Connect with us

Cultură

Misterul numelui Lugoj: Istoricii au înaintat de-a lungul timpul tot felul de ipoteze, unele uluitoare

Publicat

în

FOTO eyeinthesky.rio

Lugojul se află în mijlocul unei câmpii traversate de râul Timiș, însă numele său ascunde o poveste plină de enigme și ipoteze. De-a lungul secolelor, acest oraș și-a schimbat numele în diverse moduri, de la „Lucas” în 1334 până la „Lugosch” în secolul al XVIII-lea. Dar de unde provine cu adevărat numele Lugoj? Aceasta rămâne o întrebare fără un răspuns clar și sută la sută sigur.

Istoricul lugojean Horațiu Suciu redă, în cartea sa „O istorie a Lugojului pentru cei tineri”, mai multe ipoteze, privind etimologia numelui Lugoj. Printre acestea se numără sugestii care duc spre origini dacice, slave, maghiare sau latine.

„Etimologia toponimului Lugoj nu a fost pe deplin lămurită. Dacă Vasile V. Muntean, aduce în discuţie teza că, Lugojul provenind din dacicul liguas care ar fi însemnând <<smârc>> (etimologie descoperită prin comparaţii în limba lituaniană şi indo-europeană), I. Pătruţ propune în cartea sa <<Studii de limba română şi slavistică>> ipoteza derivării numelui oraşului din radicalul slav <<luh>>, pronunţat [lug] (luh înseamnă mlaştină). Tot acest lingvist consideră că numele oraşului ar putea veni de la o persoană cu acelaşi nume (Lug sau Logoj, Loga; și să nu uităm că în 1233, banul de Severin, a fost un Luca/Lucas). O altă ipoteză este aceea care subliniază originea maghiară a toponimului Lugoj, din cuvântul <<lugas>>, care înseamnă <<umbrar, foişor>>. Vasile Maniu scrie în cartea sa, <<Dare de seamă asupra operei d-lui Iung. Romanii şi Românii>>, că numele Lugojului provine din latinescu <<lucus>> (pădurice de baltă). În opinia lui Simion Dănilă numele toponimului Lugoj (pronunţat local Logoj) ar proveni de la logoj, pluralul lui logoz, dublet bănăţean pentru rogoz (numele unei plante erbacee, care creştea prin mlaştini şi locuri umede)”, arată Suciu

RETIM

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste teorii nu a reușit să aducă o claritate definitivă asupra originii numelui Lugoj. În plus, se menționează și o teorie fascinantă care sugerează că numele ar putea avea origini celtice, derivând de la zeul celtic Lugos (Lug). Acest argument se bazează pe existența altor localități din Europa care au nume asemănătoare, precum Lugudunum și Lugano.

„Sigismund Schlinger aduce în discuție ideea că numele orașului Lugoj ar proveni din numele zeului celtic Lugos (Lug). Autorul consideră că numele mai multor localități din vestul Europei, precum Lugudunum, Lugano (Elveția), Lugos (oraș în provincia italiană Ravenna) și Lugo (Spania, anticul Lugus Augustus), ar fi înrudite cu Lugojul românesc și că numelelor ar proveni din zeului celților. Lugojul apare ca Lugaz pe o hartă din 1566. Deși ipoteza e atrăgătoare, rămâne aceeași incertitudine, deoarece nu este sigur că etimologia numelui acestor așezări vine de la numele zeului celților. În ceea ce privește Lugos (departamentul Gironde, regiunea Nouvelle-Aquitaine, Franța), numele micuței așezări poate proveni de la numele zeului celt Lug sau de la cuvântul <<lurago>> (pământ uscat în limba bască). Lugo (provincia Galicia, Spania) e vechea așezare romană Lucus Augusti (dumbrăva/pădurea lui Augustus), așa că etimologia acestui toponim pare evidentă, dar poate proveni și din numele zeului celtic Lugus (Lugh, Lug). Toponimul Lugo (Lugo (Lùgh) oraș din regiunea Emilia-Romagna, provincia Ravenna, Italia) derivă cel mai probabil din latinescul lūcus (pădure sacră). Etimologia lui Lugano (cantonul italian Ticino, Elveția) este și ea incertă, variantele fiind cuvintele latine lūcus (dumbravă, pădure), lakvannus („locuitor al lacului”) și zeul Lugus”, mai arată istoricul lugojean.

Chiar și cu toate aceste teorii și ipoteze, rămâne o incertitudine în ceea ce privește etimologia numelui Lugoj. O parte din această incertitudine provine din faptul că diverse localități din lume au nume similare, iar originile acestora sunt adesea greu de stabilit. Astfel, Lugojul rămâne un oraș cu un nume încărcat de mister și istorie, iar etimologia sa pare să rămână un enigmă fascinantă care continuă să captiveze cercetătorii și iubitorii de istorie.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte

Publicat

în

FOTO Lugoj Clasic/Facebook

Cei pasionați de muzică clasică se pregătesc pentru o experiență muzicală extraordinară, deoarece Festivalul Internațional Lugoj Clasic, ediția a VIII-a, se va deschide joi, 28 septembrie 2023. Festivalul debutează într-un mod spectaculos cu interpretarea lucrării vocale-simfonice „STABAT MATER” a compozitorului italian Giovanni Battista Pergolesi. Concertul de deschidere va avea loc la Catedrala Greco-Catolică din Lugoj, începând cu ora 19:30.

Evenimentul aduce în prim-plan Corul de Copii al Academiei de Arte, care va interpreta partitura corală, marcând astfel prima lor întâlnire cu muzica vocal-simfonică de acest calibru. Este un moment emoționant și de mare însemnătate pentru tinerii artiști, care vor încânta publicul cu talentul lor.

Solistele acestei serate de excepție vor fi soprana Diana Țugui, cu o impresionantă carieră la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, și mezzosoprana Aura Twarowska. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de New Hope Ensemble din Cluj-Napoca, sub conducerea muzicală a maestrei Claudia Crețiu.

RETIM

Festivalul Internațional Lugoj Clasic este un proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, reprezentând un angajament față de promovarea culturii și a muzicii clasice în comunitate. Intrarea este liberă la eveniment.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Propunere pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru un actor și un om deosebit al Lugojului

Publicat

în

Călin Dobra, președintele PSD Lugoj, a anunțat că va cere colegiilor săi din Consiliul local Lugoj să propună acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” artistei Maria Voronca. Această decizie vine în recunoașterea contribuției excepționale pe care „Doamna Maia” a adus-o comunității lugojene și teatrului lugojean.

„Doamna Maia este un om de cultură, un om care a adus un plus comunității noastre și teatrului lugojean. Consider că astfel de valori trebuie promovate și acestor oameni trebuie să le purtăm o adâncă recunoștință. În semn de prețuire pentru întreaga dumneaei activitate, o să solicit colegilor PSD din Consiliul local să înainteze propunerea ca doamnei Maria Voronca să i se acorde titlul de ‘Cetățean de onoare’ al Municipiului Lugoj,” a declarat Dobra.

Maria Voronca, o adevărată legendă a teatrului românesc, a impresionat publicul cu peste 100 de roluri memorabile pe scenele teatrale din întreaga țară. S-a născut în anul 1939 la Cernăuți și, împreună cu familia sa, a căutat refugiu în România în 1944. Din anul 1945, s-a stabilit în Lugoj, unde a urmat Conservatorul Popular de 5 ani, secția actorie. Începând cu anul 1964, a devenit actor profesionist și și-a făcut debutul la Teatrul de Stat din Turda. A activat în industria teatrală timp de 11 ani, la Teatrul Liric din Craiova (1980-1991), apoi s-a întors la Teatrul de Stat din Turda (1991-2000) și în cele din urmă, la Lugoj.

RETIM

Cu o carieră care a durat peste jumătate de secol și peste 100 de roluri interpretate cu pasiune și talent, Maia Voronca rămâne sufletul Teatrului “Traian Grozăvescu” din Lugoj și o profesoră inspirațională la Școala de Arte Lugoj.

Citiţi mai departe

Cultură

Se fac înscrieri pentru Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”

Publicat

în

Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”, este un eveniment dedicat pasionaților de fotografii, organizat de Asociația Ghidul Banatului, cu sprijinul Primăriei Lugoj.

Cu premii în valoare totală de peste 1.000 de euro, acest concurs este un tribut adus memoriei fotoreporterului de excepție, Casian Mărgineanțu, și o oportunitate de a vă exprima creativitatea în lumea fascinantă a fotografiei.

Dacă sunteți pasionați de fotografie, aveți ocazia de a vă înscrie în acest concurs și de a vă testa abilitățile în fața unui juriu experimentat.

RETIM

Iată pașii pentru a vă înscrie: alegeți cel mult trei fotografii pe care le considerați demne de participare şi trimiteți fotografiile și datele de contact la adresa de email concursfotocasianmargineantu@gmail.com înainte de data limită, care este 1 octombrie.

Premiile sunt substanțiale și vor răsplăti efortul și talentul vostru: Premiul 1: 2.500 de lei; Premiul 2: 1.500 de lei; Premiul 3: 1.000 de lei şi două mențiuni speciale: câte 700 de lei fiecare.

Criterii de evaluare: Fotografiile vor fi evaluate de un juriu experimentat pe baza următoarelor criterii: creativitate, tehnică şi originalitate

Câștigătorii vor fi anunțați după data limită în ziarele tipărite și online din Lugoj și vor fi contactați telefonic sau prin e-mail. O expoziție specială de premiere va avea loc la Galeria Pro-Arte, unde fotografiile câștigătoare vor fi expuse publicului și vor fi prezentate în presa locală.

Citiţi mai departe

Cultură

ArtKammerorchester prezintă la Lugoj un concert dedicat copiilor

Publicat

în

Asociația Art Time se pregătește să prezinte un eveniment muzical adresat copiilor în data de 27 septembrie 2023, de la ora 12.00 la Teatrul Municipal „Traian Grozavescu” din Lugoj, în cadrul unui proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj. „Copiii în Universul Muzicii” este un concert în care talentul și pasiunea pentru muzică a tinerilor interpreți vor străluci alături de artiștii consacrați, într-o atmosferă plină de emoție și muzicalitate.

ArtKammerorchester, compusă din artiști instrumentiști din cadrul Operei Naționale Române Timișoara, va susține acest concert inedit. Cu un repertoriu diversificat, orchestra va interpreta compoziții muzicale care vor purta publicul într-o călătorie muzicală fascinantă. Soprana Diana Zaharia și baritonul Dan Pataca vor fi în centrul atenției și vor încânta auditoriul.

Aceștia vor aduce emoție și profunzime fiecărei note, creând astfel o experiență muzicală de neuitat. Moderatorul evenimentului va fi Florin Mihoc, care va ghida publicul prin acest univers muzical captivant și va oferi informații importante despre repertoriul interpretat. De asemenea, în cadrul acestui concert extraordinar, două tinere talente promițătoare vor avea ocazia de a străluci pe scenă.

RETIM

Tania Petrov la vioară și Arsenia Cirnu la pian vor susține un minirecital care va demonstra talentul și devotamentul acestor tineri artiști pentru muzică. Un aspect demn de menționat este că acest eveniment special este oferit publicului cu intrarea liberă, mulțumită finanțării din bugetul local al Municipiului Lugoj.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite