Connect with us

Lugoj

Tezele pe Facebook sau in banci, egale cu zero

Publicat

în

examen bacalaureat bac lugoj 2014 colegiul brediceanu colegiul hasdeu foto galerie subiecte bacalaureat rezultate bacalaureat 2014 lugojeanul (38)Articolul cu tezele pe Facebook a aprins spiritele mai mult decat era cazul. Ca jurnalist, nu am dreptul sa imi dau cu parerea in articolele pe care le scriu despre un subiect anume, cum nu am facut nici in cazul de fata, am prezentat situatia, punctele de vedere si atat, ca de obicei, am asteptat injuraturile si asa mai departe.

RETIM

Ca persoana privata insa, consider ca tezele astea, date pe Facebook, email, tabele electronice, iPad sau oricum altfel sunt egale cu zero. De ce sunt egale cu zero? Pentru ca tinerii care le dau nu o sa beneficieze de pe urma notei primite, fie ea si 10 cu felicitari si coronita. Nimeni nu o sa ii intrebe pe acei tineri, atunci cand se angajeaza, daca isi amintesc subiectul trei de la teza din clasa a zecea, semestrul al doilea, economie. O sa ii intrebe daca stiu sa faca ceea ce vor avea de facut la munca, iar daca raspunsul este nu, atunci o sa ii trimita acasa la parintii lor.

Faptul ca se incearca sa se modernizeze procesul de invatare si de examinare e un lucru bun, insa parerea mea este ca a da teza pe internet este un pas mult prea mare ca sa poata fi si justificat. Chiar daca intentia profesorului poate ca e una buna, in final elevul primeste teza, deschide Google si copie de acolo, pana face cat de cat lucrarea. Aia cu ascultatul la clasa, la predarea tezei, e frectie la picior de lemn, toti am fost elevi si stim asta.

Autoliv angajează

Bill-Gates-Quotes-I-Failed-some-ExamsLa ce il ajuta asta? Cum il dezvolta pe elev faptul ca tu ii trimiti teza pe mail, il lasi o luna in pace si dupa ai tupeu sa il intrebi daca a terminat de scris, ca deh, l-ai nota si pe el ca e gata semestrul? Orice copil, chiar si ala de cinci ani, nu e o exagerare, stie sa caute informatii pe Google, iar sa spui ca acest lucru ii ajuta la dezvoltarea personala si de folosire a calculatorului pe niste elevi de clase de liceu e tragic de-a dreptul. Inseamna ca tu, ca profesor, dar si colegii tai, educatori, invatatori si profesori de gimnaziu, ar trebui sa va dati demisia imediat, daca ala de 17 sau 18 ani a ajuns la liceu si nu stie sa scrie cu diacritice sau sa caute un nimic pe internet.

Si mai tragic este ca elevii, chiar si cu tezele date pe internet, chiar si cu Google la dispozitie, nu au fost in stare sa predea lucrarile la timp sau complete. Iar cand a aparut stirea, normal, s-au revoltat, au venit cu pareri pozitive despre tehnica si negative despre ziaristii de doi lei, de frica sa nu le dea proful lor favorit teza pe bune, adica in banci si fara copiute si tableta. Asa as fi procedat si eu, insa de la departare lucrurile se vad altfel.

Nu s-a intamplat acest lucru, din fericire pentru copii, pentru ca directiunea si inspectoratul au decis ca dascalul nu a incalcat nicio regula, fapt ce dovedeste inca o data ca legile in invatamantul din Romania sunt scrise dupa ureche, interpretabile si in general slabe.

Cel mai trist o sa fie pentru elevii domnului profesor, ca de altfel pentru toti elevii care se pregatesc sa isi inceapa vietile, momentul in care o sa se trezeasca intr-o sala adevarata de examen, cum este cea de la bacalaureat sau de la admitere, acolo unde nu o sa mai aiba nici internet, nici tableta, nici alte surse de inspiratie. Istoria arata ca rezultatele au fost dureroase la liceul in cauza, iar asta se intampla de ani buni incoace.

Funny-science-exam-quotesNu este vina profesorului, evident, ci a sistemului prost pus la punct, doar ca fiecare actiune sau decizie a oricarui cadru didactic aduce contributii, pozitive sau negative, pentru dezvoltarea tinerilor. „Daca aia dau teza pe Facebook, noi de ce o dam pe banci? Daca aia au voie cu internet, la noi de ce nu e voie? Daca aia iau note mici si nu conteaza, noi de ce ne mai chinuim?”

La bacalaureat o sa conteze doar ce au asimilat, doar ce au tocit si doar ce stiu, iar daca toti ar face cum a facut profesorul in cauza si ar da tezele pe Facebook, elevii nu ar mai invata nici macar atat cat invatau inaine, rata de promovare a examenului maturitatii urmand sa scada si mai mult, pana aproape de zero, daca privim cu realism situația.

Tot respectul pentru acest profesor, care am inteles de la elevi ca este dedicat meseriei, ca se implica si este cam singurul din colegiul lugojean care intr-adevar face ceva pentru scoala. Nu am nimic cu el, cum nu am cu nimeni despre care scriu vreodata, lucru care nu il intelege nimeni si pentru care lumea se supara si face in toate felurile, insa am ramas fara replica la modul in care a reactionat, ce sa vezi, pe Facebook dupa postarea articolului, publicand statusuri puerile care nu ii fac cinste.

Exact ca un elev, a postat glume si prostioare, in loc sa vina cu argumente prin care sa isi sustina actiunile, asteptand like-urile elevilor pentru validare. Nu ma intelegeti gresit, toata lumea are dreptul la o parere, insa in cazul unui cadru didactic, reactia mi s-a parut lipsita de… etica. Oare se transforma profesorii din Romania in niste elevi mai mari, care stau la catedra, nu in banci? Cat pentru elevi, nu pot decat sa sper ca o sa fie cei cu note de 1 si 2 dar care fac mai multi bani decat profesorii lor.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

IPJ Timiș anunță înscrieri pentru școlile de agenți de poliție. Ce trebuie să faci ca să ajungi polițist

Publicat

în

Începând cu 24 aprilie 2024, a fost dat startul sesiunii de admitere în cele 2 unități de învățământ postliceal ale Poliției Române, din Cluj-Napoca și Câmpina.

RETIM

1.640 de locuri sunt pregătite pentru viitorii noștri colegi:

– 1.340 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, Câmpina
– 300 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan, Cluj-Napoca.

Autoliv angajează

Detalii privind organizarea și desfășurarea concursurilor:

– În perioada 24 aprilie – 14 mai 2024 (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică), candidații pot depune cererile de înscriere, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail resurseumane@tm.politiaromana.ro;

– Depunerea documentelor pentru dosarul de recrutare – până la data de 21 mai 2024;

– Evaluarea psihologică a candidaților se realizează și se finalizează până la data de 21 mai 2024, conform planificării care va fi comunicată în timp util, pe site-ul IPJ Timiș, la secțiunea Carieră – Admitere instituții de învățământ.

– Susținerea probei de evaluare a performanței fizice – în perioada 25 – 31 mai 2024;

– Susținerea probei de evaluare a cunoștințelor – 15 iunie 2024;

– Examinarea medicală se realizează în perioada 19 iunie – 12 iulie 2024.

Detalii privind înscrierea, procesul de recrutare și susținerea examenelor găsiți aici:

https://tm.politiaromana.ro/ro/cariera/admitere-institutii-de-invatamant/concurs-de-admitere-in-unitatile-de-invatamant-postliceal-ale-ministerului-afacerilor-interne-sesiunea-aprilie-iulie-2024

Citiţi mai departe

Lugoj

Lugojul a învins Brașovul și în cel de-al doilea meci și va juca pentru locul cinci

Publicat

în

Într-o confruntare decisivă din competiția feminină de volei, CSM Lugoj a închis disputa cu Corona Brașov în doar trei seturi și avansează pentru a juca pentru locul 5 în clasament. Meciul s-a desfășurat fără emoții pentru bănățence, care s-au impus cu un scor clar de 3-0 sub Tâmpa.

RETIM

În altă partidă a competiției, Dinamo a reușit să egaleze situația în duelul cu CSM București. Echipa Dinamo a reușit să refacă pasul greșit din primul meci și acum se pregătește pentru o întâlnire decisivă în Ștefan cel Mare. Meciul crucial va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 17:00, unde se va decide echipa care va avansa în etapele ulterioare ale competiției.

Autoliv angajează

Citiţi mai departe

Lugoj

Ghidul siguranței în domeniul electric

Publicat

în

Departamentul pentru Situații de Urgență împreună cu cele trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului PPC (Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat) au lansat Ghidul siguranței în domeniul electric, disponibil pe platforma www.fiipregatit.ro, precum și pe website-ul companiilor de distribuție.

RETIM

În ceea ce privește siguranța în cadrul propriei locuințe, printre sfaturile specialiștilor se numără:

  • Folosește numai receptoare și aparate electrice omologate, nedeteriorate și nu le lăsa nesupravegheate sub tensiune;
  • Veri­fică periodic și/sau după un incident produs starea tehnică a instalației electrice de utilizare, cu ajutorul unui electrician autorizat;
  • Folosește protecții adecvate pe circuitele electrice. Ele pot salva viața în cazul în care izolația instalației este deteriorată sau când se ating involuntar părțile din instalație aflate sub tensiune;
  • Nu uita că apa și electricitatea sunt periculoase împreună; nu folosi dispozitive electrice neprotejate în medii umede sau dacă ești ud pe mâini sau transpirat;
  • Nu suprasolicita prizele; se poate produce un scurtcircuit și/sau un incendiu;
  • Nu folosi prelungitoare sau cabluri electrice în apropierea unor surse de căldură (aragaz, radiator, sobă etc.);
  • Veri­fică toate cablurile de alimentare ale aparatelor electrice pe care le folosești; nu le utiliza dacă sunt deteriorate.

În afara casei, specialiștii recomandă:

Autoliv angajează

  • Nu atinge tablouri electrice, fi­ride sau cutii de distribuție a energiei electrice;
  • Nu atinge stâlpii sau conductoarele (fi­rele), inclusiv cele căzute la sol;
  • Nu escalada stâlpii care susțin linii electrice aeriene;
  • Nu sustrage componente ale instalațiilor electrice de transport sau distribuție;
  • Nu manevra obiecte metalice (schele, scări, țevi, bare metalice etc.) sau nu folosi utilaje de ridicat în apropierea liniilor electrice aeriene;
  • Respectă indicatoarele de securitate și avertizare specifi­ce domeniului electric, atunci când le întâlnești;
  • Folosește numărul de urgență 112 în toate cazurile în care ai văzut/identi­ficat o stare de pericol care are legătură cu funcționarea instalațiilor electrice sau care poate constitui o amenințare pentru trecători.

Aceste sfaturi, precum și alte recomandări utile sunt disponibile pe platforma www.fiipregatit.ro și aici –  https://bit.ly/4caIF0t .

Citiţi mai departe

Lugoj

Inundații nu departe de Lugoj. O familie a fost evacuată cu barca de pompieri

Publicat

în

Foto arhiva

Ciclonul mediteraneean care a făcut probleme în vestul Europei a ajuns și în România. Mai multe zone din țară au fost sub cod galben de ploi timp de câteva ore, iar în Timiș, 15 gospodării au fost inundate de o viitură, anunță PRO TV.

RETIM

Conform sursei citate, mai multe localități au fost miercuri, 6 martie, sub cod galben de ploi torențiale și au căzut peste 20 de litri pe metrul pătrat.

Cele mai mari probleme s-au înregistrat în localitatea Ohaba Română din Timiș, unde mai multe gospodării au fost inundate, iar proprietarul uneia a cerut ajutorul pompierilor. Două persoane au fost evacuate cu barca.

Autoliv angajează

Localitatea a mai fost sub ape în urmă cu cinci ani. Autoritățile spun că apa se scurge de pe dealuri atunci când plouă foarte mult, într-un timp scurt.

„În 2019 am avut în trei localități, dar acum s-a întâmplat ce vedeți că s-a întâmplat aici. A fost o viitură, că dacă nu era viitură nu era așa problemă. Apa a venit destul de multă”, a declarat Gigi Murărescu, primar Ohaba Lungă, pentru PRO TV.

Probleme au fost și în județul Arad, unde 13 localități au fost sub cod galben de vreme severă. Drumul ce leagă comuna Ususău de satul Pătârș a fost inundat pe mai multe porțiuni, după o rupere de nori cu grindină.

Citiţi mai departe

Cele mai citite