Muzeul din Lugoj va fi închis, ca multe alte instituții de acest gen din întreaga țară, de „Noaptea Muzeelor”, chiar dacă în acest an s-ar fi marcat 20 de ani de existență a acestei manifestări. Angajații din muzee cer creșterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziție profesională, echilibrarea marilor inechități și discriminări care există în interiorul sectorului cultural.
„Ediția din acest an a Nopții Muzeelor va fi una aparte și asta nu pentru că marcăm 20 de ani de existență, motiv de sărbătoare în condiții normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace. Din acest motiv veți observa că multe muzee din țară nu apar pe programul Nopții Muzeelor 2024, reprezentanții acestora putând fi găsiți și susținuți în Piața Victoriei”, a scris pe Facebook Dragoș Neamu, manager al evenimentului.
Directoarea muzeului din Lugoj spune că angajații s-au solidarizat cu celelalte muzee din țară și nu vor organiza niciun eveniment pe 18 mai.
„Din păcate, în acest an nu vom organiza Noaptea Muzeelor, pentru că acestea se bazează, după cum știți, pe participarea voluntară a angajaților din instituție. Și anul acesta suntem solidari cu colegii noștri, angajați ai muzeelor din Timișoara și din întreaga țară, vizavi de demersurile sindicatelor”, a declarat Daciana Vuia.
Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a transmis că respectă decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, „urmare a acestei situații nefirești”, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”.
„Luând act de disproporțiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori și celelalte posturi de profil din rețeaua Ministerului Educației, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilități mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior și complexitate a muncii net superioare din instituțiile muzeale aflate în rețeaua Ministerului Culturii sau a autorităților locale, generate de aplicarea globală și necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învățământ, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, organismul științific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, își exprimă respectul față de decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situații nefirești, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”, se arată într-un comunicat al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor.