Connect with us

Opinii

Matriarhatul lui Dragnea

Publicat

în

După două guverne patriarhale care au eșuat lamentabil, Liviu Dragnea a transferat unei femei, scaunul călduros și confortabil al puterii. Pentru prima dată în istoria modernă, România are ca prim-ministru o femeie.

RETIM

Întoarcerea la matriarhat până și în politica mioritică mi se pare o șmecherie sudistă prin care jupânul de Teleorman dorește să joace rolul premierului în travesti. Nu sunt misogin, dar Vasilica-Viorica Dăncilă nu mi se pare o doamnă de fier de Videle, care să bată cu pumnul în masă pentru binele și bunăstarea națiunii. Singura ei calitate este docilitatea. Docila Dăncilă, în poziția ghiocel, anunță o primăvară politică în PSD.  Dar cu o floare nu se face primăvară!

Degradarea climatului social va continua, iar țopăiala guvernamentală va fi doctrina pe care Liviu Dragnea o va impune marionetelor sale. Ascuns sub fusta unui viorele, se va îmbăta cu parfumul ei. Bărbatului zeu sub beția puterii va pune capăt și acestui matriarhat. Totul e doar o chestiune de timp. Până atunci, mândri că avem cel mai numeros guvern din Uniunea Europeană, așteptăm, fără speranțe de mai bine, să vedem la ce ghidușii politice ne vor supune aleșii noștri.  

Autoliv angajează!

Suntem cobaii  unor lichele care s-au cocoțat în fruntea statului. Acești analfabeți funcționali, care s-au trezit peste noapte la conducerea ministerelor, sunt surprinși și ei de jocul politic. Printre bâlbe agramate, transmit națiunii mesaje halucinante. Avea dreptate ungurimea când spunea că lista acestui guvern a fost întocmită între două beri. Teatrul absurd al lui Eugen Ionescu a devenit realitate. A început să-mi fie dor de Victor Ponta și Adrian Năstase. Măcar ăia erau niște domni școliți. Am ajuns și eu să aleg dintre două rele, pe cea mai puțin deranjantă.

Când văd turma asta de țoape și de mârlani jurându-se cu mâna pe Biblie că vor binele țării, mă apucă disperarea. Ăștia ne desfințează ca națiune. Tocmai în anul centenarului, când ne pregăteam să ne batem cu făcălețul în piept, ca să știe toată planeta  cât de tare în parcare e românul, vine Dragnea cu ceata lui de Neica Nimeni și aruncă cu rahat în ventilator, umplând de pistrui harta țării.  Dar pentru Dragnea si Dăncilă nu este importantă imaginea țării peste hotare. Alta e prioritatea zero.

Ceasul justiției ticăie repede și în dosarul Bombonica, ultimele audieri sunt programate pentru data de 15 februarie. Dragnea ar putea fi condamnat în prima instanță, așa că în următoarele zile vom asista la o luptă pe viață și pe moarte între instituțiile democratice ale statului  și camarila teleormăneană. Comisia Europeană pune presiune pe guvern si nici institutiile nu vor ceda prea usor. În această conjunctură, este posibil ca ciclul pesedist să se repete, iar peste șase luni să avem un nou guvern. Matriarhatul lui Dragnea s-a născut mort!

Dan TIMARU

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

EDITORIAL: Moartea albă și falsele pocăințe ale unui traficant condamnat

Publicat

în

Augustin Bercean și Paya Patac amuzați de ilegalitățile făcute de Lucian Lobonea, încă din fragedă pruncie FOTO Facebook/ Augustin Bercean

Cunosc cel puțin o familie din Lugoj al cărei copil a murit din cauza consumului de droguri, chiar în floarea vieții. Speed, cristale, cocaină, heroină și alte mizerii – acele droguri pe care unii imbecili le-au vândut și încă le vând, pe străzile Lugojului. În perioada în care vestitul Lucian Lobonea făcea trafic cu „moartea albă”, un tânăr nevinovat își începea căderea în abis. Nimeni nu l-a mai putut salva!

RETIM

Pe Lobonea l-au prins, l-au condamnat, l-au trimis după gratii. Și-a ispășit doar o parte din pedeapsă. Vreo trei ani de zile din cinci, după care s-a întors acasă, în Lugoj, acolo unde „moarte albă” i-a distrus pe mulți dintre colegii generației sale.

Acum, sperând că lugojenii au uitat, Lobonea a scos nasul, din nou. Are chiar tupeul să pretindă că a fost absolut nevinovat și că nu a făcut niciodată trafic. Uită să spună cum a vândut droguri unor polițiști sub acoperire. Vrea să devină preot, să se ascundă sub haina preoțească și cea a patriotismului, sperând că lumea îl va crede sfânt. Însă apucăturile lui sunt aceleași ca acum 20 de ani.

Autoliv angajează!

În timp ce fostul traficant s-a transformat într-un fel de interlop în mediul online, sperând că acolo legea nu-l pedepsește, unii chiar s-au lăsat amețiți de poveștile halucinogene vândute de el. Adulatorii lui Lobonea au creat un adevărat cult. Îi dedică osanale, ode pe bloguri și ziare obscure, îl spală prin televiziunile sătești unde se poate spune orice, mai au puțin și îl divinizează. Culmea e că, printre ei, sunt rătăciți și doi-trei intelectuali, pentru care la un moment dat aveam o oarecare stimă. Pe pagina de unde Lobonea amenință, jignește, calomniază și batjocorește persoane pe care nici nu le cunoaște, copii, mame și familii, un adevărat cor îi cântă în strună preacuviosului. Și culmea, cea mai uzată placă este cea a pocăinței fostului traficant și a iertării.

Doar că atât de tare s-a pocăit Lobonea, că de când a ieșit din pușcărie până în prezent a adunat mai multe încălcări ale legii, pentru care are de efectuat acum 300 de muncă de ore în folosul comunității! Și acestea sunt doar cele pentru care a fost prins și pedepsit momentan. În pocăința și cinstea lui, a recurs la tot felul de tertipuri pentru a scăpa de sancțiuni. Le-a contestat prin tribunale, a intrat în faliment personal, a încercat să se pună bine cu tot felul de oameni și așa mai departe. Cu ocazia asta, poate explică Lobonea Patac adulatorilor săi, din ce „muncă cinstită” trăiește în acest moment? Că autoritățile nu l-au găsit cu venituri legale! Din ce bani își cumpără mâncare, haine, chestii pe care să le bea sau să le fumeze zilnic? Că doar nu stă ditamai hăndrălăul, care a împlinit de mult juma’ de secol, tot pe spatele părinților pensionari!

Printre victimele manipulării lui Lobonea a picat și Ionuț Furdean, protopopul ortodox al Lugojului. S-a lăsat pentru o perioadă păcălit de falsa pocăință a preacuviosului traficant. Fără a ține cont de cazierul acestuia, albit într-adevăr la acest moment (o să vorbim la un moment dat și ce servicii face Lobonea pentru albirea cazierului și ce și cui dă raportul), Ionuț Furdean i-a dat o recomandare scrisă, fără de care nu putea să intre la școala de popi. Protopopul spune că regretă acum relația cu Lobonea, dar recomandarea nu o mai poate lua înapoi, pentru că Paya Patac e deja student și e pe drumul spre popie. „Exclus, să ajungă preot”, spune acum protopopul Lugojului.

Mai mult, Furdean fuge acum de Lobonea, ca… Nu se cuvine să spun cum! Iată și spovedania lui Furdean: „Păi a venit la biserică, eu nu am putut să… dar eu nu am mai avut treabă cu el de câteva luni. Când am văzut pe ce cale a luat-o… Omul a luat-o într-o direcție care, na, e treaba lui ce face. Eu nu mai am de-a face cu el.”

Totuși, această mărturisire nu schimbă faptul că Furdean a garantat pentru Lobonea. Poate ne spune și pentru câți alți traficanți de droguri a dat această recomandare de „om bun”, ca să fie folosită în procese, să primească o sentință mai ușoară. Dar pentru asta îl va judeca Dumnezeu și, poate, superiorii din Biserica Ortodoxă, dacă nu cumva sunt și ei de acord și încurajează aceste practici.

Dar să ne întoarcem la Lobonea și faptele lui. De fapt, am vrut doar  să-l anunț oficial – că neoficial au avut grijă oamenii de prin poliție să-i dea de veste – că am depus o plângere penală împotriva lui. Și că eu nu îl voi ierta, pentru că mi-a jignit familia, soția și mama, oricâte facultăți de teologie ar face și oricâte recomandări ar primi de la înalte fețe bisericești. O să plătească pentru amenințări, pentru calomnie, pentru insultă și defăimare.

Dar mai ales pentru că eu știu foarte bine cu ce se ocupă și în prezent, iar falsele pocăințe și anumite servicii nu îl vor scăpa de trecutul și nici de prezentul său.

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Erwin Floroni: De la candidat promițător la victimă a camarilei electorale

Publicat

în

În urmă cu aproape un an, Erwin Floroni a trecut pragul redacției Lugojeanul, anunțând cu un aer de încredere că va candida pentru funcția de primar al Lugojului. A venit cu o doamnă din partid, care avea să țină legătura cu jurnaliștii(nu a mai facut-o), și un coleg jurnalist din Timișoara. Îmi amintesc că Floroni s-a așezat la un birou cu un scaun defect, care se lăsa brusc în jos, dând senzația de cădere. A refuzat scaunul pe care i l-am oferit și a rămas pe toată durata vizitei pe locul cu probleme.

RETIM

Atmosfera a fost amicală, iar Floroni s-a arătat prietenos și deschis. Am discutat despre greșelile fostului primar Claudiu Buciu, pe care el ar trebui să le evite. Atunci i-am spus sincer că este candidatul cu cea mai bună imagine și că, dacă nu face greșeli în campanie, poate câștiga.

Dar, când a început campania, Floroni a uitat umilul meu sfatul. S-a înconjurat de oportuniști cu vendete personale împotriva lui Claudiu Buciu, transformând campania într-o răfuială personală. Traficanți de droguri, hoți de scaune și alte specimene lugojene au început atacurile lipsite de demnitate. Nu s-au limitat doar la Buciu – au atacat și familia, copiii și prietenii acestuia. Am asistat la cele mai josnice demersuri din partea camarilei adunate în jurul lui Floroni. Un traficant de droguri, cunoscut pe Facebook sub numele de Paya Patac a devenit vârf de lance, în lupta lui Floroni cu Buciu. Unul din episoadele cele mai ticăloase a fost când acest delincvent, care și acum are mari probleme cu legea, făcea capturi de ecran cu cei care apreciaseră postările lui Buciu, cerând lugojenilor să-i umilească public.

Autoliv angajează!

Agresivitatea acestor indivizi pe rețelele sociale a atins un nivel nemaivăzut în campaniile electorale și părea că devine obiectivul principal al lui Floroni. Pe principiul „cine nu e cu noi e împotriva noastră”, aceste specimene așteptau ca Floroni să câștige pentru a-i linșa public pe cei ce nu le împărtășeau ura față de Buciu.

În mod șocant, Erwin Floroni nu s-a distanțat public niciodată de acești indivizi, ba din contră. Soția lui se amuza pe rețelele sociale împreună cu ei, la toată această campanie nebunească. Aceste comportamente l-au făcut pe Floroni să piardă alegerile la Lugoj și să devină din candidatul cu cea mai bună imagine, unul dintre cei mai controversați.

Așadar, Floroni a pierdut alegerile. Pentru viitoarele campanii, dacă vor mai exista, sper că a învățat lecția dureroasă a oportunismului electoral. Poate atunci va înțelege că în politică, la fel ca în viață, cine se asociază cu indivizi de joasă speță, nu poate decât să-și distrugă propria reputație și șansele de succes. Erwin Floroni avea toate premisele unei victorii, dar a fost deturnat de o camarilă toxică. Îi urez succes în slujba de medic, acolo unde celebritatea se câștigă prin numărul de vieți salvate.

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Eu cu cine votez?

Publicat

în

În data de 2 iunie 2024, a avut loc o dezbatere electorală intitulată „Direct la Subiect – Eu cu cine Votez?”, organizată și produsă de publicația online Știri24PLUS.ro, în parteneriat cu Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj. La această dezbatere au fost invitați candidații la funcția de primar al municipiului Lugoj la alegerile locale din 9 iunie 2024, precum și jurnaliștii publicațiilor locale.
Accesul candidaților la dezbaterea electorală menționată a fost gratuit, neimplicând niciun cost financiar sau de altă natură față de entitatea de presă organizatoare, partenerii sau colaboratorii acestei producții audiovizuale. Cu toate acestea, din cei șapte candidați invitați, au participat doar cinci. Călin Dobra de la PSD și Erwin Floroni de la USR nu au dat curs invitației, invocând diverse pretexte penibile, din punctul meu de vedere. Aroganța cu care au tratat evenimentul îmi dă dreptul, ca simplu cetățean al acestui oraș, să îi tratez cu aceeași aroganță.

Domnilor, trebuie să știți că, invitându-vă la dezbaterea electorală, doream doar să purtăm un dialog civilizat, nicidecum să aruncăm cu noroi pentru a vă păta imaginea imaculată. Până nu demult, exista teoria conform căreia, atunci când prietenii noștri ajung la putere, nu mai sunt prietenii noștri. Dumneavoastră nici nu v-ați văzut cu toți sacii în căruță că deja ați ignorat presa și electoratul. Nu este suficient să împărțiți baloane copiilor prin parcuri sau să compătimiți bătrânii pentru viața mizerabilă pe care o duc. Nu știm ce calități deosebite vă recomandă să cereți lugojenilor să vă investească în fruntea primăriei și, mai ales, nu știm ce vă motivează în afară de setea de putere. Toate acestea trebuiau lămurite, dar ați refuzat, semn că aveți ceva de ascuns.

RETIM

Schimbarea unui fotoliu de la județ cu unul de la primărie sau înlocuirea bisturiului chirurgului cu pixul primarului nu ne garantează că aveți voința și capacitatea de a rezolva marile probleme cu care se confruntă orașul și locuitorii săi. Promisiunile de mai bine nu țin nici de cald, nici de foame. Vrem fapte, nu vorbe, iar faptele au nevoie de viziune, experiență, susținere financiară și multă voință politică. De unde toate acestea?

Citind cele scrise de mine, vă veți victimiza, acuzându-mă că tocmai acum, în toiul campaniei, v-am furat caii cu care bateți câmpii politici. Bocitoarele de serviciu vă vor ține isonul, dar, după mai bine de trei decenii de capitalism de cumetrie și democrație lăbărțată, nu mai ține vrăjeala. Refuzul de a dialoga cu presa și, prin ea, cu electoratul lugojean va avea un efect de bumerang pe care îl veți simți duminică la urne. Nu sunteți cu nimic mai presus decât Claudiu Buciu. Toți trei sunteți variante posibile pentru funcția de primar al acestui oraș. Dar cel mai trist lucru este că noi, lugojenii, suntem din nou puși în situația de a alege, dintre mai multe rele, răul cel mai mic. Ceasul electoral bate mai repede ca oricând, iar eu, cetățean responsabil și bun cunoscător al îndatoririlor civice pe care le am, mă întreb cu amărăciune: Eu cu cine votez?

Autoliv angajează!

Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Opinii

OPINIE Faceți un pronostic, cine va fi ales primar peste doar câteva luni la Lugoj?

Publicat

în

Chiar dacă mai puțin de un an ne desparte de alegerile locale, în prezent,  la Lugoj ne aflăm într-o nebuloasă politică. Un singur partid și-a asumat clar și a anunțat oficial candidatul pentru funcția de primar. Este vorba despre Erwin Floroni, din partea USR.

RETIM

În rest, avem doar vorbe! Claudiu Buciu afirmă, momentan, că va candida, dar nu știe sub ce umbrelă politică. PNL nu îl susține, iar un alt partid nu pare dispus să îi ofere sprijinul. În ceea ce privește pesediștii lugojeni, aceștia nu îl vor accepta pe Buciu, după ce i-a făcut praf în campania anterioară și chiar și după. Cu toate acestea, Buciu nu exclude această posibilitate, conform unor declarații făcute recent pentru un ziar din Timișoara.

Dacă am deschis discuția despre PSD, există o problemă majoră și aici. Candidatul nu se grăbește să-și oficializeze candidatura. Astfel, nu ar fi o surpriză dacă acesta nu ar mai fi candidat oficial.

Autoliv angajează!

Călin Dobra a menționat în repetate rânduri că va candida pentru funcția de primar, dar a făcut-o mai mult în șoaptă, astfel încât nici măcar colegii săi nu l-au auzit. E greu că renunți la o funcție bine plătită în București, pentru o candidatură nesigură. Este o alegere cu riscuri, în care te expui atât când decizi să te întorci la Lugoj, cât și atunci când pierzi alegerile. În calitate de învins, partidul nu prea mai are ce să-ți ofere, iar un post de consilier local i-a rămas mult prea mic fostului președinte de consiliu județean.

Nici PNL nu se bucură de o situație mai favorabilă. Fără o filială locală și cu un președinte numit doar pentru a ocupa această funcție, liberalii se află într-o situație dificilă. Unii care ar dori să fie membri PNL nu sunt acceptați, de către președintele de la județ, în timp ce alții aduși de pe sate pentru a revigora partidul sunt prea necunoscuți și slabi pentru a intra într-o competiție electorală la Lugoj. Dacă situația rămâne neschimbată, PNL Lugoj nu va avea suficienți oameni nici pentru lista de consilieri, ce să mai vorbim despre un candidat promițător pentru funcția de primar.

Desigur, mai există și alte partide de buzunar. Unele dintre ele sunt atât de mici încât nu au nici măcar un sediu în Lugoj. Singurul partid care ar putea deveni mai vizibil și ar putea trimite reprezentanți în viitorul consiliu local este AUR, dar până acum, implicarea lor este extrem de redusă.

Prin urmare, având în vedere situația, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale, mi-am permis să fac un pronostic electoral! Avem un candidat sigur și doi posibili candidați pentru funcția de primar. În această schemă, există patru variante posibile, cu observații interesante. În opinia mea, clasamentul final pentru fiecare variantă ar putea arăta cam așa:

Varianta A: 1.Floroni; 2. Buciu; 3. Dobra – valabilă în acest moment, dacă toți cei trei candidați sunt asumați de partidul din care fac parte

Varianta B: 1.Floroni; 2. Dobra; 3. Buciu – posibilă dacă Buciu va candida independent

Varianta C: 1.Buciu; 2. Floroni – posibilă în situația în care PSD și PNL îl vor susține pe Buciu ca independent

Varianta D: 1.Floroni; 2. Dobra – posibilă în situația în care Buciu își anunță retragerea

Niciuna dintre variantele de mai sus nu poate fi exclusă acum, cum nici nu există o altă variantă în prezent. Cu toate acestea, politica e mereu surprinzătoare, cine știe? Poate vom avea parte de o minune sau, mai bine-zis, de un candidat minune!

Citiţi mai departe

Cele mai citite