Connect with us

Lugoj

Tezele pe Facebook sau in banci, egale cu zero

Publicat

în

examen bacalaureat bac lugoj 2014 colegiul brediceanu colegiul hasdeu foto galerie subiecte bacalaureat rezultate bacalaureat 2014 lugojeanul (38)Articolul cu tezele pe Facebook a aprins spiritele mai mult decat era cazul. Ca jurnalist, nu am dreptul sa imi dau cu parerea in articolele pe care le scriu despre un subiect anume, cum nu am facut nici in cazul de fata, am prezentat situatia, punctele de vedere si atat, ca de obicei, am asteptat injuraturile si asa mai departe.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Ca persoana privata insa, consider ca tezele astea, date pe Facebook, email, tabele electronice, iPad sau oricum altfel sunt egale cu zero. De ce sunt egale cu zero? Pentru ca tinerii care le dau nu o sa beneficieze de pe urma notei primite, fie ea si 10 cu felicitari si coronita. Nimeni nu o sa ii intrebe pe acei tineri, atunci cand se angajeaza, daca isi amintesc subiectul trei de la teza din clasa a zecea, semestrul al doilea, economie. O sa ii intrebe daca stiu sa faca ceea ce vor avea de facut la munca, iar daca raspunsul este nu, atunci o sa ii trimita acasa la parintii lor.

Faptul ca se incearca sa se modernizeze procesul de invatare si de examinare e un lucru bun, insa parerea mea este ca a da teza pe internet este un pas mult prea mare ca sa poata fi si justificat. Chiar daca intentia profesorului poate ca e una buna, in final elevul primeste teza, deschide Google si copie de acolo, pana face cat de cat lucrarea. Aia cu ascultatul la clasa, la predarea tezei, e frectie la picior de lemn, toti am fost elevi si stim asta.

Bill-Gates-Quotes-I-Failed-some-ExamsLa ce il ajuta asta? Cum il dezvolta pe elev faptul ca tu ii trimiti teza pe mail, il lasi o luna in pace si dupa ai tupeu sa il intrebi daca a terminat de scris, ca deh, l-ai nota si pe el ca e gata semestrul? Orice copil, chiar si ala de cinci ani, nu e o exagerare, stie sa caute informatii pe Google, iar sa spui ca acest lucru ii ajuta la dezvoltarea personala si de folosire a calculatorului pe niste elevi de clase de liceu e tragic de-a dreptul. Inseamna ca tu, ca profesor, dar si colegii tai, educatori, invatatori si profesori de gimnaziu, ar trebui sa va dati demisia imediat, daca ala de 17 sau 18 ani a ajuns la liceu si nu stie sa scrie cu diacritice sau sa caute un nimic pe internet.

RETIM

Si mai tragic este ca elevii, chiar si cu tezele date pe internet, chiar si cu Google la dispozitie, nu au fost in stare sa predea lucrarile la timp sau complete. Iar cand a aparut stirea, normal, s-au revoltat, au venit cu pareri pozitive despre tehnica si negative despre ziaristii de doi lei, de frica sa nu le dea proful lor favorit teza pe bune, adica in banci si fara copiute si tableta. Asa as fi procedat si eu, insa de la departare lucrurile se vad altfel.

Nu s-a intamplat acest lucru, din fericire pentru copii, pentru ca directiunea si inspectoratul au decis ca dascalul nu a incalcat nicio regula, fapt ce dovedeste inca o data ca legile in invatamantul din Romania sunt scrise dupa ureche, interpretabile si in general slabe.

Cel mai trist o sa fie pentru elevii domnului profesor, ca de altfel pentru toti elevii care se pregatesc sa isi inceapa vietile, momentul in care o sa se trezeasca intr-o sala adevarata de examen, cum este cea de la bacalaureat sau de la admitere, acolo unde nu o sa mai aiba nici internet, nici tableta, nici alte surse de inspiratie. Istoria arata ca rezultatele au fost dureroase la liceul in cauza, iar asta se intampla de ani buni incoace.

