Connect with us

Administrație

Primăria Jena sărbătorește 40 de ani de parteneriat cu Lugojul. Primăria Lugoj nici măcar nu a anunțat evenimentul

Publicat

în

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfrățirea orașului Jena cu orașul românesc Lugoj, o delegație de 16 persoane din Lugoj se deplasează la Jena, anunță JenaTV.

RETIM

Conform sursei citate, după ceremonia de întâmpinare de miercuri, 28 iulie, discuțiile și vizitele sunt pe ordinea de zi. Reprezentanții JenaWirtschaft vor prezenta și locația din Jena.

Întrucât Lugojul a primit finanțare de 150 de milioane de euro de la UE pentru construcția unui nou spital, primarul din Lugoj va face schimb de experiență cu reprezentanții spitalului universitar despre experiențele lor cu noua clădire.

AUTOLIV

Programul include și o discuție pe probleme educaționale cu șeful gimnaziului Angergymnasium, Dr. Roland Petersohn. Un punct culminant deosebit este deschiderea ceremonială a ședinței de consiliu orășenesc de miercuri seara cu un program cultural comun.

Primăria Lugoj nu a făcut nici măcar un anunț despre plecarea delegației lugojene și marcare celor 40 de ani de sărbătoare.

Anunțul de pe site-ul Primăriei Jena: Vizită din orașul geamăn Lugoj

26.06.2023

Reprezentanții ambelor orașe vor să sărbătorească miercuri, 28 iunie 2023, împlinirea a 40 de ani de la parteneriatul dintre Jena și Lugojul român, la începutul ședinței de consiliu din primărie. Parteneriatul, care a fost încheiat pentru prima dată cu un contract în 1983, a menținut ambele orașe în viață până în prezent prin schimburi intensive. O delegație de 16 persoane din sud-vestul României se va deplasa în Turingia pentru aniversare. Pentru unsprezece dintre oaspeți este primul sejur în Jena.

După ceremonia de întâmpinare de miercuri, sunt în program numeroase discuții și vizite – inclusiv cu primarul Dr. Thomas Nitzsche și membrii asociației pentru promovarea înfrățirii orașelor Lugoj-Jena. Reprezentanții de dezvoltare a afacerilor vor prezenta delegației locația Jena.

Orașul românesc de 50.000 de locuitori a primit un grant de 150 de milioane de euro de la UE pentru construirea unui nou spital. Directorul spitalului municipal și primarul municipiului Lugoj vor, așadar, să discute cu reprezentanții Spitalului Universitar Jena despre experiențele lor cu noua clădire a spitalului. Proiectul de construcție la Lugoj este programat să înceapă în aproximativ nouă luni.

Schimb profesional

Un alt punct din program este schimbul dintre responsabilii din ambele orașe pe teme precum stațiile de epurare, iluminatul stradal, spațiul de parcare, întreținerea spațiilor verzi și curățarea străzilor. Pentru o discuție pe probleme educaționale, dr. Roland Petersohn, directorul Angergymnasium-ului. Consultantul pentru dezvoltarea sportivă a orașului Jena, Matthias Weißbrodt, va răspunde la întrebările oaspeților în cadrul unui tur al facilităților sportive. Este programată și o întâlnire cu echipa de fotbal CSS Lugoj, care va participa la cel de-al zecelea turneu internațional de fotbal D-Junior weekendul viitor pe terenul de sport Ernst Abbe.

În cele din urmă, oaspeții vor vizita vineri seara petrecerea de vară universitară.

Mai jos, puteți vedea o serie de fotografii din orașul german Jena. Sursa foto:www.jena.de

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Luna aceasta încep lucrările de modernizare pe segmentul Lugoj-Timișoara Est. Termenul de execuție este estimat la 3 ani

Publicat

în

Autoritățile au anunțat că din luna martie încep lucrărilor de modernizare pe segmentul Lugoj-Timișoara Est al Magistralei CFR București-Timișoara. Proiectul, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va aduce îmbunătățiri semnificative în infrastructura feroviară a României.

RETIM

Cu o lungime de 54 de kilometri, acest tronson va fi modernizat pentru a permite trenurilor de călători să atingă o viteză maximă de 160 km/h, sporind eficiența și confortul călătoriei. Contractul pentru aceste lucrări a fost semnat cu un constructor din Spania, valoarea acestuia ridicându-se la aproape 2 miliarde de lei, iar autoritățile sunt hotărâte să respecte acest grafic strâns.

Această investiție face parte dintr-un proiect mai amplu, care vizează modernizarea a aproximativ 160 de kilometri de linie de tren între Caransebeș, Timișoara și Arad. Toate cele patru loturi au beneficiat de finanțare din PNRR.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Administrație

Șapte milioane de euro de la bugetul local, adăugați la costurile privind construcția noului spital din Lugoj

Publicat

în

În ultima ședință a Consiliului local din Lugoj, unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi s-a referit la actualizarea devizului general pentru construcția noului spital. Valoarea devizului a crescut cu șapte milioane de euro, pe lângă ce 150 de milioane din finanțarea din PNRR.

RETIM

„Ce se întâmplă? Toată piața de construcții a fost bulversată de pandemie și de războiul din Ucraina și prețurile cresc într-un ritm accelerat. Și atunci Statul Român a introdus un capitol 7 – Actualizări. Noi am actualizat devizul în limitele finanțării noastre, fără a depăși plafonul de finanțare semnat. Prevăzători fiind, de la momentul semnării, noi am prevăzut o rezervă de 11 milioane de euro la proiect. În urma reevaluării devizului general, arhitectul ne-a spus că ar trebui să mai adăugăm undeva la 7 milioane de euro. Banii i-am luat din acea rezervă de implementare”, a declarat Claudiu Buciu, managerul de proiect al construirii noului spital din Lugoj.

Prima procedură de achiziție publică pentru găsirea unui constructor în vederea ridicării noului spital a eșuat. Constructorul selectat nu îndeplinea condițiile privind experiența în construirea de spital de asemenea mărime. Primăria Lugoj se pregătește să reia procedura de achiziție publică, urmând ca zilele următoare să lanseze o nouă licitație.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Administrație

110 persoane solicită în prezent casă de la Primăria Municipiului Lugoj

Publicat

în

FOTO Arhiva

Primăria Municipiului Lugoj a inițiat un proiect privind stabilirea listei de priorități pentru închirierea de locuințe sociale, în conformitate cu prevederile legale și cu analiza detaliată a situației sociale din oraș. Documentul va fi discutat de către consilierii locali, în ședința din 29 februarie.

RETIM

Conform documentului, întocmit pe baza Procesului-verbal al Comisiei sociale de analizare a cererilor de locuințe din fondul de stat, lista de priorități a fost actualizată și cuprinde 110 persoane aflate în situații de nevoi locative.

Locuințele sociale urmează să fie repartizate de către autoritățile administrației publice locale conform criteriilor stabilite, într-o ordine de prioritate care să reflecte nevoile și situațiile de urgență ale solicitanților. Conform reprezentanților Primăriei Lugoj, în această perioadă se efectuează și un inventar al locuințelor aflate în fondul de stat urmând identificarea celor care pot fi atribuite.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Administrație

Digul din centrul Lugojului, grav afectat de inundațiile din urmă cu patru ani, e încă în stare precară

Publicat

în

FOTO Arhiva

Digul din centru municipiului Lugoj, grav afectat de inundațiile devastatoare din urmă cu patru ani, rămâne într-o stare precară și astăzi, deși autoritățile promiteau repararea acestuia imediat după inundațiile din iunie 2020. Situat în cartierul Ștrand, digul de beton în lungime de aproape un kilometru continuă să fie o amenințare pentru comunitate.

RETIM

Responsabilii de la Apele Române anunțau acum doi ani că Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) va începe procedura de achiziție pentru reparații, iar proiectul tehnic a fost deja remis. Cu toate acestea, digul rămâne nereparat până în prezent.

Proiectul tehnic prevedea refacerea părților deteriorate ale parapetului, etanșarea rosturilor și fisurilor, și asigurarea unei permeabilități reduse la apă pe o lungime de 970 de metri. Cu toate acestea, lucrările nu au început din lipsă de acoperire bugetară.

AUTOLIV

Sorina Neaga, purtătorul de cuvânt al ABA Banat, a confirmat că investiția este prinsă în bugetul de investiții și că anul acesta se vor executa lucrările de refacere a digului.

Refacerea digului din centrul Lugojului, pe tronsoanele avariate de viituri, face parte din lucrarea complexă de investiții propusă de ABA Banat, și anume consolidare și reprofilare râu Timiș pe sector Lugoj, frontieră Serbia, județul Timiș. Este vorba de o lucrare foarte mare, întinsă până la granița cu Serbia. Achiziția execuției lucrărilor a fost finalizat anul trecut, în decembrie 2023, când a fost semnat și contractul de execuție al lucrărilor propuse. Lucrările prevăzute în această investiție vastă vor începe până în luna aprilie a acestui an. Nu ne putem pronunța cu exactitate când anume vor începe efectiv lucrările la parapetul de beton din municipiul Lugoj, dar putem spune vor demara anul acesta”, a declarat purtătorul de cuvânt, pentru Lugojeanul.ro.

În lipsa unei intervenții rapide și eficiente, cartierul Ștrand rămâne expus riscului de noi inundații și pagube materiale semnificative.

Citiţi mai departe

Cele mai citite