Connect with us


Opinii

După mitocăniile și vulgaritatea lui Francisc Boldea, tinerii social democrați cer lugojenilor „bune maniere”

Publicat

în

Am văzut zilele trecut un mesaj, de la „Tineretul Social Democrat Lugoj”(îl găsiți cu un click aici), care anunță solemn „ne-a ajuns”! Nu mai vor să fie denigrați și blamați, vor să se implice în dezvoltarea Lugojului și invită la „dialog social, consultare publică și discuții constructive, până când vom deveni din nou Orașul Bunelor Maniere!”

Inițial, am crezut că scrisoarea este o revoltă internă în PSD Lugoj, împotriva găștii de „dinozaurii”, care de 25 de ani nu se mai dă la o parte. Chiar m-am bucurat! Am crezut că s-au săturat tinerii din partid de mitocănie, de politica de tip comunist, promovată în ultimii ani, și vine și PSD cu o echipă normală. Nu a fost așa! Textul respectiv era o revoltă la adresa lugojenilor care nu sunt de acord cu ceea ce au făcut și fac pesediști la Lugoj.

Vorbesc „tinerii social democrați” de dialog social, consultare, discuții constructive, bune maniere, exact comportamentul pe care Francisc Boldea, președintele PSD și echipa lui le-au uitat total în ultimii ani. În acest mandat, care, Doamne ajută, se încheie în curând, nu a existat nicio dezbatere publică la Primăria Lugoj. Nici măcar pentru bugetul local! Toate s-au făcut doar pe hârtie. Dialog!? Poate își amintesc tinerii social democrați de felul cum s-a purtat dialogul chiar la ei în partid. Ultimul episod fiind schimbarea din funcție chiar a unui dintre ei, viceprimarul Cristian Galescu. Doar faptul că acest episod a fost făcut public, relatat de presă, l-a blocat pe dictatorul politic.

Dar să ne întoarcem la administrație. Au putut să vadă toți lugojenii, timp de vreo două ședințe transmise în direct, cât de constructiv e dialogul lui Francisc Boldea cu consilieri locali și reprezentanții instituțiilor din subordine. Poate vă amintiți de dialogul cu Florin Dumitru, șeful Poliței Locale, sau cel cu Erwin Floroni, directorul Spitalului „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj. Cei din partid nu au voie să-l contrazică, cei din opoziție, dacă o fac, se trezesc cu tot felul de apelative. Întrebați-l pe consilierul Haneș, de la ALDE, dacă nu mă credeți pe mine.
Bune maniere! Aici chiar nu pot să nu râd, deși nu e amuzant deloc. Nu pot să cred că ați uitat deja ultimele ieșiri mitocănești-fasciste și vulgaritatea marca Francisc Boldea. Alea cu urinatul pe gură, cu slugile, cu oltenii care fură Lugojul și așa mai departe. Nimeni dintre politicienii lugojeni, de după Revoluție, nu a dus dialogul atât de jos. A, ba da! Tot un pesedist, în dialog cu un liberal! Acel „…uie”, spus în gura mare, în ședința Consiliului Local Lugoj. Pesedistul e din nou pe liste, liberalul „se plimbă cu autobuzul”. Apropo, printre voi, tineret – mândria social democrației -, toți sunteți cu pedigri? Poate e timpul să vă uitați la arborele genealogic, să nu cumva să se fie strecurat sânge de oltean, că cine știe ce vă așteaptă.

Băieți și fete, tineri social democrați, mesajul vostru public e la fel de adevărat ca promisiunile lui Francisc Boldea, din ultimii ani. Există în idei, dar în fapte nu se concretizează! Exact cu o zi înainte de scrisoarea voastră, a apărut lista candidaților la Primăria și Consiliul Local Lugoj. Felul în care arată această listă vă contrazice flagrant și dovedește că, în PSD Lugoj, tinerii capabili nu contează, ci doar o mână de copilași care sunt manipulați și prostiți de dinozaurii partidului. Dacă nu sunteți de acord, priviți componența și ordinea acestei liste: Francisc-Constantin Boldea, Nicu Bădina, Iosif Crăciunescu, Cristian Galescu, Florin Popescu, Gerlinde Opriș, Ionuț Dumitriu, Decebal Musceac, Cristina Gîrbovan, Marius Baboniu, Robert Papp, Ioan Barboni, Gheorghe Ban, Cristian Indricău, Vasile Eftinoiu, Marcel Drăgan, Alin Cimponeriu, Doris Bondoc, Larisa Novac, Ioan Valcan, Ioan Ionescu, Maria Rogobete, Marius Potcoavă și Gheorghe Căprariu.

Să punem binele înainte, pentru că de astă dată e foarte posibil să se întâmple! Dacă PSD pierde alegerile, cum s-a întâmplat în ultimele scrutine la Lugoj, va prinde trei, cel mult patru consilieri. Adică: Francisc Boldea, Nicu Bădina, Iosif Crăciunescu și, cu voia dumneavoastră, Cristian Galescu, singurul tânăr, care a ajuns pe locul patru pe listă după ce a făcut scandal în partid și a amenințat cu demisia.

Cum vă simțiți voi, tineret social democrat, când echipa cu experiență, să nu le mai spunem bătrâni sau dinozauri, că se supără, vă mai ține pe tușă încă patru ani? Dar poate vă rugați și o să existe niște excepții, că la sutele de ani pe care le au împreună nu se știe dacă vor duce mandatul până la capăt.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

EDITORIAL Aleea cu arțari și schimbul de primari

Publicat

în

Citeam zilele trecute, pe Facebook, o postare semnată de către primarul Lugojului, Claudiu Buciu, care spunea:

,,De câteva zile, una din firmele care a asfaltat cam tot ce se putea asfalta în Lugoj în ultimii 12 ani, sub conducerea echipei PSD, face presiuni asupra funcționarilor publici din primărie dar și asupra mea să se achite o factură pentru lucrări efectuate – chiar înaintea campaniei electorale – în doar trei zile, conform documentelor prezentate. Din fericire, în primărie, există și funcționari onești care refuză plata acestei facturi în valoare de 1.132.837,77 RON.

Vă asigur că nu vom aproba nicio plată cu privire la aceste lucrări până când nu vom face o expertiză tehnică asupra modului cum au fost executate (calitativ și cantitativ).

Banii lugojenilor nu mai pot fi tratați ca fiind exclusiv la discreția politicienilor care conduc temporar orașul. Toți cei care au semnat procesul verbal de receptie vor răspunde în fața legii„.

Revin asupra acestui subiect pentru că am auzit multe voci care afirmau că schimbarea de gardă din administrația publică nu va aduce nimic nou și că starea de fapt existentă se va menține și pe mai departe, urmând vechiul făgaș, tradițional, al politicii locale. Nu sunt un cântăreț în strună al noului primar și am și eu multe așteptări de la el, dar vreau să atrag atenția concitadinilor mei că omul acesta nu va putea să schimbe anumite obiceiuri înrădăcinate în mentalul colectiv  fără ajutorul nostru. Mai știu că în gena noastră dominantă latină există o mare toleranță la mediocritate. Noi vrem o țară ca afară, numai că, în momentul în care ni se va cere și nouă să avem comportamentul cetățeanului occidental, vor apărea nemulțumiri.

Disciplinarea cetățeanului sau a firmelor care nu respectă legea se face umblându-i la buzunar. Nimic nu ustură mai tare ca asta. După ce au înțeles că nu-i de glumit cu noul primar, am văzut cum anumite firme au și început cârpirea lucrului prost făcut. Malul Timișului, de la Autogara Atlassib spre Podul de Fier a intrat în cosmetizare. Zona începe să aibă alt aspect, mai uman. S-au pus bănci, s-au plantat plante ornamentale și copaci, arțari și Iarbă de Pampas. Nu știu dacă arborii și plantele acestea decorative vor supraviețui până la primăvară și nici cât de inspirată este alegerea acestora, dar vreau să se înțeleagă de către toată lumea că Aleea cu arțari și schimbul de primari vor fi borna 0 a unui nou început. Început la care trebuie să contribuim fiecare cu binele nostru!

Dan TIMARU

 

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Săgeți liberale trimise de noul primar al Lugojului

Publicat

în

Primarul ales al Lugojului, Claudiu Buciu, i-a trimis câteva săgeți liberale liderului interimar al PNL Timiș, Alin Nica. Nemulțumirea lui Claudiu Buciu pleacă de la lipsa de respect cu care au fost tratați lugojenii, cărora nu li s-a dat un loc eligibil pe listele pentru alegerile parlamentare.

Buciu îl acuză pe Nica de faptul că l-a impus pe listă pe Cosmin Șandru, președintele organizației de tineret PNL Timiș, un tip care are o sumedenie de contracte cu primari liberali. Ba mai mult, Primăria Dudeștii Noi, condusă de Alin Nica, a avut numeroase contracte cu firma lui Dumitru Dinulescu, socrul lui Șandru, aceasta fiind singura și cea mai importantă calitate care îl recomandă pe Cosmin Șandru ca să ocupe locul pe listă. Claudiu Buciu îi cere lui Alin Nica să refacă listele pentru alegerile parlamentare, altfel să nu mai vină la Lugoj să-și facă, în următoarea perioadă, campanie electorală.

Bă, nu știu cum să vă spun, dar asta m-a uns la inimă. Așteptam demult un lugojean să le-o tragă timișorenilor. M-am săturat de aroganța acestora care ne tratează ca pe o rudă săracă. E drept că și noi umblăm de vreo trei decenii cu nădragii rupți în cur, dar asta nu îi dă dreptul lui Alin Nica, proaspăt scăpat din urma gâștelor pe care le păștea la Dudeștii Noi, să ne sară de pe liste.

Nici nu s-a instalat bine în slujba poporului, că dumnealui, Alin Nica o pune de un capitalism de cumetrie, de o doctrină bazată pe interese financiare de grup, abdicând de de la principiile pe care le-a tot enunțat în campania cu care tocmai a câștigat încrederea electoratului. Vehemența cu care Claudiu Buciu l-a atacat pe Alin Nica mă face să privesc cu încredere viitorul Lugojului.

Avem nevoie de un primar a cărui coloană vertebrală să nu se aplece în fața nimănui. Să apere niște principii. Să nu se abată de la ele, nici măcar atunci când e vorba despre imaginea propriului partid. Nu știu dacă săgețile trimise spre Timișoara sunt cele din sigla partidului, și nici nu știu dacă ele nu au făcut și victime colaterale, dar știu că mulți lugojeni au început să fie mândri de felul în care le sunt reprezentate, și mai ales, apărate drepturile, fie ele și politice. Așteptările lugojenilor sunt mari, dar semnele bune ale unei zile se cunosc încă din zori, iar zorii unui nou început lugojean, vestesc vremuri mai bune.
Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Leul rănit și hienele flămânde

Publicat

în

Viața în jungla politică are legile ei nescrise. Politicienii sunt precum animalele de pradă. Carnivorele mari mănâncă erbivore mici, carnivorele mici mănâncă erbivorele și mai mici. Iar, la rândul lor carnivorele, mari sau mici, se mănâncă între ele, ori de câte ori au prilejul. Atât timp cât mâncare este din belșug, democrația acestei junglei este în floare.

Regele animalelor politice stăpânește autoritar peste întreaga adunare și împarte democrație după pofta inimii sale. Nimeni nu scâncește și nimeni nu întinde mâna spre halca stăpânului. Așa cum e ea, democrația junglei politice, merge perfect, mai ales când politicienii se întâlnesc rar și stau la o distanță confortabilă unul față de celălalt.

Din când în când însă, se întâmplă câte un incident ciudat. Când șeful dă semne de slăbiciune, toată adunătura de supuși începe să mârâie. Mai grav este când leul din fruntea partidului este rănit și trage să moară, desigur, politic. Atunci începe carnavalul. Să vezi hienele flămânde cum dau târcoale conducătorului iubit până mai ieri, căruia îi făceau plecăciuni supuse și îi cântau osanale când mai primeau și ele un os de ros, din marea lui mărinimie.

Numai în acest moment, hienele își doresc cu adevărat mai mult decât aveau. Până acum, acest deziderat era ascuns doar într-un ungher al minții lor. Acum, când simt miros de sânge, cer asta cu glas strident. Vor să fie respectate, să li se dea locul care cred că li se cuvine, să fie adulate, la fel cum a fost cel care acum este pe ducă. Acum, hienele încep să se viseze lei. Exersează, în fața oglinzii, comportamentul leului. Scheaună în baie, încercând să imite răgetul lui… și nebunia continuă și în viața reală.

Cam așa văd eu situația actuală din PSD Lugoj. Leul, desigur un leu mai mic, un leu de Buchini, trage să moară politic. E rănit de moarte și hienele îi dau târcoale. Vor să îl sfâșie. Să îi ia locul. Să devină lei. Dar hienele astea vor rămâne veșnic hiene. Mănâncă stârvuri. Așa vor face mereu. Dar nu e vina lor. Așa au fost învățate, ba mai mult, au suferit în timp mutații genetice, iar gena lor dominantă le dictează comportamentul hidos. Deprinderile moștenite de la înaintașii lor au devenit un mod de a fi.

Sunt vremuri tulburi și nimeni nu mai poate recunoaște hiena ajunsă leu. Este o luptă continuă, o imensă mizerie morală, o repetabilă povară, de care niciun politician nu poate scăpa. Nici măcar Francisc Boldea. Acum, hienele au prins cu dinții lor puternici beregata conducătorului. Nu îi vor mai da drumul decât atunci când vor veni alți lei ca să îl salveze. Dar nu mai e niciun leu primprejur… sunt doar hiene!
Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Cele mai citite