Funny-science-exam-quotesNu este vina profesorului, evident, ci a sistemului prost pus la punct, doar ca fiecare actiune sau decizie a oricarui cadru didactic aduce contributii, pozitive sau negative, pentru dezvoltarea tinerilor. „Daca aia dau teza pe Facebook, noi de ce o dam pe banci? Daca aia au voie cu internet, la noi de ce nu e voie? Daca aia iau note mici si nu conteaza, noi de ce ne mai chinuim?”

La bacalaureat o sa conteze doar ce au asimilat, doar ce au tocit si doar ce stiu, iar daca toti ar face cum a facut profesorul in cauza si ar da tezele pe Facebook, elevii nu ar mai invata nici macar atat cat invatau inaine, rata de promovare a examenului maturitatii urmand sa scada si mai mult, pana aproape de zero, daca privim cu realism situația.

Tot respectul pentru acest profesor, care am inteles de la elevi ca este dedicat meseriei, ca se implica si este cam singurul din colegiul lugojean care intr-adevar face ceva pentru scoala. Nu am nimic cu el, cum nu am cu nimeni despre care scriu vreodata, lucru care nu il intelege nimeni si pentru care lumea se supara si face in toate felurile, insa am ramas fara replica la modul in care a reactionat, ce sa vezi, pe Facebook dupa postarea articolului, publicand statusuri puerile care nu ii fac cinste.

Exact ca un elev, a postat glume si prostioare, in loc sa vina cu argumente prin care sa isi sustina actiunile, asteptand like-urile elevilor pentru validare. Nu ma intelegeti gresit, toata lumea are dreptul la o parere, insa in cazul unui cadru didactic, reactia mi s-a parut lipsita de… etica. Oare se transforma profesorii din Romania in niste elevi mai mari, care stau la catedra, nu in banci? Cat pentru elevi, nu pot decat sa sper ca o sa fie cei cu note de 1 si 2 dar care fac mai multi bani decat profesorii lor.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

OFICIAL Orășelul Siguranței din Lugoj va fi finanțat cu 500 de mii de lei, de către CJT

Publicat

în

Consiliul Județean Timiș a demarat în acest an, pentru prima dată în istoria județului, bugetarea participativă, program în cadrul căruia Comisia de validare a declarat eligibile 16 proiecte din cele 69 înscrise. În perioada 5 – 21 iunie 2021, timișenii au putut să voteze online unul dintre proiectele publicate pe platforma instituției, procedura de vot încheindu-se cu un total de 11.493 voturi exprimate. Persoanele care au votat și-au asumat pe proprie răspundere că au domiciliul sau reședința în județul Timiș și că au votat o singură dată.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Valoarea estimată pentru un proiect propus a trebuit să se încadreze în suma maximă de 500.000 lei, proiectele eligibile urmând a fi finanțate până la concurența sumei prevăzute pentru bugetul participativ în anul 2021.

În baza criteriului celui mai mare număr de voturi au fost selectate două proiecte câștigătoare care, împreună, se încadrează în plafonul de 1 milion de lei alocați: Pistă de biciclete Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata (4.538 voturi, sumă solicitată 500.000 lei) și Orășelul Siguranței – MINI-LUG (3.199 voturi, sumă solicitată 431.278 lei).

Acestea urmează să fie incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Timiș și implementate de aparatul de specialitate al instituției, cu sprijinul voluntar al echipei de inițiatori. Consiliul Județean Timiș își rezervă dreptul de a verifica exactitatea și corectitudinea datelor/informațiilor furnizate de către utilizatori și de a modifica proiectele în sensul adaptării din punct de vedere tehnic sau financiar.

RETIM

Orășelul Siguranței

Asociația Civilug a intrat în competiție pentru finațarea proiectelor din bugetul participativ al județului Timiș, cu Orășelul Siguranței – MINI-LUG. Proiectul propus de către asociația lugojeană este unul educativ și unic în această parte a țării. Concret, inițiativa Civilug constă în crearea unui orășel în miniatură care va include semafoare, semne de circulație, treceri de pietoni, treceri de cale ferată, trotuare și clădiri reprezentative pentru orice oraș.

„Conceput din dorința de a îmbunătăți aspectul urban și calitatea vieții cetățenilor, „Orășelul Siguranței” a fost proiectat ca un parc de distracții tematic, unde copiii se vor putea bucura de plimbări cu bicicleta, trotineta, rolele sau kartul, pe un traseu special amenajat, într-un mediu sigur, atractiv și cu multiple posibilități de a petrece timpul liber. Din punctul nostru de vedere, educația rutieră ar trebui să reprezinte un pilon important în viața oricărei familii, cu atât mai mult cu cât foarte mulți copii străbat zilnic, singuri, drumul spre școală și se află într-un pericol permanent. Pentru aceștia este foarte importantă cunoașterea comportamentului ce trebuie avut în trafic, inclusiv a drepturilor și obligațiilor pentru toate părțile implicate: pietoni, șoferi sau bicicliști”, arată reprezentanții asociației.

Proiectul are și o componentă civică, plasând pe spațiul amenajat în afara carosabilului diferite clădiri importante, care se pot întâlni în orice localitate (primărie, școală, poliție, spital, magazin/piață, fabrică). Menirea acestora poate fi înțeleasă prin desfășurarea unor activități agreabile, organizate în grup: jocuri de rol, proiecții, jocuri de societate, expoziții, prezentări, creații literar-artistice, etc.

 

 

 

 

Citiţi mai departe

Lugoj

Cele mai importante avantaje ale draperiilor opace

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Dacă sunteți în căutare de o draperie nouă pentru casa dvs., în special draperii pentru un dormitor, ar trebui să luați în considerare beneficiile draperiilor opace. Draperiile opace sunt o alegere foarte practică, care vă va oferi un somn mai bun în timp ce economisiți bani. Dacă aveți copii mici, aceste draperii sunt deosebit de importante de luat în considerare. Draperiile opace vor îmbunătăți orice dormitor sau spațiu de locuit.

Cel mai mare beneficiu al unei draperii opace este capacitatea sa de a bloca intrarea luminii într-o cameră. Acest lucru este important pentru copiii mici și pentru persoanele care lucrează în schimburi de noapte. Dormitul în timpul zilei poate fi dificil din cauza luminii solare; cu toate acestea, draperiile opace pot opri pătrunderea a până la 99% din lumina soarelui într-o cameră. Persoanele care lucrează în ture de noapte sunt expuse riscului de probleme de sănătate din cauza obiceiurilor lor neregulate de somn. Trecerea la draperiile opace va reduce riscul pentru sănătate, creând o atmosferă propice somnului.

Un alt beneficiu al draperiilor opace este capacitatea lor de a reduce costurile de energie electrică. În majoritatea locuințelor, 10-25% din pierderile de energie termică provin din ferestre. Cu toate acestea, folosind draperii opace, factura dvs. de energie ar putea fi redusă cu până la 25%. În timpul iernii, draperiile opace vor ajuta la menținerea căldurii în cameră, în timp ce vara, acestea au capacitatea de a reflecta căldura din cameră. Ambele circumstanțe vă asigură că economisiți bani la factura de energie electrică.

RETIM

Jaluzele opace

Similar cu draperiile opace, jaluzelele opace sunt alegerile perfecte pentru acoperirea ferestrelor mai mici. Beneficiile jaluzelelor sunt comparabile cu cele ale draperiilor opace. Cu toate acestea, jaluzelele opace vă oferă controlul asupra cantității de lumină care intră în cameră.

Draperiile opace fac o diferență surprinzătoare în orice cameră și reprezintă o investiție utilă. Înainte de a cumpăra draperii opace, acordați-vă timp pentru a căuta recenzii pentru orice model pe care îl luați în considerare, pentru a vă asigura că acest tip de draperie vă vor satisface nevoile.

Întrebări frecvente despre draperii și jaluzele opace

Draperiile opace funcționează cu adevărat?

După cum sugerează și numele lor, draperiile opace sunt panouri din țesătură care împiedică intrarea luminii într-o cameră. Acestea sunt una dintre cele mai eficiente modalități de a vă asigura că dormiți mai bine. Dar beneficiile lor depășesc somnul mai bun – ele pot reduce costurile energetice prin reducerea razelor solare fierbinți care vă pot încălzi casa. În plus, pot proteja mobilierul și pardoseala de expunerea la razele solare excesive și razele UV. În acest caz, acestea reprezintă o alternativă mai accesibilă la jaluzelele care sunt menite să economisească energie. Draperiile opace sunt, de asemenea, perfecte pentru persoanele care amenajează o sală de divertisment sau de film sau chiar un fotograf care creează o cameră întunecată. Jaluzelele opace pot fi, de asemenea, foarte eficiente în blocarea luminii nedorite.

La ce ar trebui să fiu atent când cumpăr draperii și jaluzele opace?

Cele mai bune draperii opace sunt cele care funcționează. Multe draperii și jaluzele comercializate ca opace nu elimină toată lumina, ci doar filtrează o parte din ea. Jaluzelele opace de înaltă calitate au modele care reduc spațiile prin care poate pătrunde lumine, cum ar fi cusăturile, au țesături complet opace și, de asemenea, reduc căldura. Țesătura unor astfel de jaluzele are o tehnologie în curs de brevetare, care are canale laterale suprapuse în formă de U pe partea din față și din spate. Aceste canale laterale au fiecare micro creastă, care absoarbe / reflectă lumina, făcând aceste jaluzele mai bune la blocarea luminii decât alte modele de întunecare a încăperii.

Care este diferența dintre draperiile termice și cele opace?

Scopul principal al draperiilor termice este izolarea. Spre deosebire de perdelele sau draperiile  opace, acestea merg un pas mai departe cu izolația din spumă acrilică integrată între mai multe straturi de țesătură. Acest lucru reduce efectiv mai mult zgomot și captează aerul fierbinte înăuntru și ține aerul rece afară (și invers). Draperiile opace sunt proiectate numai pentru a împiedica intrarea luminii exterioare.

Citiţi mai departe

Lugoj

O primărie de lângă Lugoj oferă bani pentru cei care îi pârăsc pe cei care aruncă gunoaie pe drumuri

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Măsură inedită luată de către o primărie de lângă Lugoj. Pentru a încerca să-i determine pe cetățeni să ajute la prinderea celor care aruncă ambalaje și gunoi pe drumurile publice, administrația locală a anunțat că fiecare persoană care trimite poze cu „infractorii” prinși în flagrant vor primi 200 de lei.

„Primăria Comunei Darova oferă 200 de lei recompensă persoanelor care ne trimit fotografii în care sunt surprinse persoanele care aruncă hârtii sau gunoi pe domeniul public. Amenzile pentru cei care vor fi prinși aruncând gunoi sunt cuprinse între 1000 și 5000 de lei”, au anunțat cei de la primărie.

Fotografiile pot fi trimise atât în mesaj privat pe pagina de Facebook a instituției, cât și pe adresa de email primariadarova@yahoo.com

RETIM

Citiţi mai departe

Lugoj

Lugojul va avea șapte stații de încărcare pentru mașini electrice

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Primăria Lugoj va amenaja mai multe stații de încărcare pentru vehiculele electrice. Proiectul este deocamdată în faza incipientă, administrația locală plătind 6000 de lei pentru un studiu de fezabilitate, unei firme din București specializată în domeniu, potrivit SEAP.

Potrivit administrației locale, vor exista șapte asemenea stații pe toată suprafața orașului, care vor fi plasate în puncte strategice pentru a acoperi întreaga zonă urbană. 

“Am prevăzut bani pentru studiul de fezabilitate. Vrem să amenajăm șapte asemenea stații, din studiul de fezabilitate vor rezulta și locațiile în care vor fi amplasate, și tot ce ține de utilizarea acestor stații”, a declarat primarul Claudiu Buciu pentru Lugojeanul.ro

RETIM

Administrația locală nu a decis unde vor fi amplasate stațiile, dar nici data la care proiectul ar urma să fie finalizat.

foto: Autoweek

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite