Connect with us

Lugoj

Patru filme geniale cu si despre jurnalisti

Publicat

în

filme cu ziaristiCand intri intr-un grup nou de oameni si te prezinti ca fiind jurnalist, parerile sunt impartite. De la „super, mi se pare cea mai tare meserie din lume” la „grozav, alt bulangiu platit sa scrie de unul si de altul”, le-am auzit pe toate. Amandoua parerile sunt adevarate, evident in cazuri diferite, adica exista si jurnalisti care fac ce fac pentru ca le place si stiu ca au cea mai tare meserie din lume, sunt corecti si asa mai departe, dar si jurnalisti care chiar primesc bani sa dea intr-o persoana asa cum ii dicteaza alta persoana.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Cred ca cel mai usor pentru cei care au o parere sau alta despre jurnalisti este sa urmareasca filmele de mai jos. E vineri, majoritatea nu faceti nimic pe „caldura” asta, asa ca e un moment numai bun de stat cu fundul in varful patului si de vazut filme. Va garantez ca, oricare ar fi parerea voastra despre jurnalisti, dupa ce veti vedea cele patru filme, in oricare ordine doriti, o sa ramaneti cateva ore pe ganduri si o sa simtiti ca nu stiati chiar totul despre meseria asta si ca jurnalismul nu inseamna doar un telefon, o declaratie si gata, stirea e facuta.

Spotlight – bazat pe fapte reale, in acest film se prezinta cazul jurnalistilor de la The Boston Globe, unul dintre cele mai importante ziare din America, care formeaza trupa cu numele din titlul filmului si se ocupa doar de subiecte mari, de impact. Practic, cand cei din Spotlight se apuca de documentat si de scris un material, acest proces poate dura luni, poate chiar ani, timp in care ziaristii nu fac decat asta, documenteaza un subiect si atat. Dar si cand publica, acel subiect, acea stire are un impact urias, care schimba lumea. In Spotlight, povestea urmareste cazul abuzurilor preotilor catolici asupra minorilor, care chiar a avut loc in SUA si a fost desconspirat de ziaristi. Aici gasiti primul articol pe care echipa reala Spotlight de la The Boston Globe l-a scris pe tema asta, dupa care s-au mai scris sute de articole si s-a ajung pana la demiteri de preoti si cardinali, dar si la acest film genial cu si despre jurnalisti si cum schimba acestia lumea.

Nightcrawler – filmul trateaza jurnalismul de teren, ala cu accidente, morti, crime, impuscaturi si asa mai departe, mai exact limitele extreme pana la care se merge doar pentru a da stirea stirilor. Pana unde ar merge un jurnalist ca sa dea bomba diminetii la stiri? Nu stiu daca a mers vreun ziarist asa de departe ca personajul principal din film, insa cert este ca multi ajung extrem de aproape de ceea ce s-a petrecut in film, multi isi pun vietile in pericol, clacheaza, isi rup picioarele, fac orice, doar ca sa dea ei stirea mult visata. E un film pe care l-am urmarit pe nerasuflate si pe care l-am salvat in arhiva de filme de revazut.

RETIM

Rosewater – din nou, film bazat pe fapte reale, cu povestea jurnalistului Maziar Bahari de la Newsweek, incarcerat de catre guvernul iranian in 2009 pentru ca se credea ca este spion american. O intreaga aventura de film, despre proteste, alegeri intr-o tara furioasa, in care faptul ca ai o arma de asalt este o nimica toata, dar si strictetea bolnava a unui guvern disperat ca SUA le vrea tot raul din lume, fac din film o capodopera. Faptul ca are doar 6 si ceva nota pe IMDB nu ma face decat sa imi reamintesc, din nou si din nou, ca pe IMDB voteaza copiii care nu au nicio treaba cu filmul asta. Va spun asa pentru ca probabil ca o sa vedeti nota mica si n-o sa va uitati la film. Greseala e a voastra, asta ca sa nu ziceti ca nu v-am spus. Bahari a scris si o carte despre ce a patit, pe care o sa o citesc si eu in curand. Se cheama Then They Came for Me.

True Story – tot bazat pe fapte reale, filmul reda povestea jurnalistul Michael Finkel al celor de la The New York Times, care in 2002, dupa o excursie in Africa, desi a scris un articol foarte tare despre afacerile cu sclavi, a fost desconspirat ca a creat personaje fictive pentru a da un strop de culoare povestii. De-abia dupa ce este dat afara insa, jurnalistul primeste pontul vietii lui, dupa ce este chemat in inchisoare sa stea de vorba cu Christian Longo, care isi ucise intreaga familie intr-un mod brutal. Ce se intampla, cum se leaga o conexiune intre cei doi, ziarist si criminal, dar si care este deznodamantul acesteia, vedeti in film. Articolul real din cauza caruia Finkel a fost dat afara il puteti citi aici.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

OFICIAL Orășelul Siguranței din Lugoj va fi finanțat cu 500 de mii de lei, de către CJT

Publicat

în

Consiliul Județean Timiș a demarat în acest an, pentru prima dată în istoria județului, bugetarea participativă, program în cadrul căruia Comisia de validare a declarat eligibile 16 proiecte din cele 69 înscrise. În perioada 5 – 21 iunie 2021, timișenii au putut să voteze online unul dintre proiectele publicate pe platforma instituției, procedura de vot încheindu-se cu un total de 11.493 voturi exprimate. Persoanele care au votat și-au asumat pe proprie răspundere că au domiciliul sau reședința în județul Timiș și că au votat o singură dată.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Valoarea estimată pentru un proiect propus a trebuit să se încadreze în suma maximă de 500.000 lei, proiectele eligibile urmând a fi finanțate până la concurența sumei prevăzute pentru bugetul participativ în anul 2021.

În baza criteriului celui mai mare număr de voturi au fost selectate două proiecte câștigătoare care, împreună, se încadrează în plafonul de 1 milion de lei alocați: Pistă de biciclete Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata (4.538 voturi, sumă solicitată 500.000 lei) și Orășelul Siguranței – MINI-LUG (3.199 voturi, sumă solicitată 431.278 lei).

Acestea urmează să fie incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Timiș și implementate de aparatul de specialitate al instituției, cu sprijinul voluntar al echipei de inițiatori. Consiliul Județean Timiș își rezervă dreptul de a verifica exactitatea și corectitudinea datelor/informațiilor furnizate de către utilizatori și de a modifica proiectele în sensul adaptării din punct de vedere tehnic sau financiar.

RETIM

Orășelul Siguranței

Asociația Civilug a intrat în competiție pentru finațarea proiectelor din bugetul participativ al județului Timiș, cu Orășelul Siguranței – MINI-LUG. Proiectul propus de către asociația lugojeană este unul educativ și unic în această parte a țării. Concret, inițiativa Civilug constă în crearea unui orășel în miniatură care va include semafoare, semne de circulație, treceri de pietoni, treceri de cale ferată, trotuare și clădiri reprezentative pentru orice oraș.

„Conceput din dorința de a îmbunătăți aspectul urban și calitatea vieții cetățenilor, „Orășelul Siguranței” a fost proiectat ca un parc de distracții tematic, unde copiii se vor putea bucura de plimbări cu bicicleta, trotineta, rolele sau kartul, pe un traseu special amenajat, într-un mediu sigur, atractiv și cu multiple posibilități de a petrece timpul liber. Din punctul nostru de vedere, educația rutieră ar trebui să reprezinte un pilon important în viața oricărei familii, cu atât mai mult cu cât foarte mulți copii străbat zilnic, singuri, drumul spre școală și se află într-un pericol permanent. Pentru aceștia este foarte importantă cunoașterea comportamentului ce trebuie avut în trafic, inclusiv a drepturilor și obligațiilor pentru toate părțile implicate: pietoni, șoferi sau bicicliști”, arată reprezentanții asociației.

Proiectul are și o componentă civică, plasând pe spațiul amenajat în afara carosabilului diferite clădiri importante, care se pot întâlni în orice localitate (primărie, școală, poliție, spital, magazin/piață, fabrică). Menirea acestora poate fi înțeleasă prin desfășurarea unor activități agreabile, organizate în grup: jocuri de rol, proiecții, jocuri de societate, expoziții, prezentări, creații literar-artistice, etc.

 

 

 

 

Citiţi mai departe

Lugoj

Cele mai importante avantaje ale draperiilor opace

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Dacă sunteți în căutare de o draperie nouă pentru casa dvs., în special draperii pentru un dormitor, ar trebui să luați în considerare beneficiile draperiilor opace. Draperiile opace sunt o alegere foarte practică, care vă va oferi un somn mai bun în timp ce economisiți bani. Dacă aveți copii mici, aceste draperii sunt deosebit de importante de luat în considerare. Draperiile opace vor îmbunătăți orice dormitor sau spațiu de locuit.

Cel mai mare beneficiu al unei draperii opace este capacitatea sa de a bloca intrarea luminii într-o cameră. Acest lucru este important pentru copiii mici și pentru persoanele care lucrează în schimburi de noapte. Dormitul în timpul zilei poate fi dificil din cauza luminii solare; cu toate acestea, draperiile opace pot opri pătrunderea a până la 99% din lumina soarelui într-o cameră. Persoanele care lucrează în ture de noapte sunt expuse riscului de probleme de sănătate din cauza obiceiurilor lor neregulate de somn. Trecerea la draperiile opace va reduce riscul pentru sănătate, creând o atmosferă propice somnului.

Un alt beneficiu al draperiilor opace este capacitatea lor de a reduce costurile de energie electrică. În majoritatea locuințelor, 10-25% din pierderile de energie termică provin din ferestre. Cu toate acestea, folosind draperii opace, factura dvs. de energie ar putea fi redusă cu până la 25%. În timpul iernii, draperiile opace vor ajuta la menținerea căldurii în cameră, în timp ce vara, acestea au capacitatea de a reflecta căldura din cameră. Ambele circumstanțe vă asigură că economisiți bani la factura de energie electrică.

RETIM

Jaluzele opace

Similar cu draperiile opace, jaluzelele opace sunt alegerile perfecte pentru acoperirea ferestrelor mai mici. Beneficiile jaluzelelor sunt comparabile cu cele ale draperiilor opace. Cu toate acestea, jaluzelele opace vă oferă controlul asupra cantității de lumină care intră în cameră.

Draperiile opace fac o diferență surprinzătoare în orice cameră și reprezintă o investiție utilă. Înainte de a cumpăra draperii opace, acordați-vă timp pentru a căuta recenzii pentru orice model pe care îl luați în considerare, pentru a vă asigura că acest tip de draperie vă vor satisface nevoile.

Întrebări frecvente despre draperii și jaluzele opace

Draperiile opace funcționează cu adevărat?

După cum sugerează și numele lor, draperiile opace sunt panouri din țesătură care împiedică intrarea luminii într-o cameră. Acestea sunt una dintre cele mai eficiente modalități de a vă asigura că dormiți mai bine. Dar beneficiile lor depășesc somnul mai bun – ele pot reduce costurile energetice prin reducerea razelor solare fierbinți care vă pot încălzi casa. În plus, pot proteja mobilierul și pardoseala de expunerea la razele solare excesive și razele UV. În acest caz, acestea reprezintă o alternativă mai accesibilă la jaluzelele care sunt menite să economisească energie. Draperiile opace sunt, de asemenea, perfecte pentru persoanele care amenajează o sală de divertisment sau de film sau chiar un fotograf care creează o cameră întunecată. Jaluzelele opace pot fi, de asemenea, foarte eficiente în blocarea luminii nedorite.

La ce ar trebui să fiu atent când cumpăr draperii și jaluzele opace?

Cele mai bune draperii opace sunt cele care funcționează. Multe draperii și jaluzele comercializate ca opace nu elimină toată lumina, ci doar filtrează o parte din ea. Jaluzelele opace de înaltă calitate au modele care reduc spațiile prin care poate pătrunde lumine, cum ar fi cusăturile, au țesături complet opace și, de asemenea, reduc căldura. Țesătura unor astfel de jaluzele are o tehnologie în curs de brevetare, care are canale laterale suprapuse în formă de U pe partea din față și din spate. Aceste canale laterale au fiecare micro creastă, care absoarbe / reflectă lumina, făcând aceste jaluzele mai bune la blocarea luminii decât alte modele de întunecare a încăperii.

Care este diferența dintre draperiile termice și cele opace?

Scopul principal al draperiilor termice este izolarea. Spre deosebire de perdelele sau draperiile  opace, acestea merg un pas mai departe cu izolația din spumă acrilică integrată între mai multe straturi de țesătură. Acest lucru reduce efectiv mai mult zgomot și captează aerul fierbinte înăuntru și ține aerul rece afară (și invers). Draperiile opace sunt proiectate numai pentru a împiedica intrarea luminii exterioare.

Citiţi mai departe

Lugoj

O primărie de lângă Lugoj oferă bani pentru cei care îi pârăsc pe cei care aruncă gunoaie pe drumuri

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Măsură inedită luată de către o primărie de lângă Lugoj. Pentru a încerca să-i determine pe cetățeni să ajute la prinderea celor care aruncă ambalaje și gunoi pe drumurile publice, administrația locală a anunțat că fiecare persoană care trimite poze cu „infractorii” prinși în flagrant vor primi 200 de lei.

„Primăria Comunei Darova oferă 200 de lei recompensă persoanelor care ne trimit fotografii în care sunt surprinse persoanele care aruncă hârtii sau gunoi pe domeniul public. Amenzile pentru cei care vor fi prinși aruncând gunoi sunt cuprinse între 1000 și 5000 de lei”, au anunțat cei de la primărie.

Fotografiile pot fi trimise atât în mesaj privat pe pagina de Facebook a instituției, cât și pe adresa de email primariadarova@yahoo.com

RETIM

Citiţi mai departe

Lugoj

Lugojul va avea șapte stații de încărcare pentru mașini electrice

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Primăria Lugoj va amenaja mai multe stații de încărcare pentru vehiculele electrice. Proiectul este deocamdată în faza incipientă, administrația locală plătind 6000 de lei pentru un studiu de fezabilitate, unei firme din București specializată în domeniu, potrivit SEAP.

Potrivit administrației locale, vor exista șapte asemenea stații pe toată suprafața orașului, care vor fi plasate în puncte strategice pentru a acoperi întreaga zonă urbană. 

“Am prevăzut bani pentru studiul de fezabilitate. Vrem să amenajăm șapte asemenea stații, din studiul de fezabilitate vor rezulta și locațiile în care vor fi amplasate, și tot ce ține de utilizarea acestor stații”, a declarat primarul Claudiu Buciu pentru Lugojeanul.ro

RETIM

Administrația locală nu a decis unde vor fi amplasate stațiile, dar nici data la care proiectul ar urma să fie finalizat.

foto: Autoweek

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite