Connect with us

Divertisment

Lușu Penescu, povestea trubadurului lugojean care cântă de aproape jumătate de secol

Publicat

în

Lugojul a fost cândva un oraș muzical. Din păcate, nu cred că astăzi se mai bucură de acest atribut. Orașul de atunci a murit, și odată cu el a dispărut și lumea care îl popula. Erau vremuri în care muzica se revărsa pe toate străzile orașului, din restaurantele sau grădinile de vară. Erau vremuri care au apus și de care ne vom aduce aminte, împreună cu Lușu Penescu, un trubadur de odinioară.

Lușu Penescu este istoria vie a unor vremuri apuse. Suflet tânăr se bucură de tot ceea ce îi oferă viața. Peștii din acvariu, grădinița cu flori și muzica îi ocupă tot timpul. Are un mic studio muzical unde își petrece zilnic câteva ore și un robot în garaj cu care joacă tenis.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Lungul drum al succesului, de la „Mămăligă cu untură”

„Cred că moștenesc de la mama mea glasul și pasiunea pentru muzică. Ea cânta romanțe și cântece de petrecere la diferite evenimente din familie. Debuturile mele în ale muzicii s-au petrecut încă din fragedă copilărie. Pe strada mea, era o croitorie, unde eu, din când în când, mă produceam artistic și interpretam cântecul Mămăligă cu untură, spre amuzamentul colectivului de acolo. Eram răsplătit cu doi lei, de care, bineînțeles că îmi cumpăram dulciuri. În adolescență, m-am împrietenit cu Puiu Crăciunescu, fondatorul formației Stelele. Întâmplarea face să fim încorporați amândoi în aceeași unitate militară, la Orăștie, unde am cântat la diferite evenimente ostășești. La întoarcere, am continuat, o perioadă, colaborarea cu Stelele, apoi, pentru că un membru al formației, Roland Crăciunescu, a plecat în armată, formația și-a întrerupt activitatea, așa că împreună cu frații Negruți, Tibi Roșu și Alioșa la tobe, am înființat formația Betta. Numele venea de la un peștișor din acvariul meu, Betta Splendis”, povestește Lușu Penescu.

RETIM

Artistul lugojean își amintește cum și-a procurat primele scule, într-o vreme în care tehnica nu era la nivelul zilelor noastre.

„Am cântat la Clubul Voința și ne-am adunat bani ca să ne cumpărăm scule. Prima stație a fost Vermona, de 15 wați. La un bal, lumea se ținea de urechi. Mă gândesc că acum se folosesc stații de mii de wați și parcă tot nu e destul. Pentru că pretențiile creșteau, am comandat altă stație, mult mai puternică, pe care cineva ne-a confecționat-o artizanal.  Avea niște butoane mari de radio, și când am cântat la Timișoara, la un spectacol cu formația Phoenix, Moni Bordeianu, când a văzut-o, a zis că asta e stație de lansare a rachetelor”, spune lugojeanul.

Turnee pe litoral

Trupa Betta a început să-și schimbe repertoriul și să se îndrepte spre rock, gen pe care Lușu nu-l îndrăgea prea mult.

„Eu preferam alt gen, adică muzica ușoară,  și ne-am despărțit. Am cântat cu băieții de la Acapulco. Pe vremea aceea, fiecare grădină de vară avea formația ei. Erau alte vremuri și lumea frecventa grădina de vară ca o formă de recreere. Erau și altele relațiile între membrii unei formații. Îmi aduc aminte că soția lui Mitică Străletz ne făcea mereu tort. Apoi am făcut trupa Lira cu Tudora și cu Dan Stoia. Cântam la Clubul ITL, Clubul Tineretului, la Dacia, sus în sala mare. De fiecare dată, sălile erau arhipline. Lumea se distra. La un moment dat, am fost cooptat în trupa Sonor, cu Puiu Bichler la clape, Liviu Popescu la bass și Nicki Enache, la tobe. Apoi am plecat să cântăm pe litoral, la Neptun, în localul Clăbucet, iar în al doilea, am cântat la Calul Bălan. Următorii doi ani am cântat în zonă, la nunți, la Clubul ITL, la Liliacul, sus la bar, la Ștrand cu Șputzi și cu Fredy Stauber. După doi ani, am reluat activitatea cu grupul Sonor și am cântat la Sinaia, pe timp de iarnă, iar vara mergeam la mare”, își amintește Lușu Penescu.

Au urmat mai multe turnee prin țară, alături de cântăreții în vogă ai acelor vremuri. Lușu crede că asta a fost șansa lui să se formeze ca solist vocal

„Erau mulți muzicieni buni la Lugoj atunci, iar lumea venea vara în număr foarte mare la grădina de vară. Uneori la Concordia clienții așteptau să se elibereze mesele, iar chelnerii alergau non stop. Era arhiplin, iar așa ceva nu mai vezi în zilele noastre. Pe vremea aceea programul la televizor era politizat, computere nu erau iar singurul loc unde puteai să te simți bine erau terasele cu muzică. Era mare dorință de distracție, dar la modul decent și civilizat. Perechile ieșeau pe ringul de dans când ne auzeau că acordăm chitarele. Îmi vine să zâmbesc acum, dar au fost vremuri frumoase, pentru că noi le făceam frumoase”, spune cântărețul.

Amendat pentru că a nu a cântat doar în românește

În acele vremuri, ca solist, aveai nevoie de un atestat, pe care trebuia periodic să îl reînnoiești. Lușu Penescu a avut trei atestate.

„Ca să poți desfășura activitatea în această branșă  era obligatoriu să ai studii de specialitate. Eu urmasem cursurile Școlii Populare de Arte, Muzică și Actorie. Desigur că repertoriul trebuia să fie în limba română, dar nu prea țineam cont de asta. O singură dată am fost amendat la mare, cu 2000 de lei, pentru că am cântat Mama Leone în limba italiană. Dacă refuzam să plătesc, mi se lua atestatul. Peste un timp, tipul care m-a amendat a venit să inspecteze restaurantele din Banat. A ajuns și la Dacia și mi-a transmis că pot cânta și din repertoriul internațional, în limba lor originală. Eu am refuzat, pe motiv că iar mă amendează. Era însoțit de Liviu Stoichescu, care răspundea pe județ de muzicanții din restaurante, și nu numai. Până la urmă, m-am împăcat, cu cel care mă amendase, pentru că am înțeles că și omul acela își făcuse treaba pentru care era plătit. Așa le cerea conducerea acelor vremuri”, consideră artistul.

Lușu Penescu spune că erau vremuri grele însă relațiile artiștilor cu autoritățile locale au fost bune.

„Vremurile de tristă amintire, dar pentru mine, nu au fost triste, iar generația mea a trăit la maxim tot ce era de trăit. Aveam o vorbă despre această generație – minți odihnite – pentru că în mintea noastră viața curgea lin și fără griji.  Deci, în lunga mea carieră muzicală am colaborat cu mai toți lugojenii, cei care au activat în acest domeniu. Am efectuat turnee prin țară, am câștigat trofee și cei mai important, am fost răsplătit cu aplauze.  Îmi aduc aminte că, la un spectacol care a avut loc la Lugoj, unde invitați au fost Aurelian Andreescu, Alexandru Arșinel și Stela Popescu, am interpretat o melodie de-a lui Aurelian. Cineva l-a văzut lăcrimând de emoție, și asta a însemnat mult pentru mine. Îmi cer scuze față de cei pe care i-am omis în aducerile aminte, iar cu acest prilej, vreau să îl amintesc și pe Costică Vieru, care mi-a reproșat cândva că nu l-am enumerat printre cei cu care am cântat. Trebuie să amintesc că la Cooperativa Munca am avut o brigadă artistică cu care satirizam diferite aspecte ale activității din întreprinderea noastră. Am avut o viață muzicală bogată. Trei luni la mare, cam tot atâtea la munte, dar timpul a trecut și, iată-mă acum, după o jumătate de veac petrecut în sunetul muzicii”, spune artistul.

Nepoatele îi calcă pe urme

Lușu Penescu se mândrește cu familia sa. Dar cel mai bucuros este de faptul că nepoatele sale îi calcă pe urme.

„Am o familie frumoasă și două nepoate care au călcat pe urmele mele. Tania Margareta Ionescu, studentă la Timișoara la teatru și muzică și Ema Alexa care a avut o colaborare cu Carla’s Dreams. Sunt tinere și au viitorul în față. Despre generația actuală și muzica ei, nu pot spune altceva decât că fiecare generație are dreptul de a păși pe drumuri noi. Lupta dintre generații nu este un lucru rău, atâta timp cât ea se desfășoară în limitele bunului simț și al respectului reciproc. Muzica, pentru mine, a fost și este o lume în care m-am refugiat ori de câte ori am simțit nevoia să evadez din realitate. A fost scutul care m-a apărat de rele și căreia îi voi fi recunoscător până la sfârșitul vieții”, susține cântărețul lugojean.

Viața lui Lușu Penescu curge în sunetul muzicii ca o partitură interpretată sub bagheta nevăzută a Marelui Dirijor. Acest artist, prin darul și harul lui va rămâne mereu în conștiința noastră  ca o bucurie a vieții!

Dan TIMARU

 

 

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Divertisment

Unde are loc unul dintre ultimele evenimente Banat Brunch 2022 din apropiere de Lugoj

Publicat

în

Unul dintre ultimele evenimente de tip Banat Brunch din 2022 are loc nu departe de Lugoj. Este vorba despre Banat Brunch Pietroasa, un eveniment dedicat gurmanzilor și iubitorilor de mâncare tradițională. La Pietroasa, sat aflat la granița de est a județului Timiș, brunch-ul este programat pentru acest weekend.

În 13 și 14 august sunteți așteptați din nou la Pietroasa nr. 53, în gospodăria domnului profesor Martinescu (Verde de Banat) cel care – de această dată –  a extins pentru oaspeții săi experiențele unui sfârșit de săptămână într-un sat timișean. 

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

În 13 august puteți participa la evenimentele unui nou brunch pentru a vă reîntâlni cu bucătăria locală tradițională, iar mai apoi să înnoptați fie în grădinile casei, într-un cort, fie la pensiunile din zonă, pentru ca duminică, 14 august, să luați parte la primul eveniment Șură de cultură. 

RETIM

Un concert al trupei Vandercris (Horea Silvio Crisovan, Florin Cvașa, Marcelle Poaty-Souami, Dănuț Blaga, Lucian Nagy), însoțit de o expoziție foto cu povești adevărate ale locuitorilor din #ȚinutulPădurenilor, surprinse de Horea Preja și Cristian Tzecu. 

Între toate acestea, sunteți așteptați la ture ghidate prin #ȚaraFăgetului, ca să nu uitați unde vă aflați!

Rezervări:

https://booking.mytransylvania.ro/…/banat-brunch-pietroasa

Citiţi mai departe

Divertisment

Decizie de ultimă oră pentru Ruga Lugojeană și Lugoj Beer Fest, cele mai mari evenimente ale anului la Lugoj

Publicat

în

Organizatorii Rugii Lugojene, unul dintre  cele mai importante evenimente ale verii la Lugoj, se va desfășura până la urmă în centrul urbei, mai exact în fața sediului primăriei, nu la plopi așa cum se dorea inițial. Motivul mutării rugii din zona plopilor este lipsa de soluții pentru curentul electric care va pune scena și restul elementelor concertelor în mișcare.

La ruga din acest an invitați speciali sunt cei de la Carla’s Dreams. Anunțul a fost unul care a surprins pe toată lumea, mai ales că inițial administrația, prin vocea primarului demis, declara că nu vom avea parte de concertul promis în campania electorală.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Ruga va avea loc pe 14 și respectiv 15 august, așa cum se întâmplă an de an la Lugoj. Găsiți aici informații despre artiștii care vor urca pe scenă în cele două zile de spectacole. Lugoj Beer Fest, fostul Festivalul Berii, va avea loc la plopi în toamnă, au mai precizat organizatorii.

RETIM

Citiţi mai departe

Divertisment

Accesorii de vacanță și vouchere cadou: Shopping City Timișoara aduce utilizatorilor SPOT premii estivale instant

Publicat

în

Vara este sinonimă cu vacanța și timpul petrecut cu prietenii, cu relaxarea și distracția, dar și cu outfit-urile colorate ale sezonului. De aceea, în luna iulie, dar și în întreaga luna august, Shopping City Timișoara le oferă pasionaților de cumpărături, vacanțe, soare și festivaluri, care folosesc aplicația de loialitate SPOT, șansa de a câștiga premii instant în tendințe estivale. 

Răzuiești și câștigi kit-ul verii 

În perioada 18 iulie – 29 august, toți utilizatorii SPOT care fac cumpărături de minimum 200 de lei pe un singur bon fiscal din magazinele Shopping City Timișoara și accesează sectiunea Răzuiește și Câștigă în aplicația mobilă SPOT, primesc instant un kit de vară : vouchere fashion, accesorii pentru plajă, produse de înfrumusețare sau loțiuni solare. Pentru a primi kit-ul de vară, câștigătorii sunt invitați la Info Desk Shopping City Timișoara cu QR code-ul afișat în aplicație.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

              SPOT, pentru o vară în tendințe

RETIM

SPOT este aliatul fiecărui pasionat de cumpărături și fashion, ce aduce garantat puncte de loialitate la fiecare sesiune de shopping. Mai mult, statutul de membru SPOT vine cu o mulțime de extra beneficii. Utilizatorii au posibilitatea de a folosi punctele de loialitate acumulate pentru a obține o gama complexă de recompense care pot fi accesate doar în cadrul aplicației, precum: premii speciale, experiențe exclusive, vouchere cadou. Aplicația este gratuită și poate fi descărcată atât din Google Play, cât și din App Store.

Mai multe detalii despre toate surprizele pregătite de Shopping City Timișoara pentru această vară pot fi descoperite pe site-ul centrului comercial și pe pagina de Facebook, dar si pe Instagram.

Despre Shopping City Timisoara

SHOPPING CITY TIMIȘOARA, situat pe Calea Şagului nr. 100, deține o suprafaţă închiriabilă de 72.000 metri pătraţi și pune la dispoziția clienților săi 2.700 de locuri de parcare. Acesta găzduiește branduri de prestigiu internațional precum Zara, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, H&M, Peek & Cloppenburg, Reserved, Cropp, House, Sinsay, C&A, New Yorker, LC Waikiki, CCC, Sport Vision, Hervis, Kenvelo, Lee Cooper, Time Out, Humanic, Office Shoes, Deichmann, Sephora, Douglas, Tom Tailor, Suvari, Teilor, Pizza Hut, Starbucks, alături de branduri românești apreciate la nivel național.

Carrefour a deschis în  Timişoara primul şi singurul hipermarket din zona de vest a ţării. Magazinul se întinde pe o suprafaţă de 10.000 mp.

În luna octombrie anului 2021, Shopping City Timișoara a lansat SPOT, o aplicație mobilă ce recompensează utilizatorii cu puncte de loialitate pentru fiecare sesiune de cumpărături, oferindu-le astfel access la oferte și beneficii exclusive, în funcție de statutul atins în program. Aplicația mobilă de recompensare a clienților loiali este disponibilă în toate cele 18 centre comerciale ale grupului NEPI Rockcastle din România.  Înrolarea în program este gratuită. Aplicația SPOT este gratuită și poate fi descărcată atât din Google Play, cât și din App Store.

 

Citiţi mai departe

Divertisment

„Shazam!” și este din nou weekend: Flight Cinema, concert BlackBird Band și activități pentru copii, la Iulius Town

Publicat

în

Încă nu ai plecat în concediu, dar îți dorești să petreci un weekend memorabil cu cei dragi ție? La Iulius Town ai parte de experiențe estivale, chiar în inima Timișoarei: trei seri de film, în aer liber, sub cerul înstelat și „excursii spațiale” în cadrul Planetariului. Atelierul creativ al Biancăi Potyesz îi așteaptă și în acest weekend pe cei mici, Teatrul de Păpuși revine cu o nouă poveste fermecată, iar caruselul și trambulina din Iulius Town sunt gata pentru sesiuni de joacă.

Trei filme, trei povești pline de aventură și comedie, trei seri de neuitat se anunță în Iulius Gardens. Flight Cinema In My Town îi invită pe timișoreni să se delecteze cu trei pelicule cinematografice, unde aventura atinge cote maxime. Vineri, 29 iulie 2022, mergem alături de cățelușa Bella într-o călătorie specială în care își caută stăpânul, în pelicula A Dog’s Way Home. În a doua zi de Flight Cinema jucăm Leapșa în filmul Tag: Dă-o mai departe, unde cinci prieteni competitivi nu țin cont de nicio regulă. Iar duminică, 31 iulie, spunem împreună cu Billy Batson „Shazam!” și ne teleportăm în filmul cu același nume. Toate filmele încep de la ora 20.00, însă te așteptăm de la 19.00 pentru un Sunset Warm-up în aer liber, iar de la 21.30, ne împărtășim părerile despre film la after party. Accesul este gratuit, iar înscrierile se fac online pe site-ul dedicat evenimentului.

Dacă încă nu i-ați dus pe cei mici în vacanță, vă așteptăm la Iulius Town, unde activitățile dedicate lor au loc în fiecare weekend. Sâmbătă, 30 iulie, Bianca Potyesz îi așteaptă pe copii la atelierul de creație, la etajul Iulius Mall, în zona Expo, iar tema este Floarea Soarelui.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Distracția continuă și duminică, 31 iulie, la Teatrul de Păpuși, care are loc tot la etaj, în zona Expo. Muppets-urile vor spune povestea Magazinul Fermecat, de la ora 11.00.

RETIM

Tot duminică, de la ora 20.00, Family Plaza va găzdui Parada de încheiere a International Student’s Week in Timișoara (ISWinT), eveniment ajuns la cea de-a 28-a ediție. În cadrul festivalului va avea loc și un concert BlackBird Band, unde toți doritorii pot participa

Nu uita, acesta este și ultimul weekend în care poți să descoperi promoțiile din campania Summer Sale! Dacă faci cumpărături de minimum 300 de lei, primești pe loc un premiu, dacă ești unul dintre primii 75 clienți al zilei și ești înscris automat în marea tombolă, unde poți câștiga un voucher de vacanță în valoare de 2.500 de euro. Mai multe detalii despre campanie poți afla pe site-ul Iulius Town!

Zona Iulius Expo găzduiește în acest weekend și Târgul de Artă și Antichități, unde pasionații vor descoperi fragmente din trecut și piese de colecție.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite