Connect with us

Educație

Istoric lugojean, despre motivul pentru care elevii trebuie să învețe despre Holocaust: „A fost o tragedie cumplită și se poate repeta oricând”

Publicat

în

Foto britanica.com

Într-un interviu recent acordat pentru PressHub, profesorul lugojean Horațiu Suciu a subliniat importanța studierii și cunoașterii Istoriei Holocaustului în contextul actual. Profesorul Suciu a evidențiat faptul că evenimentele desfășurate între 1939 și 1945 demonstrează capacitatea umanității de a comite ororile cele mai cumplite și a subliniat necesitatea de a folosi această tragedie ca punct de învățare pentru generațiile viitoare.

RETIM

Horațiu Suciu a argumentat că studierea Holocaustului de către elevi nu doar că îi ajută să înțeleagă implicațiile gândirii totalitare, dar reprezintă și o formă de „vaccinare” împotriva antisemitismului, xenofobiei și rasismului. El a evidențiat că acest tip de educație contribuie la dezvoltarea competențelor specifice societății democratice și la conștientizarea pericolelor extremismului.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

„Formula <<never again>> a devenit un clișeu, dar ceea ce s-a întâmplat între 1939-1945 ne arată că omenirea este capabilă de orice. Holocaustul a fost un eveniment unic, o tragedie cumplită și o astfel de tragedie se poate repeta oricând. Studierea Holocaustului de către elevi reprezintă o formă de vaccinare împotriva antisemitismului, xenofobiei, rasismului. Studierea Holocaustului formează la nivelul elevilor competențe specifice societății democratice și îi ajută să înțeleagă pericolul extremismului.Dacă ne dorim să nu se mai repete cumplitele evenimente din anii celui de Al Doilea Război Mondial trebuie să facem tot ce ne stă în putere să le arătăm elevilor consecințele gândirii totalitare”, a declarat Suciu, pentru sursa citată.

Profesorul Horațiu Suciu și-a împărtășit experiența personală legată de implicarea sa în studierea Istoriei Holocaustului. El a participat la cursuri și seminarii organizate de diverse instituții și a stabilit legături strânse cu membrii comunității evreiești din Lugoj. Suciu a devenit interesat de această parte tragică a istoriei în 2004, participând la un curs organizat la Cluj de Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly.

Autoliv angajează!

De-a lungul timpului, implicarea sa în diverse proiecte și seminarii legate de Holocaust l-au condus să promoveze educația și conștientizarea în rândul elevilor și comunității. A subliniat faptul că este crucial ca această materie să fie predată corespunzător în școlile din România, mai ales după ce Istoria evreilor și Holocaustul au devenit materii obligatorii pentru elevii de liceu din anul școlar 2023/2024.

Cu toate acestea, profesorul Suciu a evidențiat și provocările cu care se confruntă profesorii în procesul de predare a acestui subiect delicat. A subliniat lipsa de resurse și pregătire adecvată a cadrelor didactice, evidențiind eforturile constante ale editurilor de manuale școlare de a profita de pe urma acestei tragedii istorice.

Profesorul Horațiu Suciu a încurajat utilizarea unor metode didactice inovative pentru a face subiectul mai accesibil și mai relevant pentru elevi, inclusiv utilizarea unui mix de resurse online, filme, mărturii orale și activități interactive.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Polițiștii i-au învățat pe elevii liceului din Nădrag cum să prevină bullying-ul

Publicat

în

La data de 21 mai a.c., reprezentanții Biroului Siguranță Școlară au desfășurat o activitate educativă cu elevii claselor gimnaziale din cadrul Liceului Tehnologic Nădrag, având ca temă recunoașterea și prevenirea bullying-ului în școală.

RETIM

În cadrul acestei activități, elevii au fost instruiți să identifice comportamentele de tip bullying și să înțeleagă impactul negativ al acestora asupra integrității fizice și emoționale a colegilor lor.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Totodată, prin discuții interactive și exemple practice, elevii au învățat despre importanța intervenției active în astfel de situații și despre responsabilitatea fiecăruia în prevenirea și combaterea bullying-ului.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară vor continua să desfășoare aceste activități pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar și reducerea comportamentelor neadecvate în rândul elevilor.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Educație

Fără alimente dăunătoare pentru copii, la 500 de metri de școli. Trebuie să dispară pizza, merdenelele, prăjiturile și sucurile

Publicat

în

Ministerul Sănătății a impus interzicerea comercializării alimentelor dăunătoare pentru copii pe o rază de 500 de metri în jurul unităților de învățământ, ca măsură pentru a combate obezitatea infantilă. Această decizie vizează produse cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi saturate, precum pizza, merdenele, prăjituri și sucuri, considerate vinovate pentru problemele de greutate ale copiilor.

RETIM

În România, aproximativ jumătate dintre copii se confruntă cu probleme de greutate, unii ajungând să sufere de obezitate la vârste fragede. Autoritățile speră ca prin această măsură să reducă consumul de alimente bogate în calorii, contribuind astfel la prevenirea unor afecțiuni grave precum obezitatea, hipertensiunea, bolile cardiovasculare și diabetul.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Deși o lege similară există din 2008, implementarea ei a fost inconsistentă. Magazinele și automatele care vând produse nesănătoase sunt încă prezente, uneori chiar în interiorul școlilor. Ultimul control efectuat de Direcția de Sănătate Publică indica o nevoie urgentă de măsuri mai stricte și de supraveghere continuă pentru a proteja sănătatea copiilor.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Educație

Oferta educațională bogată la Târgul Liceelor, desfășurat la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj

Publicat

în

Miercuri, 15 mai, în holul Universității Europene Drăgan, viitorii liceeni din Lugoj și din școlile aflate în apropierea orașului Lugoj, au avut ocazia să viziteze standurile educaționale  care și-au prezentat oferta pentru anul școlar 2024-2025.

RETIM

Cea de-a XXII ediție a „Târgului Liceelor Timișene -Târgul Ofertelor Educaționale”, eveniment organizat de CJRAE Timiș în parteneriat cu ISJ Timiș s-a derulat la  Lugoj cu sprijinul Universității Europene Drăgan și al Liceului Teoretic „Coriolan Brediceanu” în calitate de organizatori al evenimentului-zona Lugoj.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Cu implicarea domnului rector conf. univ. dr. Dumitru Cornean, al  domnului director prof. dr.  Ioan Aurelian Sima  și al doamnelor profesoare: prof. consilier  Beatrice Franțescu (reprezentant CJRAE Timiș), prof. Daniela Popovici și prof. Marcela Ilieș, elevii participanți au aflat mai multe despre profilurile, materiile de studiu, activitățile extracurriculare specifice vieții de licean și alte oportunități interesante de dezvoltare care fac parte din perioada adolescenței.

Elevii au vizitat rând pe rând standurile educaționale pregătite de: Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” Lugoj, Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj, Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” Lugoj, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Lugoj și Liceul Tehnologic „Traian Grozăvescu” Nădrag, au stat de vorbă cu profesorii și elevii care au coordonat activitatea la nivelul orașului Lugoj, au pus întrebări interesante și au răspuns la rândul lor întrebărilor adresate de liceeni.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Educație

Un elev din Lugoj face parte din echipa care a câștigat medalia de aur, la concursul tinerilor fizicieni din Balcani

Publicat

în

Andrei Croitoru este unul dintre elevi eminenți ai liceului lugojean FOTO Facebook/Liceul Coriolan Brediceanu

Lugojeanul Andrei Croitoru, de la Liceul „Coriolan Brediceanu”, face parte din echipa elevilor care a obținut aurul la un prestigios concurs de la Sofia. Între 8 și 12 mai 2024, capitala Bulgariei a găzduit Turnirul și workshop-ul tinerilor fizicieni, un eveniment de prestigiu la care au participat aproximativ 40 de elevi din Bulgaria, Grecia, Italia, România și Slovacia. Aceasta competiție este un test preliminar important pentru etapa mondială, care se va desfășura între 10 și 16 iulie la Budapesta.

RETIM

Pentru a crește dinamica competiției, organizatorii au decis să permită schimbarea de rol între membrii echipelor, astfel încât fiecare concurent a avut ocazia să fie, pe rând, Reporter, Opponent și Reviewer. Clasamentul s-a realizat individual, nu pe echipe, ceea ce a adus un plus de provocare și diversitate în evaluarea performanțelor.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Toți cei șapte elevi români participanți au obținut Medalia de Aur, demonstrând un nivel remarcabil de pregătire și competență. Lotul României a beneficiat de îndrumarea unor profesori și experți de renume, printre care fiz. dr. Sandu Golcea din Timișoara, prof. Victor Păunescu din București, insp. dr. Gabriel Florian din Dolj și prof. dr. Aurelia-Daniela Florian din Craiova.

Cei șapte elevi medaliați cu aur la Sofia au fost:

Autoliv angajează!

Premiul I – Rotariu Daniel-Paul, Costache Mihai

Premiul II – Rouă Sergiu

Premiul III – Scheușan Alexandru, Croitoru Andrei (locul al III-lea și la faza națională a competiției)

Mențiune – Zaharescu Radu, Badea Patrick

Lugojeanul Andrei Croitoru a avut o performanță notabilă a participat recent și la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, faza județeană, unde a obținut locul al II-lea la secțiunea S2 (clasele XI-XII) și locul al III-lea la secțiunea S (IX-XII), precum și la Concursul național de fizică „Phi”, la faza națională, unde a obținut locul al II-lea.

Mai multe detalii despre competiție pot fi găsite aici și aici.

Citiţi mai departe

Cele mai citite