Evenimentul a avut loc în localitatea Pistoia-Toscana, iar Daniel a fost însoţit de o suită de cinci preoţi de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Aproximativ 100 de persoane au luat parte la petrecerea ulterioară cununiei, printre ei fiind şi Mitropolitul Daniel.

Dascălu, despre care se spune că este omul fostei Securităţi, a „explodat“ în afaceri în 1999, cu un credit substanţial obţinut de la Banca Naţională a Greciei, intermediat de Dimitrios Fourlemadis, preşedintele Centrului Cultural Elen şi consilier al Mitropolitului Daniel, actualul Patriarh. A construit mall-uri la Iaşi, Timişoara, Cluj, Suceava, apoi complexul Palas din Iaşi.
În faţa criticilor legate de nunta pe care ÎPS Daniel a oficiat-o în Italia, explicaţia Bisericii a venit, la acea vreme, din partea consilierului Mitropoliei Moldovei, preotul Constantin Sturzu. „Iulian Dascălu este un om de afaceri ieşean care a sprijinit în mod constant activitatea cultural-misionară şi social-filantropică a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fiind şi membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor. Domnia Sa a ajutat la construcţia bisericii studenţilor din campusul «Tudor Vladimirescu» din Iaşi şi a amenajat două capele în incinta mall-urilor pe care le-a construit în Iaşi şi în Timişoara. ÎPS Mitropolit Daniel a apreciat în mod deosebit iniţiativa mirilor de a se cununa într-o biserică ortodoxă românească din Italia“, spus Sturzu, pentru presa locală din Iaşi.

Relaţii reci între fraţii Ciobotea

Ultima rudă în viaţă a lui Daniel care n-a părăsit satul natal este fratele său, Gheorghe. Lumea nu l-a văzut niciodată la mănăstirea construită de Preafericitul.
Scandalul dintre el şi Daniel a fost multă vreme în paginile ziarelor, la începutul anilor 2000. Gheorghe Ciubotea îşi acuza atunci fratele că, în complicitate cu primarul din Bara, a luat tot pământul familiei. Astăzi, cearta dintre fraţi s-a stins, însă relaţiile sunt reci.

Mulţi dintre localnicii pe care i-am întrebat unde locuieşte fratele patriarhului au refuzat să ne spună. „Nu mergeţi la ăla că vorbeşte numai prostii“, a spus unul dintre aceştia. Am găsit totuşi casa, a cărei poartă era blocată de mai multe utilaje agricole, un autoturism de teren şi de doi dulăi mioritici, care ne-au ţinut la distanţă. Am strigat de mai multe ori „Domnu’ Gheorghe!“, aşa cum se face la sat şi a ieşit la geam soţia omului, care ne-a spus că soţul e plecat cu oile pe câmp.

Când a aflat că suntem ziarişti ne-a cerut să nu-l mai căutăm. „Aţi scris numai prostii, de fiecare dată. Între ei nu e niciun scandal. Tot din cauza voastră s-a întâmplat. Că a venit unul, care e ziarist nu ştiu la ce ziar şi i-a spus minciuni soţului meu. Ăsta a înţeles greşit nişte lucuri şi de asta s-a ajuns unde s-a ajuns. Ei sunt în relaţii bune. Ne trimite cărţi şi ţinem legătura. Pe călugării de la mănăstire îi ajutăm de fiecare dată, cu utilaje şi tot ce au nevoie“, spune cumnata patriarhului. Preafericitul Daniel nu calcă prea des pe meleagurile natale. Ultima dată a venit acasă în 2009, ca să aprindă o lumânare la mormântul părinţilor. Se afla în trecere, deoarce sfinţise o biserica la Lugoj, oraşul unde a terminat liceul în urmă cu aproape 50 de ani

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

O parte dintre angajații spitalului din Lugoj nu s-au vaccinat. Ar putea fi obligați să se testeze pe banii proprii

Publicat

în

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, joi, după şedinţa de Guvern, că împreună cu vicepremierul interimar Kelemen Hunor, cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila şi ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a semnat şi va depune în Parlament un proiect de lege prin care angajaţii din Sănătate nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, atât din sistemul public cât şi cel privat, vor fi obligați să se testeze pe banii proprii.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

La spitalul din Lugoj există un procent destul de mare de angajați care încă nu s-au vaccinat. Lucian Cocoș, managerul spitalului, spune că aceștia nu pot fi obligați și momentan e decizia lor dacă vor face sau nu vaccinul. „În momentul de față nu există un act legislativ care să oblige personalul să se vaccineze. La noi circa 70 la sută s-au vaccinat, ceilalți e opțiunea lor”, a spus Cocoș.

Directorul spitalului spune că dacă s-ar ajunge ca personalul nevaccinat să nu mai poată să lucreze, în acest moment s-ar putea face față, pe termen scurt, cu cei vaccinați.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Primul eveniment public în cea mai recent renovată clădire din Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Are loc primul eveniment public în cea mai recent renovată clădire din Lugoj. Astfel, lugojenii vor putea admira interiorul clădirii fostei prefecturi, aflată de câțiva ani într-un amplu proces de reabilitare. La final de lucrări, investitorii vor ca aici să funcționeze un mall, dar și spații de birouri și de locuit.

Evenimentul va fi o expoziție de artă, urmând să se desfășoare în perioada 15-30 octombrie la Palatul Lugoj, așa cum a fost redenumită clădirea. 

“Suntem mândri să găzduim prima expoziție de artă în cadrul Palatului Lugoj. Timp de două săptămâni, între 15-30 octombrie 2021, vă invităm să vă bucurați de Imago, Viziuni în Tranziție, expoziția studenților secției foto-video a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara”, scriu organizatorii.

RETIM

Accesul este liber pentru toată lumea care este interesată de artă. Palatul Lugoj se află în Piața Iosif Constantin Drăgan, numărul 9.

Citiţi mai departe

Social

Rate de vaccinare mici la Lugoj și în comunele din zona de est a județului

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Autoritățile au publicat date noi despre ratele de vaccinare din toate orașele și comunele din Timiș. Potrivit acestora, la Lugoj s-au vaccinat 13.447 de oameni sau 28,97% dintre locuitorii orașului. Situația stă un pic mai bine la Timișoara, unde 37,74% dintre locuitori, 122.802 persoane s-au vaccinat împotriva virusului pandemic.

În schimb la satele din Timiș, numărul persoanelor imunizate este extrem de mic, spun reprezentanții DSP. Acesta este și unul dintre motivele creșterii alarmante de cazuri grave, foarte multe persoane ajungând bolnave la spital, acolo unde nu mai sunt locuri pentru tratament de specialitate.

La Bara, de exemplu, s-au vaccinat doar 40 de oameni, adică 12,86% dintre cetățeni. La Balinț s-au imunizat 253 de oameni, 16,43% dintre cetățeni. La Coșteiu au fost imunizați 724 de persoane, adică 18,66% dintre cetățeni, iar la Boldur s-au imunizat 563 de cetățeni, 24,09% dintre toți locuitorii comunei.

RETIM

Stau prost la capitolul vaccinare cei din Darova, cu doar 10,14% persoane vaccinate, Mănăștiur, 14,45%, Ohaba Lungă, 11,31% și Știuca, 9,37%. Codașele clasamentului sunt localitățile Bârna, 4,25% și respectiv Pietroasa, 3,87% persoane vaccinate din totalul comunității.

Citiţi mai departe

Social

Cu un simplu SMS poți ajuta la salvarea vieții unui tânăr tătic, din Lugoj

Publicat

în

Nicolae are doar 26 de ani, o familie frumoasă și absolut toată viața înainte… Din păcate însă, un diagnostic crunt apasă pe umerii săi: Limfom Limfoblastic T, cel mai agresiv tip de cancer localizat între plămâni și inimă. Nicu are mare nevoie de sprijinul nostru! Doar imaginați-vă cum ar fi ca într-o zi să fiți smuls de lângă familia dumneavoastră, de lângă cei dragi, și obligat să înfruntați o boală nemiloasă…

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Până în data de 15 OCTOMBRIE poți dona pentru Baciu Nicolae și prin SMS. Trimite un SMS la 8837 cu textul “NICU” și donează 2 EURO pentru el❗️
Donații se pot efectua online și pe site-ul Asociației „SPRO”: https://www.sperantapentruromania.ro/cause/baciu-nicolae/
✅Doneaza rapid prin Revolut la: 0766 365 833 sau https://revolut.me/sperantaromania
✅Doneaza rapid prin BT Pay la: 0766 365 833
✅Doneaza prin firma, redirectioneaza 20% din impozitul pe profit al firmei tale, aici: https://www.sperantapentruromania.ro/directioneaza-20/
Pentru detalii suplimentare va rugăm să ne contactați:
➡Telefon:0771.368.209 (Galea Izabela)
➡Email: infosperanta@gmail.com

Nu sta nepăsător, hai să ajutăm!

Donațiile efectuate prin transfer bancar, Revolut si BT Pay se vor actualiza în lista donatorilor în 7-14 zile de la momentul intrării în contul nostru. Donațiile prin BRD se vor actualiza în 15-30 de zile. Dacp doresti sa rămâi anonim selectează ANONIM. Numele tău va apare în lista donatorilor de la cazul specificat în extrasul de cont. Daca nu ai specificat un nume, donația va fi publicată în lista generală a donatorilor.

 

RETIM

Numele meu este Nicolae și am 26 de ani. Sunt căsătorit cu o femeie minunată și mi-am întemeiat o familie. Avem un băiețel pe nume Erik de doar câțiva anișori, care este raza noastră de soare. Viața noastră era simplă și foarte normală…până când…nu a mai fost așa…

Din păcate, toate momentele pe care ar trebui să le petrecem împreună ne-au fost răpite de aflarea unei vești crunte. În urmă cu puțin timp am fost diagnosticat cu Limfom Limfoblastic T, cel mai agresiv tip de cancer localizat între plămâni și inimă.  Cred că vă puteți închipui gravitatea situației…

Doar imaginați-vă cum ar fi ca într-o zi să fiți smuls de lângă familia dumneavoastră, de lângă cei dragi, și obligat să înfruntați o boală nemiloasă.

Aflarea veștii a fost un real șoc, atât pentru mine, cât și pentru familia mea, deoarece nimeni nu se aștepta ca anii tinereții să ne fie marcați de o astfel de boală cruntă. De urgență am apelat la o clinică privată din Viena, care a acceptat să mă ajute. Fiind o formă foarte agresivă de limfom non hodgkin, trebuie să urmez o linie de tratament foarte intensă, compusă din mai multe etape, incluzând în principal chimioterapia. Șansele de supraviețuire sunt de 80% dacă urmez acest tratament.

Fiind o tumoră de dimensiuni mari, pot apărea o serie de complicații, care vor necesita intervenția imediată a medicilor. Din acest motiv eu va trebui să rămân la Viena pe toata durata tratamentului, la Wiener Privat Klinik. Costul estimativ primit de aici este de 140.000 euro.

Nu mă gândeam vreodată că viața mea va ajunge să coste o asemenea sumă de bani sau de fapt, că va ajunge să depindă de o sumă de bani. Din acest motiv apelez la dumneavoastră. La empatia tuturor celor care doresc să simtă alături de mine și de familia mea în aceste momente. Pentru noi, orice mică donație are însemnătate!

Este foarte dificil să lupți cu o astfel de boală. Într-unele zile te trezești plin de speranță, determinare și tărie, iar în unele dimineți, te simți descurajat și extenuat. Însă apoi îți amintești motivul pentru care lupți. Pentru viața ta. Pentru familia ta. Pentru viitorul care vă stă înainte.

Nu îmi pot imagina să nu mă aflu lângă Erick, băiețelul nostru, în prima zi de școală. Sau să nu îi fiu alături în cele mai dificile momente ale vieții. Să fiu prezent la nunta lui, iar apoi să mă bucur de nepoții mei. Nu îmi pot imagina ca toate aceste lucruri frumoase să îmi fie răpite.

Îmi doresc să lupt și să înving!

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite