Fidelity by Iulius Mall

Proiect pentru prevenirea corupției. Cum vor reprezentanții Primăriei Lugoj să combată fenomenul

Primăria Lugoj transmite că implementează un proiect prin care se urmărește prevenirea efectivă a corupției la nivelul Primăriei Municipiului Lugoj și Serviciilor Publice Locale, în vederea creșterii calității serviciilor publice.

Conform datelor statistice publicate în Indexul integrității în administrația publică locală – ediția 2019, document elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației, prin Direcția Integritate, Bună Guvernare și Politici Publice, Primăria Municipiului Lugoj se înscrie în categoria de instituții publice cu risc de corupție mediu spre scăzut.

Publicitate

Concluzia principală a sondajului percepției publice a fost că termenul de “corupție” a devenit un termen umbrelă pentru a desemna atât lipsa de integritate, cât și lipsa de profesionalism și competență în oferirea de servicii publice fiind direct corelat cu satisfacția în privința serviciilor publice. Acest lucru sugerează că nu este de ajuns implementarea unor măsuri care să se adreseze identificării de acte corupte per se (e.g. primirea de mită pentru a livra un serviciu public) fiind necesare o serie de măsuri coroborate care să ducă la îmbunătățirea serviciilor publice și la o mai atentă și activă implicare a cetățenilor în elaborarea și livrarea acestora.
„Rezultatele acestei cercetări trebuie privite mai degrabă ca o reflecție a imaginii Primăriei Lugoj în ochii cetățenilor și a experienței acestora cu diverse servicii publice și funcționarii care le oferă. Astfel, plecând de la recomandările cetățenilor, ale funcționarilor publici intervievați, precum și de la modelele de bune practici identificate în literatura despre corupție, am decis că ne dorim o relație mai activă cu voi, cetățenii Lugojului, oferindu-vă posibilitatea de a vă implica mai activ în decizii importante”, transmit reprezentanții Primăriei Lugoj.

Ce soluție s-a ales la Lugoj, pentru combaterea corupției

În urma analizei proceselor și activităților privind aspecte legate de corupție din cadrul Primăriei Municipiului Lugoj, au fost identificate o serie de probleme la nivel instituțional, care fie puteau fi soluționate prin crearea unui departament întreg, care să se ocupe exclusiv cu raportarea și implementarea măsurilor de prevenire a corupției la nivel local, ceea ce presupunea costuri suplimentare din bugetul local, fie se identifica o modalitate de a fi elaborate documentele de către prestatori de servicii specializați, prin intermediul unei finanțări nerambursabile.
„S-a ales al doilea scenariu, a fost depusă o cerere de finanțare, a fost semnat contractul de finanțare în septembrie 2021 și am identificat prestatori de servicii care elaborează documentele solicitate prin Strategia Națională Anticorupție 2021-2025, care vor servi ca modele pentru viitoarele ediții ale strategiei, și care vor instrui personalul intern în acest domeniu. În prim plan se află relația cu cetățeanul și optimizarea nivelului de încredere în reprezentanții administrației publice locale. Suntem încrezători că implementarea proiectului va duce la îmbunătățirea substanțială a serviciilor către populație, aduce un plus de valoare prin educație în domeniul prevenirii și combaterii corupției, precum și de dobândire de competențe privind etica și integritatea pentru angajații din administrația publică locală și sprijină municipiul în îmbunătățirea indicelui de Percepție a Corupției (IPC) și altora ce țin de combaterea corupției”, susțin reprezentanții administrației locale lugojene.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate