Connect with us
Winter in My Town

Administrație

PNL Lugoj îi cere primarului Boldea să modernizeze iluminatului public cu bani europeni

Publicat

în

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Claudiu Buciu, preşedintele PNL Lugoj îi cere primarului Francisc Boldea să-i lase pe funcţionarii din Primăria Lugoj să acceseze fonduri europene pentru modernizarea iluminatului public din Lugoj.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

“Este momentul ca Boldea sa permită funcţionarilor din Primaria Lugoj – care au demonstrat ca pot accesa fonduri europene (dacă sunt lăsaţi), să demareze procedurile necesare pentru a atrage aceste fonduri pentru o reală modernizare a iluminatului public din oraşul nostru!”, scrie preşedintele PNL

Acesta mai afirmă că modernizarea iluminatului public din Lugoj se face cu instalaţii de generaţie veche, în timp ce toate comunele din jurul oraşului au trecut la iluminatul cu becuri de tip led, care dau o lumină mai puternică şi consumă mai puţină energie.

“Astazi Lugojul beneficiază de un sistem de iluminat public modernizat de administraţia Boldea & PSD în baza unui contract încheiat în anul 2008, pentru suma de 1.278.000 euro (proveniţi integral din bugetul local). Cu toţii vedem cât de bine este iluminat Lugojul, câtă lumină dau noile lămpi instalate în baza acestui contract şi, mai ales, cât de eficiente din punct de vedere energetic sunt acestea (costurile foarte mari cu energia electrică). Mai mult, Boldea şi echipa lui au reuşit sa cumpere aceste lămpi la un preţ de 3 ori mai mare decât cel de pe piaţa, fapt pentru care Camera de Conturi Timiş a stabilit înca din 2012 existenţa unui prejudiciu de peste 611.000 euro (aproape 50% din valoarea totala a contractului), prejudiciu care încă nu a fost recuperat.In timp ce satele din jurul Lugojului monteaza de ani de zile lampi de iluminat stradal de tip LED, Lugojul încă montează lămpi de generaţie veche, în baza contractului de modernizare arătat mai sus”, susţine Buciu.

RETIM

PNL Lugoj recomandă administraţiei locale să acceseze fonduri europene pentru creşterea eficienţei energetice în iluminatul public. Începand cu 18 februarie 2018, pentru o perioada de 6 luni, unităţile administrativ-teritoriale din mediul urban pot depune cereri de finanţare pentru proiecte având ca scop modernizarea iluminatului public. Obiectivul urmărit de Comunitatea Europeana prin acordarea acestor finanţări – prin POR (Programul Operational Regional), este de a îmbunătăţi calitatea mediului, de a diminua consecinţele produse de gazele cu efect de seră şi de a diminua consumul de energie electrică, în principal prin inlocuirea lămpilor vechi cu lămpi noi care sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic şi care au o durată mai mare de viaţă.

Valoarea proiectelor eligibile porneşte de la 100.000 euro şi poate ajunge până la 5.000.000 euro, 85% din aceste sume fiind asigurate de către Comunitatea Europeană.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...

Administrație

Sute de copii din Lugoj vor fi premiați pentru colindele pe care le vor înscrie într-un concurs online

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

750 de copii din Lugoj vor fi premiați pentru colindele pe care le vor înscrie într-un concurs online, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Anunțul a fost făcut de primărie, care va da drumul unei noi ediții a concursului de colinde Iată, vin colindătorii!“ organizat și anul trecut la Lugoj.

Primii 750 de copii înscriși să participe la acest proiect, primesc din partea Primăriei un cadou de Crăciun, reprezentat de o cutie frumos personalizată care conține cărți, jocuri și surprize dulci. Evenimentul se adresează copiilor și elevilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 14 ani.

„Înscrierea copiilor în eveniment se face doar de către cadrele didactice sau de către părinți, prin completarea formularului de mai jos, până cel târziu la data de 10 decembrie 2021. În momentul completării formularului trebuie să și urcați colindul/colindele elevilor dumneavoastră pe internet”, scriu organizatorii.

RETIM

Găsiți aici toate detaliile concursului de colinde.

Citiţi mai departe

Administrație

Certificat verde sau nu la Târgul de Crăciun la Lugoj? Reacția primarului orașului

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Târgurile de Crăciun se vor desfășura în acest sezon de sărbătoare doar pentru persoanele cu certificate verzi. Se întâmplă la Timișoara, la București, dar și la Sibiu sau alte orașe din România, acolo unde târgurile organizate cu ocazia sărbătorilor au ajuns de renume mondial.

La Lugoj, deși administrația locală mai are doar câteva zile până să organizeze complet târgul, situația privind certificatul verde este ambiguă. Pe de-o parte, administrația locală spune că nu va exista o delimitare a zonei de târg. Potrivit legii, în acest caz nu este nevoie de certificat verde pentru a achiziționa produse de la căsuțe.

Pe de altă parte, edilul șef spune că va respecta legislația de la acea dată, dând de înțeles că s-ar putea totuși ca obligativitatea certificatului verde să fie impusă.

RETIM

“Nu va fi o incintă închisă. Accesul nu va fi restricționat, însă se vor respecta regulile stabilite la nivel național. Se vor respecta regulile stabilite prin legislația în vigoare la momentul derulării evenimentului”, a explicat primarul Claudiu Buciu pentru Lugojeanul.ro

Citiţi mai departe

Administrație

Lista persoanelor care pot să primească în chirie locuințe ANL, la Lugoj

Publicat

în

FOTO Arhiva

Primăria Lugoj a stabilit persoanele care au prioritate la închirierea locuințelor ANL. 58 de solicitanți se află pe această listă, care va ajunge, în ședința din 25 noiembrie la votul consilierilor locali. În funcție de punctajul obținut, aceștia vor avea acces la locuințe. Este vorba de tineri, de până în 35 de ani, care trebuie să dovedească, în primul rând că muncesc pe raza municipiului Lugoj. Iată, mai jos, lista solicitanților, cu punctajul obținut, în urma dosarelor depuse la primărie până în 19 iulie 2021.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Din totalul dosarelor depuse, patru persoane au retras cererile, iar alte trei au fost plecate în străinătate când reprezentanții Primăriei Lugoj au efectuat ancheta socială și nu au transmis o dovadă că au loc de muncă pe teritoriul municipiului

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

Lugojul a cumpărat luminițe festive pentru Crăciun de 130.000 de lei

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Lugojul ar urma să arate ca în povești de sărbători. Asta după ce primăria din oraș a cumpărat ghirlande, decorațiuni și alte luminițe pentru Crăciun și restul sărbătorilor de iarnă în valoare totală, cu tot cu montare și demontare, de aproape 130.000 de lei.

La capitoulul luminițe, s-au cheltuit 93.575 de lei, pentru becuri LED de toate formele, ghirlande, instalații, cortine luminoase și altele. La capitolul montare și demontare, primăria a mai scos din buzunar alte 37.780 de lei. Montarea urmează să aibă loc în curând, iar demontarea va avea loc în lunile ianuarie sau februarie.

Important de menționat este faptul că primăria a “rupt” contractul cu Elba, firma care furniza an de an instalațiile de iluminat pentru sărbători în oraș pe timpul fostei administrații. Compania care a vândut produsele și serviciile către Lugoj este una din județul Hunedoara.

RETIM

foto: Facebook.com/Cosmina Livadaru

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite