Administrație
Ministrul Grindeanu acuzat că este vinovat pentru eșecul proiectului autostrăzii Lugoj-Craiova
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a lansat mai multe acuze la adresa succesorului său, actualul ministru Grindeanu, în ceea ce privește gestionarea portofoliului de infrastructură. Drulă a prezentat situația în care a lăsat acest domeniu la momentul în care a fost forțat să părăsească postul său pentru a face loc guvernării PSD-PNL-UDMR.
Potrivit lui Cătălin Drulă, la preluarea mandatului, ministrul Grindeanu a avut în față un număr impresionant de proiecte de infrastructură, fie în execuție în teren, fie într-un stadiu avansat, cu licitații lansate sau documentații finalizate. Cu toate acestea, susține fostul ministru, Grindeanu a ratat toate oportunitățile și a livrat doar minimul posibil de proiecte, amânând intenționat sau nu inaugurările pentru anul electoral ce urmează.
Unul dintre proiectele semnificative menționate de Drulă este Autostrada Craiova-Lugoj, care ar fi reprezentat o conexiune esențială între Oltenia/Sudul țării și Europa. „Autostrada Craiova-Lugoj, conexiunea între Oltenia/Sudul țării și Europa, unde i-am lăsat o licitație finalizată pentru proiectare din mandatul meu, dar a ales să o anuleze ilegal și să lanseze alta spartă în 4 bucăți. Rezultatul: s-a pierdut un an și jumătate și nici măcar azi nu avem contractele semnate”, spune Drulă.
Cătălin Drulă a atras atenția asupra situației critice din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în domeniul Transporturilor. Fostul ministru a evidențiat întârzieri periculoase în reînnoirea căii ferate și achiziția de trenuri noi. De asemenea, Drulă a subliniat că pe Autostrada A7 și A8 nu au fost semnate toate contractele necesare, ceea ce constituie un impediment major în implementarea acestor proiecte.
Administrație
Școala de Arte „Remus Tașcău” și-ar putea relua activitatea, după patru ani de blocaj
Școala de Arte „Remus Tașcău” din Lugoj, aflată sub autoritatea Consiliului Local, se află într-un blocaj administrativ și financiar grav, potrivit unei sesizări oficiale transmise consilierilor locali lugojeni de Loredana Lupescu, referent de specialitate și ultimul director al acestei instituții. În documentul transmis, Lupescu arată că instituția nu mai are un director încă din 2021, si consiliu de administrație din anul 2020.
„Am avut o primă discuție cu specialiștii în acest domeniu și e necesar să o revigorâm. Gândirea mea, la momentul ăsta, este de a o aduce în subordinea Casei de Cultură a Municipiului Lugoj. Am o experiență în acest sens, de când eram președinte la Consiliul Județean Timiș. Există Centrul de Cultură a Județului Timiș, care are o școală populară de artă foarte bine pusă la punct. Cred că un astfel de model de succes putem să-l implementăm și la nivelul municipiului Lugoj” a declarat Călin Dobra.
CITESTE SI : Solicitare pentru rezolvarea blocajului Școlii de Arte: de 3 ani fără director, de 4 ani fără consiliu de administrație
Administrație
Primăria Lugoj vrea să rezolve criza parcărilor cu o taxă: 22.000 de mașini pentru 4.000 de locuri de parcare SONDAJ
Municipiul Lugoj se confruntă cu o criză majoră de spații de parcare, având în vedere că orașul numără aproximativ 22.000 de mașini, dar doar 4.000 de locuri de parcare rezidențiale disponibile.
În acest context, Primăria Lugoj, în parteneriat cu Poliția Locală, lucrează la dezvoltarea unui sistem inteligent de parcare, menit să faciliteze să fluidizeze traficul urban.
Pentru a colecta date esențiale în vederea implementării acestui sistem, autoritățile locale invită cetățenii să participe la un sondaj online, prin care să-și exprime opiniile și preferințele. Printre întrebările adresate locuitorilor se numără sugestii de soluții pentru îmbunătățirea traficului și nivelul prețului pe care aceștia ar fi dispuși să-l plătească pentru o oră de parcare pe stradă. De asemenea, se urmărește înțelegerea preferințelor legate de amplasarea locurilor de parcare în apropierea locuințelor și a altor criterii considerate relevante de cetățeni.
„Avem nevoie de sprijinul cetățenilor pentru colectarea de date relevante, astfel încât să putem crea o soluție cât mai potrivită pentru nevoile orașului,” transmit reprezentanții Primăriei Lugoj. Chestionarul poate fi completat online la adresa:https://boo12nuh2mp.typeform.com/to/wt6VHWuv
Administrație
Doisprezece lugojeni au cerut o audiență la primar, după vizita ministrului Grindeanu la Lugoj
Locuitorii din zona unde se construiește pasajul de pe strada Bocșei au cerut o audiență la noul primar, Călin Dobra, pentru a discuta problema. Demersul a venit după ce ministrul Sorin Grindeanu a fost la Lugoj și a declarat că Ministerul Transporturilor este deschis la orice soluție în privința pasajului.
