Connect with us

Lugoj

Tezele pe Facebook sau in banci, egale cu zero

Publicat

în

examen bacalaureat bac lugoj 2014 colegiul brediceanu colegiul hasdeu foto galerie subiecte bacalaureat rezultate bacalaureat 2014 lugojeanul (38)Articolul cu tezele pe Facebook a aprins spiritele mai mult decat era cazul. Ca jurnalist, nu am dreptul sa imi dau cu parerea in articolele pe care le scriu despre un subiect anume, cum nu am facut nici in cazul de fata, am prezentat situatia, punctele de vedere si atat, ca de obicei, am asteptat injuraturile si asa mai departe.

Meniul zilei, Octavian

Ca persoana privata insa, consider ca tezele astea, date pe Facebook, email, tabele electronice, iPad sau oricum altfel sunt egale cu zero. De ce sunt egale cu zero? Pentru ca tinerii care le dau nu o sa beneficieze de pe urma notei primite, fie ea si 10 cu felicitari si coronita. Nimeni nu o sa ii intrebe pe acei tineri, atunci cand se angajeaza, daca isi amintesc subiectul trei de la teza din clasa a zecea, semestrul al doilea, economie. O sa ii intrebe daca stiu sa faca ceea ce vor avea de facut la munca, iar daca raspunsul este nu, atunci o sa ii trimita acasa la parintii lor.

Faptul ca se incearca sa se modernizeze procesul de invatare si de examinare e un lucru bun, insa parerea mea este ca a da teza pe internet este un pas mult prea mare ca sa poata fi si justificat. Chiar daca intentia profesorului poate ca e una buna, in final elevul primeste teza, deschide Google si copie de acolo, pana face cat de cat lucrarea. Aia cu ascultatul la clasa, la predarea tezei, e frectie la picior de lemn, toti am fost elevi si stim asta.

Bill-Gates-Quotes-I-Failed-some-ExamsLa ce il ajuta asta? Cum il dezvolta pe elev faptul ca tu ii trimiti teza pe mail, il lasi o luna in pace si dupa ai tupeu sa il intrebi daca a terminat de scris, ca deh, l-ai nota si pe el ca e gata semestrul? Orice copil, chiar si ala de cinci ani, nu e o exagerare, stie sa caute informatii pe Google, iar sa spui ca acest lucru ii ajuta la dezvoltarea personala si de folosire a calculatorului pe niste elevi de clase de liceu e tragic de-a dreptul. Inseamna ca tu, ca profesor, dar si colegii tai, educatori, invatatori si profesori de gimnaziu, ar trebui sa va dati demisia imediat, daca ala de 17 sau 18 ani a ajuns la liceu si nu stie sa scrie cu diacritice sau sa caute un nimic pe internet.

RETIM

Si mai tragic este ca elevii, chiar si cu tezele date pe internet, chiar si cu Google la dispozitie, nu au fost in stare sa predea lucrarile la timp sau complete. Iar cand a aparut stirea, normal, s-au revoltat, au venit cu pareri pozitive despre tehnica si negative despre ziaristii de doi lei, de frica sa nu le dea proful lor favorit teza pe bune, adica in banci si fara copiute si tableta. Asa as fi procedat si eu, insa de la departare lucrurile se vad altfel.

Nu s-a intamplat acest lucru, din fericire pentru copii, pentru ca directiunea si inspectoratul au decis ca dascalul nu a incalcat nicio regula, fapt ce dovedeste inca o data ca legile in invatamantul din Romania sunt scrise dupa ureche, interpretabile si in general slabe.

Cel mai trist o sa fie pentru elevii domnului profesor, ca de altfel pentru toti elevii care se pregatesc sa isi inceapa vietile, momentul in care o sa se trezeasca intr-o sala adevarata de examen, cum este cea de la bacalaureat sau de la admitere, acolo unde nu o sa mai aiba nici internet, nici tableta, nici alte surse de inspiratie. Istoria arata ca rezultatele au fost dureroase la liceul in cauza, iar asta se intampla de ani buni incoace.

Funny-science-exam-quotesNu este vina profesorului, evident, ci a sistemului prost pus la punct, doar ca fiecare actiune sau decizie a oricarui cadru didactic aduce contributii, pozitive sau negative, pentru dezvoltarea tinerilor. „Daca aia dau teza pe Facebook, noi de ce o dam pe banci? Daca aia au voie cu internet, la noi de ce nu e voie? Daca aia iau note mici si nu conteaza, noi de ce ne mai chinuim?”

La bacalaureat o sa conteze doar ce au asimilat, doar ce au tocit si doar ce stiu, iar daca toti ar face cum a facut profesorul in cauza si ar da tezele pe Facebook, elevii nu ar mai invata nici macar atat cat invatau inaine, rata de promovare a examenului maturitatii urmand sa scada si mai mult, pana aproape de zero, daca privim cu realism situația.

Tot respectul pentru acest profesor, care am inteles de la elevi ca este dedicat meseriei, ca se implica si este cam singurul din colegiul lugojean care intr-adevar face ceva pentru scoala. Nu am nimic cu el, cum nu am cu nimeni despre care scriu vreodata, lucru care nu il intelege nimeni si pentru care lumea se supara si face in toate felurile, insa am ramas fara replica la modul in care a reactionat, ce sa vezi, pe Facebook dupa postarea articolului, publicand statusuri puerile care nu ii fac cinste.

Exact ca un elev, a postat glume si prostioare, in loc sa vina cu argumente prin care sa isi sustina actiunile, asteptand like-urile elevilor pentru validare. Nu ma intelegeti gresit, toata lumea are dreptul la o parere, insa in cazul unui cadru didactic, reactia mi s-a parut lipsita de… etica. Oare se transforma profesorii din Romania in niste elevi mai mari, care stau la catedra, nu in banci? Cat pentru elevi, nu pot decat sa sper ca o sa fie cei cu note de 1 si 2 dar care fac mai multi bani decat profesorii lor.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

Lugojul va avea șapte stații de încărcare pentru mașini electrice

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Primăria Lugoj va amenaja mai multe stații de încărcare pentru vehiculele electrice. Proiectul este deocamdată în faza incipientă, administrația locală plătind 6000 de lei pentru un studiu de fezabilitate, unei firme din București specializată în domeniu, potrivit SEAP.

Potrivit administrației locale, vor exista șapte asemenea stații pe toată suprafața orașului, care vor fi plasate în puncte strategice pentru a acoperi întreaga zonă urbană. 

“Am prevăzut bani pentru studiul de fezabilitate. Vrem să amenajăm șapte asemenea stații, din studiul de fezabilitate vor rezulta și locațiile în care vor fi amplasate, și tot ce ține de utilizarea acestor stații”, a declarat primarul Claudiu Buciu pentru Lugojeanul.ro

RETIM

Administrația locală nu a decis unde vor fi amplasate stațiile, dar nici data la care proiectul ar urma să fie finalizat.

foto: Autoweek

Citiţi mai departe

Lugoj

Organizatorii concursului 3R- Reducere, Refolosire, Reciclare anunță câștigătorii

Publicat

în

Între 1 martie și 31 martie a avut loc concursul „3R – Reducere, Refolosire, Reciclare a deșeurilor”, un concurs educativ, organizat de RETIM Ecologics Service SA şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID Timiș), împreună cu partenerul Zona de Dezvoltare Lions Dinamic Plus Timisoara. Ajuns acum la final, după verificări amănunțite și deliberări complicate, juriul compus din reprezentanții organizatorilor a decis câștigătorii pentru toate cele trei secțiuni anunțate.

Meniul zilei, Octavian

Concursul s-a bucurat de mulți participanți din partea școlilor primare, gimnaziale și liceale, iar prin lucrările realizate, elevii au demonstrat că au înțeles conceptul 3R – Reducere, Refolosire, Reciclare a deșeurilor și modul cum acesta trebuie aplicat.
Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, nu a fost posibilă organizarea ceremoniei de premiere cu prezența fizică a copiilor și a cadrelor didactice implicate, aceasta fiind organizată în cadru restrâns cu organizatorii concursului.
Concursul a avut un real succes, organizatorii fiind încântați de numărul mare de participanți înscriși – peste 1000 de elevi din zona 1 Timișoara și zona 0 Ghizela.

Elevii au dat dovadă din nou de creativitate în diverse forme, realizând desene, video-uri, eseuri sau obiecte ilustrate prin care au demonstrat că știu aplicarea principiului 3R.

Lucrările au fost expuse pe panourile din Foaierul de lângă Sala Multifuncțională – Palatul Administrativ.
Premiile concursului au fost în valoare totală de 32.000 de lei, fiind structurate pe următoarele categorii:
Premiul I – 21 x biciclete
Premiul II – 21 x trotinete
Premiul III – 21 x set role
Mențiune – 100 x rucsac timp liber
Premii de participare –150 bidoane de apă de 0,5 l, 150 şepcuţe, 100 de sacoşe din material reciclabil.

RETIM

În perioada următoare, partenerul concursului Lions Club Timișoara Dinamic Plus va distribui premiile elevilor prin unitățile de învățământ.
„Compania RETIM investește constant resurse financiare și umane în proiecte care au ca scop educarea copiilor în domeniul reciclării deșeurilor. Încercăm să învățăm acești copii că o latură foarte importantă a comportamentului social îl reprezintă grija pentru mediu, iar campania actuală – 3R -a însemnat o platformă accesibilă prin care elevii au demonstrat că înțeleg și aplică aceste principii simple. Succesul acestui concurs este încă o dovadă că tinerii sunt o categorie foarte receptivă și atentă la tot ce înseamnă reducere, refolosire și reciclare a deșeurilor” a punctat Dan PASCU, Director General Marketing – Economic RETIM.
„Mă bucură faptul că numărul elevilor participanți la concursurile organizate de noi crește de la un concurs la altul, acum fiind peste 1000 de elevi .Ca de fiecare dată, suntem surprinși de ingeniozitatea și creativitatea lucrărilor realizate. Toți trebuie să acordăm o importanță deosebită protecției mediului și mă bucură să văd cu ce responsabilitate și seriozitate este tratat acest subiect de elevii din județul nostru. Vor urma și alte concursuri unde vom provoca elevii și la alte activități la fel de interesante și educative, toate având ca scop deprinderea regulilor de gestionare corectă a deșeurilor și protecție a mediului. Mulțumesc pentru partipare elevilor, profesorilor coordonatori pentru implicare. Felicitări câștigătorilor! Mulțumim pentru susținere Inspectoratului Școlar al județului Timiș și Consiliului Județean Timiș ” a declarat Romeo Petru URSU, director executiv ADID Timiș.

„Ca de fiecare dată, s-au înscris în concurs foarte mulți elevi, cu lucrări creative și diversificate și doresc să mulțumesc atât lor cât și conducerii unităților de învațămănt, profesorilor coordonatori și parinților care i-au susținut. Mulțumesc RETIM și ADID TIMIȘ pentru sponsorizarea premiilor și totodată pentru contribuția adusă la dezvoltarea personală a elevilor. Mulțumesc de asemenea membrilor Clubului pentru implicare în organizarea Concursului, Inspectoratului Școlar al județului Timiș și Consiliului Județean Timiș pentru susținere” a spus Ana CRĂSNEANU, președinte fondator Lions Club Timișoara Dinamic Plus.
Lista cu câștigătorii premiilor I, II, III și a mențiunilor este disponibilă pe site-urile www.retim.ro și adidtimis.ro. Toți elevii înscriși în concurs vor primi o diplomă din partea organizatorilor, iar premiile de participare constând în bidoane de apă, șepcuțe și sacoșe vor fi acordate în limita stocului disponibil anunțat în regulamentul de organizare.

Câștigătorii concursului 3R – Reducere, Refolosire, Reciclare

 

Citiţi mai departe

Lugoj

Două accidente grave, dintre care unul soldat cu moartea a două persoane, în mai puțin de 24 de ore lângă Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Două accidente grave, dintre care unul soldat cu două persoane care și-au pierdut viețile, au avut loc în mai puțin de 24 de ore pe același drum de lângă Lugoj. Este vorba despre drumul European 70, DN6, spre Caransebeș, acolo unde nu de puține ori au loc accidente grave din cauza neadaptării vitezei și a oboselii șoferilor.

Primul accident a avut loc sâmbătă spre duminică, aproape de miezul nopții. Un șofer care ar fi adormit la volan pe raza satului Gavojdia, potrivit polițiștilor, a intrat cu mașina pe care o conducea într-un autotren. Impactul frontal a fost devastator, două persoane decedând pe loc.

„Azi-noapte, în jurul orelor 23.35, un bărbat în vârstă de 41 ani, a condus un autoturism pe DN 6, dinspre municipiul Lugoj spre municipiul Caransebeș, iar la km 488+200m a intrat în coliziune cu o autoutilitară ce circula regulamentar condusă de un bărbat în vârstă de 49 ani. În urma impactului a rezultat decesul bărbatului în vârstă de 41 de ani și a unei femei în vârstă de 37 de ani, pasageră în autoturism. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, au declarat reprezentanții IPJ Timiș.

RETIM

În al doilea accident, mai ușor, care a avut loc duminică dimineața la Jena, un șofer al unei mașini mici nu a păstrat distanța între autovehicule, acroșând din spate un TIR. În urma impactului a rezultat rănirea șoferului, care a fost dus de urgență la spital. Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili circumstanțele exacte ale celor două accidente rutiere.

Citiţi mai departe

Lugoj

Șofer rupt de beat, cascador cu mașina în stația peco, nu departe de Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Luni dimineață, în jurul orei 09:00, în timp ce efectuau serviciul de patrulare, polițiștii au depistat, un bărbat în vârstă de 58 de ani, care a condus un autoturism sub influența băuturilor alcoolice. În apropierea unei stații de combustibil din orașul Făget, acesta a lovit o bordură și s-a rasturnat.

În urma impactului au rezultat doar pagube materiale. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cel în cauză, a fost condus la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Pe numele șoferului a fost deschis un dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

RETIM

foto: arhiva Lugojeanul

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite