Social
Noul Cod Rutier prevede sancțiuni drastice pentru cei care încală legea. Care sunt noile reguli
Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la 1 ianuarie și prevede o serie de modificări. S-au schimbat regulile care stabilesc verificarea tehnică a maşinilor mai vechi de 12 ani, dar şi obţinerea sau reînnoirea permisului auto. Iată câteva din noile reguli conform sursei, soferi .biz
- Codul rutier 2018. Înmatricularea maşinilor va fi suspendată în următoarele cazuri:
– atunci când cumparatorul nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobandirii
– atunci când ITP-ul a expirat
Interdicția de a circula cu un vehicul va fi dată atunci când:
– mașinile nu corespund din punct de vedere tehnic
– mașinile nu au asigurare RCA
– mașinile au inmatricularea suspendată
– mașinile nu au IT
- Transmiterea dreptului de proprietate va presupune:
– datele noului proprietar vor trebui inscrise în evidențele autorităților simultan cu menționarea încetării calitații de titular al inmatricularii a fostului proprietar în 90 de zile
– în 5 zile lucratoare, organul fiscal care operează scoaterea autovehiculului din evidența fiscală a fostului proprietar va avea obligația de a notifica autorității competente înstrăinarea acestuia.
– dacă noul proprietar nu solicită transcrierea în 90 de zile, inmatricularea vehiculului se suspendă de drept
- Codul rutier 2018. ITP anual pentru maşinile mai vechi de 12 ani:
– autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune se supun primei inspecții tehnice periodice la 3 ani, dacă la data primei inmatriculări în România au fost noi
– mașinile cu o vechime de cel puțin 12 ani vor trebui să facă anual ITP-ul, începând din momentul în care trec de data stabilită în certificatul de inmatriculare pentru o noua verificare.
- Codul rutier 2018. Permisul de conducere, mai greu de obţinut
– Ministrul Sanătații a semnat ordinul prin care se schimbă de la 1 ianuarie regulile în obținerea sau reînnoirea permisului de conducere, fiind foarte importantă starea de sănătate a șoferilor.
– persoanele care suferă de afecțiuni cardiace sau de diabet vor putea obține mai greu permisul de conducere în 2018. Aceștia trebuie să facă dovada tratamentelor periodice.
Romania trebuie să respecte o directivă europeană care prevede ca șoferii să nu sufere de boli ce le pot aduce acestora reacții necontrolate la volan, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare sau diabetul zaharat.
– persoanelor care suferă de boli vasculare periferice, insuficiență cardiacă, cardiopatie valvulară insoțită de regurgitare aortică, nu li se va elibera sau reînnoi permisele de conducere.
- Punctul-amendă rămâne la 145 de lei în 2018
– chiar dacă salariului minim brut a fost majorat de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 lei și ar fi trebuit să conducă automat la amenzi mai mari, Guvernul a decis ca punctul-amendă să rămâna la 145 de lei anul acesta, spune autoexpert.ro.
– valorile amenzilor în 2018 vor fi urmatoarele:
clasa I: două sau 3 puncte-amendă (290 – 435 lei);
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă (580 – 725 lei);
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă (870 – 1.160 lei);
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă (1.305 – 2.900 lei;);
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda (3.045 – 14.500 lei).
Social
Funcționarul care a luat șpagă de la zeci de timișeni pentru a le rezolva pensii de handicap a fost trimis în judecată
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS, aflat în stare de detenție pentru fapte similare, la data faptelor șef Serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Timiș, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (21 acte materiale)
– fraudă informatică în formă continuată, (113 acte materiale)
– fals informatic în formă continuată (113 acte materiale),
precum și a altor 12 persoane (una în stare de detenție și 11 în stare de libertate), în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: complicitate la luare de mită, dare de mită, complicitate la infracțiunea de fraudă informatică, complicitate la infracțiunea de fals informatic.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2013 – 2020, în exercitarea funcției de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins și primit de la 21 de persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită – între 1.000 lei până la 2.600 euro de persoană, primind în total 17.800 euro și 20.100 lei, pentru a efectua formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap vizual, în condițiile în care persoanele respective nu erau îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.
Pe lângă mita solicitată și remisă pentru introducerea în grad de handicap, inculpatul ar mai fi încasat diverse ”cotizații” (în aceeași modalitate – prin intermediari), anual de regulă, în bani, sume de circa 50 euro, 200 – 300 lei și/sau produse alimentare.
Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timiș, pentru un număr total de 45 persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate și date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, etc., creând în acest mod situații necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap și necesită plata sub formă de prestații sociale cât și alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.).
Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în județul Timiș.
Acele documente fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 3.404.698 lei.
Precizăm că, o mare parte din falșii beneficiari de prestații sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap, fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituții publice și nu achită niciun fel de contribuții la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceștia dețin în același timp și permis de conducere auto și circulă pe drumurile publice.
O mare parte din prejudiciul material cauzat a fost recuperat, prin restituirea, pe parcursul urmăririi penale, a sumelor încasate necuvenit de către beneficiarii pensiei.
În cauză, pentru recuperarea sumelor încasate pe nedrept cu titlu de pensie handicap vizual s-a constituit parte civilă Ministerul Muncii si Solidariții Sociale prin Consiliul Judetean Timiș și DGASPC Timiș, cu suma de 26.492.703 lei (aproximativ 5.362.895 Euro), corespunzătoare pensiei încasate pe nedrept de către un număr de aproximativ 500 persoane.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș
În perioada 06 – 25 iunie 2024, respectiv la data de 18 iulie 2024 au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 15 inculpați care au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv pedepse cu închisoarea cu suspendarea executării sub supraveghere.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, I.P.J. Timiș și Direcției Generale Anticorupție.
Inculpatul LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, vezi comunicat https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12199, fiind condamnat la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare. Două persoane au fost condamnate, de asemenea, la pedepse cu executare (complici) iar alți 24 inculpați, beneficiari neîndreptățiti ai unor pensii de handicap au fost condamnati la pedeapsa inchisorii cu suspendarea sub supraveghere.
Cercetările continuă în cauză cu privire la stabilirea împrejurărilor în care alte aproximativ 500 persoane au obținut în condiții similare pensie de handicap vizual pe nedrept.
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Social
Episcopii catolici din România se întâlnesc la Lugoj și Timișoara
Episcopia Greco-Catolică de Lugoj va găzdui Sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER), eveniment ce va reuni episcopii romano-catolici și greco-catolici din țară. Credincioșii sunt invitați să participe la celebrările liturgice oficiate de înalții prelați, având astfel oportunitatea rară de a lua parte la slujbele oficiate de toți episcopii catolici din România.
Programul celebrărilor liturgice include:
- Marți, 24 septembrie, ora 18.30: Sfânta Liturghie de deschidere la Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj.
- Miercuri, 25 septembrie, ora 18.00: Sfânta Liturghie în rit bizantin la biserica greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Timișoara.
- Joi, 26 septembrie, ora 8.00: Sfânta Liturghie în rit latin la biserica romano-catolică „Millenium” din cartierul Fabric, Timișoara.
Lucrările Conferinței se vor desfășura la Casa Calfelor Kolping din Timișoara, consolidând unitatea Bisericii Catolice din România și comuniunea cu Sfântul Scaun.
Actualitate
Polițiștii din Timiș donează 300 de ghiozdane complet echipate pentru elevii din medii vulnerabile
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Timiș, cu sprijinul Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), a demarat campania „Vreau să devin cineva”, care are ca obiectiv sprijinirea elevilor din medii vulnerabile. În cadrul acestei inițiative, polițiștii au misiunea de a distribui 300 de ghiozdane complet echipate către elevii din județul Timiș, care fac parte din centre de incluziune, centre de zi și unități școlare.
Până în prezent, 60 de copii au primit deja ghiozdanele, iar restul vor fi distribuite până la începerea anului școlar. De asemenea, în timpul vacanței de vară, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au fost prezenți în taberele școlare și în unitățile de tip afterschool, desfășurând activități educative în cadrul campaniei „Împreună pentru o vacanță sigură!”. Aceste activități au avut scopul de a oferi elevilor cunoștințele necesare pentru a face alegeri sigure și responsabile, prevenind comportamentele riscante și asigurând o vacanță lipsită de incidente neplăcute.
Campania continuă, iar autoritățile își exprimă speranța că aceste inițiative vor contribui la creșterea gradului de siguranță și la sprijinirea copiilor din comunitățile dezavantajate.
Social
Aproape 400 de terenuri cu ambrozie, nicio amendă aplicată. Doar 32 de proprietari au curățat buruiana
Nicio amendă nu a fost aplicată de primăriile din Timiș proprietarilor de terenuri pe care s-a identificat ambrozia, o plantă care provoacă alergii extrem de severe și care, conform legii, trebuie obligatoriu combătută. Administrațiile locale, în atribuțiile care revine sarcina de a și amenda proprietarii care nu curăță terenul, au transmis doar avertismente, deși au identificat aproape 400 de astfel de cazuri în întreg județul.
„Pentru combaterea buruienii ambrozia, vă pot comunica că, în urma vizitelor pe teren efectuate de reprezentanții UAT-urilor, au fost identificate 396 de amplasamente cu ambrozie. În urma avertismentelor verbale date de către UAT-uri, această plantă a fost înlăturată din 32 de locații aflate pe raza Dudeștii Noi, Criciova și Teremia Mare. Primăriile nu au transmis că ar fi aplicat vreo sancțiune contravențională sub formă de amendă”, spune Simona Jurcă, șef serviciu, Direcția Agricolă Timiș.
Alergia la ambrozie este o reacție alergică provocată de polenul eliberat de plantă. Simptomele includ strănut, secreții nazale abundente, mâncărime la nivelul ochilor și congestie nazală. Aceasta apare în timpul sezonului de polenizare a plantei, în general între august și octombrie.
- Actualitateo săptămână în urmă
Ministerul Finanțelor propune măsuri radicale de austeritate. Primăria Lugoj ar putea pierde circa 800 de milioane de lei
- Educație4 zile în urmă
Cartea l-a făcut om mare. Orfan crescut în casele de copii, acum are două facultăți și este directorul unei școli
- Administrațieo săptămână în urmă
Cel mai vechi pod al Lugojului intră în lucrări pentru 6 luni. Localnicii trebui să ocolească chiar și 30 km, ca să ajungă acasă
- Actualitateo săptămână în urmă
Incendiu de vegetație lângă Lugoj: Pompierii se luptă să stingă flăcările, izbucnite în apropierea caselor VIDEO