„Vă rugăm să ne acordați o audiență pentru a discuta problema edificării unui pasaj superior pe străzile Banatului și Bocșei, la intersecția cu calea ferată. Vă semnalăm faptul că, deși am trimis petiția „Lugojenii își doresc un pasaj subteran la intersecția cu calea ferată din str. Banatului și Bocșei”, semnată de 470 de persoane, arhitectului șef al Lugojului, domnul Dinel Mazilu, nu am primit niciun răspuns în termenul prevăzut de lege.
Menționăm faptul că Primăria Municipiului Lugoj, deși a emis un aviz favorabil (nr. 10541/10.04.2023) pentru demararea proiectului de modernizare a căii ferate Arad – Timișoara – Lugoj – Caransebeș, acesta nu conține nicio mențiune despre pasajul superior care ocupă aproximativ 8000 mp din domeniul public al Municipiului Lugoj, într-o zonă urbană cu funcțiune rezidențială, aflată la 500 de metri de centrul orașului. De altfel, în avizul primăriei se stipulează necesitatea organizării unei dezbateri publice pe această temă.
Construcția pasajului nu se încadrează în reglementările Planului Urbanistic General (PUG) al Municipiului Lugoj. Nu există Plan Urbanistic Zonal (PUZ) sau Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care să includă această construcție de mari dimensiuni și impactul major pe care îl are asupra mediului construit, respectiv asupra dezvoltării ulterioare a municipiului. Pasajul, în forma propusă de C.N.C.F.R. „C.F.R.”, nu fluidizează circulația, ci mai degrabă o îngreunează, deoarece în ambele sensuri descărcările se fac într-o intersecție și se continuă spre o altă barieră de cale ferată.
Considerăm că există și alte soluții, cum ar fi un pasaj subteran sau o trecere de cale ferată semaforizată inteligent, soluții pe care ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, a declarat, în vizita efectuată la Gara Lugoj (19.10.2024), că este dispus să le ia în considerare”, se arată în adresa transmisă primarului de către 12 persoane, reprezentanții locuitorilor din zonă.
Proiectul prevede construirea unui pasaj suprateran de 500 de metri lungime, destinat traversării căii ferate. Locuitorii susțin că acesta ar „îngropa” zona și ar crea o barieră vizuală, blocând accesul la lumina naturală pentru locuințele din apropiere. Ei argumentează că structura nu fluidizează circulația, ci mai mult o îngreunează și cer construirea unui pasaj subteran.
Administrație
O nouă ședință de consiliu. Viitorul serviciilor publice de apă și canalizare, pe ordinea de zi
Primarul Municipiului Lugoj, Călin Dobra, a emis o dispoziție pentru convocarea Consiliului Local în ședință ordinară, programată pentru joi, 31 octombrie 2024, ora 12:00, în sala de protocol a Primăriei Lugoj. În cadrul ședinței, consilierii locali vor dezbate mai multe proiecte de hotărâri de interes public.
Ordinea de zi cuprinde următoarele proiecte:
- Constituirea Comisiei de numărare a buletinelor de vot, un demers procedural necesar pentru buna desfășurare a ședințelor de vot în Consiliul Local.
- Aprobarea rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar din Lugoj pentru anul școlar 2025-2026, un proiect important pentru optimizarea învățământului local.
- Desemnarea reprezentanților Consiliului Local în Comisiile pentru evaluarea și asigurarea calității educației în instituțiile de învățământ din municipiu.
- Numirea reprezentanților în consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2024-2025.
- Aprobarea planurilor de revitalizare și regenerare urbană prin proiecte de modernizare a spațiilor verzi și a parcurilor, parte a programului „Creșterea calității vieții în Municipiul Lugoj”.
- Măsuri pentru continuitatea serviciilor publice de apă și canalizare, vizând îmbunătățirea accesului la utilități pentru toți locuitorii.
Ședința va include, de asemenea, discuții asupra unor probleme ridicate de comisiile de specialitate și alte puncte de pe ordinea de zi.
-
Socialo zi în urmă
Pomenirea Tuturor Răposaților în Cimitirul Romano-Catolic din Lugoj FOTO
-
Culturăo zi în urmă
Antonio Gandore este câștigătorul Concursului de Fotografie „Casian Mărgineanțu” FOTO
-
Actualitate5 zile în urmă
Lugojul poate rămâne și fără benzinăria OMV. Când se încheie contractul
-
Administrațieo zi în urmă
Școala de Arte „Remus Tașcău” și-ar putea relua activitatea, după patru ani de blocaj