Connect with us

Administrație

Primăria a identificat 15 terenuri lăsate în paragină. Pentru acestea impozitul se majorează cu 500%

Publicat

în

Administrația lugojeană a început de luna trecută verificarea terenurilor lăsate în paragină, de pe teritoriul Lugojului. Funcționarii primăriei împreună cu agenții Poliției Locale au ieșit pe teren să verifice respectarea hotărârii Consiliului Local în ceea ce privește curățenia și îngrijirea suprafețelor cu vegetație aflate în propritate. Pentru a nu exista discuții s-au făcut și poze la fața locului. Până acum au fost identificate 15 terenuri, în special pline de buruieni.

RETIM

„A început în cursul lunii iunie procedura de identificare a terenurilor care sunt în paragină sau cu diverse deșeuri pe ele. În cursul lunii iunie și până acum s-au identificat un număr de 15 terenuri care se prezintă într-o stare avansată, cu vegetație pe ele și ele au fost identificate, am văzut la fața locului despre ce este vorba și urmează ca pe mai departe să identificăm proprietarii acelor terenuri și să le trimitem somațiile pentru curățarea și punerea în ordine a terenurilor respective. Sunt mai multe zone ale orașului, nu este una singură în care în intravilanul municipiului am descoperit zone care prezintă pe ele în special vegetație, mai puține deșeuri. Cele mai multe sunt cu vegetație abundentă și neîngrijit”, a declarat pentru televiziunea locală, Cristian Galescu, viceprimarul Lugojului.

Autoliv Lugoj

Ultimul avertisment

Acțiunea de identificare a terenurilor în paragină va continua până la finalul lunii august, când reprezentanții autorităților locale speră să fie identificate toate. Apoi vor fi notificați proprietarii și se vor lua măsurile care se impun. După primirea notificării, proprietarii de terenuri vor avea o lună la dispoziție ca să și le curețe.

În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, proprietarii vor fi sancționați cu majorarea impozitului pe anul viitor. Există două criterii: dacă terenul este doar cu vegetație pe el, impozitul se majorează cu 300 %, la fel și dacă terenul este doar cu deșeuri pe el. În cazul în care ambele criterii sunt îndeplinite, adică terenul are și vegetație abundentă și deșeuri, atunci impozitul se va majora cu 500 % în anul care urmează.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

SURSA TENTV

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Administrația lugojeană este datoare să spele o rușine națională. Până acum nicio mișcare

Publicat

în

Parcul de la poalele Dealului Viilor din Lugoj, proiect pilot la nivel național inițiat de Asociația Zi de Bine și fosta prezentatoare a știrilor Melania Medeleanu, se află într-o stare jalnică, fără ca autoritățile locale să fi luat măsuri pentru reabilitare. Parcul, numit „Plantați în amintire”, a fost conceput ca un loc în care fiecare copac să fie plantat în amintirea unei persoane dragi care a decedat. 100 de persoane din toată țara au venit, la Lugoj, în noiembrie 2022, pentru a planta un copac în amintirea apropiaților care nu mai sunt printre noi.

RETIM

Proiectul a inclus plantarea a peste 100 de mesteceni și un Ginkgo biloba pe o suprafață de 6.000 mp. La începutul verii, reprezentanții Asociației Zi de Bine au semnalat că parcul se află într-o stare gravă de degradare. În replică, primarul interimar de atunci, Bogdan Blidariu, a promis că parcul va fi replantat integral.

Autoliv Lugoj

„I-am făcut și un răspuns doamnei care ne-a sesizat. La rectificarea bugetară vom aloca sumele necesare ca să înlocuim pomii. În toamnă nu au avut nimic. Avem și fotografii cu pomii care erau în vegetație. Ulterior, s-au uscat. Parcul va fi refăcut integral, în sensul că vor fi plantați arbori noi, care se pretează la tipul de sol. Colega de la sere a făcut deja o analiză a pH-ului solului, din care a rezultat ce fel de arbori trebuie să plantăm. O să apelăm la doamna Medeleanu să ne dea codurile QR pentru fiecare arbore în parte și vom reface integral acel parc”, a declarat la acea vreme Bogdan Blidariu, primarul interimar din Lugoj.

Cu toate acestea, până în prezent nu s-au înregistrat progrese, deși rectificarea bugetară a trecut. Mai e timp pentru a spăla rușinea, în această toamnă, cât timp sezonul de plantare este încă deschis.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Citiţi mai departe

Administrație

Începerea lucrărilor a fost blocată pentru podul de la Tapia. Consiliul județean vrea să-l demoleze și să construiască unul nou

Publicat

în

Sorin Predescu, șeful Direcției de Cultură Timiș, a declarat că începerea lucrărilor la podul istoric de la intrarea în satul Tapia, aparținător de  Lugoj, vor fi amânate. Potrivit acestuia, discuțiile sunt în desfășurare atât cu autoritățile județene, cât și cu organizațiile de patrimoniu, pentru a decide dacă podul va fi demolat și înlocuit cu unul nou sau va fi păstrat și restaurat din punct de vedere cultural.

RETIM

„Am avut discuții și cu cei care se ocupă de proiect. Este un subiect delicat, deoarece acest pod reprezintă o legătură importantă, însă în prezent nu este utilizabil din motive tehnice. Am primit recent o cerere din partea Fundației Pro Patrimoniu pentru clasarea podului ca urgență. Cu toate acestea, dosarele nu au fost completate din cauza lipsei de capacitate tehnică”, a precizat Predescu.

Autoliv Lugoj

În timp ce Consiliul Județean susține demolarea podului și construirea unuia nou, organizațiile de patrimoniu își doresc păstrarea și reabilitarea acestuia. Predescu a menționat că este dificil de găsit o soluție de mijloc, având în vedere că finanțările disponibile sunt destinate construcțiilor noi, nu reparațiilor podurilor vechi.

„Orice reabilitare a acestui pod din cărămidă nu va susține traficul greu, iar păstrarea lui ar însemna dispariția unei legături esențiale pentru zonă. Este o decizie complicată și încercăm să luăm cea mai bună măsură”, a adăugat oficialul.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Lucrările trebuia să înceapă în această săptămână, conform informațiilor transmise de Consiliul Județean.

Citiţi mai departe

Administrație

Renovarea unei clădiri din centrul Lugojului stârnește un nou scandal legat de distrugerea patrimoniului local

Publicat

în

Lucrările de renovare și modernizare la clădirea în care funcționează școala Harul din Lugoj, clădire de patrimoniu construită în stil neoclasic în 1875-1876, au stârnit controverse majore în comunitate. Imobilul, fostă școală romano-catolică de fete și simbol al istoriei multiculturale și religioase lugojene, a fost subiectul unor intervenții care au atras atenția autorităților și locuitorilor.

RETIM

Muzeograful Cristian-Oliviu Gaidoș, locuitor al Lugojului și activist pentru protejarea patrimoniului local, a trimis o sesizare oficială Inspectoratului de Stat în Construcții, în care semnalează distrugerea ornamentelor originale ale fațadei clădirii școlii Harul.

Autoliv Lugoj

Conform reclamației sale, după demontarea schelelor de pe fațada secundară a clădirii, în octombrie 2023, s-a observat că elementele decorative din ipsos (frontoane, console, baluștri) au fost complet înlăturate, iar fațada a fost tencuită fără respectarea avizelor legale emise de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș (DJCT). „Am anunțat autoritățile culturale și am sperat că se vor lua măsuri pentru a opri distrugerea acestui simbol al Lugojului. Din păcate, comanditarul a continuat lucrările, îndepărtând 60% din ornamentele fațadei principale”, a scris Gaidoș în plângerea sa.

Gaidoș cere o verificare detaliată a legalității lucrărilor și oprirea completă a șantierului, subliniind că decorațiile rămase ar putea fi salvate pentru o eventuală restaurare conform normelor contemporane de conservare.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

„O să punem decorațiunile înapoi”

Pe de altă parte, Gigel Olaru, reprezentantul fundației care administrează clădirea, a subliniat că lucrările au fost motivate de degradarea avansată a fațadei, care punea în pericol siguranța elevilor.

„De trei ani, tencuiala era în pericol să cadă și să rănească copiii. Am decis să intervenim pentru a îndepărta zonele deteriorate și a tencui pereții, conform proiectului autorizat, pe care îl avem valabil până în 2026. Vom reface toate elementele decorative în a doua etapă a lucrărilor, dar siguranța copiilor a fost prioritatea noastră”, a explicat Olaru.

El a afirmat că fundația a avut responsabilitatea de a proteja elevii și că părinții au solicitat intervenții urgente pentru a preveni un posibil accident. Deși au fost eliminate ornamentele, administratorul a dat asigurări că acestea vor fi refăcute după standardele proiectului aprobat.

Direcția de Cultură: „O crimă împotriva patrimoniului”

Sorin Vlad Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură Timiș, a fost mult mai critic în evaluarea lucrărilor, considerând intervențiile ilegale și destructive pentru o clădire de o importanță istorică majoră. Predescu a subliniat că avizul DJCT impunea conservarea ornamentelor originale, iar înlocuirea acestora cu versiuni din materiale de calitate inferioară, cum ar fi polistirenul, este „împotriva tuturor normelor de restaurare și conservare”.

„Am oprit lucrările în octombrie 2023, deoarece elementele artistice au fost înlăturate fără avizul nostru, deși era necesar. Intenția inițială era de a înlocui ornamentele originale cu altele din polistiren, dar am impus refacerea acestora din tencuială, conform standardelor. Din păcate, clădirea arată acum ca un bloc ANL, ceea ce este o rușine pentru Lugoj”, a declarat șeful Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Predescu a calificat intervențiile drept „o crimă împotriva patrimoniului local”, subliniind că imobilul, cu o istorie de peste 130 de ani, a fost un simbol al educației multiconfesionale din Lugoj, iar intervențiile neconforme au distrus o parte esențială a identității orașului.

Deși reprezentanții fundației care gestionează școala argumentează că lucrările au fost necesare pentru prevenirea unor accidente, autoritățile culturale și activiștii locali susțin că modul în care au fost efectuate a dus la mutilarea ireversibilă a unui simbol istoric.

Citiţi mai departe

Administrație

Rectificare bugetară pentru proiectul de construire a 25 de km de piste pentru biciclete și tronsonul doi din centrul civic

Publicat

în

Consilierii locali lugojeni au fost convocați, joi, 5 septembrie, în ședință, în procedură „de îndată”, pentru a aproba o contribuție a Consiliului Local Lugoj la proiectul finanțat de ADR Vest, pentru  „Îmbunătățirea condițiilor de deplasare pentru pietoni și bicicliști în Municipiul Lugoj, prin amenajarea, modernizarea și construirea de piste de biciclete și zone pietonale”.

RETIM

„În ședința Consiliului Local al Municipiului Lugoj a fost aprobată suma de 30.816 lei, pentru proiectul  finanțat din fonduri externe nerambursabile și din bugetul local”, a declarat Angelica Rus, purtător de cuvânt la Primăriei Lugoj.

Autoliv Lugoj

Municipiul Lugoj a primit recent acceptul pentru finanțarea proiectului, din partea ADR Vest. Reabilitarea tronsonului doi din centrul civic – Strada Mocioni, între Strada Traian Grozăvescu și Gara CFR, face parte din acest proiect amplu.

Cu o valoare totală de peste 43.310.691,57 RON (8,6 milioane de EURO), lucrările vor include realizarea a 25,8 km de piste de biciclete pe următoarele străzi: Ep. Dr. Ion Bălan, Bucegi, Buziașului, Caraiman, Caransebeșului, Cloșca, Crișan, Făgetului, Gheorghe Doja, Horia, A. Mocioni, N. Titulescu, Padeșului, Plopilor, Timișorii, Ștrandului, Tapiei, Țesătorilor, Timotei Popovici și V.V. Delamarina.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

De asemenea, proiectul presupune înființarea de stații de închiriere biciclete, contribuind astfel la îmbunătățirea infrastructurii urbane și la promovarea mobilității sustenabile în Lugoj.

Citiţi mai departe

Cele mai citite